fbpx

Opleiding Emotioneel Meesterschap voor iedereen


Wil je loskomen van jouw belemmeringen om vrijuit te kunnen leven?

Wil je meer grip krijgen op je emoties?


Wil je meer intimiteit in je relaties?


Wil je niet meer overweldigd worden door emoties?


Wil je ontspannen jezelf kunnen zijn?

Wil je meer van het leven kunnen genieten?

 

Ieder mens is in staat om gevoelens te ervaren.  We kennen allemaal verdriet, angst, boosheid, vreugde en soms ook jaloezie, schaamte, hoop en zelfs machteloosheid. Het is er allemaal, maar omdat in onze westerse samenleving de nadruk ligt op praktisch en logisch omgaan met jezelf en met elkaar, raken emoties op de achtergrond. We leren om ze te relativeren en om ze weg te rationaliseren. En als we echt moeite hebben met het voelen van bepaalde emoties kunnen we ze onderdrukken door hard te werken, afstand te houden tot anderen of veel te drinken, te eten of te roken. Het vermijden van gevoelens helpt je niet om beter met lastige emoties om te gaan. Die zitten immers in jou en ze beïnvloeden je gedrag en je houding naar jezelf en naar anderen. 

Door het onderdrukken van emoties kun je afgestompt raken, je kunt er lichamelijk ongemak door ervaren en je kunt er zelfs depressief van worden. Je energie stroomt niet meer vrij door je lichaam en raakt geblokkeerd. Moeite met concentreren, verwarring, misselijkheid en duizeligheid zijn enkele van de vele symptomen waar je last van kunt hebben en je kunt koeler, rationeler of cynischer worden dan je in feite bent. 

Het negeren van emoties beperkt je enorm in de kwaliteit van je leven en de kwaliteit van je relaties.

Tijdens de opleiding leer je jezelf beter kennen en ontdek je hoe bevrijdend het is als al je gedachten en gevoelens er mogen zijn. Door je gevoelens te kennen leer je jezelf kennen.

Wanneer er in jezelf niets meer is wat je uit de weg hoeft te gaan, dan kun je elke situatie aan.

 

Dertig jaar geleden ben ik begonnen met mijn persoonlijke zoektocht naar mezelf en naar de functie van emoties; ik heb verschillende therapieën ondergaan en opleidingen gevolgd. Vanaf 1993 werk ik als coach en trainer op het gebied van zelfmanagement en emotionele intelligentie. Begin 2000 ben ik mijn persoonlijke en professionele ervaring en kennis gaan opschrijven. Ik schreef twee boeken over het omgaan met emoties. De afgelopen tien jaar werk ik met een effectief stappenplan om mensen te helpen meer zichzelf te zijn. 
Marja Postema is oprichter van de  Emotionele Intelligentie
Academie en auteur van Emoties wat moet ik
ermee? (2013) en ABC van 15 emoties (2017)
Ze heeft twintig  jaar ervaring in het begeleiden
van mensen d.m.v. coaching en  training.
‘Emoties hebben veel invloed op je ontwikkeling als kind. Vaak door gebrek aan emoties en soms doordat er teveel emoties in het gezin zijn die voor spanningen zorgen. In het gezin waarin ik ben opgegroeid en later op school, leken emoties geen enkele rol te spelen. Pas op mijn twintigste toen mijn dochter werd geboren ontdekte ik dat zij een emotievol wezen is, net als ieder mens. Tegelijkertijd had ik geen idee hoe ik zelf het contact kon herstellen met mezelf en mijn eigen emoties.’
‘Het was een mooie en intense zoektocht waarin ik mezelf ten diepste heb ervaren. Deze zoektocht heeft mij een rijkdom aan kennis, krachtige methodieken en  effectieve oefeningen opgeleverd.’

 

 

“De opleiding is echt een verrijking. Dankjewel voor je volledige aandacht en leerzame feedback. Heel knap hoe je die voor alle cursisten had en gaf.”

Irma

“Marja werkt met kleine groepen, waardoor het persoonlijk en veilig voelt, en er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht wat ik als zeer prettig en helpend heb ervaren. Ik voelde me vrij om zeer persoonlijke informatie te delen en het was erg fijn om dit in de groep te kunnen bespreken.

Marja zet verschillende instrumenten in om voor jezelf helder te krijgen waar jij tegenaan loopt en hoe je daarmee om kunt gaan. Elke les is op een andere techniek gebaseerd. Wat ik hier erg prettig aan vind is dat wanneer een bepaalde aanpak of benadering voor jou niet werkt, je daar niet aan vast zit omdat er ook andere handvatten geboden worden. De opleiding is laagdrempelig; er is geen specifieke voorkennis vereist en alle benodigde informatie krijg je schriftelijk vooraf of na de les om het thuis nog eens door te nemen. Door de kleine huiswerkopdrachten, blijf je ook in de tussenliggende tijd bewust bezig met je proces, waardoor je sneller resultaat ziet. Doordat de cursus uit een aantal hele dagen bestaat, verspreid over en aantal weken, kun je dieper op onderwerpen ingaan, leer je elkaar snel kennen en is er tussentijds voldoende tijd om het geleerde te verwerken en in praktijk te brengen.

Marja is een warme, innemende persoon, en ze houdt nauwlettend in de gaten wat er speelt om zo iedereen aan bod te laten komen en waar nodig in zijn of haar proces te helpen.”

Maaike

Fashion editor

“Tijdens de opleiding hebben we gewerkt aan herinneringen waarbij ook de daarmee verbonden emoties uitgebreid aan de orde kwamen. Ook de theorieën ‘Karakterstructuren van Reich’ en de ‘Voice Dialogue’ zijn uitvoerig besproken. Door de aangename afwisseling in theorie en praktijk was ik actief en bleef ik betrokken. De opleiding was leerzaam, intensief, duidelijk, begrijpelijk maar ook confronterend. Mede door de bewustwording van mijn eigen emoties heb ik meer oog voor mijn behoeften en gevoel gekregen. Ik heb het geleerde al een paar keer succesvol toegepast.

Marja heb ik ervaren als zeer oprecht, betrokken, integer, met ontzettend veel deskundigheid en een uitermate sterk invoelend vermogen. Hiermee weet ze zichzelf te onderscheiden, niet alleen als trainer, coach/begeleider, maar ook als mens. Kenmerkend hoe Marja de opleiding vorm geeft is dat ze een sfeer weet te creëren van openheid waarin niet geoordeeld wordt. Ze weet op de juiste manier en momenten vragen te stellen die inzicht geven en je aan het denken zetten. Marja weet als trainer de rust in de groep te bewaren en heeft oog voor wat iedereen individueel nodig heeft. De diversiteit in de opleiding sprak mij zeer aan. Hierdoor bleef je aandacht er bij. Daarnaast heeft de opleiding een opbouwend karakter waarbij er iedere opleidingsdag dieper op de stof (en jezelf) werd ingegaan. Het is een opleiding die veel energie kost, maar als je erbij blijft er ook heel veel energie van krijgt. Ik kan deze opleiding dan ook iedereen aanbevelen, of het nou werkgerelateerd of privé is. Hier groei je zowel professioneel als persoonlijk van! ” 

Tina     Docent Hanze Hogeschool Groningen

“De zin ‘Waarom het leven alleen achterwaarts begepen kan worden…’, triggerde mij toen ik de Nieuwsbrief van Marja – over de opleiding – las.  Nu, na deze opleiding, voel ik me verrijkt met waardevolle inzichten. Vrijer, meer opgeruimd, heb meer rust in mijn hoofd en voel me fitter. Dankzij haar enorme deskundigheid biedt Marja een veilige basis bij het (noodzakelijke) doorleven van bepaalde ervaringen. Het doet mij goed me gekend te weten. Als mens, als persoon, doe je ertoe; doe ik ertoe. Nu weet ik: het begint bij mezelf. Er was een proces voor nodig om dit te wéten. De opleiding is echt een verrijking. Dankjewel voor je volledige aandacht en leerzame feedback. Heel knap hoe je die voor alle cursisten had en gaf.”

Irma

Managementondersteuner en Maatschappelijk begeleider”

“Bedankt voor deze mooie training. De info op de site sprak me heel erg aan en na de intake was ik nog meer ervan overtuigd dat deze training me verder zou kunnen helpen. Het was een zoektocht naar mijn ingeslopen patronen en de daarbij behorende onzekerheden en onderdrukte gevoelens. De training was heel afwisselend en mooi opgebouwd. Door de kleine groep en jouw hartelijke begeleiding was het een veilige omgeving om met elkaar op ontdekkingsreis te gaan. Ik heb nieuwe kennis en inzichten opgedaan die me bewuster hebben gemaakt van mijn ingeslepen patronen en de gepaard gaande verkrampte gevoelens. Ik heb meer inzicht gekregen over het ontstaan van gedrag en de ontwikkeling van valse hoop.”

Margriet

Consulent maatschappelijke ontwikkeling

Luister naar de ervaring van Hanneke

Luister naar de ervaring van Ellen

Luister naar de ervaring van Katja

De opleiding Emotioneel Meesterschap bestaat uit 6 Modules die je los van elkaar kunt volgen in jouw eigen tempo.

1. Wie en wat heeft mij gevormd?

De manier waarop je emoties vermijdt of onderdrukt is verbonden met het verleden. In het gezin van herkomst is het fundament gelegd van je persoonlijkheid. Daarin spelen cultuur, plaats in het gezin en voorbeeldgedrag van ouders, een grote rol. Hierdoor heb je een bepaalde mate van eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfliefde ontwikkeld. Daarnaast heb je conclusies getrokken over wat er van je verwacht wordt en een beeld gevormd hoe je het beste kunt omgaan met anderen. Tijdens deze module krijg je inzicht in de aspecten die jouw persoonlijkheid hebben beïnvloed. Dit biografiewerk is een belangrijke sleutel om toegang te krijgen tot blinde vlekken.

2. Bescherming strategieën ontmantelen

Module 2 is een vervolg op module 1. Tijdens deze module krijg je diepgaand inzicht in verschillende bescherming strategieën  die  jong zijn ontwikkeld.
Je ontdekt hoe deze strategieën jouw kwetsbaarheid  beschermen en  hoe je je daardoor geaccepteerd  voelt. Het gevolg van deze bescherming is dat je een deel van jezelf inlevert. Het deel waar jouw natuurlijke impulsen en emoties zich bevinden en opgesloten zitten.
Doordat je je steeds bewuster wordt van deze bescherming strategie, die er nog steeds voor zorgt dat jouw kwetsbaarheid en gevoelens worden vermeden, kun je er beter grip op krijgen.

3. Wie ben ik allemaal?

Met behulp van de Voice Dialogue methode breng je jezelf meer in balans. Deze methode gaat er vanuit dat je persoonlijkheid is  opgebouwd uit verschillende deelpersoonlijkheden. Je hebt  delen ontwikkeld die destijds in het gezin werden beloond, bijvoorbeeld het aangepaste deel, het hulpvaardige deel of het  verantwoordelijke deel. Dit zijn vaak krachtige kwaliteiten geworden maar ze laten weinig ruimte aan andere delen.  Stel je hebt een sterk verantwoordelijk deel, dan zul je hard werken en goed voor anderen zorgen maar je luistert niet naar je eigen behoeftes.
Je krijgt handvatten om meer ruimte te geven aan authentieke delen die je hebt genegeerd of onderdrukt.

4. Omgaan met kwetsbaarheid

Door de ervaringen in de kindertijd  ben je tot bepaalde conclusies gekomen over jezelf en hoe je het beste met anderen om kunt gaan. Bijvoorbeeld dat je geen aandacht nodig hebt , dat je jezelf wel red of dat je niemand kunt vertrouwen. Deze conclusies maken het moeilijk om je kwetsbaar op te stellen. Wanneer je moeite hebt om kwetsbaar te zijn zul je moeite hebben met intimiteit en het aangaan en vasthouden van relaties. Kwetsbaarheid is verbonden met het gekwetste kind dat nog steeds in jou zit.  Tijdens deze module leer je dit innerlijke kind kennen en krijg je handvatten om meer rekening te houden met jouw kwetsbaarheid.

5. Staan voor wie je bent

Wanneer je enerzijds bewust bent van je patronen, aannames en angsten en anderzijds contact hebben met verstoten eigenschappen en behoeftes, kun je leren te gaan staan voor wie je bent. Het is een proces waarin je leert om te gaan met jouw innerlijke krachtenveld.
Tijdens deze module leer je zonder oordeel, naar al deze conflicterende belangen en behoeftes kijken. Je ontwikkelt een innerlijke regisseur. Dat is een belangrijke vaardigheid die je nodig hebt om zorg te dragen voor je zelf, ruimte te geven aan je kwetsbaarheid, op te komen voor je behoeften en belangen en grenzen te stellen waar dat nodig is. 

6. Emoties begrijpen en ervaren

Emoties zijn een belangrijke sleutel tot zelfkennis. Tijdens deze module ga je op verschillende manieren  in contact komen met je gevoelens. Je leert de signalen van je lichaam waar te nemen en te vertalen in gevoelens.  Je krijgt inzicht in de functie van emoties en in het verschil tussen zuivere en onzuivere emoties. Een zuivere emotie is een bron van informatie en zorgt voor jouw welzijn. Een onzuivere emotie zorgt voor verwarring in jezelf en in relaties. Zo is faalangst een onzuivere emotie omdat het een reactie is op een verkeerde aanname dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. Je leert hoe emoties je helpen meer jezelf te zijn.

Emotioneel Meesterschap voor iedereen is een ervaringsgerichte opleiding!

De volgende methodieken helpen je emotioneel meesterschap ontwikkelen:

Biografiewerk

Karakterstructuren

Innerlijke kind werk

Opstellingswerk

Voice-Dialogue

Lichaamswerk

Focussing

Theatertechnieken

 

Wat levert de opleiding Emotioneel Meesterschap op?

 • Je durft jezelf meer te laten zien

 • Je gaat je minder aanpassen

 • Relaties hebben meer diepgang

 • Je hebt meer zelfvertrouwen

 • Je accepteert jezelf zoals je bent

 • Je bent je bewust van je behoeftes

 • Je kunt beter  omgaan met emotionele spanning

 • Je kunt beter voor jezelf opkomen

 • Je kunt meer betekenis geven aan jouw leven

 • Je zit lekkerder in je vel

 • Je ervaart meer vrijheid

 • Je hebt meer gevoel van eigenwaarde

Werkwijze:

Een persoonlijk Intakegesprek, waarin jouw thema’s en leerdoelen worden besproken.
Intensieve trainingsdagen waarbij ik mij 100% inzet 
We werken in een klein groepje ( 3- 6) waardoor het veilig is en je voldoende aandacht krijgt.
Je krijgt een duidelijke stappenplan om je te helpen jouw patronen op te lossen.
Je krijgt eerlijke feedback en steun van mededeelnemers.
Je krijgt waardevolle inzichten over  de functie van emoties.
Je krijgt effectieve handvatten om meer te voelen en die je helpen emoties te managen.
 

Deze opleiding is het resultaat van dertig jaar opleiding, therapie, onderzoek en het coachen van honderden mensen!

Extra Bonus

Gratis boek:     Emoties wat moet ik ermee?
Gratis Emotionele Intelligentie test
Gratis   Zelfbeeldtest

De opleiding vindt plaats in Amersfoort. 

Meld je eerst aan voor een intake gesprek om te kijken of de opleiding aansluit bij jouw vraag.

 
Scroll Naar Boven