Jouw emoties vertellen je hoe het écht met je gaat.
Ze geven je inzicht in waar je plezier aan beleeft, wat je verdrietig maakt, waar je je aan ergert, waar je bang voor bent en waar je jaloers op bent. Emoties wijzen je op je gevoeligheden, zoals afwijzing, kritiek of waardering. Ze zijn een essentiële leidraad bij zowel kleine als grote keuzes in je leven – van werk en relaties tot momenten waarin je behoefte hebt aan tijd voor jezelf of juist het gezelschap van vrienden. Je gevoelens zeggen iets over je behoeften.
Emoties houden je een spiegel voor en geven je waardevolle kennis over jezelf, waarmee ze je de weg wijzen. Wanneer je bijvoorbeeld blij en opgewonden bent in je werk, geeft die blijdschap aan dat je iets doet wat bij je past. Door te besluiten meer vanuit je gevoel te leven, zorg je ervoor dat je mag zijn wie je bent en kunt doen wat je gelukkig maakt. Hoe beter je in staat bent je gevoelens te herkennen en te erkennen, hoe beter je weet wat je nodig hebt.
De functie van angst: Angst waarschuwt bij dreiging en gevaar
Angst is een belangrijke emotie die je waarschuwt en beschermt. Het is een basisinstinct voor overleving. De lichamelijke reactie op angst is vaak zweten, rillen, diarree, misselijkheid, kortademigheid en hartkloppingen. Angst is een natuurlijk onderdeel van je biologie en veroorzaakt een instinctieve reactie die aanzet tot vechten, vluchten of bevriezen.
In het dagelijks leven ervaren we echter veel meer psychologische angsten, zoals de angst om afgewezen, bekritiseerd of verlaten te worden. Deze angsten zijn verbonden met onze fundamentele behoefte aan liefde, bevestiging en geborgenheid. Angst geeft een signaal af dat er een specifieke behoefte is. De angst voor afwijzing kan bijvoorbeeld aangeven dat je behoefte hebt aan bevestiging, de angst voor afhankelijkheid kan duiden op de wens om je eigen weg te kunnen gaan, en de angst voor het onbekende kan je ertoe aanzetten goed geïnformeerd te zijn. Daarnaast zijn er ook sociale angsten, zoals de angst om niet uit je woorden te komen of genegeerd te worden.
De functie van boosheid: Boosheid helpt je om voor jezelf op te komen of grenzen te stellen
Boosheid is een krachtige emotie die je de energie geeft om in actie te komen. Het kan je helpen om voor jezelf op te komen, dat wat je dierbaar is te verdedigen, je grenzen aan te geven, of je frustraties te uiten. Deze krachtige energie zet je letterlijk en figuurlijk in beweging. Boosheid zorgt ervoor dat je persoonlijke grenzen niet overschreden worden – het is een ‘NEE’ tegen iets wat niet goed voelt. Je wordt vaak boos wanneer je onrechtvaardig behandeld wordt. Het kan je ook ondersteunen in de strijd voor datgene wat waardevol voor je is, zoals je kinderen, je partner, je werk, maar ook je geloof, principes of ambities. Het is belangrijk om de complexiteit van boosheid beter te begrijpen.
De functie van verdriet: Verdriet helpt je pijn, verlies en teleurstelling te verwerken
Verdriet helpt je verlies en teleurstelling te verwerken, en biedt de ruimte om opgebouwde spanning los te laten. Verdriet wordt vaak opgeroepen door het verlies van een dierbaar familielid, een geliefde, een huisdier, maar ook door het verlies van gezondheid of werk. Verdriet is een vorm van ontlading. Daarnaast helpt het om teleurstellingen, wanneer verlangens en verwachtingen niet uitkomen, te verwerken. Verdriet is een gezonde reactie op tegenslagen en hoort bij het loslaten van iets waar je aan gehecht bent. Door verdriet te accepteren, maak je plaats voor vreugde. Lichamelijk kun je verdriet ervaren als een brok in je keel, een bekneld gevoel in je borst, of een zwaar gevoel in je hoofd, vooral achter je ogen.
De functie van vreugde: Vreugde is een energiebron
Vreugde is de energie die je voelt bij een gevoel van welzijn. Het stimuleert, laadt je op, en doet je ogen stralen. Vreugde is van nature ontspannend, open en aanstekelijk. Net als andere emoties heeft vreugde een helende invloed en moedigt ze ons aan. Humor stelt ons in staat om de dingen in perspectief te zien, zodat we onszelf niet te serieus nemen en even bevrijd worden van de zwaarte van het leven.
Blijheid vervult de behoefte om gelukkig te zijn. Wanneer je blij bent, ben je aantrekkelijker voor anderen en creëer je nieuwe of versterkte sociale banden. Vreugde wordt vaak opgewekt door positieve ervaringen die zowel lichamelijk als psychisch welzijn vergroten. Wie vreugde voelt, mobiliseert energie, stelt zich open voor meer ervaringen en durft meer aan.
Om je een idee te geven waarom emoties belangrijk zijn:
- Emoties laten merken hoe het met je gaat
- Je leert jezelf kennen door je emoties
- Emoties zijn een leidraad bij het maken van keuzes
- Je leert andere kennen door hun emoties
- Emoties zorgen voor je welzijn
- Je kunt het leven ten volle ervaren
- Emoties helpen je verlies te verwerken
- Emoties helpen je krachtig te zijn
- Emoties geven diepgang in je relaties
- Emoties zorgen voor intimiteit
- Emoties zijn een bron van energie
- Emoties verbinden je met anderen
- Emoties maken je attent op je behoeften
- Emoties geven aan wanneer je iets niet wilt
- Emoties geven aan wat je raakt
- Emoties geven aan waar je plezier aan beleefd
- Emoties geven aan wat weerstand oproept
- Emoties zetten je in beweging
- Emoties laten anderen merken hoe het met je gaat
- Emoties zijn krachtig
- Emoties zorgen voor je gezondheid
- Emoties geven kleur aan je leven
- Emoties hebben een functie
De ratio versus het gevoel
De ratio, die zegt hoe je je “hoort” te gedragen, staat vaak tegenover je gevoel. We vergeten soms dat het vooral de normen en verwachtingen van ouders en andere belangrijke mensen in ons leven zijn die deze invloed uitoefenen. Wat als je je gevoelens en emoties niet kunt gebruiken als kompas in je leven? Wat is dan je kompas? Is dat het streven naar succes, perfectionisme, harmonie, de beste willen zijn, anderen behagen, of geliefd willen zijn?
Wanneer je de verwachtingen van je omgeving durft los te laten, kunnen je gevoelens je de weg wijzen. Je hoeft jezelf niet meer te bewijzen of je groter of kleiner voor te doen dan je bent. Vaak speelt de angst voor afwijzing een rol, wanneer je niet voldoet aan de verwachtingen van anderen.
Er zijn verschillende manieren om niet te hoeven voelen. Zo kun je emoties wegrationaliseren of bagatelliseren, maar dit voorkomt dat je je ware behoeften kunt ontdekken en erkennen.
Copyright: Marja Postema Emotionele Intelligentie Academie
Wil je ontdekken welke strategie jij hebt om emoties te vermijden?
Wil je meer leren voelen en benoemen van je emoties?
Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching
Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou de beste aanpak is.
Een intake-, kennismakingsgesprek is gratis.
OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP
Voor iedereen die al even bezig is met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.
Voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.
Voor iedereen die vat wil krijgen op verschillende vormen van conditionering.
De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.
Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek
Zowel de coaching als de opleiding is in Amersfoort.