U bent hier: Home » Artikelen over hoop » Hoop doet leven

Hoop doet leven

Hoop doet leven

Hoop doet leven

Geluk bestaat uit drie dingen:

iets om van te houden,

iets om te doen en

iets om op te hopen.

Chinees gezegde

 

Zo kun je hopen dat je een staatslot wint, waarmee al je dromen in vervulling gaan, of hoop je dat je bij het daten de ideale partner tegenkomt, die je gelukkig maakt. Door te hopen kun je over de toekomst fantaseren en je verheugen. Kader Abdolah schrijft in zijn boek ‘Het huis van de Moskee’ over twee grootmoeders die al twintig jaar blijven hopen dat de profeet komt, om hen te helpen naar Mekka te gaan.

Toen de grootmoeders twintig jaar gebezemd hadden, was de profeet nog niet gekomen. Misschien hadden ze iets fout gedaan, misschien hadden ze de jaren niet goed geteld. Dus waren ze opnieuw begonnen aan nog eens twintig jaar. Misschien had het geen zin meer, maar wat konden ze anders doen? Dat doel om eens naar Mekka te gaan, gaf zin aan hun leven. Het hield hen overeind. Zo hadden ze hoop dat ze nog een keer wakker zouden worden om nog een dag te wachten op de profeet die zou komen.

Kader Abdollah

Uit: Het huis van de moskee

Optimistische mensen ervaren meer hoop dan pessimistische mensen, want als je optimistisch bent, ga je eerder uit van mogelijkheden dan van problemen. Het lijkt dat optimistische mensen meer vertrouwen hebben dat hun wensen uit zullen komen. Pessimistische mensen zullen er eerder vanuit gaan dat het toch niet lukt en geven daardoor eerder op. Zonder hoop kun je vast komen te zitten in gevoelens van moedeloosheid en onverschilligheid.

Pessimistische gedachten werpen blokkades op in je mogelijkheden. Je gaat er vanuit dat iets niet lukt of dat het geluk niet op je pad zal komen. Daar anticipeer je op met als gevolg dat je eerder afhaakt of geen initiatieven neemt. Daarnaast geeft het vaak stress omdat het voelt alsof het leven je tegenwerkt. Terwijl je juist hoop wilt hebben en je verlangens wilt volgen. Maar het komt er eigenlijk op neer dat je jezelf in de weg staat.

Vijf Tips om hoop te houden

1. Wanneer je een pessimistische gedachte hebt zeg je DELETE. Het is in eerste instantie moeilijk om de stroom aan     pessimistische gedachten tegen te houden maar je kunt ze wel deleten zodat je het vervolg aan nare gevoelens en gedachten kunt blokkeren.

2. Fantaseer een optimistische uitkomst ook al geloof je er niet in. Dat is niet meer dan het trainen van je hersenen om anders te denken. Op moment dat ik een parkeerterrein op rijdt dacht ik gelijk, tsja vol, geen plek meer (pessimistisch) . Nu fantaseer ik dat er ergens een plekje voor mij is en wat denk je? Dat is in de meeste gevallen ook zo. Hoe komt dat? Ik ga door die gedachte beter rond kijken op zoek naar mijn plekje.

3. Neem even de tijd om na te gaan wat allemaal in je leven is gelukt en waar je blij mee bent.

5. Sta jezelf toe dat je hoop mag hebben op geluk en dat je mag hopen dat je verlangens uitkomen.

6. Blijf stappen zetten, ook al zijn ze nog zo klein,  om je verlangens vorm te geven

 

Copyright: Marja Postema

www.omgaanmetemoties.nl

marjapostema@outlook.com

 

 

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

http://www.omgaanmetemoties.nl