Opleiding Emotioneel Meesterschap Deel 1

Los je belemmeringen op om vrijuit te kunnen leven

Krijg een vervullend leven, zonder frustraties en blokkades.
Kom los van belemmerende banden met je gezin van herkomst.
Word vrij in het uiten van je gevoelens.
Ontdek wat het betekent om volledig jezelf te zijn.
Leer je emotioneel te verbinden met anderen.
Ontwikkel jezelf persoonlijk en krijg meer mensenkennis
Krijg PE punten voor je professionele ontwikkeling

Opleiding Emotioneel Meesterschap bestaat uit deel 1. Het Onderzoek en deel 2. de Regie

Emoties zijn een kompas voor je welbevinden

Emoties zijn belangrijk, omdat ze laten merken hoe het met je gaat en aangeven wat je behoeftes zijn. Ze zijn een leidraad bij het maken van keuzes, ze helpen je krachtig te zijn en zorgen voor je welzijn omdat ze aangeven wat je nodig hebt en waar je grenzen liggen. Deze kompasfunctie hebben veel mensen afgeleerd.

Het onderdrukken van emoties heeft schadelijke gevolgen voor je gezondheid.

Veel mensen leren hun emoties te ‘beheersen’. In de praktijk komt dat neer op het onderdrukken, inhouden, verdoven, weg- redeneren of negeren van ‘lastige’ gevoelens zoals verdriet, somberheid, irritatie of angst. Daar betaal je echter wel een prijs voor. Het leidt tot verkramping in je lichaam en het maakt dat je geen toegang meer hebt tot een natuurlijke en belangrijke informatiebron. Het niet herkennen en erkennen van je emoties beperkt je in sociale relaties en daardoor in de kwaliteit van je leven. Het kan zelfs leiden tot cynisme, zelfvervreemding, stress en depressie.

Meer naar je eigen gevoelens luisteren is een proces van zelfonderzoek en bewustwording.

Om emoties te (her)ontdekken ga je op zelfonderzoek naar waar je de natuurlijke band met je emoties – deels – hebt doorbroken. Dit zelfonderzoek gaat over de invloed van de eerste levensfase. In deze fase is het ‘fundament’ gelegd van jouw huidige manier van denken, voelen en handelen. Het is als het ware een ‘harde schijf’, die functioneert als een routeplanner voor je leven, zonder dat je precies weet wat erop staat. Door je hiervan bewust te worden kun je jouw geprogrammeerde levenshouding, die je belemmert om vrijuit te leven, geleidelijk leren loslaten.  

Door je emoties te onderzoeken en ze te ervaren als een belangrijke bron van informatie kom je er vervolgens ook achter wat jouw eigen behoeftes zijn, waar je grenzen liggen en kun je leren hoe je jezelf emotioneel kan verbinden.

Tijdens de opleiding ga je op reis naar de bron van je patronen en drijfveren. Dat is voor veel mensen een boeiende ontdekkingstocht. 

De impact van de kindertijd

In dertig jaar ervaring en opleiding heb ik waargenomen dat de impact van de kindertijd je op alle levensfacetten parten kan spelen in je volwassen leven. Het speelt in intieme relaties, in vriendschappen, op het werk, heeft invloed op je gezondheid en speelt een rol bij de opvoeding van je kinderen. Denk aan het ontkennen van eigen behoeften, wensen en verlangens, geen grenzen aangeven, anderen behagen om het gevoel te hebben dat je er mag zijn, je inhouden om de zogenaamde harmonie te bewaren. Dit zijn allemaal strategieën die voorkomen (hoop je) dat je je voelt afgewezen of bekritiseerd of dat er conflicten ontstaan die je lastig vindt om mee om te gaan.

Als je niet de impact van je kindertijd gaat herkennen en erkennen, zullen de patronen die je daarin ontwikkeld hebt, je huidige gedrag in veel situaties blijven bepalen. Je kunt het verleden pas echt loslaten door je beschermingsstrategieën, die destijds zinvol waren, maar nu tegen je werken, los te laten en delen van jezelf die zijn verdrongen en vergeten weer terug te nemen.

Jouw basispatroon loopt onbewust als een rode draad door je leven.

Doordat je al jong, onbewust, conclusies hebt getrokken, ontwikkel je onbewust een strategie die een basishouding wordt. Vanuit deze basishouding ga je met anderen om. Wellicht heb je geleerd om jezelf weg te cijferen en kost het je moeite om je eigen behoeftes te ervaren. Je kunt je schuldig voelen als je je eigen gang wilt gaan, moeite hebben om je mening te geven of je kunt het lastig vinden om je emotioneel te verbinden, omdat je geleerd hebt dat het veiliger was om niets te delen. Je kunt je verantwoordelijk voelen voor het geluk van anderen alsof jezelf geen recht hebt op een gelukkig leven. Omdat deze processen volkomen onbewust plaats vinden heb je er geen besef van wat je van jezelf hebt ingeleverd of onderdrukt. Het aangeleerde gedrag is een automatisme worden. Je denkt, ‘dit ben ik’.

Sta je er wel eens bij stil hoeveel energie het kost in de strijd om gezien te worden?

Hoeveel energie het kost om perfect te willen zijn, altijd aardig gevonden te willen worden of voortdurend bezig anderen het naar de zin te maken ten koste van jezelf? In de hoop dat je ooit gezien, gewaardeerd en geliefd wordt voor wie je diep van binnen bent. Het is een valse hoop omdat niemand het effect van je jeugd kan herstellen.

Emotioneel Meesterschap ontwikkel je door je te bevrijden van een belemmerend en beknellend zelfbeeld. Alleen dan kun je emoties vrij ervaren en je emotioneel verbinden met anderen.

Voor wie is de opleiding Emotioneel Meesterschap?

 • Voor iedereen die zichzelf op een dieper niveau wil leren kennen en begrijpen. 
 • Voor iedereen die zich wil bevrijden van oude conditionering en patronen die je belemmeren om jezelf te zijn.
 • Voor iedereen die de gevolgen van vroegkinderlijk trauma wil overwinnen.
 • Voor iedereen die al even bezig is met bewustwording en die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.
 • Voor iedereen die de bereidheid heeft zichzelf te onderzoeken en emotioneel te willen groeien.
 • Voor iedereen die zich zowel persoonlijk als professioneel wil ontwikkelen.

De opleiding is door verschillende beroepsverenigingen geaccrediteerd. Je kunt (als professional) je specialiseren in de twee belangrijkste aspecten in de psychologische ontwikkeling; autonomie en verbinding, zodat het leven zowel vervullend en verbindend kan zijn.

NB: De opleiding Emotioneel Meesterschap is ervaringsgericht. Alle deelnemers gaan aan de slag met hun eigen persoonlijke proces. Het professioneel begeleiden van anderen is dan ook geen vereiste voor deelname aan de opleiding. Een grote kracht van de opleiding is de gedegen aanpak en de diepgang die ontstaat in het delen van de eigen innerlijke reis met de andere deelnemers.

De volgende verlangens hoor ik dagelijks in mijn praktijk:

 • Ik verlang ernaar om gezien te worden.
 • Ik wil niet meer verdwijnen.
 • Ik wil mezelf begrijpen.
 • Ik wil mijn eigen leven leiden.
 • Ik wil serieus genomen worden.
 • Ik wil liefde kunnen geven en ontvangen.
 • Ik wil me kunnen verbinden.
 • Ik wil tevreden kunnen zijn.
 • Ik wil me vrij voelen.

De Opleiding Emotioneel Meesterschap

De opleiding helpt je voor eens en altijd je belemmeringen en disfunctionele patronen op te lossen, die ten koste gaan van jouw levensgeluk.

De opleiding helpt je los te komen van faalangst, codependentie, schuldgevoel om je eigen weg te gaan, oververantwoordelijkheidsgevoel, pleasersgedrag, vecht- en bewijsgedrag, gevoel van zinloosheid en afgeslotenheid. De opleiding helpt je om los te komen van de effecten van vroegkinderlijk trauma.

Je ontmoet een vergeten verleden en krijgt duidelijkheid over wie je bent geworden en wat je hebt laten liggen. Het is een proces waarin je je eigenheid gaat ontdekken en gaat afleggen wat voor jou niet meer werkt. Jouw ervaringen en de veronderstellingen die je als kind onbewust hebt gemaakt, hebben een grote, onbewuste invloed op jouw doen en laten. Door zo intensief de oorsprong van je leven te onderzoeken ga je jezelf en je opvoeders beter begrijpen. Je herkent situaties en gevoelens uit het verleden die nu nog een rol spelen. Je leert huidig gedrag en belemmeringen te interpreteren vanuit jouw levensgeschiedenis. Verbanden tussen het verleden met het huidige functioneren worden daardoor helder. Dit proces leidt naar nieuwe autonome besluiten ten aanzien van identiteit en toekomstkeuzes. Zo kun je langzaamaan jouw leven en/of werk een nieuwe richting geven, waardoor je kan worden wie je bedoeld bent te zijn. Wat een opluchting zal het zijn als je jezelf niet meer hoeft in te houden of op te houden. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens heel wil zijn. Het is een weg die ik zelf heb afgelegd.  

Wat kan je verwachten?
Een levendige, ervaringsgerichte ontdekkingsreis. Door een duidelijke en bewuste structuur ontstaat er een diepgaand proces individueel en als groep. Biografiewerk wordt als basis gebruikt voor het onderzoek. Er is een mooie balans tussen theorie, ervaringen, inspiratie opdoen en je eigen proces bespreken. Dat kan omdat er maximaal negen deelnemers zijn.

Waarom deelnemen aan de opleiding?

 • Je leert hardnekkige patronen en de gevolgen van vroegkinderlijk trauma oplossen.
 • Je herkent de rode draad in je leven en legt de puzzel van je levensreis.
 • Je leert jezelf op een diep niveau kennen en accepteren.
 • Je leert je valse zelf los te laten.
 • Je herkent de triggers die je terugbrengen naar gevoelens uit het verleden.
 • Je ervaart een emotionele verbinding met medecursisten.
 • Je gaat voluit leven in plaats van overleven.
 • Je wordt wie je bedoeld bent te zijn.
 • Je leert een effectieve aanpak in het oplossen en voorkomen van burn-out.
 • Je krijgt PE-punten voor professionalisering waarbij je een krachtige, duurzame methode leert in het oplossen van hardnekkige patronen en de gevolgen van vroegkinderlijk trauma.

De opleiding Emotioneel Meesterschap Deel 1 bestaat uit 8 losse vrijdagen.

DATA Deel 1 najaar 2024 in Amersfoort

Module 1: vrijdag 13 september, vrijdag 20 september en vrijdag 27 september 2024

Module 2: vrijdag 18 oktober, vrijdag 1 november en vrijdag 15 november 2024

Module 3: vrijdag 29 november en vrijdag 6 december 2024

Kosten Deel 1 (Module 1,2,3) Emotioneel Meesterschap € 1680,00

Al het lesmateriaal en verblijfskosten zijn inbegrepen. Betaling in drie termijnen is mogelijk.

Vroegboekkorting van € 200,00 bij aanmelding voor 1 juli 2024.

Een intakegesprek gaat altijd vooraf aan inschrijving, omdat ik je graag persoonlijk wil leren kennen en zeker wil weten dat de opleiding waardevol is voor jou persoonlijk en eventueel voor je professionele ontwikkeling. Deze kennismaking is geheel vrijblijvend, daarna besluit je of je deelneemt aan de opleiding. Interesse?

Feedback deelnemers, zou je de opleiding aanbevelen?

Als je echt wilt ontdekken wie je bent en hoe je zo geworden bent, dan raad ik deze opleiding absoluut aan. Ik durf meer mijn plek in te nemen en vertrouw erop dat ik oké ben. Ook in mijn werk als coach kan ik wat ik allemaal heb geleerd, heel goed gebruiken. Marja houd je liefdevol een spiegel voor en geeft een zetje waar dat nodig is. Heel knap hoe ze dit doet!

Valérie Soetens (Groei- en ontwikkelcoach)

Meestal ben ik erg kritisch, maar deze opleiding is zeker aan te bevelen! Ik heb al veel therapieën mogen volgen, maar dit was voor mij een eyeopener. Door de correcte opbouw is het voor iedereen goed om te volgen. Er is veel afwisseling en interactie. De opleiding opent deuren voor eenieder die ervoor open staat en zichzelf durft aan te kijken.

Door de zorgvuldig geselecteerde inhoud en de veilige setting die Marja creëert, geeft het veel inzichten over jezelf en je omgeving, maar ook waarom mensen reageren zoals ze reageren heeft mij persoonlijk veel inzicht gegeven en ben ik er heel blij mee!

Natasja Outshoorn, Financieel adviseur

Een waardevolle opleiding, gegeven door een fantastische vrouw. Ik kijk er met veel plezier en compassie aan terug. Ik heb heel veel geleerd en begreep steeds meer hoe ik ben opgegroeid en wat de oorzaken zijn hoe ik mijn jeugd heb ervaren.

Renate Nagtegaal Purser, leidinggevende in de Luchtvaart

 Een opleiding die voor iedereen een grote verrijking zou zijn in het werk, maar juist ook in het dagelijks leven. Marja nam ons mee op een avontuurlijke en intense reis door het grote oerwoud van emoties en begeleidde ons hierin met zoveel vertrouwen, rust en liefde. Ze heeft enorm veel kennis en prachtige methodes om grip te krijgen op je eigen emoties en die van anderen. Het was een leerzaam (zelf)onderzoek waar ik nog vaak gebruik van zal maken in mijn werk als relatiecoach.

Anne-Marije Poorter Relatiecoach

Ik zou aanbevelen om een opleiding bij Marja te doen omdat zij het voor elkaar krijgt om inzicht in o.a. je emoties te krijgen, ook al heb je zelf het gevoel dat dat niet zal lukken. Er is voor iedereen voldoende individuele aandacht. Door je eigen emoties en leven onder de loep te nemen ontdek en herken je na 8 intensieve vrijdagen steeds vaker waarom jezelf en anderen doen en zijn zoals ze zijn. Het is een goede start voor fysiotherapeuten die buiten de gebaande paden om willen werken om psychosomatische klachten en patronen meer holistisch te benaderen.

Sonja Kremer Fysiotherapeut.

CRKBO-registratie

De Emotionele Intelligentie Academie heeft een CRKBO-registratie. In het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO)  staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Instellingen die zijn geregistreerd in dit register zijn vrijgesteld van btw. Dat betekent dat al onze opleidingen en modules vrij van btw worden aangeboden.

De opleiding Emotioneel meesterschap is het resultaat van dertig jaar opleiding, therapie, onderzoek en het coachen van honderden mensen

Marja Postema is oprichter van de Emotionele Intelligentie Academie 

Marja is auteur van: 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'.

“Dertig jaar geleden begon ik met mijn zoektocht naar mezelf. Ik heb verschillende therapieën ondergaan en opleidingen gevolgd. Het was een mooie en intense zoektocht waarin ik mezelf ten diepste heb ervaren. Het  heeft mij een rijkdom aan kennis, krachtige methodieken en effectieve oefeningen opgeleverd. Vanaf 1993 werk ik als coach en trainer op het gebied van zelfmanagement en emotionele intelligentie. De laatste tien jaar werk ik met een effectief stappenplan om mensen dichter bij zichzelf te brengen en los te komen van vroegkinderlijk trauma.”

Deel 1 van de Opleiding Emotioneel Meesterschap is geaccrediteerd door beroepsorganisaties:

Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie (62 PE punten)
NVvA Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (22 PE-punten)
PE-Vignet NOBCO Orde van Beroepscoaches (54 pe uren)
Register Vaktherapie (58 PE punten)

Is de opleiding niet geaccrediteerd door de beroepsorganisatie waar je lid van bent?

Dan kunnen we accreditatie aanvragen bij deze beroepsvereniging. Neem contact op via het contactformulier voor de voorwaarden.

Deel 2. Emotioneel Meesterschap bestaat uit 3 modules (8 losse dagen)

 1. Tijdens de verdieping leer je aan de hand van drie modules (4, 5 en 6) een krachtige methode om oude patronen los te laten. Je ontdekt hoe je trouw kunt zijn aan jezelf en aan je gevoelens, en hoe je jezelf van hieruit kunt verbinden met anderen.

Lees meer

Lees en luister naar de ervaringen van deelnemers:

“De opleiding is echt een verrijking.
Dankjewel voor je volledige aandacht en leerzame feedback.
Heel knap hoe je die voor alle cursisten had en gaf.”
Irma

Het is een zeer intensieve maar hele mooie opleiding om bij dichter bij jezelf te komen In een superveilige omgeving, welke duidelijk gecreëerd wordt door Marja, ga je als groep eigenlijk vanzelf naar de diepere laag zonder dat dit geforceerd wordt. Er is ruimte voor lachen en huilen, en alle andere emoties die daarbij voorbijkomen. Echt een aanrader!

Debbie Wouters Verpleegkundig specialist

Als je echt wil ontdekken wie je bent en hoe je zo geworden bent, dan raad ik deze opleiding absoluut aan.  Ik durf meer mijn plek in te nemen en vertrouw erop dat ik oké ben. Ook in mijn werk als coach kan ik wat ik allemaal geleerd heb heel goed gebruiken. Marja houd je liefdevol een spiegel voor en geeft een zetje waar nodig. Heel knap hoe ze dit doet!

Valérie Soetens  Groei- en Ontwikkelingscoach

Ik beveel de cursus aan

Marja weet met haar kennis en ervaring een veiligheid en vertraging te bieden in de cursus, die uitnodigt om als cursist verder te gaan dan cognitief leren- naar ervaren en persoonlijke ontwikkeling.

Mirthe Engels, psychosomatisch fysiotherapeut Mft

“Marja werkt met kleine groepen, waardoor het persoonlijk en veilig voelt. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Ik voelde me vrij om zeer persoonlijke informatie te delen en het was erg fijn om dit in de groep te kunnen bespreken. Marja zet verschillende instrumenten in om voor jezelf helder te krijgen waar jij tegenaan loopt en hoe je daarmee om kunt gaan. Wanneer een bepaalde aanpak voor jou niet werkt, zit je daar niet aan vast, omdat er ook andere handvatten geboden worden.  Door de huiswerkopdrachten, blijf je ook in de tussenliggende tijd bewust bezig met je proces, waardoor je sneller resultaat ziet. Doordat de opleiding uit losse dagen bestaat, verspreid over een aantal maanden, is er voldoende tijd om het geleerde te verwerken en in praktijk te brengen.

Maaike Fashion editor

“De opleiding was leerzaam, intensief, duidelijk, begrijpelijk maar ook confronterend. Mede door de bewustwording heb ik meer oog voor mijn behoeften en gevoel gekregen. 

Marja heb ik ervaren als zeer oprecht, betrokken, integer, met ontzettend veel deskundigheid en een uitermate sterk invoelend vermogen. Hiermee weet ze zichzelf te onderscheiden. Ze weet een sfeer te creëren van openheid waarin niet geoordeeld wordt. Ze weet op de juiste manier en momenten vragen te stellen die inzicht geven en je aan het denken zetten. Marja heeft oog voor wat iedereen individueel nodig heeft. Ik kan deze opleiding dan ook iedereen aanbevelen. Hier groei je zowel professioneel als persoonlijk van! ” 

Tina     Docent Hanze Hogeschool Groningen

“De zin ‘Waarom het leven alleen achterwaarts begrepen kan worden’, triggerde mij toen ik de Nieuwsbrief van Marja – over de opleiding – las.  Nu, na deze opleiding, voel ik me verrijkt met waardevolle inzichten. Vrijer, meer opgeruimd, heb meer rust in mijn hoofd en voel me fitter. Dankzij haar enorme deskundigheid biedt Marja een veilige basis bij het (noodzakelijke) doorleven van bepaalde ervaringen. Het doet mij goed me gekend te weten. Als persoon doe ik ertoe.  De opleiding is echt een verrijking. Dankjewel voor je volledige aandacht en leerzame feedback. ”

Irma Managementondersteuner 

“Bedankt voor deze mooie training. Het was een zoektocht naar mijn ingeslopen patronen en de daarbij behorende onzekerheden en onderdrukte gevoelens. De training was heel afwisselend en mooi opgebouwd. Door de kleine groep en jouw hartelijke begeleiding was het een veilige omgeving om met elkaar op ontdekkingsreis te gaan. Ik heb nieuwe kennis en inzichten opgedaan die me bewuster hebben gemaakt van mijn ingeslepen patronen en de gepaard gaande verkrampte gevoelens. Ik heb meer inzicht gekregen over het ontstaan van gedrag en de ontwikkeling van valse hoop.”

Margriet  Consulent maatschappelijke ontwikkeling

Je kunt je eerst voor een (gratis) intakegesprek aanmelden om te zien of de opleiding waardevol is voor jou.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?
Scroll To Top