You are here: Home » Artikelen over omgaan met emoties » Hoe kan ik mijn gevoelens beter uiten?

Hoe kan ik mijn gevoelens beter uiten?

Je kunt je gevoelens en emoties beter leren uiten aan de hand van een stappenplan:

Stap 1  Herken je vermijdingsstrategie

Het onderdrukken van emoties heeft schadelijke gevolgen voor je gezondheid, het beperkt je in sociale relaties en in de kwaliteit van leven. Daarnaast kan het leiden tot cynisme,  vervreemding of depressie. Er zijn veel manieren om niet te hoeven voelen. Zo kun je emoties weg rationaliseren of bagatelliseren.

Wil je ontdekken welke strategie jij hebt om emoties te vermijden?

Stuur mij de lijst met 17 strategieen om emoties te vermijden

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

In onze westerse samenleving wordt een pragmatische en rationele instelling gewaardeerd waardoor gevoelens niet lijken te bestaan. Dit is een van de oorzaken waardoor we gevoelens niet serieus nemen. We houden ons in, trekken ons terug, doen alsof alles goed gaat. Het gevolg is dat je jezelf niet serieus neemt en je je afsluit van contact waardoor je je alleen gaat voelen. Uiteindelijk breekt je dat op. Andere mensen gaan, als ze zich niet lekker in hun vel voelen, juist in de aanval. Ze worden over kritisch en leggen op alle slakken zout. Op die manier creëer je afstand en gaan mensen je vermijden. Dat is ook niet wat je wilt.

Stap 2   Verander je mentale houding ten aanzien van gevoelens

Wanneer je je bewust bent van je oordelen, kun je dit veranderen. Een oordeel als, ‘gevoelens uiten is zwak’ of ‘je moet nooit laten zien wat je voelt’ kun je veranderen. Dat is een intern besluit om hier anders over te denken. Zeg elke dag tegen jezelf een positieve opmerking ten aanzien van het voelen en uiten van emoties. Bijvoorbeeld:

‘Ieder mens heeft gevoelens, dat is normaal.’

‘Ik mag me teleurgesteld en verdrietig voelen.’

‘Ik mag mijn boosheid uiten terwijl ik rekening houdt met de gevoelens van de ander’

Het uiten van boosheid is een lastige emotie in onze samenleving.

Lees meer over het omgaan met boosheid.

Stap 3   Leer je gevoelens te herkennen in je lichaam

Wanneer emoties een rol spelen in contact met iemand of doordat je een negatieve gedachte hebt, kun je dat merken in je lichaam, bijvoorbeeld; je lichaam spant zich aan, je houdt je adem in, je gaat zweten, of je voelt dat je rood wordt. Dit vraagt oefening in alertheid ten aanzien van je lichaam. Dit kun je elke dag oefenen in verschillende situaties en jezelf de vraag stellen; Wat voel ik in mijn lichaam aan spanning en waar voel ik dat in mijn lichaam? Wanneer je spanning ervaart kun je je afvragen wat de aanleiding is geweest. Wat gebeurde er?

Het gaat erom dat je je eigen lichaam met zijn specifieke reacties leert herkennen en de emotie die daarmee wordt aangekondigd. Nu is het de kunst om vanuit een lichamelijk sensatie een emotie te herkennen. Altijd goed om een lijst met emoties te hebben.

Vraag de emotie lijst aan

Stap 4       Zoek een veilige omgeving om je emoties te uiten

In veel werkomgevingen en ook wel in bepaalde families wordt het uiten van emoties niet gewaardeerd of gezien als zwak. Dat is iets om rekening mee te houden.  Daarom is het belangrijk wanneer je besluit je gevoelens meer te uiten dit te doen bij een vriend(in), partner of familielid waar je je veilig bij voelt en waarvan je zeker weet dat hij of zij je serieus gaat nemen en goed kan luisteren. Niet alleen leer je je emoties te uiten maar door een goed gesprek ga je elkaar beter begrijpen waardoor de relatie zich verdiept. Wanneer je het idee hebt dat je in jouw intieme relatie te weinig aandacht besteedt aan gevoelens, is het goed om eerst een verkennend gesprek te houden. Zie stap 1.

Stap 5   Beschrijf wat je precies wilt

Is er een specifieke situatie waar je last van hebt? Vaak zijn we geneigd te blijven klagen en te benoemen waar we last van hebben. Het is een kunst om stil te staan bij wat je precies anders wilt of nodig hebt.

Wat wil jij anders en wat vraag je van de ander? Bijvoorbeeld je kunt besluiten dat je in plaats van doen alsof er niets aan de hand is, dat een situatie of een opmerking van iemand je niet lekker zit en dat je daar graag over wilt praten. Soms wil je gewoon je hart luchten. Om te voorkomen dat je iemand overvalt of het niet uit komt in iemand zijn drukke leven is het goed om een afspraak te maken: ‘Ik wil graag mijn hart luchten of mijn verhaal kwijt over ….. (niet over jou, goed om te weten) kan ik vanavond langs komen?’

Stap 6   Praat vanuit je eigen ervaring in plaats vanuit verwijt

Vaak geven we de ander de schuld van de emoties die we voelen. De situatie of het gedrag van een ander kan een aanleiding of een trigger zijn, maar jouw emotionele reactie zegt alles over jou. Daarom is het belangrijk dat je de situatie neutraal en feitelijk beschrijft en vervolgens beschrijf je het effect op jou. Bijvoorbeeld; ‘ik wordt ongerust als je niet laat weten dat je veel later thuiskomt’,  in plaats van ‘Je doet gewoon waar je zin in hebt’. Het betekent dat je je kwetsbaar opstelt. Het voorkomt dat je gesprekspartner zich gaat verdedigen of in de aanval gaat en het stelt iemand in staat om goed naar jou te luisteren. Jij bent verantwoordelijk voor het wel of niet uiten van je gevoelens en voor het vinden van het juiste moment en de juiste mensen.

Stap 7     Beloon jezelf!

Wellicht is het onze Calvinistische achtergrond dat het normaal doen al gek genoeg is. Hoezo jezelf belonen. Doe even normaal! Maar ga eens na wat je hebt moeten doen om je te uiten? Hoe spannend was het om je te uiten en een gesprek aan te gaan of iemand om een luisterend oor te vragen? Geef jezelf een goed gevoel door jezelf te belonen. Doe je dat überhaupt wel eens? Misschien is het wel een nieuwe ontdekking.  Je kunt een beloning ook van te voren bepalen; als ik dit gesprek aan ga, mag ik van mezelf iets moois kopen of ga ik een dag naar de Sauna.

Ondersteuning nodig?

Het lukt niet iedereen om hier stappen in te zetten? Dat kan allerlei redenen hebben. Geef jezelf niet de schuld. Soms ligt het wat gecompliceerder of heb je te weinig mensen in je omgeving die je kunnen steunen. Het kan helpen om met een buitenstaander te praten over lastige onderwerpen omdat het veiliger kan voelen dan met iemand in je eigen omgeving.

Voor particulieren heb ik verschillende coaching tarieven.

Je kunt leren emoties te ervaren en te uiten

Je kunt leren weer bewust te worden van je emoties en ze gebruiken voor je eigen welzijn. Je kunt leren om te gaan met lastige emoties van jezelf en anderen zoals boosheid, verdriet en angst. Emoties kun je leren te accepteren als een natuurlijk onderdeel van jezelf. Emoties kun je leren gebruiken als een kompas in je leven en om diepgang te creëren in je relaties.

Wat is er voor nodig ?

Wat er voor nodig is, is bereidheid om jezelf beter te leren kennen. Dat kan confronterend zijn omdat het beeld dat je van jezelf hebt misschien niet klopt. Sommige mensen denken dat ze nuchter zijn, maar blijken uiteindelijk heel gevoelig te zijn. Dit was ook op mijzelf van toepassing. Nadat ik al jong het contact met mijn emoties kwijt was heb ik jarenlang allerlei methoden ondergaan om weer te kunnen voelen en mezelf te accepteren als een gevoelsmens. Deze rijkdom aan methoden en ervaringen gebruik ik in mijn opleiding in tijdens coaching.

Wie zijn eigen gevoelens goed kent en accepteert, kan zich gemakkelijker verplaatsen in de emoties van anderen.

Daardoor verbetert de kwaliteit van je relaties. Door het bevorderen van je emotionele welzijn, ondersteun je jouw lichamelijke gezondheid. Tegelijkertijd leer je jezelf beter kennen en krijg je meer vat op je emoties.

Introductie training Emoties wat moet ik ermee?

De meeste mensen hebben geen onderwijs of opvoeding gehad in het omgaan met emoties. Dat is vreemd want emoties liggen aan de basis van onze persoonlijkheid en ze dragen zorg voor ons welzijn.

In twee losse dagen behandelen we alles wat je over emoties moet weten en word je je bewust hoe je zelf met emoties omgaat.

Meer info over de introductie training

Wil je eerst gratis kennismaken om te kijken of dit iets voor je is? Meld je aan via het contactformulier.

 

Ben je een professional die met mensen werkt?

Leer een effectief stappenplan om emotionele intelligentie te ontwikkelen zowel bij jezelf als bij je cliënten. De opleiding is geaccrediteerd bij verschillende beroepsopleidingen. Meer info vind je hier:

BASIS OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

De Basisopleiding Emotioneel Meesterschap voor professionals is geaccrediteerd door verschillende beroepsorganisaties, waaronder:

Het Registerplein (62 registerpunten)

Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) (58 punten)

NOBCO Nederlandse Orde van Beroepscoaches (54 p.e. uren)

Wil je eerst gratis kennismaken?

Dat kan. Meld je aan via het contactformulier.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl