You are here: Home » Artikelen over vreugde en geluk » Hoe kun je gelukkiger worden?

Hoe kun je gelukkiger worden?

Wat kan jouw geluksgevoel bevorderen?

Duurzaam geluk gaat over jezelf en alleen jezelf; wie je bent, of je een positief beeld van jezelf hebt, of je tevreden kunt zijn met je mogelijkheden, of je liefde kunt ervaren voor je dierbaren, of je in staat bent vriendschappen te onderhouden, of je gezond bent en niet geremd wordt door allerlei angsten, uitdagingen durft aan te gaan en zin hebt in het leven, wanneer je elke ochtend opstaat.

Bij het krijgen van meer vreugde in je leven, gaat het er voor een belangrijk deel om, dat je jouw strategie om je geluk te saboteren, onderuit haalt en vervangt door een strategie die jouw geluksgevoel fundamenteel kan veranderen. Daarnaast kun je je geluksgevoel vergroten door je manier van leven. Zo heeft een gezonde levensstijl een positieve invloed op je gevoel, even als een sociaal netwerk en activiteiten die je voldoening geven. Ik ga in op de verschillende wegen die kunnen leiden naar meer geluksgevoel.

Zelfkennis en een positief zelfbeeld

Op basis van je ervaringen in de kindertijd en de manier waarop je ouders en andere familieleden met je om gingen, heb je conclusies over jezelf getrokken. Wanneer je herhaaldelijk te horen hebt gekregen dat je niet zo moest zeuren, heb je waarschijnlijk besloten je omgeving niet meer lastig te vallen en ben je iemand geworden die zichzelf red. Wanneer je vaak beloont bent, omdat je zo hulpvaardig was, zul je dat gedrag verder ontwikkeld hebben tot een hulpvaardig persoon. In het eerste geval is de kans groot dat je een negatief zelfbeeld hebt ontwikkeld, namelijk dat je een last bent voor anderen en in het tweede geval zul je een positief zelfbeeld hebben ontwikkeld, namelijk dat je iemand bent die anderen graag helpt. Een negatief zelfbeeld leidt tot ontevredenheid, eenzaamheid, onmacht en verdriet. Een positief zelfbeeld zorgt voor zelfvertrouwen, waardoor je gemakkelijker initiatieven en risico’s neemt en het zorgt er voor dat je jezelf waardeert, waardoor je een goed gevoel over jezelf krijgt. In het artikel over zelfvertrouwen ga ik uitgebreid in, hoe je een positief zelfbeeld kunt ontwikkelen.

Optimistische levenshouding

De manier waarop je situaties beoordeelt, heeft effect op je gevoelens en op je gedrag. Je manier van denken kun je bewust veranderen. Zo kun je ook je verwachtingen met betrekking tot je mogelijkheden, in bijvoorbeeld de liefde, beïnvloeden. Je kunt denken, het wordt nooit wat met mij in de liefde, of je kunt denken voor elke man is er een vrouw of andersom. Vanuit je optimisme ga je er vanuit dat je krijgt wat je nodig hebt.

Pessimistische gedachten komen vaak voort uit zelfkritiek, gebrek aan zelfvertrouwen en angst. Het is vaak onderdeel van een oud en destructief patroon, dat een saboterend effect heeft op je geluksgevoel. Bij pessimistische gedachten, is het belangrijk je eerst af te vragen of deze gedachten kloppen met de werkelijkheid. Meestal is dat niet het geval, maar is het een interpretatie die niet gestoeld is op feiten. Vervolgens kun je besluiten een positieve meer optimistische gedachte te bedenken, zodat je een beter gevoel krijgt over jezelf en het je stimuleert acties te ondernemen, die je helpen je behoeften en verlangens te realiseren. Positief denken over jezelf, je verleden, heden en toekomst, vergroot je gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen, dankbaarheid en geluk.

Een gezonde levensstijl

Iedereen kan zich voorstellen dat een goede gezondheid bijdraagt aan geluk. Maar gezonde mensen zijn geneigd om dit voor vanzelfsprekend aan te nemen, totdat er iets gebeurt. Een kleine snee in de vingers kan je al bewust maken van een verstoring in het gevoel van tevredenheid. Wanneer je weinig beweegt en slecht voedsel tot je neemt of teveel eet, drinkt en rookt, zal dit effect hebben op je gevoel. Je zult je zwaar, vol, ontevreden, leeg en vermoeid voelen. Gezond eten en regelmatig bewegen dragen bij aan een goed gevoel. Onderzoeken laten zien dat optimisme en geluk, een positieve invloed hebben op de weerstand tegen ziekte. Daarentegen is de kans groot, dat mensen die voortdurend veel spanning hebben, hun immuunsysteem ondermijnen en daardoor eerder vatbaar zijn voor ziektes. Stress verhoogt onder andere de bloeddruk, wat schadelijk is voor het lichaam.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een gevoel van vertrouwen in jezelf, vertrouwen dat je de moeite waard bent als mens en vertrouwen dat je iets te bieden hebt. De mate van zelfvertrouwen wordt beïnvloed door de manier waarop je over jezelf denkt. Dit zelfbeeld heeft zijn fundament gekregen in de kindertijd. Onder invloed van je opvoeding, de manier waarop je ouders en broers en zussen met je om gingen, evenals andere belangrijke personen en belangrijke gebeurtenissen, heb je bepaalde conclusies over jezelf getrokken. Daarnaast helpt zelfvertrouwen je om initiatieven te nemen en uitdagingen aan te gaan, omdat je er vanuit gaat dat je de doelen die je jezelf hebt gesteld, kunt bereiken. Meestal speelt het gebrek aan zelfvertrouwen in een bepaald levensgebied. Het onderzoek naar jouw specifieke gebrek aan zelfvertrouwen geeft je richting in de weg naar zelfvertrouwen.

Een sociaal netwerk

De primaire behoefte van een kind is, om met liefde opgenomen te worden in het gezin. Wanneer je als kind het gevoel hebt gekregen dat je geliefd en welkom was, dat je bevestigd en geknuffeld werd, is je gevoel van eigenwaarde om een waardevol deel te zijn van een sociale omgeving, ontwikkeld. In vriendschappen leer je te geven en te nemen. Voor veel mensen is geven net zo waardevol als nemen, omdat ze daardoor het gevoel krijgen, dat ze betekenis hebben voor anderen. Om vriendschappen en intieme relaties aan te durven gaan, is het belangrijk dat je jezelf de moeite waard vind. Om relaties te kunnen behouden, heb je sociale vaardigheden nodig. Deze vaardigheden bestaan deels uit communicatieve vaardigheden zoals vragen stellen, actief luisteren en samenvatten en daarnaast uit het vermogen om rekening te houden met anderen, attent te zijn en iets voor een ander te doen. Sociale contacten zorgen voor gezelligheid, betrokkenheid en steun. Het voorkomt eenzaamheid en depressieve gevoelens. Al met al zijn sociale relaties de bron van gevoelens van vreugde.

Assertieve vaardigheden heb je nodig om voor jezelf op te kunnen komen, je wensen en je mening kenbaar te maken, grenzen aan te geven, uitdagingen aan te gaan en confrontaties aan te kunnen. Ze zorgen er voor dat je het gevoel hebt dat je invloed hebt op je leven en ze helpen je verantwoordelijk te nemen. Hierdoor kan de omgeving zien wie je bent, wat je wilt en niet wilt en wat je kunt. Veel mensen vinden het moeilijk om voor zichzelf op te komen, omdat ze aardig gevonden willen worden of bang zijn voor conflicten. Deze angsten en belemmeringen zijn vaak spoken uit het verleden. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in je belemmeringen en je bewust te zijn dat een ieder mens recht heeft om voor zichzelf op te komen.

Bewust genieten in het hier en nu

Er zijn veel aspecten in het leven waar je van kunt genieten. Onze zintuigen zijn daarbij de poorten naar genot. Zo kun je door de smaakpapillen genieten van een overheerlijke maaltijd. Door de ogen genieten van de natuur, kunst en van alle zichtbare schoonheid. Via je neus kun je de geur van lekker eten of van fleurige bloemen ervaren. Veel mensen ervaren intense momenten van geluk door te luisteren naar hun favoriete muziek. Een van de gevoeligste zintuigen is de huid. Via de huid kun je genieten van aanraking, seks en van een knuffel. Genieten door middel van de zintuigen kun je leren, door bewust te worden van de zintuiglijke ervaring en dit te ervaren als genot. Dat moet je toe kunnen staan, je er voor openen, zodat je je kunt ontspannen, je verwend mag worden, mag genieten, nieuwsgierig mag zijn en je mag verwonderen. Dat zijn allemaal ingangen naar het genieten. Het begint met de aandacht en opmerkzaamheid voor de ervaring en dat je jezelf toestaat om op te gaan in de beleving, terwijl je ratio even in de pauze stand staat en evenals de hectiek van de dag.

Werk voldoening

Een groot deel van je leven speelt zich af op de werkplek. Werk kan een plek zijn waar je vreugde ervaart, door uitdagingen aan te gaan en je als professional te ontwikkelen. Werk kan een plek zijn waar je je thuis voelt omdat je collega’s je graag mogen en waarderen. Een plek waar je samen met plezier aan een project werkt. Het werk kan voldoening geven, omdat je voor anderen iets betekent of omdat je je kwaliteiten in kunt zetten. Wanneer mensen plezier hebben in hun werk zorgen ze voor goede prestaties en goede relaties. Ze zullen zich niet snel ziek melden want het werk geeft dan juist energie.

De keerzijde van werk is, dat het kan leiden tot perfectionisme, over verantwoordelijkheid, overmatige stress door werkdruk of psychische problemen door pesten of conflicten.

Emotionele intelligentie

Emotioneel intelligente mensen zijn in staat hun emoties te herkennen, ervaren en erkennen.

Emoties zijn voor hen een normaal onderdeel van hun leven. Ze helpen hen het leven betekenis te geven, verlies en tegenslag te verwerken en gelukkig in het leven te staan. Het hart en hoofd zijn met elkaar in evenwicht en er is meer overeenstemming tussen hun gevoelens, ratio en gedrag. Tevens zijn ze in staat vreugdevolle relaties te onderhouden, doordat ze hun gevoelsleven delen en interesse hebben in het wel en wee van de ander. Ze kunnen zien wanneer er iets aan de hand is, door het sensitief waarnemen van lichaamstaal en gezichtsexpressie. Doordat ze aardig en vriendelijk zijn voor anderen, krijgen ze meestal een positieve reactie terug, waardoor ze een goed gevoel krijgen over zichzelf.           

Je wordt emotioneel intelligent geboren, maar deze rijkdom aan gevoelens is wellicht geheel of deels in de loop van je leven weggestopt in een innerlijke kamer, die stevig op slot zit. Het is de kunst de sleutel te vinden die de deur opent naar de rijkdom van gevoelens. Hiervoor is het nodig om tijd, rust en ruimte te nemen om te onderzoeken welke oordelen je hebt over de verschillende emoties en welke strategieën je hebt ontwikkeld om emoties in bedwang te houden. Er is geduld nodig om onbekende emoties te ervaren, te leren kennen en de juiste woorden te vinden voor bepaalde gevoelens.

Zingeving en dankbaarheid

Wanneer je bewust bent van je diepere behoeften en verlangens, kunnen ze een focus geven in je leven. De vervulling van je verlangens en behoeften creëert vreugde. Het kan zijn dat je verlangt naar meer vriendschappen, om de behoefte deel te zijn aan een sociaal netwerk en betekenis te hebben voor anderen, te kunnen vervullen. Het kan ook zijn dat je wilt ontdekken waar je goed in bent, om het gevoel te hebben dat je een waardevolle bijdrage kan leveren. Het is belangrijk jouw specifieke behoeften te ontdekken. De ene persoon vindt het belangrijker om ergens bij te horen en iemand anders krijgt meer vreugde door de ontwikkeling van zijn professionaliteit, zodat hij zijn kwaliteiten in kan zetten. Wellicht weet je wat je verlangens zijn maar durf je ze niet uit te voeren. In dat geval is het belangrijk om te zien of je deze belemmeringen kunt oplossen.

Het vergroten van je gevoel van dankbaarheid is een manier om je algemene geluksgevoel te versterken

Wanneer je niet gewend bent om vanuit dankbaarheid naar het leven te kijken, kan het geforceerd overkomen. Je kunt denken dat het niet bij je past, omdat je bijvoorbeeld gewend bent kritisch te zijn, vind dat je hard hebt gewerkt voor je leven of er vanzelfsprekend vanuit gaat dat je een goed leven hebt. Dankbaarheid kunnen ervaren, vraagt van je dat je vanuit een ander perspectief naar de goede dingen in je leven kijkt. Dankbaar dat je gezond bent, dat je bepaalde talenten hebt, dankbaar dat je fijne buren hebt en dat je geniet van je de plek waar je woont. Je kunt ook dankbaar zijn voor kleine dingen in het leven, bijvoorbeeld dat je kunt genieten van lekkere koffie, mooie muziek, een aardige opmerking van je kind of een fijne knuffel van je partner. Het vraagt oefening om je gevoelens van dankbaarheid toe te eigenen.

  • Wil je je algemene geluksgevoel vergroten?

  • Wil je meer voldoening halen uit je leven?

  • Wil je meer kunnen voelen?

  • Wil je meer zin geven aan je leven?

Copyright: Marja Postema www.omgaanmetemoties.nl

Individuele coaching

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl