You are here: Home » Artikelen over omgaan met emoties » Praten over je gevoelens, moet dat?

Praten over je gevoelens, moet dat?

 

 

 

Moet je je gevoelens  uiten? Nou nee, niets moet!

Voordat ik je hier een antwoord op kan geven is het belangrijk te beseffen wat emoties zijn en waarom we emoties hebben. Ieder mens heeft emoties, of je dat nu wilt of niet. Je bent in staat om emoties te ervaren zoals verdriet, angst, boosheid en vreugde en alle gevoelens die hier afgeleide van zijn zoals onzekerheid,  bezorgdheid, irritatie en teleurstelling. Wellicht heb je geen contact meer met je gevoelens of  wil je geen emoties ervaren. Er zijn veel manieren om niet te  voelen.

Wanneer je moeite hebt om emoties te accepteren, wordt het extra moeilijk om over emoties te praten. Je voelt je er ongemakkelijk bij, je wordt er onzeker van of je voelt je kwetsbaar. Toch is het belangrijk om gevoelens te durven ervaren en te uiten.

Het onderdrukken van emoties heeft schadelijke gevolgen voor je gezondheid, het beperkt je in sociale relaties en in de kwaliteit van leven. Daarnaast kan het leiden tot cynisme,  vervreemding of depressie. Er zijn veel manieren om niet te hoeven voelen. Zo kun je emoties weg rationaliseren of bagatelliseren.

Wil je ontdekken welke strategie jij hebt om emoties te vermijden?

Stuur mij de lijst met 17 strategieen om emoties te vermijden

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Emoties en gevoelens zijn belangrijk

Ze laten je merken hoe het met je gaat; ze geven aan waar je blij, bang, verdrietig, teleurgesteld of boos van wordt. Dus door het contact met emoties leer je je zelf beter kennen en door je te uiten leren anderen jou beter kennen. Ze zijn een leidraad bij het maken van keuzes, ze zorgen voor je welzijn, omdat ze aangeven waar je bijvoorbeeld tegen op ziet. Boosheid heb je nodig om in je kracht te staan en bij het stellen van grenzen.

Door middel van je emoties en gevoelens kun je het leven ten volle ervaren, ze helpen je verlies te verwerken, zorgen voor diepgang en intimiteit in je relaties en ze helpen je krachtig te zijn.

Wanneer je geen contact hebt met je gevoelens zul je anderen vaak minder goed begrijpen, omdat je sociale signalen en emotionele behoeften niet waarneemt van je gesprekspartners.

Emoties maken zich kenbaar als een energie in je lichaam.

Dat is het meest duidelijk wanneer je boos bent, want dan voel je de neiging om te slaan of te trappen. Maar ook andere emoties zijn een energie. (emotie = energie in beweging) Wanneer je deze energie tegen houdt kun je je voorstellen dat je een soort innerlijke stuwmeer creëert. De energie hoopt zich op in je lichaam en verandert in fysieke spanning in je spieren of in je organen. Daardoor kunnen fysieke klachten ontstaan of je wordt snel  prikkelbaar. Het niet uiten van je emoties beinvloed je lichamelijke gezondheid.

Het uiten van gevoelens en emoties is een manier om spanning kwijt te raken.

Emotionele spanningen ontstaan vaak in interactie met andere mensen of door omstandigheden op het werk of thuis. Door gevoelens te uiten kun je je weer ontspannen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer emoties in het gezin waarin je opgroeide geen aandacht kregen of veroordeeld werden als zwak, heb je geleerd om ze te negeren of onderdrukken. Voordat je emoties kunt uiten zul je eerst het contact met gevoelens moeten herstellen en gevoelens ervaren als een belangrijke informatiebron. Als je emoties niet accepteert ga je ze natuurlijk ook niet uiten. Misschien herken je je in de volgende reacties:

  • Ik was boos omdat ik me onrechtvaardig voelde behandeld, maar durfde dit niet te uiten.
  • Ik voelde me verdrietig omdat ik in een sollicitatiegesprek ben afgewezen. Toen ik thuis kwam heb ik een pak koekjes leeggegeten.
  • Ik maak me zorgen over mijn relatie. Mijn partner is vaak afwezig maar ik ben bang als ik hem/haar aanspreek dat hij/zij boos wordt.
  • Op het werk wordt te veel van me gevraagd, maar ik durf mijn grenzen niet aan te geven omdat ik dan anderen ga belasten.
  • Het gaat niet goed met me maar ik doe alsof er niets aan de hand is.
  • Ik uit mijn gevoelens moeilijk want ik wil geen last zijn voor anderen.
  • Ik ben nogal serieus, daardoor vindt ik het moeilijk om echt te genieten.

Ondersteuning nodig?

Het lukt niet iedereen om hier stappen in te zetten? Dat kan allerlei redenen hebben. Geef jezelf niet de schuld. Soms ligt het wat gecompliceerder of heb je te weinig mensen in je omgeving die je kunnen steunen. Het kan helpen om met een buitenstaander te praten over lastige onderwerpen omdat het veiliger kan voelen dan met iemand in je eigen omgeving.

Voor particulieren heb ik verschillende coaching tarieven.

Je kunt leren emoties te ervaren en te uiten

Je kunt leren weer bewust te worden van je emoties en ze gebruiken voor je eigen welzijn. Je kunt leren om te gaan met lastige emoties van jezelf en anderen zoals boosheid, verdriet en angst. Emoties kun je leren te accepteren als een natuurlijk onderdeel van jezelf. Emoties kun je leren gebruiken als een kompas in je leven en om diepgang te creëren in je relaties.

Wat is er voor nodig ?

Wat er voor nodig is, is bereidheid om jezelf beter te leren kennen. Dat kan confronterend zijn omdat het beeld dat je van jezelf hebt misschien niet klopt. Sommige mensen denken dat ze nuchter zijn, maar blijken uiteindelijk heel gevoelig te zijn. Dit was ook op mijzelf van toepassing. Nadat ik al jong het contact met mijn emoties kwijt was heb ik jarenlang allerlei methoden ondergaan om weer te kunnen voelen en mezelf te accepteren als een gevoelsmens. Deze rijkdom aan methoden en ervaringen gebruik ik nu in mijn opleiding en tijdens coaching..

Wie zijn eigen gevoelens goed kent en accepteert, kan zich gemakkelijker verplaatsen in de emoties van anderen.

Daardoor verbetert de kwaliteit van je relaties. Door het bevorderen van je emotionele welzijn, ondersteun je jouw lichamelijke gezondheid. Tegelijkertijd leer je jezelf beter kennen en krijg je meer vat op je emoties.

 

Training Emoties wat moet ik ermee?

De meeste mensen hebben geen onderwijs of opvoeding gehad in het omgaan met emoties. Dat is vreemd want emoties liggen aan de basis van onze persoonlijkheid en ze dragen zorg voor ons welzijn.

In drie losse dagen behandelen we alles wat je over emoties moet weten en word je je bewust hoe je zelf met emoties omgaat en met die van de ander.

Meer info over de training

Wil je eerst gratis kennismaken om te kijken of dit iets voor je is? Meld je aan via het contactformulier.

 

Ben je een professional die met mensen werkt?

Leer een effectief stappenplan om emotionele intelligentie te ontwikkelen zowel bij jezelf als bij je cliënten. De opleiding is geaccrediteerd bij verschillende beroepsopleidingen. Meer info vind je hier:

BASIS OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

De Basisopleiding Emotioneel Meesterschap voor professionals is geaccrediteerd door verschillende beroepsorganisaties, waaronder:

Het Registerplein (62 registerpunten)

Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) (58 punten)

NOBCO Nederlandse Orde van Beroepscoaches (54 p.e. uren)

Wil je eerst gratis kennismaken?

Dat kan. Meld je aan via het contactformulier.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl