Hoe krijg ik meer intimiteit met mijn partner?
Hoe kan ik meer van mezelf laten zien?
Hoe ziet een liefdevolle relatie eruit?
Hoe breng je een liefdevolle relatie tot stand?
Ik beschrijf in dit artikel een aantal aspecten die voor veel partners een uitdaging zijn.
Een liefdevolle relatie krijgen is een uitdaging, omdat het geven en ontvangen van liefde je kwetsbaar maakt Als je besluit iemand toe te laten in je hart, kun je worden afgewezen of gekwetst en dat is pijnlijk. Dus meestal ga je dat uit de weg. Maar wanneer je dat risico neemt, kun je een diep gevoel van liefde voor iemand ervaren.
Angst en kwetsbaarheid zijn niet gemakkelijk om onder ogen te komen.
Maar wat is je optie?
Veel voorkomende angsten in een relatie zijn: angst voor afwijzing, verlating, verraad, verlies van vrijheid, verlies van mezelf en de angst de liefde niet krijgen.
- Mijn partner gaat me in de steek laten als hij/zij erachter komt wie ik werkelijk ben.
- Ik ben een liefdevolle relatie niet waard
- Ik zal niemand vinden die voldoet aan het beeld d at ik heb van een ideale partner.
- Als ik mijn hart open word ik gekwetst.
- Als ik mezelf laat zien word ik afgewezen
- Als ik een relatie aanga raak ik mijn onafhankelijkheid kwijt.
De eerste liefdesrelatie moet je met jezelf hebben.
Jij alleen bent verantwoordelijk voor je levensgeluk. Dat betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor oude pijn, gemis en kwetsing. Hoe meer heelheid je bereikt hebt, hoe meer je te bieden hebt. Als je verwacht dat je geliefde jouw gaten gaat vullen dan zul je alleen maar teleurgesteld of gefrustreerd raken. Wanneer je in staat bent om van jezelf te houden, is de kans des te groter dat de ander ook van jou gaat houden.
Leer in de relatie kwetsbaar te zijn
Bespreek je zorgen en onzekerheden met elkaar. Nodig elkaar uit om dit te delen. Deel je verlangens en verwachtingen met elkaar zodat je niet voor grote teleurstellingen komt te staan. Wees bereid om je partner met al zijn gevoeligheden en eigenaardigheden te accepteren. De essentie van eerlijke communicatie is kwetsbaarheid. Het is de bereidheid en de moed om te praten over je angsten en verlangens. Als je dit risico op kritiek of afwijzing neemt, stel je jezelf open voor de liefde en steun van je partner. Je staat jezelf toe een ander mens te vertrouwen. Je begrepen voelen kan enorm bevrijdend zijn omdat je je daardoor bevestigd voelt in wie je bent.
Het delen van gevoelens werkt verdiepend en verbindend.
Gevoelens delen vergroot de intimiteit. Zuivere gevoelens zijn verbonden met wie je in wezen bent. Ze geven aan waar je van houdt, wat je blij maakt, maar ook wat je vervelend vindt of waar je onzeker van wordt. Daarnaast zijn gevoelens verbonden met je kwetsbaarheid en je kwetsbaarheid is vaak weer verbonden met je geschiedenis en alles wat je in je leven hebt meegemaakt aan kwetsingen. Dit kunnen delen met elkaar brengt je zeker dichter bij elkaar en daardoor leer je elkaar beter kennen.
Maak van je hart geen moordkuil
Je kunt je ervaringen delen en je kunt je hart luchten. Je vertelt bijvoorbeeld hoe teleurgesteld of boos je was in een situatie. Misschien moet je huilen. Als iemand er echt voor je is, lucht dat op en kun je een pijnlijke situatie achter je laten.
Een van de belangrijkste menselijke behoeftes is verbinding voelen met andere mensen Het gevoel hebben dat je ergens bij hoort en dat je je welkom voelt. Dit is een universele behoefte ook al hebben veel mensen geen contact meer met deze behoefte. Daarnaast zijn er veel mensen die door de angst voor afwijzing, zich niet meer durven te verbinden. Maar voor de meeste mensen geldt dat ze blij worden van aandacht en interesse. Daardoor voel je je gezien, gewaardeerd en wellicht geliefd.
De angst voor intimiteit verminderen
We verlangen naar een intiem contact. Veel mensen zijn opgegroeid in een gezin waarin weinig intimiteit of geborgenheid was. Dat wil zeggen er werd weinig of helemaal niet geknuffeld. Je werd weinig of helemaal niet aangeraakt. Er werd weinig of helemaal niet gevraagd hoe je je voelde of gewoon hoe het met je ging. De opvoeding was praktisch en concreet. Het was belangrijk dat je goede cijfers haalde en je thuis aan de regels hield.
Intimiteit betekent de bereidheid je open te stellen voor de ander en tegelijkertijd jouw aannames te onderzoeken die je belemmeren om gewoon te mogen zijn zoals je bent. Zoals
- “Ik moet vrouwen redden”
- “Ik moet het mannen naar de zin maken”
- “Mannen zijn niet te vertrouwen”
- “Niemand houdt van mij als ik mezelf laat zien”
Hopelijk heb je de moed om ruimte te maken voor de pijn van het verlies van de kindertijd, waar je gestopt bent te spontaan te zijn. Het hart breekt niet open want het is van nature zacht en ontvankelijk. Wat breekt is het afweerpantser rondom ons hart, dat we zelf hebben gevormd in een poging deze kwetsbare plek, te beschermen.
Intimiteit ervaren betekent dat je in vertrouwen moeilijke gevoelens gaat delen. Je gaat jezelf blootgeven, je kwetsbaar opstellen en je liefde voor iemand uiten.
Ga confrontaties met elkaar aan.
Als kind heb je een strategie ontwikkeld hoe je je zin zou krijgen. Dit is vaak een onbewust deel van je gedragsmogelijkheden geworden. In elke vorm waarin je met mensen samen bent en samen dingen onderneemt speelt dit een rol. Wie volgen we, wie krijgt zijn zin. Wie heeft geleerd te winnen en de macht naar zich toe te trekken. Uiteraard speelt dit in een intieme relatie. Gaan we naar jouw favoriete bestemming op vakantie of naar de mijne. Wie heeft de sterkste argumenten of wie drukt zijn zin door. Ben je geneigd mee te geven en te volgen dan gaat je onvrede ondergronds en die krijgt je partner ergens terug door tegenwerkend gedrag. Als je in staat bent om verschillen in behoeftes op tafel te leggen en open te bespreken dan kun je op zoek gaan naar een oplossing waarin je beiden wordt gezien en serieus genomen.
Conflicten zijn een belangrijk onderdeel van een echte relatie. Stel je voor dat je de hele tijd maar doet alsof je het met elkaar eens bent, dan veroorzaakt dat verwijdering. Terwijl het bespreken van deze verschillen juist intimiteit creëert. Irritatie in een relatie is een belangrijk signaal. Het duidt erop dat je partner over een grens gaat. De confrontatie aan gaan is een teken van respect voor de persoon, vanuit gelijkwaardigheid. Wanneer je dit te spannend vindt kun je met elkaar afspreken dat je onaangename gevoelens in een soort van brief naar elkaar schrijft. Dat voorkomt ook dat je dingen gaat zeggen waar je later spijt van krijgt.
Blijf een individu met een eigen leven
Wanneer je jezelf opoffert voor het welzijn van de relatie en je voortdurend voegt en eigen wensen inlevert dan gaat dat uiteindelijk ten koste van jouw levensgeluk. Als mens zul je een balans moeten vinden tussen de wens en verlangen aan om je autonomie vorm te geven, betekenis te hebben in je leven en de dingen te doen waar je blij van wordt, los van de verwachtingen van anderen. En de wens om je te verbinden aan anderen, dat kan een partner zijn of een groep vrienden. Maar de behoefte om ergens bij te horen en geliefd te zijn gaat voor menigeen ten koste van de eigenheid en wens om een individu te zijn.
Een van de kenmerken van een gelukkige relatie is deze balans.
Praten met elkaar; een goed gesprek
Door te delen wat je meemaakt ben je niet alleen. De ander kan een spiegel zijn, waardoor je jezelf beter leert kennen. Wanneer je gesprekspartner laat merken dat hij je begrijpt, voel je je gezien. Daarnaast is het fijn als iemand een klankbord kan zijn bij het maken van lastige keuzes. Je kunt in dat geval je overwegingen toetsen en iemand zijn mening vragen. Op die manier is de kans groot dat je verschillende perspectieven ziet.
We hebben andere mensen nodig om bevestiging te krijgen in wat je voelt, denkt en doet. Ieder mens wil diep van binnen gezien en gehoord worden. Je hebt waardering nodig om te voelen dat je de moeite waard bent en dat jouw specifieke eigenschappen, die jou een uniek persoon maken, aan het licht komen. Zo groeit het zelfbesef en het gevoel van eigenwaarde.
Om jezelf te kunnen laten zien moet je je veilig voelen. Jezelf kunnen zijn en je gevoelens delen zijn met elkaar verbonden. Daar heb je intimiteit voor nodig. Intimiteit betekent dat er een sfeer is van vertrouwelijkheid, waarbij je open kunt zijn en jezelf bloot kunt geven.
Wat is een goed gesprek?
Een goed gesprek is een persoonlijk gesprek waarin je jezelf laat zien. Een persoonlijk gesprek is vaak serieus, heeft diepgang en je voelt je er doorgeraakt. Het kan gaan over zorgen die jij of je partner heeft, de moeite die je hebt met bepaalde zaken, verlangens die je hebt of je verdriet over een teleurstelling.
Door te vertellen wat je bezighoudt of waar je je druk over maakt, kan iemand met je meeleven. Je kunt iemand zijn menig vragen zodat je een ander perspectief krijgt op jouw verhaal. Wanneer je samen je ervaringen deelt over een bepaald onderwerp verruim je je kennis en keuzemogelijkheden en je verdiept de relatie omdat je elkaar beter leert kennen. Maar misschien is nog wel het belangrijkste dat je je gezien en gehoord voelt en dat geldt ook voor de ander. Dat is intimiteit.
Geniet van elkaar en geniet van de dingen waar je samen van houdt.
Naarmate de relatie duurt, hebben we de neiging om de relatie te gaan verwaarlozen of het voor vanzelfsprekend aan te nemen. Maar net als met vriendschap, zul je moeten blijven investeren in elkaars geluk.
Copyright: Marja Postema
Kom je er samen niet uit?
Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching of relatiecoaching
Neem contact op via het contactformulier voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we kijken wat voor jou of jullie de beste aanpak is.
Voel je weer verbonden met je partner met behulp van de gratis Relatiescan
De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens deelt en bespreekt.
Heb je te vaak last van verwijten en ruzie met je partner?
Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten. Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie. Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.
Online cursus Probleemloos communiceren met je partner
Willen jullie alles uit je relatie halen?
Wil je optimaal van elkaar kunnen genieten?