Hoe kan ik meer voelen?
Emoties herkennen en begrijpen.
Iedereen heeft gevoelens , dus jij ook. Dit is een fundamenteel gegeven. Ieder mens is in staat om emoties te ervaren zoals verdriet, angst, boosheid, vreugde, jaloezie, schaamte, hoop en machteloosheid. Je bent ermee geboren, maar door de jaren heen heb je ze misschien weggestopt, ergens in een kamer die stevig op slot zit. Je bent er van afgesneden en hebt geleerd ze niet meer te gebruiken. Maar er is hoop. Het is mogelijk om de sleutel te vinden, die kamer te openen en de rijkdom van je emoties terug te vinden. Je hoeft ze niet aan te leren. Je hoeft ze alleen maar opnieuw te ontdekken.
In onze westerse samenleving wordt het uiten van emoties vaak ontmoedigd, omdat rationeel denken meer gewaardeerd wordt. Alles moet praktisch en logisch zijn, en emoties worden vaak als een obstakel gezien.
De meesten van ons hebben nooit geleerd hoe we op een gezonde manier met emoties omgaan. En dat is vreemd, want emoties vormen de basis van wie we zijn en hebben een diepe invloed op ons welzijn. Zelfs als je je emoties negeert of onderdrukt, blijven ze een krachtige, onbewuste rol in je leven spelen.
Ook al negeer je of onderdruk je jouw emoties, ze spelen onbewust een belangrijke rol in je leven.
Emoties bepalen bewust of onbewust de dynamiek in al je relaties – zowel privé als op je werk. Het is van vitaal belang dat je je emoties uit, als je wilt dat je relaties floreren. Je kunt leren om bewust te worden van je emoties en ze in te zetten voor je eigen welzijn. Je kunt leren omgaan met moeilijke emoties, zoals boosheid, verdriet en angst, zowel van jezelf als van anderen. Emoties kunnen weer een natuurlijk onderdeel van jezelf worden. En als je leert om ze als een kompas te gebruiken, creëren ze de diepgang, die je relaties nodig hebben.
Wat is ervoor nodig om emoties weer te kunnen ervaren?
Wat het vraagt, is bereidheid om jezelf beter te leren kennen. Het kan pijnlijk zijn, omdat het beeld dat je van jezelf hebt misschien niet klopt. Ik zag mezelf altijd als een nuchtere Groningse vrouw, maar ontdekte later dat ik juist ontzettend gevoelig was. Nadat ik al jong het contact met mijn emoties kwijt was, heb ik vele methoden onderzocht om opnieuw te kunnen voelen en mezelf te accepteren als een gevoelsmens. Door al die ervaringen heb ik een programma ontwikkeld, dat je helpt de obstakels te overwinnen die je ervan weerhouden om je emoties ten volle te ervaren.
Dit programma bestaat uit een aantal stappen.
Stap 1: Bewust worden van jouw strategieën in het niet omgaan met emoties
Het vraagt een open, onderzoekende houding om te ontdekken hoe je momenteel met je emoties omgaat. Je ervaringen in de kindertijd en het voorbeeldgedrag van je opvoeders hebben een enorme invloed op hoe jij met emoties omgaat. Iedereen ontwikkelt strategieën om emoties te vermijden of te onderdrukken – de één rationaliseert ze, de ander relativeert ze. Wanneer je in staat bent om deze strategieën en oordelen los te laten, heb je al een enorme barrière doorbroken.
Stap 2: Bewust worden van jouw zelfbeeld
Jouw zelfbeeld is het beeld dat je van jezelf hebt, wie je denkt dat je bent. Dit beeld wordt sterk beïnvloed door je ervaringen in de kindertijd. De verwachtingen, normen en waarden van je ouders, beloning en straf, bepalen hoe jij je gaat gedragen in de wereld. Wat je wel zegt en doet, en wat je juist niet zegt en doet. Elk kind zoekt liefde en waardering, terwijl het afwijzing en kritiek probeert te vermijden. Dit leidt tot een systeem van aanpassing. Er is op zich niets mis met aanpassing, maar wanneer dit ten koste gaat van je authenticiteit, ontstaan er problemen.
Stap 3: Bewust worden van de eenheid tussen lichaam en emoties
Wanneer ik verdrietig ben, voel ik een zwaar gevoel op mijn borst en staan de tranen in mijn ogen te dringen om naar buiten te komen. Dit is zowel een fysieke als emotionele ervaring. Het lichaam toont je de weg. Het vraagt enkel om stil te staan en het te herkennen. Het is essentieel om lichaamssignalen te begrijpen en ze betekenis te geven. Dit vraagt innerlijke aandacht – de spanning in je nek of rug, onrustige benen, vermoeide ogen, klemmen in je kaken, of pijn in je buik. Spreekwoorden maken deze verbinding ook duidelijk: ‘een brok in je keel’, ‘een last op je schouders’ of ‘vlinders in je buik’.
Ervaar deze lichamelijke gevoelens en probeer erin te ontspannen. Je gevoel weet precies wat het wil. Luister ernaar en ontdek welke informatie het je geeft. Wat zijn de onderliggende behoeften?
Stap 4: Je verdiepen in de functie van de verschillende emoties
Gevoelens geven aan wat je wilt, wat je niet wilt, wanneer je gelukkig bent en wanneer je in gevaar bent. Ze hebben allemaal een specifieke functie en helpen je de juiste richting te vinden. Boosheid vraagt om grenzen aan te geven of ergens voor te staan. Angst waarschuwt je voor gevaar of voor iets wat je niet aankunt. Verdriet is een natuurlijke ontlading bij teleurstelling of verlies. Door meer inzicht te krijgen in de functie van je emoties, leer je ze te erkennen en serieus te nemen.
Zou het niet heerlijk zijn om je emoties gewoon de ruimte te geven?
- Zou het niet heerlijk zijn om eindelijk niet meer van jezelf weg te lopen?
- Zou het niet bevrijdend zijn om je irritaties uit te spreken of de diepe opluchting na een huilbui te ervaren?
- Zou het niet fijn zijn als je je niet meer hoeft te verharden?
- Zou het niet fijn zijn om jezelf écht beter te begrijpen?
- Zou het niet ongelooflijk zijn om je emoties te begrijpen en ermee in balans te zijn?
Copyright: Marja Postema Emotionele Intelligentie Academie
Wil je meer leren voelen en je emoties kunnen benoemen?
Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching
Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou de beste aanpak is. Een intake-, kennismakingsgesprek is gratis.
OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP
Voor iedereen die al een tijd bezig is met persoonlijke ontwikkeling en bewustwording.
Voor wie behoefte heeft aan verdieping, helderheid en het oplossen van hardnekkige patronen.
Voor iedereen die grip wil krijgen op verschillende vormen van conditionering.
De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.
Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake-,kennismakingsgesprek
De coaching en de opleiding vinden plaats in Amersfoort.