Er zijn heel veel zaken, waarvan het normaal is dat je ze onderhoudt; je huis, de tuin, de auto, je lichaam en je professie, maar het onderhouden van je relatie zit bij de meeste mensen niet in hun to-dolijstje. Veel mensen leven onbewust in de veronderstelling dat de liefde die je in het begin voor elkaar voelt, gewoon blijvend is, zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen.
Wanneer je een raar geluid hoort in je auto denk je: ik hoor iets vreemds, maar kan er de vinger niet op leggen. Daar moet ik even door een expert naar laten kijken. Maar als de relatie een tijdje niet lekker loopt of je merkt dat er wat meer afstand ontstaat tussen jou en je partner, dan denk je niet; laten we daar even naar kijken. Waarom loopt het niet zo lekker. Ik voel een afstand, maar kan er niet de vinger op leggen.
Uiteindelijk groei je helemaal uit elkaar of stapelen de irritaties zich zodanig op dat het punt bereikt is om te gaan scheiden of hulp te zoeken. Regelmatig maak ik mee dat het dan te laat is. Je hebt te lang doorgereden in een auto met allemaal mankementen. Reparatie is niet meer te doen, er is te veel beschadigd.
Een jaarlijkse APK
Tijdens de algemene periodieke keuring (APK) beoordeelt de keurmeester uw auto op allerlei APK-keuringseisen op het gebied van verkeersveiligheid, milieu en registratie.
Om de liefde in stand te kunnen houden en de verbinding te verdiepen, is het goed om een periodieke keuring te houden bij een professional op het gebied van wetenschappelijk onderzochte geluks-criteria voor relaties.
Ben je bereid om te investeren in de relatie?
Ben je bereid om moeite te doen om de relatie te doen slagen?
Ben je bereid om naar je eigen aandeel te kijken wanneer de relatie niet vanzelf gaat?
Ben je bereid om uit je comfort-zone te stappen en de blinde vlekken van je persoonlijkheid te erkennen?
Ben je bereid om te leren van je partner?
Het fundament van de relatie bestaat uit vier onderdelen
Een vruchtbare relatie heeft een stevig fundament.
De fundering of het fundament is dat deel van een gebouw of constructie, dat ervoor zorgt dat permanente belasting als het eigen gewicht, en de daarop uitgeoefende veranderlijke belasting, worden overgedragen op de draagkrachtige ondergrond.
Uit: Wikipedia
Er zijn vier aspecten die het fundament bepalen van de relatie.
- Liefde en intimiteit
- Communicatie
- Autonomie
- Organisatie
- Liefde en intimiteit
- Hoeveel houd je van elkaar?
- Hoe ervaar je de relatie? (Welk metafoor?)
- Hoe toon jij je liefde?
- Is er sprake van een actieve vriendschap?
- Is er voldoende tijd voor elkaar? Wat doe je samen?
- Hoe steunen jullie elkaar en zorgen jullie voor elkaar?
- Wat doe je om je partner blij te maken?
- Hoe zorg je ervoor dat je verbonden blijft met elkaar?
- Hoe tevreden ben je over jullie seksuele relatie?
- Hoe tevreden ben je over de emotionele intimiteit?
- Hoe voed je de liefde in de relatie?
Intimiteit ontstaat wanneer je je veilig voelt bij elkaar, zodat je kunt delen wat je emotioneel bezighoudt. Zaken die je aan het hart gaan, zaken waarover je je zorgen maakt, wat je boos maakt of verdrietig, waar je naar verlangt in de relatie en daarbuiten, wat jouw emotionele behoeftes zijn. Intimiteit ontstaat wanneer je je beiden kwetsbaar en afhankelijk kunt opstellen. Er kan geen intimiteit ontstaan wanneer je irritaties en frustraties opkropt en verlangens en behoeften niet deelt.
Je partner steunen gaat om zaken als: ‘Als je me nodig hebt, ben ik ervoor je’, ‘Als je je hart wilt luchten, luister ik naar je’. Gesteund worden door je partner is belangrijk voor het gevoel van vertrouwen in je partner en dus in de relatie. Maar het betekent niet dat je partner verantwoordelijk is voor al je behoeften. Jij bent in principe zelf verantwoordelijk voor het vervullen van je behoeften. Het vervullen van je behoeften door vrienden en familie, zegt niets over de kwaliteit van je relatie.
Wanneer dit deel van het relatie-fundament wankel is, voelt de ene partner zich vaak onveilig, gekwetst, niet gezien, niet serieus genomen, onrustig, gefrustreerd, afgewezen, boos en in de steek gelaten. De andere partner heeft vaak geen weet van het belang van dit belangrijke aspect in de relatie. Hij of zij leeft gewoon zijn/haar eigen leven en is hier niet mee bezig.
Welk cijfer geef je op een schaal van 1—————-10 aan het fundamentele deel: Liefde en intimiteit?
- Communicatie
- Hoe vaak hebben jullie een goed gesprek?
- Vind je dat je partner goed kan luisteren?
- Neem je ruimte in om te delen hoe je dingen ervaart?
- Worden lastige zaken besproken?
- Hoe ga je om met lastige zaken? https://www.omgaanmetemoties.nl/stress-symptomen-en-copingtechnieken/
- Worden meningsverschillen met respect voor elkaars mening besproken?
- Voel je je begrepen en serieus genomen?
- Welke onderwerpen zijn moeilijk bespreekbaar?
- Bespreken jullie je verwachtingen met elkaar?
- Herken je en erken je elkaars verschillen?
- Hoe geven jullie je relatie vorm? Hoe bespreek je dat?
- Wat is jullie toekomstbeeld samen?
Ieder mens is uniek met een eigen belevingswereld, normen, waarden, verwachtingen en behoeftes, beïnvloedt door een unieke geschiedenis met unieke ouders. Communicatie is het middel om de brug over te steken naar de belevingswereld van je partner. De brug oversteken betekent dat je je eigen belevingswereld even loslaat. Alleen op die manier kun je elkaar echt ontmoeten. Als je vanuit jouw belevingswereld gaat oordelen over de belevingswereld van je partner of ter discussie gaat stellen, raak je elkaar kwijt. Meestal krijg je dan een patroon van aanval en verdediging. Aanvallen uit zich in verwijten, klagen, bekritiseren, eisen en boos worden. Verdedigen uit zich in klein worden, dichtslaan, zich afsluiten, verstarren, toegeven of letterlijk weglopen.
Het helpt in het communiceren om aan te geven wat je van je partner verwacht. Bijvoorbeeld; ‘Ik wil alleen maar dat je luistert, zodat ik mijn hart kan luchten of even lekker kan klagen. Ik hoef geen advies.’ Of wil je juist wel advies bij het oplossen van een probleem?
Je kunt (onbewust) allerlei verwachtingen hebben van je partner. Wanneer je ze niet uitspreekt, zul je teleurgesteld raken zonder dat je partner enig besef heeft dat je bepaalde verwachtingen had en kun je hem overvallen met verwijten. Daarom is het ook belangrijk om te onderzoeken of je verwachtingen haalbaar en realistisch zijn.
Als je in staat bent om ongenoegens en teleurstelling op tijd te herkennen en bespreekbaar maakt, kun je voorkomen dat je uit elkaar groeit of irritaties opbouwt. Maar dan moet je je wel veilig voelen en het vertrouwen hebben dat je gehoord en begrepen wordt. Zie het belang van intimiteit, hierboven.
In een lange relatie verlies je vaak de nieuwsgierigheid naar elkaar. Je denkt te weten wie je partner is en wat hij of zij voelt, denkt en vindt.
Welk cijfer geef je op een schaal van 1—————-10 aan het fundamentele deel: Communicatie?
- Autonomie
- Hoe is de balans tussen samen dingen doen en je eigen gang gaan?
- Stimuleer je elkaars persoonlijke ambities?
- Kun je ruimte nemen en geven?
- Kun je opkomen voor je emotionele behoeften?
- Heb je een eigen sociaal leven met vrienden?
- Heb je een duidelijk eigen levenspad?
- Kun je je partner zien als een spiegel?
- Hoe zorg je voor je eigen levensgeluk?
- Wat doe je voor jezelf?
- Wat zijn je dromen voor de toekomst?
Autonomie en verbinding zijn universele menselijke behoeften die, vanaf onze geboorte, een rol spelen in onze ontwikkeling en later in ons volwassen leven. Dat kan zich uiten doordat je het ene moment graag samen wilt zijn en dat je een ander moment juist alleen gelaten wil worden. In een relatie kan dat tot onenigheid leiden, vooral wanneer de ene partner veel samen wil doen en de andere partner behoefte heeft om veel op zichzelf te zijn.
Autonomie is belangrijk, in de zin van, doen waar je goed in bent, je hart volgen, je eigen weg gaan, ruimte voor jezelf willen hebben, onafhankelijk willen zijn. Je gaat je eigen gang, doet waar je behoefte aan hebt, neemt je ruimte in en stelt je grenzen naar anderen. Je hebt geen moeite om ‘nee’ te zeggen. Als iemand je een verzoek doet, vraag je je eerst af of je daar wel zin in hebt. Je vindt het fijn om op jezelf te zijn. Je neemt de volledige verantwoordelijkheid voor en controle over je eigen leven.
Maar zonder verbinding sta je los van je omgeving. Alleen je eigen pad lopen is een pad alleen. Je kunt jezelf niet van buiten zien, waardoor je niet bewust kunt worden van blinde vlekken. Daar heb je anderen voor nodig om je een spiegel voor te houden. Door een sterke autonomie vermijd je je kwetsbaarheid.
Ergens sta je op de lijn tussen deze uitersten; aan de ene kant 100 % autonoom en aan de andere kant 100% verbonden. Waar sta jij?
___________________________________________________________________________
100 % Autonoom 100 verbonden
Welk cijfer geef je op een schaal van 1—————-10 aan het fundamentele deel: Autonomie?
- Organisatie
- Hoe regelen jullie het huishouden samen?
- Hoe is de verdeling tussen huishoudelijke taken?
- Wie regelt de administratie?
- Hoe regelen jullie de zorg voor de kinderen?
- Hoe zorgen jullie voor alle activiteiten van de kinderen?
- Hoe regelen jullie geldzaken?
- Hoe regelen jullie contact met familie en gezamenlijke vrienden?
- Hoe regelen jullie vakanties?
Een langdurige relatie vraagt afstemming over alle dagelijkse rompslomp, geldzaken, afspraken over vrienden en familie, zorg voor de kinderen en het regelen van vakanties. Ze lijken, wat de liefde betreft, saai en niet belangrijk. Maar als hier iets niet naar tevredenheid in gaat dan kunnen ze de liefde wel behoorlijk verstoren. Als de ene partner fulltime werkt, betekent dat dan dat de andere partner alle huishoudelijke taken op zich neemt en de zorg voor de kinderen? Vind je dat de partner die meer verdient ook meer moet bijdragen aan de vaste lasten?
Heb je hulp nodig om dit fundament stevig te verankeren?
Relaties zijn een belangrijke spiegel als het gaat om de mate van je behoefte aan autonomie en verbinding en de bereidheid om werkelijk met de ander rekening te houden.
Een relatie kan alleen gedijen als beide personen verantwoordelijkheid nemen.
Als je van iemand houdt, zorg je voor hem of haar en ben je betrokken bij diens leven. Je wilt dat hij/zij gelukkig en gezond is, dus handel je daarnaar. Het klinkt heel logisch, maar is dat vaak niet. Een relatie wordt gedragen door twee mensen. Zij zorgen samen voor een stevig fundament. Het is goed om regelmatig stil te staan bij jullie partnerschap door middel van deze APK.
Welk deel van de vier onderdelen van jullie fundament vraagt om aandacht en verbetering?
Wil je leren hoe je de relatie kunt verstevigen?
Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching of relatiecoaching
Neem contact op via het contactformulier voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we kijken wat voor jou of jullie de beste aanpak is.