You are here: Home » Artikelen over vreugde en geluk » Hoe word je gelukkig?

Hoe word je gelukkig?

 

 

 

 

 

Hoe je gelukkig wordt leer je niet op school.

In ieder geval de meesten van ons hebben dat niet geleerd op school. Wellicht wordt er nu iets meer gesproken over gevoelens en hoe je omgaat met bijvoorbeeld je leeftijdsgenoten.

Tijdens je opleiding leer je dat het belangrijk is om goede resultaten te halen, succesvol te zijn en een goedbetaalde baan te krijgen. Maar word je daarmee dan gelukkig? Voor even wellicht of tijdens die momenten dat je iets bereikt hebt en waardering krijgt. Rijk worden, leidt niet automatisch tot meer geluk. Hier zijn veel onderzoeken naar gedaan.

Gelukkig zijn of worden begint bij zelfkennis en dat is een fascinerende reis.

Ben je wie je moet zijn of ben je wie je echt bent?

Ben je wie je wilt zijn of wil je zijn wat anderen willen dat je bent?

Tijdens de eerste levensfase (0 – 7 jaar) ontwikkel je ideeën over jezelf, wie je bent of zou moeten zijn en ideeën over anderen en over de wereld. Wat je van de wereld (jouw omgeving) wel en niet kan verwachten. Bijvoorbeeld dat mensen je altijd zullen helpen of dat je het idee hebt dat je alles zelf moet doen. Er zijn veel aspecten die jouw ontwikkeling hebben beïnvloed. Zoals:

  • De cultuur waarin je opgroeit
  • De geschiedenis van je ouders
  • Het voorbeeldgedrag van je ouders
  • Jouw plaats in de kinderrij

De eerste levensfase zorgt voor een fundament. Dat kan een sterk of wankel fundament zijn. Het zorgt ervoor dat je bepaalde zaken in het leven belangrijk vindt en andere zaken laat liggen of moeite mee hebt. Zie het als een harde schijf. Op deze harde schijf staat ook hoe jij jezelf ziet; bijvoorbeeld als een waardevol persoon of als iemand die het nooit goed kan doen.

Wanneer je vastloopt in je leven, bijvoorbeeld doordat je moeite hebt gelukkig te zijn of het geluk niet vindt in een intieme relatie, wordt het tijd om deze harde schijf te onderzoeken.

Een manier om dit te onderzoeken is door je bewust te worden van je manier van denken die leidt tot teleurstelling, verdriet, wanhoop, boosheid of gekwetstheid.

Deze gevoelens worden vaak veroorzaakt door negatieve gedachten zoals;

  • Ik ben niet de moeite waard
  • Ik doe het ook nooit goed
  • Ik ben niet belangrijk
  • Dit pik ik niet

Wanneer je meer inzicht krijgt in de werking van je harde schijf kun je gaan deleten wat niet van nut is of wat zorgt voor ongelukkige gevoelens en toevoegen wat je helpt om gelukkig te zijn. Dan kunnen andere gedachten zijn of andere keuzes. Bijvoorbeeld de keuze dat het werk wat je doet niet past bij wie je echt bent. In plaats van te blijven hangen in boosheid, verwijten, wanhoop of hulpeloosheid, kun je onderzoeken wat je achterliggende behoeften en verlangens zijn.

In plaats van te blijven hangen in gekwetstheid over kritiek van je leidinggevende of je partner, kun je onderzoeken wat de kritiek je in positieve zin kan opleveren. Wat valt er te leren?

In plaats van je partner voortdurend verwijten te maken kun je leren om aan te geven wat je fijn zou vinden. En wellicht is er een goed gesprek nodig om de relatie te evalueren.

Negatieve, belemmerende of angstige gedachten veranderen.

Een belemmerende gedachte is bijvoorbeeld; ‘Het lukt me toch niet.’ Een negatieve gedachte is; ‘Ik ben niet goed genoeg.’ Een angstige gedachte is; ‘Dat durf ik niet.’

Als je vaak van dit soort gedachten hebt dan staan ze jouw geluk in de weg.

Een aantal jaren geleden was het erg in om positief te denken; als je maar positief dacht dan kwam alles goed en was je gelukkig. Ik ben het niet eens met de opvatting dat positief denken je kan helpen om geen vervelende gevoelens meer te hebben. Je kunt wel positieve gedachten formuleren, maar als je er geen connectie mee hebt of het positieve perspectief ver van je afstaat, dan zullen deze gedachten je niet ver brengen.

Bijvoorbeeld in plaats van te denken; ‘Ik ben onzeker’ te vervangen door ‘Ik ben vol zelfvertrouwen”, terwijl je je alleen maar onzeker voelt, gaat dat je niet helpen. Je wordt er eerder nog meer gespannen door omdat je jezelf een doel hebt gesteld die op dat moment niet realistisch is. Diepe angsten en verdriet, onzekerheden of een negatief zelfbeeld verander je niet door een paar positieve gedachten. Probeer je dat wel, omdat iemand tegen je zegt dat je er gewoon in moet geloven, dan raak je eerder ontmoedigd of haal je jezelf naar beneden, doordat je denkt dat het aan jou ligt dat het niet lukt.

In plaats daarvan kun je beter stap voor stap beter voelende gedachten ontwikkelen. Als eerste stap bij gevoelens van onzekerheid zou je kunnen denken; ‘Het is niet erg om onzeker te zijn.’ Of; ‘Iedereen is wel eens onzeker.’ Het is de kunst om een gedachte te verzinnen die een positief effect heeft op jou en haalbaar is.

Kleine stapjes geven hoop en kleine momenten van zelfvertrouwen, die je nodig hebt om verder te gaan.

Het begint met acceptatie van de huidige situatie en hoe je nu in het leven staat. Je erkent dat de situatie zoals het nu is een onderdeel is van wie je nu bent. Het afwijzen of veroordelen van delen van jezelf is het afwijzen van jezelf. Het leidt tot onecht gedrag en stress doordat je een gevecht met jezelf levert. Je kunt jezelf niet uit de weg gaan.

De rivier des levens heeft stilstaande plekken, razende draaikolken, doodlopende zijsprongen en verrassende wendingen. Je kunt niet alles tegelijk!

Robert A. Johnson

Zelfkennis en zelfcompassie kunnen je daarbij helpen om te begrijpen waardoor je bent gevormd en waardoor belemmerende of angstige gedachten zijn ontstaan.

Daarnaast helpt het om geen genoegen te nemen met hoe het leven nu gaat. Het is niet de bedoeling dat je het opgeeft of depressief op de bank gaat hangen. De wil om te willen veranderen en ergens voor te gaan waar je naar verlangd, geeft je het vuur om aan de slag te gaan. Ook, hoe gek het ook klinkt kunnen gevoelens van jaloezie je ook motiveren. Wanneer je iemand ziet die heeft of doet wat jij graag wilt, kan je dat aanzetten om in actie te komen. ‘Verdomme als zij/hij dit kan, dan kan ik het ook.’

Richt je aandacht op wat er wel is, wat wel lukt, wat je allemaal al hebt overwonnen en wat jou blij maakt.

Besef dat je goed bent zoals je bent.

We maken verhalen

Stel iemand heeft je gekwetst, kritiek gegeven, je genegeerd of je laten zitten.
Dat is nooit fijn en er is niets mis mee om je daar verdrietig door te voelen.

Wat zijn dan mogelijke negatieve (spook) verhalen die je daardoor gaat maken?

Dit is vreselijk. Ik kan hier niet tegen. Ik ben niet goed. Ik heb gefaald. Dit pik ik niet. Ik neem wraak. Ik geef het op.

Wat zou je ook kunnen denken?

We kwetsen elkaar allemaal. Ik ga er niet dood aan. Hij/zij durft mij een spiegel voor te houden. Ik kan ervan leren. Het gaat om gedrag ik word niet als persoon afgewezen. Ik moet het niet groter maken dan het is.

Ga op zoek naar gedachten die je kunnen geruststellen en gedachten die je positief kunnen aanmoedigen en besef dat je keuzes mag maken die goed voelen voor jezelf.

Ik help je hier graag mee.

Individuele coaching

 

 

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl