Opleiding Emotioneel Meesterschap

Ieder mens heeft emoties maar de meeste mensen hebben geen onderwijs of opvoeding gehad in het omgaan met emoties.

Dat is best vreemd, vooral wanneer je beseft dat een rijk gevoelsleven aan de basis ligt van je persoonlijkheid en emoties altijd aanwezig zijn.

Veel mensen zijn in hun jeugd emotioneel verwaarloosd.

Dat klinkt heftig, maar de gevolgen zijn dat vaak ook. Het onderdrukken of buitensluiten van emoties heeft grote impact op hoe je met jezelf en anderen omgaat. Vooral in relaties zorgt het negeren van emoties voor een gebrek aan verbinding.

Marja Postema:

‘Ik heb ervaren hoe je het leven ten volle kunt beleven wanneer je in contact bent met je gevoelsleven en hoe een emotionele verbinding bijdraagt aan je levensgeluk. Vanuit mijn diepe wens om het belang van de rijkdom aan emoties kenbaar te maken en te delen met anderen, en door de meer dan dertig jaar ervaring en opleiding in het omgaan emoties, ben ik in 2015 de Emotionele Intelligentie Academie (EIA) gestart.

Tijdens de opleiding ga je op reis naar de bron van je patronen en drijfveren.

Meer naar je eigen gevoelens kunnen luisteren is in eerste instantie een bewustwordings-proces. Je moet als het ware opnieuw worden geprogrammeerd. Om dat te kunnen doen moet je wel eerst weten hoe je ‘programma’ er nu uitziet. Ruwweg tot je tiende levensjaar ben je geconditioneerd in de manier waarop je over emoties denkt en hoe je ermee omgaat. De uitkomst is een bepaald zelfbeeld: ik ben nuchter, ik ben rationeel, ik ben gevoelig. Je denkt dat je zo bent, maar vaak is dat maar een deel van wie je werkelijk bent. Tijdens de opleiding ga je ontdekken hoe je bent gevormd. Dat is voor veel mensen een boeiende ontdekkingstocht. 

Je ontmoet een vergeten verleden en krijgt duidelijkheid over wie je bent geworden en wat je hebt laten liggen. Het is een proces waarin je je eigenheid gaat ontdekken en gaat afleggen wat voor jou niet meer werkt. Jouw ervaringen en de veronderstellingen die je als kind onbewust hebt gemaakt, hebben een grote, onbewuste invloed op jouw doen en laten. Door zo intensief de oorsprong van je leven te onderzoeken ga je jezelf en je opvoeders beter begrijpen. Je herkent situaties en gevoelens uit het verleden die nu nog een rol spelen. Je leert huidig gedrag te interpreteren vanuit jouw levensgeschiedenis. Verbanden tussen het verleden met het huidige functioneren worden daardoor helder. Dit proces leidt naar nieuwe autonome besluiten ten aanzien van identiteit en toekomstkeuzes.

Emotionele verbinding

Het is een fundamentele menselijke behoefte om in verbinding met jezelf te staan, in verbinding met wat er in je leeft en wat je gevoelsmatig verbindt met anderen. Helaas zijn er veel ‘stoorzenders’ die dit voelen vaak belemmeren, intern en extern. Door deze stoorzenders te leren kennen en door ze te ontmantelen maak je de weg vrij om je eigen gevoelens en emoties te herkennen, te erkennen en te uiten daar waar het past.

Je houdt tijdens dit zelfonderzoek jezelf een spiegel voor en je wordt ook door medecursisten een spiegel voorgehouden.

Opleiding Emotioneel Meesterschap bestaat uit deel 1 Het Onderzoek en deel 2 de Regie

Deel 1 Het Onderzoek bestaat uit 3 modules (8 losse dagen)

Module 1: Emoties wat moet ik ermee?        (drie losse dagen)

In de eerste module krijg je belangrijke inzichten aangereikt over het omgaan met emoties van jezelf en het omgaan met emoties van anderen. Emoties en gevoelens zijn een belangrijke sleutel naar authenticiteit en verbinding. Goed omgaan met emoties van anderen, begint bij jezelf.

Module 2: Wie ben ik?     (drie losse dagen)

In het gezin van herkomst – de familie waarin je bent opgegroeid – is het fundament gelegd van je persoonlijkheid. Daarin spelen cultuur, plaats in het gezin en (voorbeeld)gedrag van ouders een grote rol. Hierdoor heb je ‘conclusies’ getrokken over wat er van je verwacht wordt en je hebt een beeld gevormd hoe je met mensen om moet gaan. Je leerde welk gedrag gewenst en beloond wordt en welk gedrag ongewenst is. In deze module onderzoek je welke factoren de ontwikkeling van jouw persoonlijkheid beïnvloed hebben. Je krijgt een duidelijk inzicht in hoe het verleden doorwerkt in je huidige, volwassen leven.

Module 3: Strategieën in het onderdrukken van emoties ontmantelen     (twee losse dagen)

Psychiater Wilhelm Reich (1897 – 1959) stelt dat we al jong gedrag ontwikkelen dat onze natuurlijke impulsen en emoties onderdrukt, om daarmee onze kwetsbaarheid te beschermen en om ons geaccepteerd te voelen in de omgeving waar we opgroeien. In deze module krijg je diepgaand inzicht in deze beschermingsstrategieën en in het effect ervan op je huidige leven. Je krijgt handvatten hoe je deze bescherming los kunt laten.

Heb je behoefte aan meer informatie?

Werkwijze

Tijdens de opleiding ga je op een innerlijke ‘reis’ naar de bron van je patronen en drijfveren. Je herontdekt een ‘vergeten verleden’ en krijgt duidelijkheid over wie je bent geworden en wat je daarin van jezelf bent kwijtgeraakt of hebt opgegeven. Deze innerlijke reis wordt onderbouwd door theorie uit de ontwikkelingspsychologie, biografieonderzoek en de methodiek van karakterstructuren van W. Reich. Daarnaast krijg je handvatten en richtlijnen in de vorm van hand-outs en check-lijsten.

Voor wie is de opleiding Emotioneel Meesterschap?

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die zich wil bevrijden van oude conditionering en patronen die je belemmeren om jezelf te zijn.

Voor iedereen die de gevolgen van vroegkinderlijk trauma wil overwinnen.

Voor iedereen die al even bezig is met bewustwording en die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.

Aan de opleiding nemen mensen deel die de bereidheid hebben zichzelf te onderzoeken en emotioneel willen groeien.

De opleiding kan dienen als professionele ontwikkeling van bijvoorbeeld hulpverleners, therapeuten, coaches, fysiotherapeuten, leidinggevenden en HRM-managers. Zij leren een krachtige methode voor het ontwikkelen van emotionele intelligentie in het begeleiden van anderen.

NB: De opleiding Emotioneel Meesterschap is ervaringsgericht. Alle deelnemers gaan aan de slag met hun eigen persoonlijke proces. Het professioneel begeleiden van anderen is dan ook geen vereiste voor deelname aan de opleiding. Een grote kracht van de opleiding is de gedegen aanpak en de diepgang die ontstaat in het delen van de eigen innerlijke reis met de andere deelnemers.

DATA Deel 1 najaar 2024 in Amersfoort

Module 1: vrijdag 13 september, vrijdag 20 september en vrijdag 4 oktober 2024

Module 2: vrijdag 18 oktober, vrijdag 1 november en vrijdag 15 november 2024

Module 3: vrijdag 29 november en vrijdag 6 december 2024

Kosten Deel 1 (Module 1,2,3) Emotioneel Meesterschap € 1680,00

Al het lesmateriaal en verblijfskosten zijn inbegrepen

Vroegboekkorting van € 200,00 bij aanmelding voor 1 juli 2024.

Een intakegesprek gaat altijd vooraf aan inschrijving, omdat ik graag eerst met je wil kennismaken en zeker wil weten dat de opleiding waardevol is voor jou persoonlijk en eventueel voor je professionele ontwikkeling.

CRKBO-registratie

De Emotionele Intelligentie Academie heeft een CRKBO-registratie. In het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO)  staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Instellingen die zijn geregistreerd in dit register zijn vrijgesteld van btw. Dat betekent dat al onze opleidingen en modules vrij van btw worden aangeboden.

De opleiding Emotioneel meesterschap is het resultaat van dertig jaar opleiding, therapie, onderzoek en het coachen van honderden mensen

Marja Postema is oprichter van de Emotionele Intelligentie Academie en auteur van: ‘Emoties wat moet ik ermee?’ en ‘ABC van 15 emoties’.

“Dertig jaar geleden begon ik met mijn zoektocht naar mezelf. Ik heb verschillende therapieën ondergaan en opleidingen gevolgd. Het was een mooie en intense zoektocht waarin ik mezelf ten diepste heb ervaren. Het  heeft mij een rijkdom aan kennis, krachtige methodieken en effectieve oefeningen opgeleverd. Vanaf 1993 werk ik als coach en trainer op het gebied van zelfmanagement en emotionele intelligentie. De laatste tien jaar werk ik met een effectief stappenplan om mensen dichter bij zichzelf te brengen. 

Deel 1 van de Opleiding Emotioneel Meesterschap is geaccrediteerd door beroepsorganisaties:

Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie (62 PE punten)
Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)  (58 punten)
PE-Vignet NOBCO Orde van Beroepscoaches (54 pe uren)
Register Vaktherapie (58 PE punten)

Toetsing aan het eind van de opleiding kan een eis van de beroepsvereniging zijn. 

In dat geval bestaat de toetsing uit een reflectieverslag gekoppeld aan de theorie na elke module.

Is de opleiding niet geaccrediteerd door de beroepsorganisatie waar je lid van bent?

Dan kunnen we accreditatie aanvragen bij deze beroepsvereniging. Neem contact op via het contactformulier voor de voorwaarden.

Deel 2. Emotioneel Meesterschap bestaat uit 3 modules (8 losse dagen)

  1. Tijdens de verdieping leer je aan de hand van drie modules (4, 5 en 6) een krachtige methode om oude patronen los te laten. Je ontdekt hoe je trouw kunt zijn aan jezelf en aan je gevoelens, en hoe je jezelf van hieruit kunt verbinden met anderen.

Lees meer

Lees en luister naar de ervaringen van deelnemers:

“De opleiding is echt een verrijking.
Dankjewel voor je volledige aandacht en leerzame feedback.
Heel knap hoe je die voor alle cursisten had en gaf.”
Irma
Meestal ben ik erg kritisch maar deze opleiding is zeker aan te bevelen! Ik heb al veel therapieën mogen volgen maar dit was voor mij een eyeopener.
Door de correcte opbouw is het voor iedereen goed om te volgen. Er is veel afwisseling en interactie. De opleiding opent deuren voor eenieder die ervoor open staat en zichzelf durft aan te kijken.
Door de zorgvuldig geselecteerde inhoud en de veilige setting die Marja creëert, geeft het veel inzichten over jezelf en je omgeving maar ook waarom mensen reageren zoals ze reageren heeft mij persoonlijk veel inzicht gegeven en ben er heel blij mee!
Natasja Outshoorn
Financieel adviseur
Een waardevolle opleiding, gegeven door een fantastische vrouw. Ik kijk er met veel plezier en compassie aan terug. Ik heb heel veel geleerd en begreep steeds meer hoe ik ben opgegroeid en wat de oorzaken zijn hoe ik mijn jeugd heb ervaren.
Renate Nagtegaal
Purser, leidinggevende in de Luchtvaart

Het is een zeer intensieve maar hele mooie opleiding om bij dichter bij jezelf te komen In een superveilige omgeving, welke duidelijk gecreëerd wordt door Marja, ga je als groep eigenlijk vanzelf naar de diepere laag zonder dat dit geforceerd wordt. Er is ruimte voor lachen en huilen, en alle andere emoties die daarbij voorbijkomen. Echt een aanrader!

Debbie Wouters Verpleegkundig specialist

Als je echt wil ontdekken wie je bent en hoe je zo geworden bent, dan raad ik deze opleiding absoluut aan.  Ik durf meer mijn plek in te nemen en vertrouw erop dat ik oké ben. Ook in mijn werk als coach kan ik wat ik allemaal geleerd heb heel goed gebruiken. Marja houd je liefdevol een spiegel voor en geeft een zetje waar nodig. Heel knap hoe ze dit doet!

Valérie Soetens  Groei- en Ontwikkelingscoach

Ik beveel de cursus aan

Marja weet met haar kennis en ervaring een veiligheid en vertraging te bieden in de cursus, die uitnodigt om als cursist verder te gaan dan cognitief leren- naar ervaren en persoonlijke ontwikkeling.

Mirthe Engels, psychosomatisch fysiotherapeut Mft

“Marja werkt met kleine groepen, waardoor het persoonlijk en veilig voelt. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Ik voelde me vrij om zeer persoonlijke informatie te delen en het was erg fijn om dit in de groep te kunnen bespreken. Marja zet verschillende instrumenten in om voor jezelf helder te krijgen waar jij tegenaan loopt en hoe je daarmee om kunt gaan. Wanneer een bepaalde aanpak voor jou niet werkt, zit je daar niet aan vast, omdat er ook andere handvatten geboden worden.  Door de huiswerkopdrachten, blijf je ook in de tussenliggende tijd bewust bezig met je proces, waardoor je sneller resultaat ziet. Doordat de opleiding uit losse dagen bestaat, verspreid over een aantal maanden, is er voldoende tijd om het geleerde te verwerken en in praktijk te brengen.

Maaike Fashion editor

“De opleiding was leerzaam, intensief, duidelijk, begrijpelijk maar ook confronterend. Mede door de bewustwording heb ik meer oog voor mijn behoeften en gevoel gekregen. 

Marja heb ik ervaren als zeer oprecht, betrokken, integer, met ontzettend veel deskundigheid en een uitermate sterk invoelend vermogen. Hiermee weet ze zichzelf te onderscheiden. Ze weet een sfeer te creëren van openheid waarin niet geoordeeld wordt. Ze weet op de juiste manier en momenten vragen te stellen die inzicht geven en je aan het denken zetten. Marja heeft oog voor wat iedereen individueel nodig heeft. Ik kan deze opleiding dan ook iedereen aanbevelen. Hier groei je zowel professioneel als persoonlijk van! ” 

Tina     Docent Hanze Hogeschool Groningen

“De zin ‘Waarom het leven alleen achterwaarts begrepen kan worden’, triggerde mij toen ik de Nieuwsbrief van Marja – over de opleiding – las.  Nu, na deze opleiding, voel ik me verrijkt met waardevolle inzichten. Vrijer, meer opgeruimd, heb meer rust in mijn hoofd en voel me fitter. Dankzij haar enorme deskundigheid biedt Marja een veilige basis bij het (noodzakelijke) doorleven van bepaalde ervaringen. Het doet mij goed me gekend te weten. Als persoon doe ik ertoe.  De opleiding is echt een verrijking. Dankjewel voor je volledige aandacht en leerzame feedback. ”

Irma Managementondersteuner 

“Bedankt voor deze mooie training. Het was een zoektocht naar mijn ingeslopen patronen en de daarbij behorende onzekerheden en onderdrukte gevoelens. De training was heel afwisselend en mooi opgebouwd. Door de kleine groep en jouw hartelijke begeleiding was het een veilige omgeving om met elkaar op ontdekkingsreis te gaan. Ik heb nieuwe kennis en inzichten opgedaan die me bewuster hebben gemaakt van mijn ingeslepen patronen en de gepaard gaande verkrampte gevoelens. Ik heb meer inzicht gekregen over het ontstaan van gedrag en de ontwikkeling van valse hoop.”

Margriet  Consulent maatschappelijke ontwikkeling

Je kunt je ook eerst voor een (gratis) intakegesprek aanmelden om te zien of de opleiding waardevol is voor jou.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?
Scroll To Top