U bent hier: Home » Artikelen over verlegenheid » Waarom is het praten met elkaar zo belangrijk?

Waarom is het praten met elkaar zo belangrijk?

 

Tips om een gesprek gaande te houden

Hoe je contact kunt maken

Hoe houd je een gesprek gaande?

Hoe maak je persoonlijk contact?

Hoe beëindig je een gesprek?

 

We hebben andere mensen nodig om bevestiging te krijgen in wat je voelt, denkt en doet. Ieder mens wil diep van binnen gezien en gehoord worden. Je hebt waardering nodig om te voelen dat je de moeite waard bent en dat jouw specifieke eigenschappen, die jou een uniek persoon maken, aan het licht komen. Zo groeit het zelfbesef en het gevoel van eigenwaarde.

Door te delen wat je meemaakt ben je niet alleen. De ander kan een spiegel zijn, waardoor je jezelf beter leert kennen. Wanneer je gesprekspartner laat merken dat hij je begrijpt, voel je je gezien. Daarnaast is het fijn als iemand een klankbord kan zijn bij het maken van lastige keuzes. Je kunt in dat geval je overwegingen toetsen en iemand zijn mening vragen.

Om jezelf te kunnen laten zien moet je je veilig voelen. Jezelf kunnen zijn en je gevoelens delen zijn met elkaar verbonden. Daar heb je intimiteit voor nodig. Intimiteit betekent dat er een sfeer is van vertrouwelijkheid, waarbij je open kunt zijn en jezelf bloot kunt geven.

We hebben verschillende behoeftes als het gaat om een gesprek aangaan

De een wil een luchtig, gezellig gesprekje en een ander wil graag filosoferen of zijn zorgen delen. Wees je bewust van jouw persoonlijke behoefte en besef dat de ander wellicht een andere behoefte heeft. Als het dan niet klikt of iemand wijst je af, dan ligt dat niet aan jou maar aan de verschillende behoeftes. Dit zijn de verschillende mogelijkheden:

 • Een kennismakingsgesprek
 • Een luchtig gesprek over koetjes en kalfjes, bijvoorbeeld wat je op TV of You Tube hebt gezien of waar je op vakantie bent geweest
 • Een discussie over een serieus onderwerp zoals de politiek,
 • Een diepzinnig, filosofisch gesprek
 • Een gesprek met humor, grappen maken
 • Een gesprek waarin je je zorgen kan delen
 • Een gesprek waarin je iemand advies kan vragen

De kunst van het contact maken

Het is de kunst om tijdens het begin van het gesprek af te checken en aan te voelen, wat de behoefte is van de ander. Dat heet het contact maken. Tijdens het contact maken, stem je af of iemand zin heeft om te praten. Dat begint met het maken van oogcontact. Stel dat iemand het oogcontact vermijdt, dan is dat een duidelijk teken dat diegene geen zin heeft in een gesprek of hij is  verlegen. Je kunt veel informatie halen uit de lichaamstaal, vooral door de gezichtsexpressie krijg je een idee of iemand het fijn vind of niet om je te ontmoeten. Kijkt iemand bijvoorbeeld zoekend rond of is de blik in zichzelf gekeerd?

Het is het meest veilig om te beginnen over een oppervlakkig onderwerp, zoals de omgeving, het weer of iets wat je op dat moment opvalt. Het maakt niet uit waar het over gaat want je bent aan het aftasten of iemand echt met je wilt praten.  Je ziet, hoort of voelt tijdens het gesprek of die persoon graag met je wilt praten.

Het gesprek verdiepen

Wanneer je een goed gevoel hebt over het gesprek en je gesprekspartner toont interesse, dan ga je over naar meer persoonlijke onderwerpen. Je vertelt wie je bent, wat je doet, waar je van houd. Ondertussen zoek je naar gemeenschappelijke interesses en stelt vragen. Het is belangrijk dat je afwisselend praat en vragen stelt zodat er een gelijkwaardig gesprek ontstaat met wederzijdse interesse. Check of de ander nog luistert door bijvoorbeeld te vragen of hij de situatie herkent of hoe hij er tegen aan kijkt.

Het gesprek afronden

Op een gegeven moment voel je dat je klaar bent met het gesprek; je raakt vol, wordt moe of je aandacht verslapt. Je kunt het contact verbreken door het oogcontact te verbreken. Je kijkt om je heen. Niet iedereen pikt dit op. Het kan ook nodig zijn het af te sluiten met woorden; ‘Wat een leuk gesprek maar ik moet zo gaan of ‘Wat een fijn gesprek, misschien kunnen we elkaar nog eens zien?’

Tips om contact te maken en een gesprek gaande te houden

Verzamel onderwerpen waar je over kunt praten.

Je wilt voorkomen dat je met de mond vol tanden staat. Dat hoeft ook niet want je denkt en voelt de hele dag. Je bent de hele dag bezig.  Ook al zou er weinig gebeuren in je eigen leven, er gebeurt van alles in de wereld. Sta eens stil wat je bezig houdt. Dat kan over werk gaan, familie, vrienden over je hobby of je woonsituatie. Schrijf je gedachtes en gevoelens hierover in een dagboek. Verzamel onderwerpen die je aanspreken in een document zodat je dat bij de hand hebt als je even niets weet te zeggen. Zoek naar informatie over onderwerpen op Google.

Toon echte belangstelling.

Stel open vragen en herhaal wat de ander heeft gezegd in eigen woorden. Hierdoor voelt de ander zich gehoord en weet je zeker dat je het goed hebt begrepen. Door belangstelling te tonen vinden mensen je aardig; ‘Ik mag jou omdat jij mij mag’.

Sta jezelf toe dat je onzeker mag zijn

Laat het beeld los dat je gevat of interessant moet zijn. Je bent zoals je bent, gevoelig, verlegen of onzeker. Het maakt niet uit. Sta je zelf toe te mogen zijn zoals je bent. Dat neemt een hoop spanning weg.

Je durft het niet maar doet het toch

Angst hoort bij het aangaan van uitdagingen. Ga eens na wat je allemaal hebt gedaan in je leven terwijl je gespannen was. Waar ben je precies bang voor en wat is daar erg aan? Overleef je dat niet?  De meeste mensen zijn gespannen als ze iets nieuws ondernemen of nieuwe mensen ontmoeten. Dat hoort bij het leven. Daarnaast vinden de meeste mensen je aardig als ze zien dat je onzeker  of gespannen bent, omdat het je menselijk maakt.

Stel open vragen

Er zijn twee belangrijke soorten vragen; open en gesloten vragen. Een open vraag laat ruimte voor een langer antwoord. Een open vraag begint met: Wat, wanneer, waar, wie, welke en hoe:

 • Hoe gaat het met je?
 • Hoe is de bijeenkomst gegaan?
 • Hoe was het bij je vriendin?
 • Wat ga je morgen doen?
 • Wat vind je van…?
 • Wie waren er nog meer?
 • Wie heb je gesproken
 • Welke informatie heb je gekregen?
 • Welke ideeën vind je interessant?
 • Hoe is dat voor je?
 • Wat vind je daarvan?

 Wil je weten welke belemmeringen het voor jou moeilijk maken om een praatje te maken?

Bekijk de video

Waarom is het zo moeilijk om een praatje te maken?

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

http://www.omgaanmetemoties.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *