You are here: Home » Artikelen over liefde » Hoe krijg je meer diepgang in relaties?

Hoe krijg je meer diepgang in relaties?

Het lastige met emoties is, dat ze zowel ons leven kunnen verrijken als moeilijk maken.

Veel mensen denken dat hun leven gemakkelijker gaat als ze hun gevoelens negeren, maar dan mis je de belangrijke functie van emoties. Daarnaast beïnvloeden ze je voortdurend of je dat nu wilt of niet.

In mijn boek; Emoties wat moet ik ermee?, ga ik in op verschillende levensaspecten waarin emoties belangrijk zijn, zoals:

  1. Emoties helpen je om jezelf en anderen beter te leren kennen
  2. Emoties helpen je gezond te blijven
  3. Emoties dragen bij aan een gevoel van vitaliteit
  4. Emoties helpen je om je krachtig te voelen
  5. Emoties zorgen ervoor dat je een completer mens bent
  6. Emoties beschermen je in onveilige situaties
  7. Emoties dragen bij tot succesvolle relaties
  8. Emoties dragen bij tot succes op het werk
  9. Emoties helpen je indringende ervaringen te verwerken

In dit artikel ga ik in op de invloed en waarde van emoties in relaties.

Dat kan een intieme relatie zijn maar ook vriendschap- of werkrelaties.

Wat gebeurt er als je je emoties in een relatie negeert of onderdrukt?

Tijdens mijn eerste langdurige relatie had ik geen idee hoe een relatie werkte. Bij mijn ouders leek het vanzelf te gaan, zonder dat er werd gepraat of gevoelens werden geuit. Ik hield van mijn partner, maar wist niet goed hoe ik dat kon uiten. Ik deed mijn best om aardig gevonden te worden, zorgde ervoor dat het huis schoon was en deed mijn best om lekker te koken. Als we niets te doen hadden voelde ik me vaak ongemakkelijk en had geen idee waar ik het over moest hebben. Maar daar sprak ik niet over. Ik wist ook niet dat ik daar over kon praten. Emoties speelden geen enkele rol. Onze relatie bloedde dood, zoals dat zo mooi heet.

Dus als je niet deelt hoe je je voelt of geen uiting kunt geven aan je liefde, ontstaat er een leegte en een gevoel van eenzaamheid. De relatie blijft oppervlakkig en je leert elkaar niet echt kennen.

Wanneer verscheuren emoties een relatie?

Relaties worden verscheurd wanneer er veel en langdurig angst,jaloezie, wantrouwen of woede speelt. Bijvoorbeeld de angst voor afwijzing, de angst om gekwetst te worden, de angst dat je niet voldoet of de angst verlaten te worden. Deze angst geeft veel stress aan beide partners. Hetzelfde geld voor langdurig woede. Dat kan woede zijn dat de ander niet voldoet aan je verwachtingen of dat je ervan uitgaat dat je partner je respectloos behandelt. De kans is groot dat een relatie, door deze verstorende emoties, niet standhoudt. Overmatige angst en woede ontstaan niet zomaar. Het kan ontstaan door een relatie waar weinig veiligheid en respect is maar het kan ook een gevolg zijn van vroegere kwetsingen, wellicht uit de jeugdjaren, waardoor er veel wantrouwen en angst is ontstaan.

Hoe kunnen emoties een relatie diepgang geven?

Een succesvolle relatie hangt af van veel facetten;

  1. Gedeelde interesses
  2. Gedeelde verantwoordelijkheid
  3. Vriendschap
  4. Balans tussen geven en nemen
  5. Tijd voor elkaar en tijd voor jezelf
  6. Bevredigende seksualiteit
  7. Intimiteit.

Dat is heel wat!  Om hier goed aan te kunnen voldoen is het belangrijk dat je jezelf goed kent, weet wat je belangrijk vindt en waar je gevoelig voor bent. Daarnaast heb je voor een succesvolle relatie sociale en assertieve vaardigheden nodig, zodat je een goed gesprek kunt hebben, naar elkaar kunt luisteren en kunt aangeven wat je wel en niet wilt.

Een intieme relatie is bij uitstek de plek waar je veel emoties ervaart.

Omdat je verlangens en verwachtingen hebt die moeten leiden tot jouw geluk. De huwelijksdag wordt door veel mensen nog steeds ervaren als een van de gelukkigste dagen van hun leven. Daarmee zijn de verwachtingen hooggespannen. De verwachting dat bijvoorbeeld je partner je gelukkig maakt, je troost als je verdriet hebt, aandacht voor je heeft zonder te hoeven vragen en voor je zorgt als het niet goed met je gaat. Je kunt je voorstellen dat de teleurstelling groot is, als deze verwachtingen niet uitkomen. Met als gevolg veel verdrieten boosheid. Maar je kunt je afvragen of je verwachtingen niet te hoog en onrealistisch zijn.

Een relatie is pas intiem als er een gevoelsuitwisseling plaatsvindt.

Voor een succesvolle intieme relatie is het belangrijk dat je emotioneel op elkaar kunt afstemmen. Dat betekent dat je deelt hoe je situaties in je leven beleefd. Het is belangrijk dat de ander luistert en meeleeft en niet met adviezen of zogenaamde oplossingen komt. Meevoelen doe je zonder te oordelen. Je probeert je te verplaatsen in de ander. Wanneer je je gevoelens deelt, word je gekend en kan iemand meeleven of meegenieten. Wanneer je partner zijn gevoelens met jou deelt, ontdek je bijvoorbeeld waar de ander blij van wordt of waar hij tegenop ziet. Zo ontstaat er betrokkenheid en begrip. Als je niet in staat bent te voelen wat je partner ervaart, bestaat het risico dat je steeds meer afstand gaat ervaren. Wanneer je niet deelt wat je bezighoudt en jezelf afsluit dan kan niemand een steun voor je zijn en kun je vervreemd raken van jezelf en anderen. Wanneer je niet boos kunt worden als iemand over je grenzen gaat, wordt het lastig om ontspannen met diegene samen te leven.

Erkennen van gevoelens bij anderen. Je laat blijken de gevoelens en behoeften van anderen te onderkennen.

Stel een onderzoekende vraag, bijvoorbeeld:

Was je niet ongerust?

Maakte dat je niet kwaad?

Doe een persoonlijke uitspraak over hoe jij je in een dergelijke situatie zou voelen. Bijvoorbeeld:

Dat zou ik heel angstig hebben gevonden.

Daar zou ik heel kwaad over zijn geworden.

Gebruik de woorden ‘lijkt’ of ‘klinkt’, bijvoorbeeld:

Je lijkt heel verdrietig.

Dat klinkt heet spannend. Dat klinkt heel heftig.

Stel een kalmerende vraag, bijvoorbeeld

Wat kan ik voor je doen?

Wat heb je van mij nodig?

Emoties spelen een belangrijke rol in elke vorm van relatie.

In vriendschappen, op het werk met collega’s of zakelijke contacten. Het emotioneel kunnen afstemmen op anderen zorgt ervoor dat men zich begrepen voelt. Terwijl je door het delen van je gevoelens zelf begrepen wordt en als menselijk wordt ervaren, in plaats van rationeel en afstandelijk.

Welke gevoelens kun je zoal delen?

Waar je blij van wordt; waardering krijgen, betekenis hebben, ergens in gezien worden, iets bereiken, iets maken, ergens voor zorgen.

Waar je jaloers op bent; iemand die doet wat je graag zou willen doen, iemand die heeft wat je zou willen hebben, iemand die ergens succesvol in is.

Waar je bang voor bent; afgewezen worden, kritiek krijgen, niet serieus genomen worden, ergens in mislukken, genegeerd te worden.

Waar je je bezorgt over maakt; of je de rekeningen kunt betalen, over de gezondheid van geliefden, of je er wel goed uit ziet, of je je werk wel goed doet.

Waar je boos over bent; dat je niet gezien wordt, niet serieus wordt genomen, dat je je machteloos voelt, onrechtvaardigheid en geen invloed hebt op bepaalde zaken, dat iemand over je grenzen gaat, misbruik van je maakt.

Waar je verdrietig over bent; over elk verlies kun je verdrietig zijn, van klein tot groot. Verlies van vriendschappen, werk, gezondheid, je jeugd, je huis en omgeving, dood van dieren en mensen.

Waar je je schuldig over voelt; dat je bijvoorbeeld je kinderen, partner, familie, huisdieren te weinig aandacht geeft, dat je lui bent, dat teveel werkt. 

Voel je weer verbonden met je partner met behulp van de Relatiescan:

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens samen deelt en bespreekt.  De gesprekken zal jullie dichterbij elkaar brengen en meer diepgang in de relatie brengen.

 

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Wil je meer verbinding creëren met je partner?

Ik, Marja Postema, help je hier graag mee.

Neem contact met me op via het contactformulier.

Lees meer over relatiecoaching

 

Willen jullie alles uit je relatie halen en inzicht krijgen wat nodig is om optimaal van elkaar te kunnen genieten?

De online Relatie jaartraining voor meer verbinding krijg je een jaar lang ondersteuning voor een duurzame liefde.

De ultieme online relatie jaartraining

 

Copyright: Marja Postema  Emotionele Intelligentie Academie

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl