We hebben allemaal behoefte aan plezier, geluk en vreugde in ons leven. Bij de een lijkt dit vanzelf te gaan, terwijl het voor de ander een voortdurende worsteling is.
Waar ligt dat aan?
Wanneer heb je moeite om plezier te ervaren?
Plezier is verbonden met de emotie vreugde. Vreugde is een van de vijftien emoties die ik onderzocht heb.
Hoe gaan mensen met emoties om?
Wat belemmert iemand in het ervaren van plezier?
Om dit inzichtelijk te maken, heb ik gebruikgemaakt van verschillende types. Een type verwijst naar gedrag dat automatisch ontstaat, waarbij iemand geen vrije keuze ervaart. Sommige types worden door hun gedrag belemmerd in het genieten van het leven. Dit gedrag is vaak al op jonge leeftijd ontstaan als reactie op een gemis aan aandacht en liefde, ter vermijding van kritiek of afwijzing, en om ervoor te zorgen dat men gezien en gewaardeerd wordt. Voor de loopbaancoach is het achterhalen van de achterliggende oorzaak de belangrijkste uitdaging.
- De zoeker
De zoeker is iemand die voortdurend op zoek is naar geluk in de buitenwereld. Op het werk richt hij zich steeds weer op interessante taken of projecten. Hij zoekt buiten zichzelf, maar dit is meestal kortstondig en uiteindelijk onbevredigend, omdat geen taak of project altijd leuk is. Daarnaast kan de buitenwereld een innerlijk ongenoegen of leegte niet opvullen. Een valkuil kan zijn dat je gaat zoeken naar verlossing in de buitenwereld. Het is een uitdaging om helder te krijgen waarom de focus zo sterk op de buitenwereld ligt en wat je in jezelf wilt vermijden.
2 De oververantwoordelijke
De oververantwoordelijke voelt zich overal verantwoordelijk voor. Hij heeft geen tijd voor zichzelf, laat staan voor plezier. Hij krijgt waardering voor zijn verantwoordelijkheid, maar mensen kunnen hem ook een bemoeial vinden. Het kan een valkuil zijn om te denken dat je hier plezier uithaalt maar dit werkt alleen tijdelijk, omdat je vastzit in een patroon. Het is een uitdaging om de bron van oververanwoordelijk gedrag te achterhalen. Dit kan te maken hebben met de overtuiging dat je alleen iets betekent door verantwoordelijk gedrag waarbij je er vanuit gaat dat er overal een oplossing voor is of omdat je gevoelens van machteloosheid wilt vermijden.
3 De grijze muis
De grijze muis gedraagt zich zo onopvallend mogelijk en doet het liefst routinewerk, zodat hij zo min mogelijk aandacht krijgt. Tijdens bijeenkomsten staat hij stilletjes aan de zijlijn of helpt ergens achteraf. Het plezier zit wellicht in hele kleine hoekjes, zoals het zien van een lieveheersbeestje of het goed afleveren van het werk. In mijn praktijk kwam een vrouw die, nadat ze gevraagd werd om teamleider te worden, met het dilemma zat dat het idee om teamleider te worden evenveel stress gaf als de optie om het aanbod te weigeren. Een valkuil kan zijn om jezelf te dwingen meer uit het leven te halen, omdat dat zo voor de hand ligt. Het is echter een uitdaging om helder te krijgen wat de oorzaak is van dit grijze muis gedrag. Misschien is er veel gebeurd in je leven of heb je je niet gewenst gevoeld als kind. Dit vraagt eerst aandacht.
- De geheimhouder
De geheimhouder draagt een groot geheim met zich mee, bijvoorbeeld dat hij een geheime relatie heeft, gefraudeerd heeft op het werk of aan een verslaving lijdt. Hij is bang om dit geheim te delen, uit angst voor gevoelens van schuld en schaamte, en de vrees om afgewezen of veroordeeld te worden. Het overschaduwt het plezier in wat dan ook. Het zou helpend zijn om je geheim met iemand te delen die je volledig vertrouwd om van deze stress en eenzaamheid verlost te worden. Maar nog belangrijker is het om je overwegingen om het geheim niet te delen onderzoekt met iemand die je volledig vertrouwd zodat je voor jezelf de weg vrij kunt maken om uiteindelijk niet meer door dit geheim belast te worden.
- De piekeraar
De piekeraar is iemand die veel piekert. De ene persoon piekert veel over zijn gezondheid, een ander over zijn werkprestaties of de onzekerheid over het behoud van een baan. Het gepieker roept angst op, en door die angst richten de gedachten zich op een negatieve uitkomst. Dit staat plezier in de weg. Je kunt gaan relativeren tot je een ons weegt, maar dat vermindert het gepieker vaak niet. Stel dat je piekert over een ontslag. De reden van ontslag zou je uit de piekerstand moeten halen, denk je. Maar als je langdurig in een piekerstand zit, werkt dit niet. Het is een uitdaging om inzicht te krijgen in de manier van piekeren en de achterliggende oorzaak, zoals een gebrek aan zelfvertrouwen of het niet kunnen omgaan met emoties, die o.a. het gevolg zijn van teleurstelling of tegenslag.. Zodra dat helder is, weet je waar de focus moet liggen om het piekeren te verminderen.
- De pessimist
De pessimist is iemand die ervan uitgaat dat er van alles tegen kan zitten. Bij nieuwe ideeën of een veranderende aanpak op het werk zal hij alleen maar problemen zien. Deze houding maakt iemand zwaar op de hand, waardoor het gevoel van vreugde en plezier ver te zoeken is. Een reactie op dit pessimisme als: “Zie het eens van de zonnige kant”, werkt meestal niet. Het is een uitdaging om erachter te komen op basis van welke ervaringen dit pessimisme is ontstaan en welke overtuigingen een rol spelen. Het kan zijn dat je pessimist veel machteloosheid hebt ervaren in je jeugd of dat je veel spanning ervaart bij veranderingen of onzekere situaties.
- De pleaser
De pleaser wil anderen gelukkig maken. Hij is meestal opgewekt en zorgt voor een goede sfeer op het werk. Hij kan een zegen zijn voor zijn omgeving, omdat hij graag helpt en het de collega’s, leidinggevenden en klanten naar de zin wil maken. Regelmatig coach ik pleasers omdat ze tegen een burn-out aanzitten. Ze kunnen niemand teleurstellen, anders voelen ze zich vreselijk schuldig of zijn bang dat men hen niet meer aardig vindt. Het kan een valkuil zijn om de focus te leggen op het leren aangeven van grenzen, omdat dat voor de hand ligt. Maar zolang de achtergrond van dit patroonmatige gedrag niet wordt opgelost, zal assertief gedrag niet aanslaan. Het is een uitdaging om vanuit je geschiedenis de wortel van het pleasersgedrag helder te krijgen. Als dit niet wordt opgelost, zal de pleaser nooit in staat zijn om ruimte te geven aan zijn eigen , die vreugde kunnen geven.
- De optimist
De optimist is positief ingesteld. Problemen zijn voor hem uitdagingen. Hij ziet het leven van de zonnige kant en heeft meestal een goed humeur. Op het werk zorgt hij voor een goede sfeer en voor relativering, wanneer zaken tegenzitten. Wanneer een optimist vastzit in zijn positieve houding en niet in staat is om bijvoorbeeld de zorgen van collega’s serieus te nemen of mee te leven, kan dat samenwerkingsrelaties verstoren. Soms zie ik hierdoor een optimist op coaching, omdat hij vastzit in zijn standvastige positieve instelling. Een valkuil kan zijn om te oefenen in luistervaardigheden. Natuurlijk zijn luistervaardigheden belangrijk, maar dat heeft alleen effect als je ook de bron van het optimistische gedrag onderzoekt. Dit gedrag is vaak ontstaan als een overlevingsstrategie. Vanuit inzicht in het verleden kan de optimist begrijpen dat dit gedrag niet in alle situaties nodig is.
- De clown
De clown is iemand die graag de clown uithangt en zorgt voor een goede sfeer. Hij kan lastige zaken op tafel leggen door er een grap over te maken, waardoor het ijs wordt gebroken, bijvoorbeeld wanneer collega’s moeite hebben om samen te werken. Het nadeel van de clown is dat hij graag in het middelpunt van de belangstelling staat en soms ongepaste grappen maakt. Dit kan voor irritaties zorgen. Het is een uitdaging om helder te krijgen waarom je vastzit in clownsgedrag. Is het plezier, dat de clown lijkt te hebben, wel echt? Wellicht wordt het gedrag gedreven door angst om niet gezien te worden of omdat je al jong hebt geleerd om op deze manier spanningsvolle situaties te verlichten.
- De hedonist
De hedonist staat voor totaal genieten. Dat is het hoofddoel van zijn leven. Wanneer het leven tegenzit, zoekt hij genot, bijvoorbeeld in eten, drinken, reizen, feesten of het genieten van kunst. De hedonist op het werk kan bijdragen aan tevreden klanten, maar kan ook doorschieten in het vermijden van lastige situaties of het niet serieus nemen van klanten of collega’s met serieuze klachten en problemen. Je kunt jezelf dwingen om ook stil te staan bij serieuze problemen, maar daarmee is de bron van het hedonistische gedrag niet opgelost. Het is een uitdaging om inzicht te krijgen in de geschiedenis van dit patroon. Wat wil de hedonist vermijden? Wat is zijn zorg als hij zich niet richt op genieten?
Zelfkennis als sleutel tot meer vreugde
Om meer vreugde in werk en leven te ervaren, gaat het erom dat je inzicht krijgt in de achtergrond van disfunctionele gedragspatronen. Vaak komen deze voort uit zelfkritiek, gebrek aan eigenwaarde en angst: de angst om te falen, niet goed genoeg te zijn, afgewezen te worden of geen betekenis te hebben. Het ontwikkelen van zelfkennis en zelfliefde is een belangrijk middel om meer vreugde te ervaren. Je kan je geluksgevoel vergroten wanneer je in staat bent jezelf en je leven positief te waarderen. Dat maakt het makkelijker om jezelf te zijn en je vanuit je authenticiteit te verbinden met anderen.
Wil je loskomen van jouw belemmeringen om vreugde te ervaren?
Wat levert het je op?
- Een gevoel van eigenwaarde.
- Ontspanning omdat je mag zijn wie je bent
- Een levendig gevoel dat zorgt voor spontaniteit
- Gelukkig kunnen zijn
Wordt het niet tijd om eindelijk eens te leven vanuit jezelf?
Heb je zin om op avontuur te gaan en jezelf beter te leren kennen?
Wil je een andere richting geven aan je leven?
Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching
Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou de beste aanpak is.
OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP
Voor iedereen die bezig wil zijn met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.
Voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.
Voor iedereen die vat wil krijgen op verschillende vormen van conditionering en loyaliteit.
Voor iedereen levert inzicht in de complexiteit van emoties een bijdrage aan je levensgeluk. Emoties zijn belangrijk, want als je niet weet wat je voelt, weet je niet wie je bent, weet je niet wat je nodig hebt, weet je niet wat je blij maakt, heb je geen innerlijk kompas, kun je jezelf niet laten zien, weten anderen niet wie je bent, weten anderen niet wat je nodig hebt, weet je niet wat anderen nodig hebben, mis je diepgang in je relaties, ervaar je geen intimiteit, kun je je ervaringen niet delen en kom je niet tot je recht.
De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.
Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek
Zowel de opleiding als de coaching is in Amersfoort.
Woon je te ver weg, maar wil je hier toch mee aan de slag?
Online cursus Ontspannen jezelf zijn.
Ik leer je allerlei beelden en ideeën over jezelf, die niet bijdragen aan jouw levensgeluk, los te laten. Ik bied je een stappenplan aan waar ik al meer dan 20 jaar mee werk en wat zijn effectiviteit heeft bewezen.
Lees meer over de online cursus Ontspannen jezelf zijn