You are here: Home » Artikelen over jezelf zijn » Ik houd niet van mezelf…

Ik houd niet van mezelf…

Wanneer houd je niet van jezelf?

Je houdt niet van jezelf wanneer je de wensen en behoeften van anderen belangrijker maakt dan die van jezelf. Dit leidt tot please- en behaaggedrag, waarin je anderen probeert tevreden te stellen, vaak in de (valse) hoop dat je dezelfde liefde en aandacht terugkrijgt.

Je houdt niet van jezelf als je voortdurend bezig bent met wat anderen van je vinden. Je probeert manieren te bedenken om door iedereen geaccepteerd te worden, als een kameleon die zich aanpast aan de verwachtingen van anderen.

Je houdt niet van jezelf als je geen tijd neemt om te ontspannen en dingen te doen die je fijn vindt. Veel mensen zitten in een razende trein van activiteiten, zonder stil te staan bij wat ze voelen, wat ze nodig hebben en wie ze werkelijk zijn. Dit leidt tot vervreemding van jezelf; je ziel wordt niet gevoed.

Je houdt niet van jezelf als het je niets kan schelen hoe je eruitziet of hoe je je kleedt. Door slonzige, kleurloze kleding te dragen, straal je uit dat je niet veel om jezelf geeft. Mensen voelen zich minder tot je aangetrokken, omdat aantrekkelijkheid letterlijk betekent dat je anderen aantrekt. Als je onaantrekkelijk probeert te zijn, is de kans groot dat mensen minder nieuwsgierig naar je worden. Sommigen zeggen dan: “Ze moeten me maar nemen zoals ik ben.” Maar de realiteit is dat weinig mensen de moeite nemen om door een onaantrekkelijke buitenkant heen te kijken.

Je houdt niet van jezelf als je je gevoelens en emoties negeert, onderdrukt of niet serieus neemt. Emoties geven aan wat je blij maakt, wat je irriteert, waar je naar verlangt en wat je niet wilt. Ze vormen je innerlijke kompas. Als je dat niet gebruikt, wat is dan jouw routeplanner?

Je houdt niet van jezelf als je wacht op de prins op het paard, een mooie vamp of een moeder Teresa. Verwachten dat je partner jou gelukkig gaat maken is een onmogelijkheid. Afhankelijk zijn van een partner voor geluk is een illusie. Hoeveel bloemen je ook krijgt, het zal je eigenwaarde niet vergroten. Als je afhankelijk bent van een ander om je goed te voelen, geef je je autonomie op.

Je houdt niet van jezelf als je perfectie nastreeft. Niemand is perfect. De constante drang om beter te moeten zijn, zorgt ervoor dat je je nooit goed genoeg voelt. Dit is geen zelfliefde, maar zelfkastijding. Het betekent dat je jezelf onder druk zet, omdat je geen fouten mag maken. Maar perfectie is onbereikbaar, en als het niet lukt, voel je je een mislukkeling.

Een self-fulfilling prophecy

Wanneer je diep van binnen gelooft dat je niet de moeite waard bent en dit uitstraalt, zul je situaties aantrekken die dit bevestigen. Mensen zullen je negeren, niet serieus nemen of misbruiken. Deze negatieve reacties zie je als een bevestiging dat het klopt wat anderen van je vinden. Zie je wel, ik beteken niets, ik ben niets, ik ben niet goed genoeg. Het trieste is dat je niet in de gaten hebt dat je dit zelf creëert. Jouw overtuiging bepaalt hoe je werkelijkheid eruitziet.

Compensatiegedrag

Een gebrek aan zelfliefde leidt vaak tot het opvullen van emotionele leegte met nepliefde: shoppen, eindeloos series kijken, je ergeren aan de wereld, eten, drinken, roken, of avontuurtjes. Of je zoekt naar de ‘ware liefde’ die je kan geven wat je als kind gemist hebt. Maar zo’n onevenwichtige relatie blijft alleen bestaan zolang beide partners in die rol willen blijven.

Wantrouwen

Als je ervan overtuigd bent dat je niet goed genoeg bent, zal niemand je kunnen overtuigen van het tegendeel. Je gelooft niet dat iemand oprecht van je kan houden. Diegene moet dan wel heel erg zijn/haar best doen. Daarnaast ben je bang dat je door de mand zult vallen dat anderen (vrienden, collega’s, je partner) ooit zullen merken dat je niet bent zoals je je voordoet. Dat hij of zij gaat ontdekken dat je geen liefde waard bent. Jouw overtuiging is zo diep verankerd in je en je wantrouwen hierin zo groot, dat je blijft zoeken naar tekenen in het gedrag, de blik en de woorden van de ander, die bewijzen dat je inderdaad niet iemand bent om van te houden. Het is veel gemakkelijker een partner aan te trekken die duidelijk in zijn houding laat merken dat je niet goed genoeg bent, want dan weet je waar je aan toe bent. Vernederende en kritische opmerkingen daar weet je wel raad mee.

Wanneer je bent opgevoed vanuit de norm dat je er vooral voor anderen moet zijn, kun je je schuldig gaan voelen of je schamen wanneer je toegeeft aan je eigen behoeftes. Helaas hebben we vanaf de geboorte universele, menselijke behoeften aan liefde, verbinding en geborgenheid en daarnaast aan autonomie en zelfontwikkeling. Gezond egoïsme is zelfliefde. Hoe moet je zonder zelfliefde van een ander houden. Dat gaat knagen vanbinnen. Misschien ga je dan stiekem dingen voor jezelf doen.

Misschien heb je al jong geleerd je aan te passen, omdat dat in je gezin noodzakelijk was. Aanpassingsvermogen is een mooie eigenschap, maar als je je té veel aanpast, negeer je je eigen wensen en behoeften. Voortdurend aanpassen betekent vaak geen ‘nee’ kunnen zeggen en dingen doen waar je geen zin in hebt. Hierdoor loop je het risico dat anderen je gebruiken of misbruiken, omdat je geen eigenwaarde uitstraalt.

Is van jezelf houden egoïstisch?

Als je bent opgegroeid met de overtuiging dat je er vooral voor anderen moet zijn, kan zelfliefde als egoïstisch voelen. Maar zonder zelfliefde kun je niet écht van een ander houden. Zelfliefde is geen arrogantie, maar een gezonde basis. Zonder liefde voor jezelf ontstaat innerlijke leegte, die je misschien stiekem probeert op te vullen.

Ontwikkel zelfliefde in plaats van zelfhaat

Een gezonde relatie met jezelf vormt de basis voor gezonde relaties met anderen. Werk aan je zelfvertrouwen en eigenliefde, en je zult merken dat je relaties verbeteren. Als je van jezelf houdt, maak je keuzes die goed voor jou zijn. Je stelt grenzen en kiest voor jezelf, omdat je weet dat je dat waard bent.

Onderzoek in welke situaties je niet van jezelf houdt:

  • Wanneer je je te veel aanpast.
  • Wanneer je je afhankelijk of minderwaardig opstelt.
  • Wanneer je niet zegt wat je echt vindt of wilt.
  • Wanneer je je grenzen niet aangeeft.
  • Wanneer je dingen tegen je zin in doet.
  • Wanneer je jezelf opoffert.

Je houdt van jezelf als je:

  • Iets doet waar je blij van wordt.
  • Rekening houdt met je eigen behoeften.
  • Je grenzen respecteert.
  • Opkomt voor het vervullen van je eigen behoeften.
  • Goed voor jezelf zorgt: eten, drinken, rust, ontspanning en plezier.
  • Luistert naar je emoties en verlangens.
  • Voor jezelf opkomt en je mening geeft.
  • Jezelf complimenten geeft.
  • Verantwoordelijkheid neemt voor je eigen geluk.
  • Liefdevol met jezelf omgaat als iets tegenzit.
  • Jezelf met compassie behandelt in plaats van kritiek te leveren.

Zelfliefde is geen luxe, maar een noodzaak voor een gezond en gelukkig leven.

Wil je loskomen van jouw belemmeringen om vanuit zelfliefde te leven?

Wat levert het je op?

  • Een gevoel van eigenwaarde.
  • Ontspanning omdat je mag zijn wie je bent
  • Een levendig gevoel dat zorgt voor spontaniteit
  • Zelfvertrouwen in je mogelijkheden

Heb je het idee dat je een rol speelt, dat je alleen maar geeft en niets krijgt of dat je je voortdurend aanpast aan de verwachtingen van anderen?

Wordt het niet tijd om eindelijk eens te leven vanuit jezelf?

Heb je zin om op avontuur te gaan en jezelf beter te leren kennen?

Wil je een andere richting geven aan je leven?

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching 

Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou de beste aanpak is.

 

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP

Voor iedereen die bezig wil zijn met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.

Voor iedereen die vat wil krijgen op verschillende vormen van conditionering en loyaliteit

De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.

Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek

 

Woon je te ver weg, maar wil je hier toch mee aan de slag? 

    Online cursus Ontspannen jezelf zijn.

Ik leer je allerlei beelden en ideeën over jezelf, die niet bijdragen aan jouw levensgeluk, los te laten.  Ik bied je een stappenplan aan waar ik al meer dan 20 jaar mee werk en wat zijn effectiviteit heeft bewezen.

Lees meer over de online cursus Ontspannen jezelf zijn

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl