U bent hier: Home » Artikelen over omgaan met emoties » De functie van emoties

De functie van emoties

De functie van emoties

Gevoelens geven aan wat je wilt, wat je niet wilt, wanneer je gelukkig bent en wanneer je in gevaar bent. Het zijn krachten met elk een functie, die je helpen te leven en met het leven om te gaan. In dit artikel ga ik in op de functie van emoties in het algemeen.

Emoties hebben een belevingswaarde

Je neemt de wereld waar via de zintuigen en gevoelens zijn reacties op wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en ervaart. Je hebt gevoelens over alles wat je doet, over de mensen die je tegenkomt, over jouw verleden en over de toekomst. Elk mens die je ontmoet heeft een effect op je gevoelens. Dat begint met het gevoel dat je iemand mag of niet na een eerste indruk zonder iets te zeggen. Misschien herken je dit niet. Dat betekent dat jouw beleving meer onbewust dan bewust is geworden.

Emoties zijn krachten die een innerlijke en uiterlijke beweging in gang zetten. Emotie komt van het Latijnse werkwoord emovere. Emovere betekent ‘doen bewegen’. In het Engels is dit duidelijker: emotion. Dat heeft het woord motion al in zich. Een emotie is dus de aanzet tot een beweging. Hoe vaak leidt een emotie nog tot een beweging?

Emoties vertellen je hoe het met je gaat

Emoties laten je merken waar je plezier aan beleeft, wat je verdrietig maakt, waar je je aan ergert, waar je bang voor bent en waar je jaloers op bent, wanneer je je eenzaam voelt, wat je ontroert, waar je naar verlangt, wat je absoluut niet wilt, wat je raakt en wat je kwetst. Door al deze gewaarwordingen leer je jezelf beter kennen en kun je beter keuzes maken in je leven.

Emoties zorgen voor je welzijn

Emoties geven aan wanneer er gevaar is en wanneer je grenzen aan moet geven. Zo voorkomen ze dat je bijvoorbeeld overspannen raakt of dingen doet die je niet wilt doen. Emoties dragen bij aan een gevoel van vitaliteit want emoties zijn energie die in beweging wil komen. Door dit toe te staan kan de energie in je lichaam stromen. Het kost energie als je emoties tegen houdt. Daardoor kun je het leven in alle volheid  ervaren in voor- en tegenspoed.

Emoties helpen je krachtig te zijn.

Vooral bij het stellen van grenzen, wanneer je voor jezelf opkomt of een onrechtvaardigheid aanvecht. De emotie boosheid geeft je de energie om in je kracht te staan.

Emoties geven relaties diepgang

Je leert elkaar goed kennen door te delen waar je van houdt, wat je verlangens zijn, je teleurstellingen etc. Zo ontstaat er betrokkenheid en begrip en ontdek je waar je gevoelig voor bent en welke emotionele behoeftes je hebt. Des te transparanter je bent in je gevoelens, des te makkelijker leert iemand je kennen en vertrouwen.

Emoties helpen je teleurstellingen en verlies te verwerken.

Emoties helpen je pijnlijke situaties te verwerken. Het gaat vaak om een verlies of teleurstelling.

Wanneer je je eigen emoties erkent kun je ook de emoties van anderen erkennen en daardoor leer je anderen beter kennen.

 

Wil je weten hoe je zelf met emoties omgaat?

Vraag de gratis Emotionele Intelligentie test aan via het optin-formulier of stuur een mail naar marjapostema@outlook.com.

 

Copyright Marja Postema

www.omgaanmetemoties.nl

 

 

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

http://www.omgaanmetemoties.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *