U bent hier: Home » Opleiding Emotioneel Meesterschap » Opleiding Emotioneel Meesterschap

Opleiding Emotioneel Meesterschap

 

Ieder mens is geboren met gevoelens, maar door de cultuur en verwachtingen van de omgeving raak je vaak dit natuurlijke contact met je gevoelens kwijt.

 

 

Opleiding Emotioneel Meesterschap voor iedereen die Emotionele Intelligentie wil ontwikkelen

Lees meer hier

Opleiding Emotioneel Meesterschap voor Professionals

Opleiding voor hulpverleners zoals psychotherapeuten, maatschappelijk werkers, artsen, coaches, counselors en trainers.

Wanneer je met mensen werkt heb je diepgaande inzicht nodig in de strategieën van cliënten om emoties uit de weg te gaan en in de complexiteit van de verschillende emoties. Het is belangrijk dat je bewust bent van je eigen relatie tot emoties om te voorkomen dat cliënten zich belemmert voelen om zich te uiten. Het gaat erom dat cliënten leren emoties te accepteren als een natuurlijk onderdeel van zichzelf.

Emotioneel Meesterschap voor professionals – Basisopleiding

Tijdens de basisopleiding onderzoek je je eigen relatie met emoties. Je ontdekt welke emoties je, in relatie tot jezelf en tot je cliënten, goed kunt hanteren en met welke je meer moeite hebt. Je verwerft diepgaand inzicht in strategieën om emoties te vermijden of onderdrukken en in het ontstaan ervan. Daarnaast krijg je inzicht in de functie van de primaire emoties. Door middel van ervarend leren ontdek je de werking en het effect van de verschillende methodieken die er zijn om emotionele intelligentie te vergoten. Emotioneel meesterschap voor professionals is een ervaringsgerichte opleiding.

Je wordt bewust van jouw conditionering

Bijna alle manieren waarop we emoties in onszelf vastzetten, waardoor ze niet meer vrij kunnen stromen en we onszelf in onze keuzevrijheid beperken, zijn verbonden met het verleden. Daarom is het zinvol en belangrijk om naar de eerste zeven jaar van je leven te kijken. In deze tijd ligt immers de basis van je persoonlijkheid, waar je vaak onbewuste keuzes hebt gemaakt in het omgaan met emoties. De eerste zeven jaar zijn een belangrijke sleutel om toegang te krijgen tot je gevoelsleven en om de obstakels te onderzoeken en op te ruimen die maken dat je niet vrij bent in het omgaan met (bepaalde) emoties.

De invloed van het innerlijke kind

Het is de angst van een kind dat bang is om niet welkom te zijn, om niet te voldoen of om niet geliefd of goed genoeg te zijn, dat maakt dat een rijk emotioneel gevoelsleven verstoord kan zijn. Dit zijn sterke angsten, omdat het kind destijds volledig afhankelijk was van anderen voor het ervaren van geborgenheid, bevestiging en liefde. Angst belemmert het contact met bepaalde emoties en het uiten ervan. In plaats daarvan ontstaan vaak sterke normen over de waarde van emoties zoals,  ‘een echte man huilt niet’ of  ‘wees altijd lief’. Je krijgt inzicht in jouw eigen belemmeringen en angsten en in die van je cliënten. Je leert om angsten een plaats te geven en er zodanig mee om te gaan dat ze geen belemmering meer vormen voor je eigen omgang met (bepaalde) emoties of met cliënten.

Gevoelens gebruiken als instrument om beter tot je recht te komen

De Opleiding Emotioneel meesterschap beidt je nieuwe inzichten en ervaringen in de omgang met verschillende emoties. Je zult ervaren dat emoties jou en je cliënten een belangrijke spiegel kunnen voorhouden. Ze geven aan waar je van houdt, waar je blij van wordt, waar je een hekel aan hebt, wat je niet wilt, waar je onzeker in bent en welke gevoeligheden je hebt. Emoties helpen je om met teleurstelling en tegenslag om te gaan, om krachtig over te komen, om te kunnen genieten en om jezelf kenbaar te maken.

De balans vinden tussen voelen en denken

Wanneer je je enerzijds bewust bent van je oude patronen, veronderstellingen en angsten en anderzijds contact hebt met de diversiteit aan gevoelens, is het belangrijk dat je de verschillende delen van jezelf leert managen. Daarvoor heb je een innerlijke regisseur nodig, ‘iemand’ die naar al deze ‘delen’ kan luisteren, zonder oordeel, en die kan kiezen om bepaalde delen de ruimte te geven, afhankelijk van de situatie. Tijdens de opleiding versterk je je eigen innerlijke regisseur en leer je hoe je die van je cliënten kunt versterken. Dat is een belangrijke vaardigheid om nieuw gedrag te integreren en om te leren om te gaan met gevoeligheden en verwachtingen van anderen.

Methodieken die tijdens het eerste jaar worden gebruikt

 • Biografiewerk
 • Karakterstructuren
 • Innerlijke kind werk
 • Voice-Dialogue
 • Lichaamswerk
 • Focussing
 • Dramatechnieken

Wat levert Emotioneel Meesterschap voor professionals jou op?

 • Je verwerft een diepgaand inzicht in de functie van de primaire emoties, waardoor je je cliënten beter kunt ondersteunen.
 • Je krijgt inzicht in de verschillende strategieën van cliënten om emoties te vermijden.
 • Je krijgt meer inzicht in de belemmerende overtuigingen die er voor zorgen dat je moeite hebt met bepaalde emoties van jezelf en van cliënten.
 • Je krijgt methodieken aangereikt om emoties te voelen en te uiten. Je wordt ‘vrijer’ in het uiten van emoties.
 • Je krijgt vat op belemmerende patronen bij jezelf en anderen, waardoor je effectiviteit in de begeleiding toeneemt.
 • Je ervaart de kracht van emoties, zowel privé als in je werk.

 Praktisch

 • Duur:               Individueel intakegesprek. Vijf losse dagen.
 • Plaats:             Amersfoort
 • Werktijd:        9.30 uur – 17.00 uur
 • Kosten:           € 850,-

Inbegrepen is het intakegesprek, de accommodatie en het boek: Emoties wat moet ik ermee?. Exclusief 21% BTW. Je inschrijving is compleet nadat het volledige bedrag is betaald.

DATA VOORJAAR 2018

 • vrijdag 16 maart
 • vrijdag 30 maart
 • vrijdag 13 april
 • vrijdag 11mei
 • vrijdag 15 juni

IK SCHRIJF ME IN VOOR DE BASISOPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP

 

Opleiding Emotioneel Meesterschap voor professionals

N.B. De verschillende Modules kun je in een willekeurige volgorde en los van elkaar volgen nadat je de basisopleiding hebt gevolgd.

Module 1   Primaire emoties

Tijdens deze module leer je de complexiteit kennen van de vier primaire emoties die we vanaf de geboorte ervaren: angst, boosheid, vreugde en verdriet. Uitgebreide informatie volgt.

IK SCHRIJF ME IN VOOR MODULE 1 PRIMAIRE EMOTIES

 

Module 2   Sociale emoties

Tijdens deze module leer je de complexiteit kennen van de emoties die we ervaren in relatie tot anderen; eenzaamheid, schaamte, schuldgevoel, jaloezie, liefde en compassie. Uitgebreide informatie volgt.

IK SCHRIJF ME IN VOOR MODULE 2 SOCIALE EMOTIES

 

Module 3  Eigenwaarde

Tijdens deze module leer je de complexiteit kennen van de emoties die te maken hebben met eigenwaarde: hoop, machteloosheid, verlegenheid, vertrouwen en zelfvertrouwen. Uitgebreide informatie volgt.

IK SCHRIJF ME IN VOOR MODULE 3 EIGENWAARDE

 

Wil eerst kennismaken?

Vraag een gratis gesprek aan via het contactformulier of stuur een mail naar marjapostema@outlook.com

Wil meer weten over Marja Postema?

Meer informatie over Marja Postema

 

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

http://www.omgaanmetemoties.nl