You are here: Home » Artikelen over liefde » Destructieve relatiepatronen die tot ruzie leiden, oplossen

Destructieve relatiepatronen die tot ruzie leiden, oplossen

Hoe voorkom je destructieve ruziepatronen, die leiden tot verwijdering?

Ruzie komt voort uit onvrede met hoe het gaat tussen jullie. Af en toe ruzie maken lucht op. Je hebt je hart gelucht of je grenzen gesteld. Als je beiden ruzie kunt maken dan heb je duidelijk waar je allebei staat.

Maar wanneer je ervan uitgaat dat jouw onvrede aan je partner ligt, dan ga je verwijten maken en wil je dat je partner gaat veranderen. En als dat niet lukt voel je je tegengewerkt en ervaar je je partner als tegenstander. Dan worden de kleine scheuren steeds groter evenals de verwijdering tussen jullie.

Het is belangrijk om je eerst bewust te worden van jullie ruziepatroon, want er zijn nogal wat verschillende manieren om ruzie te maken. Om ruzie te kunnen stoppen, zul je je eerst bewust moeten zijn van jullie patroon.

Destructieve patronen in het omgaan met elkaar

Patroon 1            De lieve vrede

Je wilt de lieve vrede bewaren, daardoor accepteer je veel. Dat gaat tijdelijk goed maar ondertussen spaar je wel al die kleine irritaties op. Wanneer je zegelboekje vol is, is de kans groot dat je gaat exploderen en je dingen gaat zeggen waar je later spijt van krijgt.

Patroon 2             Oorlog

Sommige stellen zitten gelijk in de strijd wanneer er iets onaangenaams wordt gemeld of een verwijt wordt gemaakt, omdat ze zich aangevallen voelen en het gevoel hebben dat ze gelijk voor zichzelf moeten opkomen. Dan is het gelijk oorlog en ga je elkaar steeds meer wantrouwen.

Patroon 3             Open doel

De ene partner klaagt en maakt verwijten en de andere partner klapt dicht en zegt niets meer. Doordat de een niets meer zegt, gaat de ander nog meer praten en uitleggen waarom hij/zij zich zo ergert. De zwijgende partij bijt zijn kiezen op elkaar en neemt waarschijnlijk op de een of andere manier revanche. Maar dan wel indirect. Op deze manier ontstaat er steeds meer verwijdering omdat de onenigheid niet wordt uitgesproken.

Patroon 4               Tennissen

Als de een A zegt, zegt de ander B. De ene partner wil A, de andere partner wil B. Er is een voortdurende strijd om wie er zijn zin krijgt of zijn gelijk. Dat tegenspreken en in de rede vallen gebeurt bij een voorstel of een mening maar ook bij het uiten van gevoelens. Gevoelens worden gebagatelliseerd.

Patroon 5              Gedachten en gevoelens lezen

“Jij moet altijd je zin hebben.” “Je wilt gewoon dat ik alle vervelende klusjes doe.” “Je hebt niets voor ons over.”  “Je houdt niet echt van mij.” Je vult voortdurend in hoe jij denkt dat je partner zich voelt en wat hij/zij wilt en vindt.

Patroon 6                Elkaar straffen

“Als hij geen tijd heeft voor een avondje uit dan heb ik geen tijd voor een avondje seks.”

“Als zij geen interesse op kan brengen voor mijn werk dat kan ik ook geen interesse opbrengen voor haar hele familie, laat staan dat ik elke keer meega bij een verjaardag.” De verwijten die je hebt laat je je partner betalen door hem/haar iets te ontnemen of door hem/haar tegen te werken.  Je gaat de ander straffen

Deze patronen kun je doorbreken door met elkaar te gaan praten

Hoe je een dergelijk gesprek voert zal ik in dit artikel bespreken.

Maar voordat je in gesprek gaat met elkaar zul je eerst moeten stoppen met jouw aandeel in het patroon en met ruzie maken. Wanneer je veel ruzie hebt gemaakt ben je beiden gekwetst en accepteer je weinig van elkaar.

Het is belangrijk dat je je weer veilig voelt bij elkaar en vertrouwen krijgt dat je het beste met elkaar voor hebt. Dat vraagt zelfbeheersing.

Vermijdt de komende paar weken onderwerpen die gemakkelijk tot een ruzie leiden. Vindt elkaar weer als vrienden. Doe iets voor elkaar. Laat zien dat je dit wilt veranderen. Laat je partner merken dat je van hem/haar houdt.

Iets doen wat je partner fijn vindt is de beste manier om scheuren in de relatie te dichten

Het is ook de beste manier om ervoor te zorgen dat je partner ook iets voor jou doet en het is de beste manier om vertrouwen te creëren. Vertrouwen dat je bereid bent om in de relatie te investeren.

Wanneer je dagelijks laat zien dat je van je partner houdt en dat je bereid bent moeite te doen voor de relatie, zit je op de goede weg. Dat betekent niet dat je elke dag een bos bloemen meeneemt of bereid bent elke dag seks te hebben om je partner blij te maken. Nee het gaat om je houding; of je attent bent en verantwoordelijkheid draagt voor zowel de praktische zaken als de liefdesgevoelens.

Bijvoorbeeld door vaker je rommel op te ruimen of de vaat in de wasmachine te doen en door aardig te zijn, knuffels te geven, elke dag een compliment te geven.

Door aardiger te zijn voor je partner, gaat je partner zich blij voelen met jou en zal eerder aardiger zijn tegen jou en zo kan de liefde weer groeien. Zo eenvoudig kan het zijn.

Maar als je wilt dat de ander begint omdat je boos bent, dan kun je lang wachten…..

Stil staan bij jouw verwachtingen over een relatie

De volgende ideeën over een relatie komen vaak voor, welke herken je?

We moeten het met elkaar eens zijn, daardoor probeer je je mening op te dringen aan je partner.

Na verliefdheid ontstaat vanzelf gevoelens van liefde

Je moet leven zoals ik denk dat goed is, daardoor ga je vechten voor jouw visie.

Zoals ik dingen aanpak is de beste manier, daardoor ga je je partner overtuigen.

Mijn normen en waarden zijn beter dan de jouwe, daardoor ga je vechten voor jouw normen en waarden.

We hebben dit afgesproken dan moet je je hier ook aan houden.

We moeten beiden houden van dezelfde dingen; eten, sporten, natuur, wandelen, film, muziek.

Deze ideeën over een relatie zorgen voor scheuren in je relatie, want ze werken niet.

Mensen zijn nu eenmaal verschillend, met verschillende meningen, behoeftes en waarden en normen. Daarnaast vindt niemand het fijn om de wet voorgeschreven te krijgen en als je toch hebt toegegeven, wreekt zich dat op den duur. Want als het niet aansluit bij jouw wensen en behoeften, dan voel je je niet gezien, niet serieus genomen en tekortgedaan door je partner.

Het klinkt misschien gek maar om werkelijk de goede vrede in je relatie te krijgen moet je elkaar dus beter leren kennen.

Waarbij je deelt wat je belangrijk vind in je leven en wat jouw wensen en behoeftes zijn. Jullie zijn twee onafhankelijke mensen die elkaar leuk vinden. Vanuit respect voor deze onafhankelijkheid kun je gaan praten over hoe je samen wilt leven zonder hierover te vechten.

Wat wil je partner precies? Wat wil jij precies?

Wanneer je deze verschillen niet accepteert blijf je hangen in verwijten en teleurstelling. Wanneer je bereid bent deze verschillen te accepteren, begint als het ware de kennismaking met elkaar. Maar dan nog kun je moeite hebben om elkaar te bereiken omdat je niet goed met elkaar kunt praten en niet duidelijk genoeg laat weten wat jouw wensen en behoeften zijn en waar een verschil van mening is, bijvoorbeeld ten aanzien van de opvoeding van de kinderen.

Wil je loskomen uit een destructief patroon ?

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching of relatiecoaching

Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou of jullie de beste aanpak is.

Voel je weer verbonden met je partner met behulp van de gratis Relatiescan

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens samen deelt en bespreekt. 

Deze gesprekken zal jullie dichterbij elkaar brengen.

Meld je aan voor een gratis relatiescan

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Heb je te vaak last van verwijten en ruzie met je partner?

Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten.  Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie.  Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.

Online cursus Probleemloos communiceren met je partner

 

 

 

 

 

 

Willen jullie alles uit je relatie halen en inzicht krijgen wat nodig is om optimaal van elkaar te kunnen genieten?

De online Relatie jaartraining voor meer verbinding krijg je een jaar lang ondersteuning voor een duurzame liefde.

De ultieme online relatie jaartraining

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl