You are here: Home » Artikelen over liefde » Scheiden of blijven. Blijf je hangen in twijfel?

Scheiden of blijven. Blijf je hangen in twijfel?

Moet ik weggaan of doorgaan met de relatie zoals het gaat?

Wil ik de relatie verbreken of blijf ik me inzetten voor de relatie?

Er kan een moment komen in de relatie dat deze vraag voorbijkomt. Dat het voortbestaan van je relatie je bezighoudt. Dat je twijfelt of hij/zij voor jou wel de goede partner is. Of de relatie wel voldoet aan je verwachtingen, of je verlangens wel vervuld gaan worden. Dat je het gevoel hebt dat er niets te halen valt. Maar ja wat zijn dan de consequenties als je weggaat?

Blijven hangen in twijfel kan je de das om doen, want dan lijkt het alsof je zit te wachten op een verlossend antwoord. Maar van wie?

De prijs van besluiteloosheid kan zijn dat je op de automatische piloot samenwoont zonder dat je ervan geniet of zonder echte intimiteit te beleven. Je bent niet gelukkig maar relativeert dit door te vergelijken met andere stellen en tegen jezelf te zeggend dat je ook niet ongelukkig bent. Ondertussen klaag je tegen je vrienden en zie je alleen nog maar de negatieve eigenschappen van je partner.

Hoe je het ook went of keert het blijft een lastige keuze.

Eén mens is al complex laat staan een relatie met twee complexe mensen die samen gelukkig willen zijn. En wat zie je als een definitie van geluk? Misschien heb je te hoge verwachtingen. Hoeveel verantwoordelijkheid neem jezelf en hoeveel verwacht je van de ander? Dit zijn belangrijke vragen die vaak niet met elkaar worden besproken.

Denk je dat, door het hier over te hebben winst te halen valt?

Kijk eens naar mijn online cursus Probleemloos communiceren met je partner.

 

Na een tijd samen kun je de volgende vragen hebben:

  • Passen we wel bij elkaar?
  • Hoe zou het zijn om alleen te wonen?
  • Heeft het nog zin om samen aan de relatie te werken of ben je dat punt al voorbij?
  • Ben je de enige met positieve inbreng in de relatie?
  • Ligt er een mogelijkheid dat jij de relatie kunt verbeteren?
  • Zullen je diepste verlangens m.b.b.t. de relatie vervuld worden?
  • Ziet het leven er beter uit als je weggaat of juist slechter?
  • Is je relatie te goed om er mee te stoppen?
  • Is je relatie te slecht om er nog mee door te gaan?

Heb je van alles gedaan om de relatie positieve energie te geven?

Romantische uitjes bedacht en georganiseerd.

Je hebt je best gedaan je partner gelukkig te maken.

Je hebt zijn/haar onaangename eigenschappen geprobeerd te negeren.

Je hebt kritiek en kwetsingen geïncasseerd en je erover heen gezet.

Blijven hangen in twijfel.

Jouw gevoelens in de relatie beperken zich tot een voortdurende twijfel of je moet weggaan of moet blijven. Elke gebeurtenis, conflict, interactie, ervaring wordt gewogen in de weegschaal. Deze twijfel kun je al vanaf het begin hebben maar deze kan ook later ontstaan na een paar jaar of na tien of twintig jaar.

De onvrede over je partner stijgt. Zijn/haar onhebbelijkheden en onaangenaamheden tel je op tegenover zijn/haar aardige en interessante kanten. Maar de twijfel kan ook voortkomen uit jullie grote verschillen, waardoor je vaker tegenover elkaar komt te staan wat betreft een vakantiebestemming of een activiteit die je samen onderneemt of gewoon de vraag wat je samenbindt.  De twijfel kan ook voortkomen doordat je vaak ruzie maakt of het over de kleinste dingen oneens bent met elkaar.

Het onderwerp de verdeling van huishoudelijke taken kan voor sommige mensen een dermate frustrerende strijd zijn dat het een reden kan zijn om de relatie te beëindigen.

Je kunt twijfelen tussen je eigen gebrek aan verbinding en een gebrek aan intimiteit van je partner. Het ene moment denk je dat je er zelf voor zorgt dat er geen emotionele verbinding is en dat je eerst maar eens in therapie moet. Maar een ander moment denk je dat het aan je partner ligt en dat hij/zij niet gaat veranderen.

Wanneer je naast deze redenen om weg te gaan net zoveel positieve redenen hebt om te blijven kun je in een voortdurende twijfel blijven hangen omdat de weegschaal nooit lang naar een kant valt.

Op het moment dat je hebt besloten om weg te gaan verandert je partner in een betoverende prins(es) die je helemaal inpalmt en al zijn/haar goede eigenschappen uitvergroot. Het geeft je nieuwe hoop dat het toch nog goed komt samen.

Wanneer je advies vraagt aan vrienden en familie zegt de ene helft ja je moet gaan en de andere helft dat je gek bent als je gaat. Zij vertegenwoordigen je eigen innerlijke strijd.

Je vraagt je steeds af is weggaan beter dan wat je nu samen hebt? Je probeert je voor te stellen hoe je leven eruit zal zien als je weggaat.

Waar moet je dan wonen?

Kun je dat betalen?

Is alleen niet heel alleen?

Vind je wel weer een nieuwe partner?

Het gevaar van eeuwige twijfel

Door steeds in je hoofd te twijfelen neem je nog maar half deel aan de relatie. Je neemt afstand en bent de relatie voortdurend aan het evalueren. En in feite maakt de afstand het erger. Door afstand te nemen neem je niet meer deel aan de relatie.

De valse hoop dat de weegschaalmethode een antwoord gaat geven op de vraag of te blijven of weg te gaan. Aan de ene kant verzamel je alle positieve ervaringen en argumenten waarom te blijven en aan de andere kant verzamel je alle negatieve ervaringen en argumenten waarom je weg zou moeten gaan. En dan maar afwachten wat het zwaarste weegt.

De weegschaalmethode klinkt zo lekker objectief en rationeel. Maar een relatie is niet rationeel en objectief. Een relatie raakt je diepste gevoelens, je verlangens en je angsten.

De weegschaalmethode zorgt ervoor dat je juist eeuwig blijft twijfelen. De ene dag komt er een positieve ervaring bij en de volgende dag heb je weer een negatieve ervaring.

Daarnaast hebben sommige mensen de neiging om onaangenaam gedrag van hun partner positief te relativeren. Terwijl anderen hun partner bij de minste geringste onaangename reactie, de deur wijzen. Je zult wel denken, nu wordt het nog complexer. Het is alleen maar om aan te geven dat er geen rationele, objectieve oplossing is.

Wat dan wel?

Ik ga je helpen om een betrouwbaar inzicht te krijgen in de staat van je relatie.

  • Je gaat ervaren hoe sterk je liefde is.
  • Je gaat ontdekken wat voor jou de beste keuze is.
  • Je krijgt inzicht wanneer een relatie nog goed kan komen,
  • Je krijgt inzicht wanneer een relatie niet meer te herstellen is.
  • Het is geen objectieve keuze het is een keuze die klopt bij jouw beleving.
  • Het zal een keuze zijn die goed voelt voor jou en die voor jou klopt.
  • Je zult blij zijn dat je de relatie beëindigt of je zult blij zijn dat je bent gebleven.

Er is een manier om je los te maken uit voortdurende twijfel of je moet blijven of weggaan.

We gaan de relatie doorlichten; We gaan onderzoeken hoe het is gesteld met verschillende aspecten die belangrijk zijn in een relatie. In plaats van de voor- en nadelen af te wegen kijken we naar de aspecten waar het niet goed gaat. Vervolgens onderzoeken we hoe groot de kans is dat dit aspect verbeterd kan worden of dat je beter af bent als je weggaat. Alles wat in een relatie kan spelen komt aan de orde.

Bij elk aspect weet je vrij snel of dit onderdeel in de relatie voor jou goed voelt of niet en weet je wat de relatie te goed maakt om te stoppen of te slecht om er mee door te gaan.

Je komt er, na dat we alle aspecten hebben behandeld achter waar het in jouw geval om gaat.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  1. De balans opmaken.
  2. Basisvoorwaarden voor een goede relatie
  3. Wie is de baas?
  4. Eigenlijk al met een been uit de relatie gestapt.
  5. Slechte communicatie; niet gehoord worden.
  6. Zijn er nog liefdesgevoelens?
  7. Seks en intimiteit.
  8. Je partner niet kunnen helpen.
  9. Waar liggen je grenzen?
  10. Hoe groot zijn de verschillen?
  11. Heb je respect en krijg je respect?
  12. Krijg je wat je nodig hebt?
  13. Kwetsuren en bedrog.
  14. Hoor je bij elkaar?
  15. Hoe is het leven als je weggaat?
  16. Hoor je bij elkaar?

 

Scheiden of blijven wordt een online cursus.

Heb je interesse om hier mee aan de slag te gaan?

Laat het me weten via het contactformulier.

Dan houd ik je op de hoogte. Ik verwacht dat de cursus in februari klaar is.

Maar je bent altijd welkom voor individuele begeleiding of relatie coaching.

Mijn coach praktijk is in Amersfoort

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl