Ieder mens heeft emoties maar de meeste mensen hebben geen onderwijs of opvoeding gehad in het omgaan met emoties.
Dat is best vreemd, vooral wanneer je beseft dat een rijk gevoelsleven aan de basis ligt van je persoonlijkheid en emoties zorg dragen voor je welzijn.
Veel mensen zijn in hun jeugd emotioneel verwaarloosd.
Dat klinkt heftig, maar de gevolgen zijn dat vaak ook. Het onderdrukken of buitensluiten van emoties heeft grote impact op hoe je met jezelf en anderen omgaat. Vooral in relaties zorgt het negeren van emoties voor een gebrek aan verbinding.
Marja Postema:
‘Ik heb ervaren hoe je het leven ten volle kunt beleven wanneer je in contact bent met je gevoelsleven en hoe een emotionele verbinding bijdraagt aan je levensgeluk. Vanuit mijn diepe wens om het belang van de rijkdom aan emoties kenbaar te maken en te delen met anderen, en door de meer dan dertig jaar ervaring en opleiding in het omgaan emoties, ben ik in 2015 de Emotionele Intelligentie Academie (EIA) gestart.
Tijdens de opleiding ga je op reis naar de bron van je patronen en drijfveren.
Meer naar je eigen gevoelens kunnen luisteren is in eerste instantie een bewustwordings-proces. Je moet als het ware opnieuw worden geprogrammeerd. Om dat te kunnen doen moet je wel eerst weten hoe je ‘programma’ er nu uitziet. Ruwweg tot je tiende levensjaar ben je geconditioneerd in de manier waarop je over emoties denkt en hoe je ermee omgaat. De uitkomst is een bepaald zelfbeeld: ik ben nuchter, ik ben rationeel, ik ben gevoelig. Je denkt dat je zo bent, maar vaak is dat maar een deel van wie je werkelijk bent. Tijdens de opleiding ga je ontdekken hoe je bent gevormd. Dat is voor veel mensen een boeiende ontdekkingstocht.
Je ontmoet een vergeten verleden en krijgt duidelijkheid over wie je bent geworden en wat je hebt laten liggen. Het is een proces waarin je je eigenheid gaat ontdekken en gaat afleggen wat voor jou niet meer werkt. Jouw ervaringen en de veronderstellingen die je als kind onbewust hebt gemaakt, hebben een grote, onbewuste invloed op jouw doen en laten. Door zo intensief de oorsprong van je leven te onderzoeken ga je jezelf en je opvoeders beter begrijpen. Je herkent situaties en gevoelens uit het verleden die nu nog een rol spelen. Je leert huidig gedrag te interpreteren vanuit jouw levensgeschiedenis. Verbanden tussen het verleden met het huidige functioneren worden daardoor helder. Dit proces leidt naar nieuwe autonome besluiten ten aanzien van identiteit en toekomstkeuzes.
Emotionele verbinding
Het is een fundamentele menselijke behoefte om in verbinding met jezelf te staan, in verbinding met wat er in je leeft en wat je gevoelsmatig verbindt met anderen. Helaas zijn er veel ‘stoorzenders’ die dit voelen vaak belemmeren, intern en extern. Door deze stoorzenders te leren kennen en door ze te ontmantelen maak je de weg vrij om je eigen gevoelens en emoties te herkennen, te erkennen en te uiten daar waar het past.
Je houdt tijdens dit zelfonderzoek jezelf een spiegel voor en je wordt ook door medecursisten een spiegel voorgehouden.