U bent hier: Home » Artikelen over boosheid » Boosheid begrijpen

Boosheid begrijpen

 

vuur

Het is gemakkelijk genoeg om kwaad te worden.

Maar kwaad zijn op de juiste persoon, in de juiste mate,

op de juiste tijd, om de juiste reden en de juiste manier, dat is niet gemakkelijk.’

Aristoteles (Ethica)

Veel mensen denken dat het uiten van boosheid een destructieve uitwerking heeft op hun omgeving. Anderen zijn juist overtuigd dat het uiten van boosheid constructief en opbouwend kan zijn. De uitspraak van Aristoteles geeft te kennen dat boosheid een complexe emotie is.

 Je kan gemakkelijk kwaad worden; denk aan al die kleine irritaties wanneer iets tegen zit of wanneer iemand niet doet wat je wilt. Maar daarnaast zijn er ook veel situaties waarin het niet gemakkelijk is om kwaad te worden. Vooral wanneer je bang bent om iemand te kwetsen.

 Veel mensen vinden het moeilijk hun ongenoegens rechtstreeks te uiten en sparen hun irritaties op. Een kleine aanleiding kan er vervolgens voor zorgen dat de opgespaarde emotie buiten alle proporties naar buiten treedt, met alle schadelijke gevolgen van dien; je spuugt het uit op een vreemde, die je toevallig voor de voeten loopt of reageert het af op een lid van je gezin omdat het daar veilig voelt.

 Het is ook niet gemakkelijk om kwaadheid te uiten op het juiste moment omdat je het wellicht relativeert of denkt dat het toch geen zin heeft. Hoe vaak gebeurt het niet dat je achteraf denkt; ‘ik was eigenlijk boos maar heb niets gezegd’. Je liet het moment voorbij gaan.

 Het is niet gemakkelijk om boos te worden om de juiste reden, want veel redenen zijn niet terecht; denk aan boos worden omdat je je eigenlijk machteloos voelt of omdat je moeite hebt om kritiek te ontvangen.

 Aristoteles geeft de complexiteit aan van deze emotie en het risico op een destructief effect. Maar  boosheid heeft zeker ook een constructief effect, want het kan je helpen om in je kracht te staan en voor jezelf op te komen. Daarvoor is het wel nodig dat je boosheid uit op de juiste persoon, met de juiste mate, om de juiste reden en op de juiste manier. Een hele kluif. 

Voor veel mensen is boosheid een lastige emotie om mee om te gaan, zowel het zelf ervaren en uiten van boosheid als het omgaan met de boosheid of irritatie van anderen.  Boosheid van onszelf of van anderen ervaren we vaak als iets bedreigends.  Daarom willen we onze boosheid het liefst negeren en beheersen. Maar als we boosheid beter leren begrijpen zul je ervaren dat je de energie van boosheid nodig hebt om jezelf kenbaar te maken, grenzen aan te kunnen geven en uiting te geven aan je passie. Boosheid helpt je om door te gaan, moeilijkheden te overwinnen, frustraties los te laten, je doel voor ogen te houden en te vechten voor jouw verlangens. De brandstof voor deze krachtige beweging is boosheid. Wanneer je  deze kracht ontkend, uit de weg gaat of als een vijand ziet, kom je terecht in machteloosheid, aangepastheid, hulploosheid, frustratie, en passiviteit. Ieder mens ervaart frustratie en boosheid gedurende zijn leven. Je kunt het wel negeren of onderdrukken maar daarmee is het niet weg. Het gaat er om dat je je eigen boosheid en kracht gaat erkennen en ervaren.

Je kunt leren je boosheid te uiten zonder explosief of gewelddadig te zijn.

Je kunt leren de energie van boosheid te gebruiken om in beweging te komen, zonder boos te hoeven zijn.

De training Emotioneel Meesterschap is een intensief traject van vijf losse dagen, waarin je leert om beter tot je recht te komen. Je krijgt op een diep niveau inzicht in jezelf en in de functie van emoties zodat meer voldoening haalt uit het leven en uit je werk. Elke maand kom je een dag samen gedurende vijf maanden en krijg je inzicht, ervaringen, verdieping, feedback en ondersteuning t.a.v. je persoonlijke leerdoel. Daarnaast krijg je huiswerk opdrachten. De training is zowel voor particulieren als voor organisaties.
Lees meer

Extra aanbod

Mocht je meer inzicht willen hebben in de achtergrond van jouw boosheid, dan kan dat. In een kerngesprek van 50 minuten voor 50 euro help ik je hierop antwoord te geven. Meld je aan via het contactformulier.

Copyright Marja Postema

www.omgaanmetemoties.nl

marjapostema@outlook.com

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

http://www.omgaanmetemoties.nl