U bent hier: Home » Marja Postema

Marja Postema

Marja

 

Marja is oprichter van de Emotionele Intelligentie Academie en auteur van Emoties wat moet ik ermee? (2013) en ABC van 15 emoties (2017) Ze heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen d.m.v. coaching en training. Ze werkt zowel voor particulieren, professionals als voor organisaties. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

‘Emoties hebben veel invloed gehad op mijn ontwikkeling. In eerste instantie door het gebrek aan emoties. Ze leken in het gezin waarin ik ben opgegroeid en later op school, geen enkele rol te spelen. Toen op mijn twintigste mijn dochter geboren werd, ontdekte ik dat een mens een emotievol wezen is. Tegelijkertijd had ik geen idee hoe ik zelf dat contact kon herstellen. Het was een lange zoektocht waarin ik enerzijds mezelf ten diepste heb ervaren en anderzijds een rijkdom aan methodieken heb geleerd.’

Het gebrek aan emotionele bewustzijn heeft ertoe geleid dat ik totaal vastliep in mijn leven; ik kon geen relatie vasthouden, wist niet hoe ik vriendschappen moest onderhouden, wist überhaupt niet hoe ik me tot andere mensen kon verhouden. Daarnaast voelde ik geen verlangens en geen ambities. Ik was eigenlijk nooit echt blij. Eigenlijk voelde ik bar weinig.

Na mijn dertigste werd het me steeds duidelijker dat we in basis gevoelsmensen zijn. Onze eerste middel om te communiceren is door middel van gevoel: huilen, krijsen, lachen.  Een baby maakt je heel duidelijk dat hij of zij zich niet lekker voelt, boos is, iets wil, iets absoluut niet wil, ongelukkig of doodongelukkig is.  Dit leren we gedurende ons leven steeds meer af;  het besef dat je iets wilt of helemaal niet wilt, boos of ongelukkig bent. Want we gaan onze gevoelens weg rationaliseren of relativeren.

Gevoelens en emoties verbindt ons met andere mensen. Door bewust te zijn van mijn gevoelens en deze te delen was ik in staat een intieme relatie vast te houden (nu al 25 jaar) vriendschappen te onderhouden en een passie te voelen voor mijn werk.”

 Gevolgde opleidingen:

  • Sociale Academie HBO Maatschappelijk werk Groningen

  • Theateracademie HBO Dramadocent Utrecht

  • Instrument voor hulp, eenjarige opleiding bij het ITIP

  • Leergang Biografiewerk door Jaap Voight ITIP

  • Familieopstellingen, training bij verschillende trainers in Nederland en Duitsland

  • Emotioneel Lichaamswerk, eenjarige opleiding Venwoude

  • School voor Mens en Intuïtie, driejarige opleiding in  Amersfoort

  • Voice Dialogue, driejarige opleiding bij Het Voice Dialogue Instituut in België

  • Body Mind Integration opleiding bij Anodea Judtith uit Amerika

  • Licensed Human Element Practioner  The Schutz Company New York

Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel,  fysiek en gedragsmatig. Hierdoor is de kans op blijvend resultaat het grootst. Voor professionals heeft ze een opleiding Emotioneel Meesterschap ontwikkeld.

 

Wat houd jouw bezig?

Wat mij de laatste tijd ook bezig houdt is de vraag wat houdt mijn lezer bezig. Jij dus. Over welke onderwerpen denk je veel na, waar loop je tegen aan, wat zou je graag willen ontwikkelen, wat zou je willen loslaten. Zijn er onderwerpen waar je graag informatie over zou willen, waar ik een artikel over zou kunnen schrijven.

Ik wil heel graag weten wat jou bezig houdt!

Dat hoeft geen lang verhaal te zijn!

Over welk gebied in je leven heb je vragen: relaties, familie, vriendschappen, jezelf durven zijn, boos durven zijn, grenzen stellen, je eigen weg durven gaan, werksituaties zoals jezelf profileren en voor jezelf opkomen, omgaan met druk, gebrek aan vreugde in je leven, gebrek aan ambitie, eenzaamheid, niet kunnen genieten omdat je altijd jezelf moet bewijzen, gespannen zijn, hoog gevoelig of juist ongevoelig zijn, angstig zijn, verlegen, gebrek aan zelfvertrouwen, gebrek aan diepgang in een relatie, je afvragen wat jouw leven voor zin heeft etc etc.

Vertel wat je bezig houdt via het contactformulier

 

Je kunt altijd contact opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Marja kun je ook vinden op www.coacheszoeken.nl