You are here: Home » Training Emotioneel Meesterschap

Training Emotioneel Meesterschap

 

Ieder mens is geboren met gevoelens, maar door de cultuur en verwachtingen van de omgeving raak je vaak dit natuurlijke contact met je gevoelens kwijt.

 

 

EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

Opleiding voor professionele hulpverleners zoals psychotherapeuten, maatschappelijk werkers, artsen, coaches, counselors en trainers.

Mensen die met mensen werken hebben diepgaande inzicht nodig in de functie van emoties en in de strategieën van hun cliënten om emoties uit de weg te gaan. Daarbij is het belangrijk dat zij zelf in staat zijn om met verschillende emoties van hun cliënten om te gaan, om ze adequaat te ondersteunen en ze te helpen emoties te accepteren als een natuurlijk onderdeel van mens-zijn.

Emotioneel Meesterschap voor professionals – Basisopleiding

Tijdens de basisopleiding onderzoek je je eigen relatie met emoties. Je ontdekt welke emoties je, in relatie tot jezelf en tot je cliënten, goed kunt hanteren en met welke je meer moeite hebt. Je verwerft diepgaand inzicht in het ontstaan van strategieën om emoties te vermijden of onderdrukken, zowel bij jezelf als bij je cliënten. Door middel van ervarend leren krijg je gedegen inzicht in de werking en het effect van de verschillende methodieken die er zijn om emotionele intelligentie te vergoten. Emotioneel meesterschap voor professionals is een ervaringsgerichte opleiding. Je gaat de verschillende methodieken aan den lijve ervaren.

Je wordt bewust van jouw conditionering

Bijna alle manieren waarop we emoties in onszelf vastzetten, waardoor ze niet meer vrij kunnen stromen en we onszelf in onze keuzevrijheid beperken, zijn verbonden met het verleden. Daarin is het zinvol en belangrijk om naar de eerste zeven jaar van je leven te kijken. In deze tijd ligt immers de basis van je persoonlijkheid, waar je vaak onbewuste keuzes hebt gemaakt in het omgaan met emoties. De eerste zeven jaar zijn een belangrijke sleutel om toegang te krijgen tot je gevoelsleven en om de obstakels te onderzoeken en opruimen die maken dat je niet vrij bent in het omgaan met (bepaalde) emoties.

De invloed van het innerlijke kind

Het is de angst van een kind dat je bang bent om niet welkom te zijn, om niet te voldoen of om niet geliefd of goed genoeg te zijn, die maakt dat een rijk emotioneel gevoelsleven verstoord kan zijn. Dit zijn sterke angsten, omdat het kind destijds volledig afhankelijk was van anderen voor het ervaren van geborgenheid, bevestiging en liefde. Angst belemmert het contact met bepaalde emoties en het uiten ervan. In plaats daarvan ontstaan vaak sterke normen over de waarde van emoties zoals,  ‘een echte man huilt niet’ of  ‘wees altijd lief’.
Je krijgt inzicht in jouw eigen belemmeringen en angsten en in die van je cliënten. Je leert om angsten een plaats te geven en er zodanig mee om te gaan dat ze geen belemmering meer vormen voor je eigen omgang met (bepaalde) emoties of die van je cliënten.

Gevoelens gebruiken als instrument om beter tot je recht te komen

Emotioneel meesterschap beidt je nieuwe inzichten en ervaringen in de omgang met verschillende emoties. Je zult ervaren dat emoties jou en je cliënten een belangrijke spiegel kunnen voorhouden. Ze geven aan waar je van houdt, waar je blij van wordt, waar je een hekel aan hebt, wat je niet wilt, waar je onzeker in bent en welke gevoeligheden je hebt. Emoties helpen je om met teleurstelling en tegenslag om te gaan, om krachtig over te komen, om te kunnen genieten en om jezelf kenbaar te maken.

De balans vinden tussen voelen en denken

Wanneer je je enerzijds bewust bent van je oude patronen, veronderstellingen en angsten en anderzijds contact hebt met de diversiteit aan gevoelens, is het belangrijk dat je de verschillende delen van jezelf leert managen. Daarvoor heb je een innerlijke regisseur nodig, ‘iemand’ die naar al deze ‘delen’ kan luisteren, zonder oordeel, en die kan kiezen om bepaalde delen de ruimte te geven, afhankelijk van de situatie. Tijdens de opleiding emotioneel meesterschap versterk je je eigen innerlijke regisseur en leer je hoe je die van je cliënten kunt versterken. Dat is een belangrijke vaardigheid om nieuw gedrag te integreren en om te leren om te gaan met gevoeligheden en de verwachtingen van anderen.

Methodieken die tijdens het eerste jaar worden gebruikt

 • Biografiewerk
 • Karakterstructuren
 • Innerlijke kind werk
 • Voice-Dialogue
 • Lichaamswerk
 • Focussing
 • Dramatechnieken

Wat levert Emotioneel Meesterschap voor professionals jou op?

 • Je verwerft een diepgaand inzicht in de functie van de verschillende emoties, waardoor je je cliënten beter kunt ondersteunen.
 • Je krijgt inzicht in de verschillende strategieën van cliënten om emoties te vermijden, waardoor je de juiste ondersteuning kunt geven.
 • Je krijgt meer inzicht in de belemmerende overtuigingen die er voor zorgen dat je moeite hebt met bepaalde emoties van jezelf en van cliënten.
 • Je krijgt methodieken aangereikt om emoties te voelen en te uiten. Je wordt ‘vrijer’ in het uiten van emoties.
 • Je krijgt vat op belemmerende patronen bij jezelf en anderen, waardoor je effectiviteit in de begeleiding toeneemt.
 • Je ervaart de kracht van emoties, zowel privé als in je werk.

 Praktisch

Duur:               Individueel intakegesprek. Vijf losse dagen.

Plaats:             Amersfoort

Werktijd:        9.30 uur – 17.00 uur

Kosten:           € 850,-

Inbegrepen is het intakegesprek, de accommodatie en het boek: Emoties wat moet ik ermee?. Exclusief 21% BTW. Je inschrijving is compleet nadat het volledige bedrag is betaald.

Aanmelden via het contactformulier of stuur een mail naar marjapostema@outlook.com

DATA VOORJAAR 2018

 • vrijdag 16 maart
 • vrijdag 30 maart
 • vrijdag 13 april
 • vrijdag 11 mei
 • vrijdag 15 mei

Emotioneel Meesterschap voor professionals – Primaire emoties

Tijdens deze module leer je de complexiteit kennen van de vier primaire emoties die we vanaf de geboorte ervaren: angst, boosheid, vreugde en verdriet. Uitgebreide informatie volgt.

Emotioneel Meesterschap voor professionals – Sociale emoties

Tijdens deze module leer je de complexiteit kennen van de emoties die we ervaren in relatie tot anderen; eenzaamheid, schaamte, schuldgevoel, jaloezie, liefde en compassie. Uitgebreide informatie volgt.

Emotioneel Meesterschap voor professionals – Eigenwaarde

Tijdens deze module leer je de complexiteit kennen van de emoties die te maken hebben met eigenwaarde: hoop, machteloosheid, verlegenheid, vertrouwen en zelfvertrouwen. Uitgebreide informatie volgt.

De Modules kunnen los van elkaar gevolgd worden in willekeurige volgorde. Je kunt je inschrijven voor een module als je eerst de basisopleiding hebt gevolgd.

 

Emotioneel Meesterschap voor iedereen die zijn of haar emotionele intelligentie wil ontwikkelen

Wil je beter tot je recht komen?

Wil je meer diepgang in je relaties?

Wil je jezelf beter leren kennen?

Wil je meer in je kracht komen?

Wil je  meer voldoening halen uit je leven?

Het vermijden van emoties heeft schadelijke gevolgen  voor je gezondheid en het beperkt je in sociale relaties. Daarnaast kost het energie om de natuurlijke stroom van emoties tegen te houden. Hoe langer je in een stressvolle situatie zit, hoe groter de kans dat het lichaam uiteindelijk gaat protesteren. Omdat lichaam en geest met elkaar zijn verbonden geven de lichamelijke klachten aan dat je jezelf geweld aandoet. Zo kan angst je misselijk maken, stress je buikpijn geven en verdriet hoofdpijn veroorzaken. Dit zijn een aantal voorbeelden, maar we hebben allemaal zo onze specifieke gevoelige plekken in ons lichaam waar we last van krijgen als we onze emoties te lang negeren of onderdrukken.
Daarnaast kan het uit de weg gaan van emoties leiden tot cynisme,  vervreemding of  tot een depressie. Het beperkt je enorm in de kwaliteit van je leven en de kwaliteit van je relaties. In mijn boek besteedt ik uitgebreid aandacht aan de gevolgen van het negeren of onderdrukken van emoties. Emoties zijn een belangrijke sleutel tot zelfkennis, omdat ze de weg wijzen. Door het toestaan van gevoelens ervaar je meer vrijheid. Je geeft uiting aan je wensen en grenzen, los van de mening of verwachtingen van anderen. Hierdoor kom je meer tot je recht.

Je kunt leren emoties te ervaren en ermee om te gaan.

Je kunt leren weer bewust te worden van je emoties en ze gebruiken voor je eigen welzijn.  Je kunt leren om te gaan met lastige emoties van jezelf en anderen zoals boosheid, verdriet en angst.  Emoties kun je leren te accepteren als een natuurlijk onderdeel van jezelf. Daarnaast kun je ze leren gebruiken als een kompas in je leven en om diepgang te creëren in je relaties.

Tijdens de training Emotioneel Meesterschap krijg je op een diep niveau inzicht in jezelf en in de functie van emoties zodat je beter tot je recht komt en meer voldoening haalt uit het leven.

 • Je leert jezelf beter begrijpen
 • Je  ervaart de kracht van kwetsbaarheid
 • Je kunt beter bij jezelf blijven en past je minder aan
 • Je krijgt vat op belemmerende patronen
 • Je ervaart meer vrijheid
 • Je komt beter tot je recht en meer in balans
 • Je bent in staat om grenzen aan te geven
 • Je ontwikkelt meer zelfvertrouwen

Wil je een indruk hebben hoe je nu met emoties omgaat?

Vraag de gratis Emotionele Intelligentie test aan via het optin formulier of via de contactpagina.

Praktisch

Elke maand kom je een dag samen gedurende vijf maanden.

Aantal:  Minimaal drie maximaal zes deelnemers.
Plaats:  School voor Mens en Intuïtie  Amersfoort

Kosten: Particulier €850,- inclusief B.T.W. Organisaties €1250,- exclusief B.T.W.  ZZPer €995,- exclusief B.T.W.
Dit bedrag is inclusief accommodatie kosten en het boek ‘Emoties, wat moet ik ermee?’

Heb je interesse vraag dan een gratis gesprek aan via het contactformulier of stuur een mail naar marjapostema@outlook.com