You are here: Home » Artikelen over in je kracht staan » Waarom zijn complimenten geven belangrijk?

Waarom zijn complimenten geven belangrijk?

Een compliment of een waarderend woord doet je stralen, geeft je energie en je krijgt er een gevoel van trots door. Het maakt niet uit waar het over gaat; hoe je er uitziet, iets wat je gedaan hebt, de kennis die je hebt of dat je iets aardigs hebt gedaan. Het is altijd fijn om te horen dat wat je doet en wie je bent, gewaardeerd wordt en betekenis heeft voor anderen.

Want dan wordt je gezien!

Zeker van de mensen waarmee je samenleeft en samenwerkt, omdat je dan ervaart dat je er toe doet.

Gezien en gewaardeerd worden door onze naasten is een diepgewortelde behoefte.

Dat begint bij onze geboorte en dat blijft onze leven lang bestaan. Bij de een meer dan de ander, afhankelijk van de hoeveelheid waardering en bevestiging je tijdens de eerste levensjaren al hebt gehad. Bij teveel gemis aan liefde en betrokkenheid in de kindertijd kun je twee kanten opgaan; of je wordt zo zelfstandig dat je later denkt dat je niemand nodig hebt of je bent zo afhankelijk geworden dat je geen stap kunt zetten zonder goedkeuring van een ander.

Wil je een compliment omdat je je ergens onzeker over voelt?

Wil je een compliment omdat je bevestiging nodig hebt, dat je goed bezig bent?

 

Waarom zijn complimenten geven belangrijk? Wat zijn de voordelen?

Complimenten sterken iemand in zijn gevoel van zelfvertrouwen waardoor hij meer initiatieven durft te nemen.

Door iemand een compliment te geven maak je duidelijk dat je die persoon waardeert. Daardoor voelt iemand zich gezien. Dat vergroot weer iemand zijn gevoel van eigenwaarde.

Door iemand een compliment te geven laat je merken dat je zijn kwaliteiten en eigenheid opmerkt. Daarmee sterk je iemand in zijn positieve zelfbeeld.

Door een compliment te geven creëer je verbondenheid met iemand. Daardoor zoekt iemand je eerder op of geeft je complimenten terug.

Op het werk zorgen complimenten er voor dat iemand nog meer zijn best gaat doen. Het vergroot de motivatie om te presteren. Erkenning en positieve waardering leiden tot meer werkplezier, meer collegialiteit onder werknemers en vermindert het ziekteverzuim.

Wanneer er op het werk regelmatig aandacht besteed wordt aan het geven van complimenten en waardering, zal dat bijdragen aan een goede werksfeer en aan het werkplezier. Complimenten helpen iemand om gemotiveerd te raken of het versterkt de motivatie.

Het geven van complimenten draagt bij aan het verbeteren van je relaties. Wanneer je elkaar regelmatig laat merken, in een intieme relatie, waarom je van elkaar houdt, ontwikkel je een gelukkige relatie.

 

Waarom is het zo moeilijk om complimenten te geven en te ontvangen?

Veel mensen voelen zich verlegen of ongemakkelijk bij het geven en het ontvangen van complimenten. De Nederlandse cultuur van; Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, helpt daar niet bij. Je loopt het risico, wanneer je dan een compliment geeft, dat je wordt  uitgelachen of dat iemand wantrouwig reageert met; ‘Wat moet je van me’.

Complimenten geven we niet omdat we veel dingen vanzelfsprekend vinden; dat je hard werkt, goede cijfers haalt op school, aardig bent tegen je partner, zorg draagt voor je ouders etc. Hij weet toch wel dat ik hem/ haar waardeer???

Deze nuchtere houding zorgt er ook voor dat op het werk leidinggevenden vinden dat je gewoon je werk goed moet doen. In de meeste gevallen krijg je dus alleen iets te horen als het niet goed gaat. Daar wordt een mens niet blij van. Veel mensen voelen zich ondergewaardeerd in het werk en verliezen daardoor de motivatie om voor hun baas wat extra’s te doen.

Een ander cultuuraspect is dat we niet graag opscheppen. Als we een compliment geven zijn we bezorgd dat iemand naast zijn voeten gaat lopen en vervolgens geen moeite meer doet. Het tegenovergestelde is waar; men voelt zich eerder gemotiveerd om een tandje bij te zetten wanneer je ergens in gewaardeerd wordt.

Maar wanneer we dan een keer een compliment ontvangen gaan we het teniet doen; ‘Ach het is maar een……’of  ‘Dat doe je toch gewoon’  etc. Blijkbaar vinden we dat we het niet verdienen.

Al met al vinden we, in Nederland, het zowel lastig om complimenten te geven als te ontvangen.

 

Ieder mens heeft waardering nodig, het leidt tot erkenning en erkenning leidt tot geluk!

Het belang van erkenning

We zijn sociale wezens. Dat wil zeggen we willen ergens bij horen. Kleine kinderen voelen zich geborgen in de veilige setting van een gezin. Ze zijn schaamteloos in het vragen van waardering.  ‘Pappa kijk!’ ,   ‘Mamma kijk dan wat ik kan!’  Wanneer kinderen geen positieve aandacht krijgen, worden ze boos of ze trekken zich terug. Ze hebben voortdurend bevestiging nodig zodat hun gevoel van eigenwaarde en hun zelfvertrouwen kan groeien. Daar hebben ze eerst anderen voor nodig.

Erkenning bestaat uit vier belangrijke onderdelen:

  • Gezien worden
  • Erbij horen
  • Jezelf onderscheiden
  • Gewaardeerd worden

We willen gezien worden om het gevoel te krijgen dat we er toe doen.

Gezien worden geeft een gevoel van bestaansrecht en een gevoel dat je van betekenis bent. Er zijn maar weinig mensen die er tegen kunnen wanneer ze genegeerd worden. Deze behoefte aan gezien worden kan vervuld worden door aandacht te krijgen. Dat kan een kort moment zijn van ‘hallo’, ‘goedemorgen’ of door even te luisteren. Wanneer je op een vriendelijke manier oogcontact maakt met iemand, zie je deze persoon letterlijk.

Ik sta in een verfwinkel bij de toonbank. De medewerker is geanimeerd in gesprek met een klant. Hij kijkt geen moment op om mij te laten merken dat ik er ben. Het zou zoveel uitmaken als hij alleen maar een hoofdknikje gaf of zei; ‘ Ik help u zo’. Nee niets. Ik voelde me volkomen genegeerd en had een sterke aandrang om weg te lopen.

Word jij opgemerkt?

Merk je anderen op?

Hoor ik er wel bij?

Ieder mens maakt deel uit van verschillende groepen; het gezin van oorsprong, wellicht het huidige gezin, een vriendenclub, een sportvereniging, een muziekgroep, een team op het werk en de buurt waar je woont.

Opgroeiende kinderen willen deel zijn van een vriendengroep. Op het werk willen we deel zijn van een leuk team. We willen ergens bij horen, want anders ben je maar alleen.

Wanneer je als kind te weinig het gevoel hebt gehad dat je een waardevol lid van het gezin was, kun je daar nu nog last van hebben op momenten dat je gaat deelnemen aan een nieuwe groep. Je voelt je onzeker of mensen je wel opmerken en of ze je wel mogen. Hetzelfde unheimische gevoel kun je hebben wanneer je naar een feestje gaat en je niemand kent, terwijl je allerlei groepjes mensen geanimeerd met elkaar ziet praten en genieten. Het is in deze situaties enorm fijn als er iemand dan naar je toekomt en een praatje met je maakt.

Ben ik wel onderscheidend?

Aan de ene kant willen we ons graag verbinden en ergens bij horen, maar aan de andere kant willen we ook graag uniek zijn en ons eigen leven leiden. Dit zijn twee universele behoeften van de mens. We willen iets kunnen waarmee we onze eigen identiteit vorm kunnen geven en waarmee we naar buiten kunnen treden, zodat het ook zichtbaar wordt. Voor de een betekent dit het ambiëren om de beste, sterkste of mooiste te zijn en voor anderen is het voldoende om creatief te zijn in de tuin of goed piano te kunnen spelen.

Word ik wel gewaardeerd?

Wanneer je gezien wordt, wil dat nog niet zeggen dat mensen je waarderen. Misschien vinden ze je wel arrogant of een betweter. Waardering gaat over de waarde die je aan iemand toekent.  Een compliment is een uiting van waardering aan iets wat iemand doet, zegt of laat zien. Met een compliment erken je iemand, je ziet iemand en je waardeert die persoon positief. Het is een gelukscocktail. Waardering krijgen voor iets waar je goed in bent, motiveert je om je hierin verder te ontwikkelen. Waardering die alleen gericht is om er voor te zorgen dat je harder gaat werken, heeft geen zin. De waardering moet wel geloofwaardig zijn.

 We willen graag bevestiging voor onze eigenheid en onze unieke prestaties en we willen graag horen dat anderen dat waarderen.

Als we complimenten krijgen draagt dat bij aan onze werk- levensvreugde en onze gezondheid.

Welke mensen zijn waardevol voor jou?

Voor welke mensen ben jij waardevol?

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl