You are here: Home » Artikelen over liefde » Hoe ga je om met machtsverschillen in de relatie?

Hoe ga je om met machtsverschillen in de relatie?

 

 

 

 

 

Verschillen in macht in de relatie

Veel mensen denken niet snel dat er machtsverschillen zijn in een relatie. Ze gaan automatisch uit van gelijkwaardigheid. Het hoort zo bij de westerse normen en waarden. Maar klopt het wel?

Ieder mens wil controle hebben over zijn eigen leven. Dat begint al op de leeftijd van twee jaar; “Ikke zelf doen”. Ieder mens wil invloed hebben op zijn of haar leven. Zo ook in een relatie. Vroeger was de man de baas. Hij was de kostwinner. Van een hiërarchisch rolpatroon zijn we geëvolueerd naar een democratisch model in relaties. Vrouwen en mannen willen beiden bepalen hoe de relatie wordt vormgegeven. Daarmee negeren we bepaalde machtsverschillen en de behoefte om het voor het zeggen te willen hebben in de relatie.

Een veel voorkomend machtsverschil is het inkomen. Het is nog steeds zo dat de man vaak meer verdiend dan de vrouw, mede omdat vrouwen vaak parttime werken. Het verschil in inkomen hoeft niet tot een machtsverschil te leiden maar kan het wel. Je kunt zelfs beiden benoemen dat dit verschil niets veranderd aan jullie gelijkwaardigheid omdat beslissingen gezamenlijk worden genomen. Maar is dat daadwerkelijk ook zo?

Geld hebben is macht

Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt. Wie betaalt, bepaalt is een bekende uitdrukking. Geen geld hebben betekent dat je feitelijk afhankelijk bent van de goedheid van de ander. Wat als je ruzie hebt?

Stel jezelf de volgende vragen:

Gaat er wel eens door je heen dat je niet te moeilijk moet doen?

Moet je vragen om geld bij een aankoop?

Heb je je eigen potje om te besteden aan wat je wilt?

Moet je je verantwoorden voor bepaald uitgaven?

Hebben jullie een gezamenlijke rekening waar je ook jouw dingen ongevraagd van kunt kopen?

Wie heeft het laatste woord bij aankopen?

Als je het oneens bent ga je dan het conflict aan?

Het gevoel van onmacht kan leiden tot gevoelens van frustratie en wanhoop wat uiteindelijk tot emotionele uitbarstingen kan leiden. Als je partner moeite heeft met deze uitbarstingen kan hij/zij er alles aan doen om je tegemoet te komen. In dat geval creëer je macht door deze uitbarstingen. Sommige mensen zetten zo’n uitbarsting bewust in om hun zin te krijgen.

Het verschil in macht, vooral wat inkomen betreft, is vaak een gegeven, maar het hoeft niet tot onenigheid of frustratie te leidden. Dat hangt ervan af hoe je ermee omgaat.  Als je je macht inzet om gelijk te hebben of altijd je zin te krijgen is dat destructief voor de relatie. De oplossing?

Macht door passief verzet

Wanneer je geen feitelijke macht hebt omdat je partner meer geld verdient of verbaal zo sterk is dat je weinig invloed hebt op jullie relatie, dan kun je nog andere machtsmiddelen gebruiken. Bijvoorbeeld besluiten saboteren; je zegt dat je akkoord bent maar werkt niet mee aan een besluit. Of je belooft na een afspraak dat je iets gaat regelen, maar je doet niets en zegt naderhand dat je het bent vergeten.

Je kunt ook macht inzetten door onthouding; denk aan onthouding van seks, niet meer lekker koken, of op verschillende manieren geen rekening meer houden met je partner.

Hoe kom je hieruit?

Praat over de machtsverschillen en de gevoelens die dit veroorzaakt.

Vertel bijvoorbeeld hoe machtig je partner voor jouw gevoel is en hoe weinig macht je naar jouw gevoel zelf hebt. Het is belangrijk te beseffen hoe machtig jij je partner ervaart, zonder dat het de intentie van je partner hoeft te zijn en hoe machteloos je je kan voelen.

Maak duidelijk dat je partner met zijn/haar geld, verbale kracht, emotionele uitbarstingen, geslotenheid of een ander machtsmiddel, jou bepaalde gevoelens geeft zoals machteloosheid, klem zitten of je gedwongen voelen.

Wanneer je te veel rekening houdt met je partner en je partner dat prima lijkt te vinden dan kan het effect zijn dat jouw behoeften niet worden gezien, gehoord en vervuld.

Geef aan dat het jouw wens is dat je kunt zeggen wat je wilt of niet wilt en dat dit serieus wordt genomen. Het hoeft niet te betekenen dat je altijd je zin krijgt, maar wel dat er een bevredigend gesprek over wordt gevoerd.

Copyright Marja Postema

www.omgaanmetemoties.nl

Onderzoek hoe je relatie ervoor staat met behulp van de gratis Relatiescan

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens deelt en bespreekt. 

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl