U bent hier: Home » Artikelen over in je kracht staan » Waarom is het zo moeilijk om grenzen te stellen?

Waarom is het zo moeilijk om grenzen te stellen?

Voel je de behoefte van mensen goed aan?

Wil je mensen graag helpen?

Vindt je het fijn als mensen je aardig vinden?

Is het antwoord JA? dan is het handig om dit artikel te lezen. Je krijgt inzicht waarom het zo moeilijk is om grenzen aan te geven.

Een van de redenen dat het moeilijk is om grenzen aan te geven is omdat het je kracht is om de behoefte van anderen te voelen en dat je graag helpt, maar uiteindelijk wordt je kracht je zwakte! Want als  je te vaak in stemt, ben je een trouwe hond voor anderen, maar niet voor jezelf. De kans is groot dat je je uiteindelijk gebruikt gaat voelen. Het voordeel is dat iedereen je aardig vindt, maar daar is de lol snel vanaf, als je jezelf niet meer aardig vindt. Doordat je geen grenzen aangeeft, raak je overbelast en kom je steeds verder van jezelf af te staan. Je bent voortdurend bezig dingen te doen, die je eigenlijk niet wilt doen. Je loopt het risico steeds meer het plezier in je werk te verliezen. Op een gegeven moment laat jouw lichaam je weten dat je te ver gaat; je krijgt hoofdpijn, darmklachten, vermoeidheid en aanhoudende ontstekingen.

De noodzaak om grenzen te stellen dient zich hiermee aan.

Maar waarom is het dan zo moeilijk om grenzen aan te geven?

Je beseft het waarschijnlijk niet omdat je focus zo op anderen ligt maar veel angsten spelen een rol:

Angst voor afwijzing

Wanneer je koste wat kost aardig gevonden wilt worden ben je afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Herken je dat? Door bijvoorbeeld ‘nee’ te zeggen tegen een verzoek, zou men je wel eens heel vervelend kunnen vinden of ze zullen teleurgesteld in je zijn dat je niet wilt helpen. Dat wil je echt niet. Hier ligt een diepe kernovertuiging aan ten grondslag, dat je alleen de moeite waard bent, als je het anderen naar de zin maakt. Wanneer je mensen teleurstelt, voel je je schuldig.

Angst voor kritiek

Wanneer je afhankelijk bent van de mening en goedkeuring van anderen zul je huiveren voor diens kritiek en je onderdanig opstellen. Je gevoel van eigenwaarde ligt in de handen van een ander. Hier ligt een diepe kernovertuiging ten grondslag dat je van jezelf niet goed genoeg bent.

Angst voor conflicten

Veel mensen hebben angst voor boosheid en ruzie, enerzijds omdat ze ooit teveel hebben meegemaakt of anderzijds omdat ze nooit geconfronteerd zijn met gevoelens van boosheid. De spanning van boze mensen is moeilijk te verdragen. Hierdoor ben je gemakkelijk te manipuleren vooral wanneer iemand op een dwingende manier aandringt.

Schuldgevoel

Schuldgevoel ontstaat doordat je verkeerde veronderstellingen hebt. Je hebt het idee dat je anderen iets schuldig bent. Dat is meestal niet het geval, maar mensen kunnen je dat gevoel wel geven door bijvoorbeeld aan te geven dat ze het zonder jou niet redden. Dat is een van de vele manipulatietechnieken. Je hebt de veronderstelling dat je verantwoordelijk bent voor het geluk van anderen zodat je de problemen van anderen gaat oplossen. Daarnaast ga je er vanuit dat je je keuzes moet rechtvaardigen voor het geval je voor jezelf kiest. Hierdoor ga je je steeds verdedigen.

Te hoge eisen aan jezelf stellen

Ben je iemand die alles aan moet kunnen of iemand die alles uit het leven wil halen? Beide levensstijlen eisen veel van je; zowel emotioneel als fysiek. Wanneer je alles aan moet kunnen heb je een strenge houding ten aanzien van jezelf. Je mag waarschijnlijk niet zwak zijn, elk probleem is een uitdaging en niets is te moeilijk om aan te pakken. Wanneer je alles uit het leven wilt halen heb je de illussie dat je zowel een baan en carrierre een gezin met kinderen en een huishouden, vriendschappen, sport, familiecontacten en maatschappelijke betrokkenheid aan kunt. Dat is wel heel veel gevraagd.

Jezelf willen bewijzen

Wil je iedereen bewijzen dat je ergens goed in bent of dat je een goed mens bent. Daardoor neem je teveel hooi op je vork en stel je te hoge eisen aan jezelf. Door je bewijsdrang wordt je perfectionistisch en faalangstig. Je gaat daardoor voorbij aan je grenzen, zowel fysiek, mentaal en emotioneel. Je bent naast dat bewijzen gericht  op de goedkeuring van je omgeving.

Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel

Ben je iemand die zich het lot van anderen aantrekt en zich verantwoordelijkheid voelt voor het geluk van anderen? Een nobele karaktertrek maar er zit een addertje onder het gras. Al die mensen die zich graag afhankelijk maken of gered willen worden, komen op jou af als bijen op honing. Je bent geneigd daardoor meer te dragen dan je aan kunt. Op het werk laat je je wellicht verleiden taken van collega’s over te nemen, omdat je je verantwoordelijk voelt voor het eindresultaat of de tevredenheid van de klant.

Zo zie je maar dat er veel oorzaken zijn die het moeilijk maken om grenzen te stellen.

Copyright Marja Postema www.omgaanmetemoties.nl

 

Wil je voor eens en altijd je grenzen leren stellen?

Training grenzen stellen speciaal aanbod voor woensdag 3 oktober in Amersfoort

Meer informatie klik hier

 

Wil je weten wat jouw uitdaging  is?

Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

 

 

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *