You are here: Home » Uncategorized » Hoe ga je om met irritaties in een relatie?

Hoe ga je om met irritaties in een relatie?

irritaties

 

Je neemt me nooit serieus!

Je bent zo veeleisend!

Je hebt altijd kritiek!

Je doet nooit wat in huis!

Je bent een verwend kind!

 

Irritaties in een relatie uiten zich meestal door middel van verwijten. Voordat je het weet heb je ruzie en vliegen de verwijten over en weer. Verwijten ontstaan doordat bepaalde behoeftes niet worden vervuld maar ook doordat je twijfelt of je partner wel genoeg van je houdt of dat hij of zij wel echt voor je kiest. Stel dat je partner niet echt voor je kiest, dan is dat heel beangstigend en kwetsbaar om te benoemen. Je wilt het niet vragen want dat wil je niet horen. Dus is het gemakkelijker om aan te vallen en verwijten te maken, in de hoop dat je geliefde zijn houding en gedrag gaat veranderen. Maar vaak krijg je het tegenovergestelde terug. Je partner voelt zich aangevallen en bekritiseerd en om deze kwetsing niet te voelen gaat hij of zij ook in de aanval. Met als gevolg dat twee gekwetste mensen, die eigenlijk van elkaar houden,  elkaar nog meer gaan kwetsen. Bizarre situatie vind je niet?

Verwijten leiden tot wederzijdse verwijten of tot defensief gedrag. Kritiek is nooit fijn om te horen dus ga je of in de aanval of in de verdediging. Wanneer je jezelf verdedigd zeg je eigenlijk dat je er niets aan kunt doen, dat het niet jouw schuld is. Of je zegt dat moet je toch begrijpen dat ik…….   Daarmee zeg je eigenlijk als je dat niet begrijpt dan ben je dom. Heb je je wel eens afgevraagd hoe het voor je partner voelt wanneer je jezelf verdedigt?

Wederzijdse verwijten leiden vaak tot een wedstrijd om wie er gelijk heeft of wat de waarheid is? Stel dat een van beiden dit niet meer kan aanhoren en toegeeft aan de ander. Je hebt gelijk joh.  Hoe voelt dat om jezelf in te moeten leveren? Het bizarre is dat er eigenlijk geen irritatie of strijd hoeft te zijn, want er is geen conflict. Er zijn alleen maar verschillende mensen met verschillende gevoelens, verschillende behoeftes of verschillende meningen. Wanneer verschillende meningen naast elkaar mogen bestaan en ieder zijn eigen emotionele reactie mag hebben is het leven heel wat eenvoudiger.

De oorzaak van al dit vechten ligt meestal in het verleden. Veel mensen zijn in hun jeugd niet bevestigd in hun gevoelens en behoeften. Onbewust heb je aangenomen dat gevoelens er niet toe doen. Een relatie is een soort herkansing waarin veel mensen willen dat oude pijn wordt goedgemaakt. Dit gebeurt in de meeste gevallen onbewust. Maar je kunt je wel afvragen of de kwetsing die nu gebeurt herkenbaar is.

 

DRIE TIPS OM IRRITATIES EN RUZIE TE VOORKOMEN

1. Onderzoek jouw gevoel achter de irritatie en benoem het. Bijvoorbeeld:

“Ik voelde me afgewezen, toen je zei …………….”

“Ik ben bang dat je niet genoeg van me houdt omdat je zo vaak met je vrienden op stap gaat.”

“Ik wordt kwaad als ik steeds je spullen moet opruimen. Ik kan er niet tegen dat er overal spullen liggen”

“Ik krijg het benauwd als je alles samen wilt doen. Ik heb ook tijd voor mezelf nodig.”

Op deze manier leer je elkaars gevoelens en gevoeligheden kennen. Je beschrijft wat het gevoelsmatige effect is van het gedrag van je partner op jou.

Er is geen ruzie nodig als je beiden elkaars gevoelens serieus neemt. Het gaat niet om het winnen of verliezen. De gevoelens staan niet ter discussie of zeggen dat je het gevoel niet hoeft te voelen, heeft geen zin.

Het delen van je gevoelens is een daad van openheid en kwetsbaarheid. Het is de enige manier om meer begrip te krijgen voor elkaar.

2. Onderzoek jouw behoeften

Ieder mens heeft de behoefte om gezien en gehoord en begrepen te worden. Wanneer je je begrepen voelt ontstaat er een verbinding met elkaar. Wanneer je je niet begrepen voelt ontstaat er verwijdering. Onderzoek wat jouw behoefte is achter een irritatie en verwijt. De verwijt dat je partner teveel weg is geeft aan dat je de behoefte hebt om meer samen te zijn. De verwijt dat je geliefde te veel aan je trekt geeft aan dat je de behoefte hebt om meer je eigen gang te gaan.

3. Verplaats je in de gevoelens van je partner

Bij het delen van gevoelens is het ook belangrijk dat je er op reageert, want anders valt het gevoel in een gat. Wanneer je je best doet om je in te leven in het gevoel van je geliefde, kan dat veel betekenen. Het is moeilijk om je in te leven wanneer je partner boos is of als je zelf met opgekropte gevoelens zit. Soms is het nodig om even je hart te luchten of even een time out te nemen en op jezelf te zijn, voor dat je je in de ander kunt verplaatsen

Copyright: Marja Postema www.omgaanmetemoties.nl

 

Zit je vast in wederzijdse verwijten en wil je handvatten hoe je dit kunt stoppen?

Vraag een gesprek aan via het contactformulier. Ik help je graag.

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl