You are here: Home » Artikelen over liefde » 5 oorzaken waarom een relatie mislukt

5 oorzaken waarom een relatie mislukt

Wil je gelijk hebben of wil je gelukkig zijn?

Dit zijn de 5 tekenen dat het mis gaat in de relatie
  1. Negatieve interactie.

Wanneer er te vaak een negatieve houding is en er verwijten worden gemaakt of er een vorm van sarcasme en minachting doordringt in de manier van reageren, wordt de relatie beschadigd. Als een gesprek negatief begint, kun je ervan uitgaan dat het negatief zal eindigen. Als je op die manier een gesprek begint, dan kun je beter even stoppen en proberen opnieuw te beginnen zonder deze negatieve houding.

  1. Kritiek persoonlijk maken

Er zullen in een relatie altijd verschillen zijn en door de verschillen ontstaan irritaties of discussies en zelfs ruzies. Maar wanneer jouw irritaties, ‘Ik baal ervan dat je niet…..’ verandert in persoonlijk kritiek; “Je gaat gewoon je eigen gang, egoïst’ dan beschadig je de relatie.  Bij persoonlijke kritiek maak je van een incident een karaktermoord. Dat is kwetsend en daarmee ontstaat er verwijdering.

  1. Minachting

Sarcasme en cynisme zijn vormen van minachting. Je kijkt op je partner neer. Door de afkeer die je ervaart beschadig je de relatie. Hoe moet je partner van je houden als je afkeer hebt en vernederende opmerkingen maakt?

Minachting kan verschillende oorzaken heb. De meest voor de hand liggende oorzaak is dat er langdurig problemen of verschillen zijn die niet worden opgelost, wat leidt tot gevoelens van machteloosheid en frustratie.

Minachting kan ook ontstaan zijn door eerdere verlatingservaringen en al die mannen of vrouwen waar je niet op kon bouwen, die je hebben verraden en niet voor je hebben gekozen. Misschien zeg je met je verstand dat dit niet zo is, maar dit heeft wel degelijk onbewust invloed op je houding. Oude gevoelens dat je niet de moeite waard bent, dat er onrechtvaardig dingen gebeurd zijn, dat je het gevoel hebt dat je mannen/vrouwen niet kunt vertrouwen. Al deze ervaringen zijn een bron van woede. Je ziet wat je denkt te zien; verraad en afwijzing en het vuur wordt ontstoken. Je nieuwe partner moet boeten en iets recht zetten. Maar zo werkt het niet. Een relatie zonder positieve input is ten dode opgeschreven.

In al het onderzoek dat ik heb gedaan naar relatieproblemen en aanhoudende boosheid is dit wat ik steeds weer tegenkom.

  1. Verdediging

Wanneer de ene partner aanvalt, is de kans groot dat de andere partner zich gaat verdedigen. In de verdediging gaan doet de onenigheid eerder escaleren, omdat je niet accepteert wat de ander zegt. Je wilt je eigen straatje schoonvegen. Aanval en verdediging is schadelijk voor een relatie want het leidt tot verwijdering. Wanneer de ene partner gevoelig is voor een negatieve houding kan dat leiden tot hartkloppingen of andere lichamelijke stressreacties. Hierdoor neemt het vermogen af om echt te luisteren en het probleem op te lossen. Uiteindelijk voel je nog maar een impuls en dat is vluchten. Wat leidt tot het volgende teken dat het niet goed gaat met de relatie.

  1. Een muur optrekken

Waar een verdediging nog een weerwoord is, is een muur een deur die een van beiden dicht gooit. Er is geen contact meer mogelijk. Het optrekken van een muur vindt meestal later plaats, nadat een relatie al langere tijd in een neerwaartse spiraal zit. Iemand trekt een muur op omdat hij/zij niet meer kan omgaan met de negatieve houding (verwijten, kritiek en minachting) van de partner. Hoe vaker de ene partner zich overspoelt voelt door onverwachtse kritiek en zich hier machteloos en waardeloos bij voelt, is dit de enige reddingsboei; Emotioneel afstand nemen van de relatie.

Signalen dat het einde van de relatie nadert:

Je beschouwt je relatieproblemen als onoplosbaar en ernstig

Je gaat ervan uit dat hetgeen meer heeft de problemen te bespreken

Je gaat steeds meer je eigen leven leiden

Je trekt je emotioneel terug

Je gaat je eenzaam voelen

Emotioneel intelligente relaties maken gebruik van herstelpogingen

Herstelpogingen zijn de redding van relaties die op dood spoor zitten. Omdat ze de emotionele spanningen verminderen en het stressniveau omlaag brengen. Herstelpogingen voorkomen dat het gaat escaleren en het verbind je weer.

Het brengt lucht vooral wanneer je er samen om kunt lachen.

Je kunt de relatie herstellen door je excuses aan te bieden, door humor in te brengen. Herstelpogingen komen eerder voor wanneer partners een goede vriendschap bij elkaar ervaren.

Inspiratie: De zeven pijlers van een goede relatie (John Gottman & Nan Silver

 

Is je relatie aan het ontsporen?

Heb je meer negatieve gevoelens dan positieve gevoelens ten aanzien van je partner?

Komen jullie steeds weer terecht in eindeloos en zinloze ruzies?

Voel je je steeds meer alleen staan in de relatie?

Probeer je je partner te veranderen zonder succes?

Kom je er samen niet uit?

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching of relatiecoaching

Neem contact op via het contactformulier voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we kijken wat voor jou of jullie de beste aanpak is.

 

Voel je weer verbonden met je partner met behulp van de gratis Relatiescan

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens deelt en bespreekt. 

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Heb je te vaak last van verwijten en ruzie met je partner?

Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten.  Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie.  Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.

Online cursus Probleemloos communiceren met je partner

Willen jullie alles uit je relatie halen?

Wil je optimaal van elkaar kunnen genieten?

De online Relatie jaartraining voor meer verbinding krijg je een jaar lang ondersteuning voor een duurzame liefde.

De ultieme online relatie jaartraining

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl