You are here: Home » Artikelen over jezelf zijn » Wat is een onrealistisch zelfbeeld?

Wat is een onrealistisch zelfbeeld?

Ik had ooit een cliënt die dacht dat hij geschikt was voor een managementfunctie. Hij zag zichzelf als iemand die goed met mensen om kon gaan en had het idee dat hij ook toegankelijk was.  Ik zag een gesloten man die moeilijk toegankelijk was en moeite had om contact te maken.  In dat geval is het zelfbeeld niet realistisch.

Een onrealistisch zelfbeeld zie je ook bij mensen die allerlei ideeën hebben over hun toekomst, terwijl jij je afvraagt hoe diegene dat in godsnaam voor elkaar krijgt. We zeggen ook wel dat iemand met zijn hoofd in de wolken loopt. Wanneer je met je hoofd in de wolken loopt sta je niet met beide benen op de grond. Klinkt logisch. Met andere woorden iemand overschat zichzelf.

Een kennis van mij, zeg maar Hans, is altijd supervriendelijk en tolerant. Zaken en mensen die hem irriteren praat hij goed of hij relativeert de situatie. Misschien denk je, nou dat is toch mooi. Maar helaas het is onrealistisch, want we hebben nu eenmaal gevoelens van irritatie, want in het dagelijkse leven zijn er mensen die je onvriendelijk of onheus bejegenen. Als je voortdurend je irritaties negeert maken ze zich op een andere manier kenbaar. Hans heeft regelmatig hoofdpijn of hij maakt cynische grappen over anderen.  Ons zelfbeeld wordt voor een groot deel beïnvloedt door de normen en waarden waarmee we zijn groot gebracht. Gedrag en emoties die door de omgeving werden bevestigd en gewaardeerd heb je ontwikkeld en gedrag en emoties die werden genegeerd en afgekeurd heb je niet ontwikkeld. De ouders van Hans waren hulpverleners en stonden altijd klaar om mensen te helpen. De norm dat ieder mens in wezen goed is en recht heeft op hulp, liet geen ruimte voor eigen behoeftes.

Het is een natuurlijke behoefte om een goed gevoel over jezelf te hebben

En om aardig of interessant gevonden te worden door anderen. Dat kan ervoor zorgen dat je je beter voordoet dan je werkelijk bent. Je doet alsof je altijd vrolijk of optimistisch bent, je doet alsof je altijd klaar staat voor een ander, je doet alsof je altijd de leukste of slimste bent. Je wilt hier zelf ook graag in geloven en zo ontstaat een onrealistisch zelfbeeld. Het voordeel is dat je positief over jezelf denkt. Dat geeft een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. De keerzijde is dat het vaak moeilijk is vol te houden omdat het niet realistisch is.

Anderen zien vaak meer dan je wilt.

Non-verbaal geef je meer van jezelf weg dan je lief is. De betweter die ongemakkelijk heen en weer beweegt of de verkrampte glimlach die aangeeft dat je toch niet zo vrolijk bent. Je houding, onbewuste bewegingen, gezichtsuitdrukking en de toon van je stem, verraden wat er door je heen gaat. Van je vrienden moet je het hebben. Weten hoe je overkomt is misschien confronterend, maar je leert jezelf wel beter kennen. Het kan helpen oude patronen los te laten, waardoor je ervoor kunt zorgen dat je zelfbeeld klopt met wie je echt bent. Dat maakt een betrouwbare indruk.

Tijdens coaching word je altijd geconfronteerd met je zelfbeeld.  Eigenlijk word je geconfronteerd met een beeld dat niet klopt met de werkelijkheid. In plaats van tolerant blijk je ook heel intolerant te zijn of in plaats van nuchter blijk je bijvoorbeeld heel gevoelig te zijn. Dat lijkt heel simpel maar voor veel mensen is dat een grote verandering.  Daarom is het belangrijk om je bewust te worden van de normen en waarden van je ouders en andere belangrijke mensen uit je jeugd. Want deze normen en waarden heb je onbewust overgenomen.

Doe de gratis Zelfbeeld test en krijg een spiegel voorgehouden. Je ziet hoe je jezelf beoordeelt en wellicht hoe je moet zijn van jezelf.

Ik meld me aan voor de gratis Zelfbeeld test
dit veld niet invullen s.v.p.

Wat levert het op om meer jezelf te zijn?

  • Een gevoel van eigenwaarde.
  • Ontspanning omdat je mag zijn wie je bent
  • Een levendig gevoel dat zorgt voor spontaniteit
  • Zelfvertrouwen in je mogelijkheden

Heb je het idee dat je een rol speelt, dat je alleen maar geeft en niets krijgt of dat je je voortdurend aanpast aan de verwachtingen van anderen?

Wordt het niet tijd om eindelijk eens te leven vanuit jezelf?

Heb je zin om op avontuur te gaan en jezelf beter te leren kennen?

Als je wilt begrijpen waarom je steeds in dezelfde ongelukkige patronen terechtkomt, is het zinvol je te verdiepen in het verleden om je te bevrijden van oude loyaliteiten.

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching 

Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou  de beste aanpak is.

 

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP

Voor iedereen die bezig wil zijn met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.

Voor iedereen die vat wil krijgen op verschillende vormen van conditionering en loyaliteit

De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.

Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek

 

Woon je te ver weg maar wil je hier toch mee aan de slag? 

    Online cursus Ontspannen jezelf zijn.

Ik leer je allerlei beelden en ideeën over jezelf, die niet bijdragen aan jouw levensgeluk, los te laten.  Ik biedt je een stappenplan aan waar ik al meer dan 20 jaar mee werk en wat zijn effectiviteit heeft bewezen.

Lees meer over de  online cursus Ontspannen jezelf zijn

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl