Na een verraad voel je je woedend, verbijsterd, vernederd, gekwetst, bang en verdrietig.
Emoties gaan met je op de loop; Aan de ene kant ben je woedend en trek je een streep door de relatie maar aan de andere kant twijfel je aan jezelf, voel je je schuldig; “Wat heb ik verkeerd gedaan?” En dan nog de vreselijke schaamte wat anderen er wel over je zeggen.
Je schreeuwt je woede eruit en huilt als een weduwe die de wanhoop nabij is. Je wilt je verstoppen voor alle blikken, leedvermaak, gemaakte medelijden en oordelen. Je voelt je als een kind in de steek gelaten door zijn ouders, eenzaam en verlaten met een diepe onmogelijk te dragen pijn.
Door het verraad krijg je het gevoel dat je er niet toe doet voor je partner. Er werd op geen enkele manier rekening met je gehouden. Wat beteken ik dan voor hem/haar, zul je denken.
Hoe kun je je partner ooit weer vertrouwen?
Voor sommigen is de relatie gelijk voorbij. Dit verraad kun je niet verdragen. Het is over en uit. Voor anderen betekent het een zoektocht naar het herstel van vertrouwen. Dat gaat niet vanzelf.
Hoe kun je weer vertrouwen als je partner het vertrouwen heeft geschonden. Een deel van je wil absoluut niet dat er zo met je wordt omgegaan. Je zint op wraak. Maar een ander deel houdt nog steeds van hem/haar. Wanneer je een harde grens trekt voelt het alsof je alles kwijt bent; jouw leven zoals het was. Het gezin dat zo harmonieus was.
Het ene moment wil je elk detail weten en het volgende moment wil je verstoken blijven van informatie omdat elk verhaal als een mes in je hart steekt.
Je leven is een nachtmerrie geworden
De persoon om wie je het meest gaf, die je het meest vertrouwde, heeft je verraden. Heeft iets gedaan waarvan je dacht dat dit nooit kon gebeuren. Heeft gelogen tegen je, iets opgehouden. Je hebt het gevoel dat je beeld van jullie relatie een leugen is geworden. Wat en wie moet je nog geloven? Je bent razend en je partner moet boeten!
Kun je de relatie herstellen?
Is hij of zij deze moeite waard?
Is jullie relatie in basis goed?
Houden jullie echt van elkaar?
Of wordt het een trekken aan een dood paard?
Voel je dat je diep van binnen nog steeds van hem/haar houdt?
Voel je je gesteund in de relatie?
In een relatie doe je elkaar pijn
Mensen kwetsen elkaar vaak onbedoeld. Hoe kwetsbaarder je opstelt des te gemakkelijker ben je te kwetsen. Daarmee zeg ik niet dat je je niet meer kwetsbaar op moet stellen. Dat is een duivels dilemma in een relatie. Om liefde, geborgenheid en intimiteit te kunnen ervaren moet je je kwetsbaar en ontvankelijk opstellen. Doe je dat niet om je kwetsbaarheid te beschermen. Trek je muren op of ben je afwezig, dan zul je nooit de ultieme liefde ervaren.
Mensen zijn nu eenmaal niet volmaakt, ze doen stomme dingen, ze zijn vaak onwetend en worden geleid door onbewuste drijfveren die sterker kunnen zijn dan bewuste intenties. Als we niet kunnen voorkomen dat we gekwetst worden en dat we anderen kwetsen, dan is het belangrijk dat we de schade kunnen herstellen. De schade van het verlies van vertrouwen, de schade van de kwetsuren en de schade door het gevoel van onveiligheid. De moeite om je weer kwetsbaar op te stellen. De schade door de emotionele stress en het effect hiervan op de rest van je leven.
Wil je verder met je partner?
Dan moet je het vertrouwen herstellen want liefde zonder je partner te vertrouwen is onmogelijk. Het gevoel van vertrouwen zorgt ervoor dat je je veilig voelt, dat je je kunt ontspannen, dat je open en dus kwetsbaar kunt zijn. Veel mensen beseffen het niet maar een groot deel van ons leven draait om vertrouwen. Pas als het vertrouwen is geschonden, realiseer je je dat. Stel je je leven voor als je niets en niemand meer vertrouwd?
Het gevoel van vertrouwen – wantrouwen ontstaat in de eerste levensjaren.
We hebben allemaal een mate van vertrouwen. Stel je een lijn voor met aan de ene kant 100% vertrouwen en aan de andere uiterste kant 100% wantrouwen. In je basishouding sta je ergens op deze lijn. Ook al denk je dat je iedereen vertrouwd, dat dacht ik dus, wanneer je je gedrag kritisch beschouwd, ontdek je wellicht dat je gedrag veel meer wantrouwen verraad. Dus antwoord niet te snel maar vraag jezelf af of je je gedraagt in je leven vanuit vertrouwen of meer vanuit wantrouwen. Ga eens na hoe je ouders omgingen met beloftes. Dit zijn je eerste ervaringen met vertrouwen. Vanuit deze ervaringen trek je al jong een conclusie; mensen zijn te vertrouwen of mensen zijn niet te vertrouwen.
De weg naar herstel van vertrouwen
Kort na een verraad lijkt het onmogelijk om het vertrouwen te herstellen, dat is logisch. Je hebt de tijd nodig om weer tot bezinning te kunnen komen.
Het proces van herstel van vertrouwen bestaat o.a. uit het zoeken naar manieren om in alle opzichten rekening met elkaar te houden om opnieuw te ervaren die jullie iets voor elkaar betekenen.
Copyright: Marja Postema www.omgaanmetemoties.nl
Wil je weten hoe het gesteld is met je relatie?
Doe de relatiescan.