U bent hier: Home » Artikelen over jezelf zijn » In gevecht met jezelf om te zijn wie je wilt zijn!

In gevecht met jezelf om te zijn wie je wilt zijn!

gevecht

We leven in een tijd  waarin prestatie en snelheid regeert, waarin vrijwel alles maakbaar lijkt en alles moet kunnen. Als je iets wilt, kun je het bereiken. Je kunt worden wie je wilt zijn, hebben wat je wilt hebben, bereiken wat je wilt bereiken. Dat is  een gevecht met jezelf om je leven onder controle te krijgen.

Vaak blijft er weinig tot geen ruimte en rust over om stil te staan bij wat je voelt en wat je, buiten praktische zaken, werkelijk bezig houdt. Het wordt steeds moeilijker die rust te vinden. Zelfs de zondagsrust gaat er langzaam aan, door de lokroep van de koopzondagen. Je hoeft je zeker niet te vervelen. Maar of je daarmee je werkelijk ‘vervuld’ voelt, is maar zeer de vraag. De prijs die je betaald is dat je steeds verder afraakt van wat je voelt en daardoor het contact met jezelf en dieper liggende behoeftes kwijt raakt.

Het rationele, controlerende deel in jezelf probeert het emotionele deel te beheersen 

Ieder mens heeft de fundamentele behoefte zich veilig en lekker te voelen. We willen wel fijne gevoelens ervaren; plezier, opwinding, spanning en verlangen. Deze gevoelens geven ons energie en zin in het leven. We willen geen vervelende gevoelens voelen zoals verveling, verdriet, boosheid, angst, wanhoop, schaamte, onzekerheid en machteloosheid. Deze emoties geven spanning en zijn moeilijk om mee om te gaan. Helaas laten gevoelens zich niet zo gemakkelijk negeren en zo begint het gevecht met jezelf.

We kunnen gevoelens onderdrukken, maar daarmee zijn ze nog niet weg. Door de onnatuurlijke, geforceerde scheiding die je hebt leren aanbrengen tussen denken en voelen kan het bijna niet anders dan dat je in zekere zin voortdurend in gevecht bent met jezelf. Het rationele, controlerende deel probeert het emotionele deel te beheersen. Je probeert jezelf als het ware te overwinnen. Je maakt een onderscheid tussen wat je acceptabel vind en wat je afkeurt in jezelf. Ook hier geldt dat je wel een scheiding in jezelf kunt aanbrengen, maar daarmee is het niet wenselijke deel niet verdwenen omdat je het met je ratio aan de kant hebt gezet.
Het kan een uitputtende strijd met jezelf worden. Een strijd tussen wie je wilt zijn en wie je bent. Je wilskracht kan sterk zijn, maar het zal je nooit lukken je gevoelens en gevoeligheden weg te nemen. Je kunt die hooguit tijdelijk onderdrukken of weg redeneren. Je kunt jezelf niet overwinnen, maar je kunt wel leren jezelf te accepteren met al je gevoelens en gevoeligheden.

HOE STAP JE UIT HET GEVECHT MET JEZELF?

 

Wil je meer zorg dragen voor jouw basisbehoeften?

Wil je los komen van oude patronen?

Wil je meer jezelf zijn?

Wil je emoties gebruiken als een kompas?

Het vervullen van jouw basisbehoeften is de basis voor een gelukkig leven. Doordat je vast zit in oude patronen of  een zelfbeeld waarbij je je opoffert voor anderen of niet in staat bent om je te verbinden, kan het zinvol zijn om hulp te vragen of mocht je zo wie zo graag hulp bij dit proces, je bent altijd welkom.

De opleiding Emotioneel Meesterschap voor iedereen die meer eigenwaarde wil ontwikkelen.

Wat levert het op om meer jezelf te zijn?

  • Een gevoel van eigenwaarde.
  • Ontspanning omdat je mag zijn wie je bent
  • Een levendig gevoel dat zorgt voor spontaniteit
  • Persoonlijke kracht omdat je niet over je heen laten lopen of je laat gebruiken
  • Zelfvertrouwen in je mogelijkheden

Praktisch:

Elke maand kom je een dag samen gedurende vijf maanden

Aantal deelnemers:  Minimaal drie maximaal zes deelnemers zodat je voldoende persoonlijke aandacht krijgt

en de opleiding optimaal aansluit bij jouw wensen.

Plaats:  School voor Mens en Intuïtie Amersfoort

Meer informatie over de opleiding hier

 

Wil je eerst een kennismakingsgesprek?

Meld je aan via het contactformulier hier

 

 

Copyright Marja Postema www.omgaanmetemoties.nl

 

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

http://www.omgaanmetemoties.nl
Scroll Naar Boven