You are here: Home » Artikelen over jezelf zijn » Hoe kan ik mij met anderen verbinden?

Hoe kan ik mij met anderen verbinden?

‘Onze totale aanwezigheid is het waardevolste wat we een ander kunnen geven.’

Martin Buber

De manier waarop je als kind geleerd hebt je te verbinden, bepaalt hoe je als volwassene contact aangaat met anderen.

Heb je je leren verbinden vanuit vertrouwen en veiligheid? Dan zul je gemakkelijk hebben om contact aan te gaan met anderen.

Heb je je niet leren verbinden, omdat je je niet veilig voelde of omdat er geen ruimte was om jezelf te zijn? Dan zul je moeite hebben om anderen te vertrouwen en houd je afstand.

Heb je het gevoel dat je angstig was in de verbinding met (een van) je ouders en dat je altijd bang was verlaten te worden? In dat geval zul je je snel afhankelijk opstellen in het contact en de neiging hebben om je aan te passen en de ander te claimen.

We gaan allemaal, vaak onbewust, in het contact na of de ander te vertrouwen is en of het veilig voelt om open en kwetsbaar te zijn.

Je wilt zeker weten dat je jezelf kunt laten zijn, zonder dat de ander je afwijst, negeert of belachelijk maakt. Als dat ooit is gebeurd, zul je er altijd rekening mee houden dat het weer kan gebeuren.

Je verbinden met iemand betekent dat je echt contact maakt.

Echt contact maken betekent dat je je laat raken en dat de ander zich ook laat raken. Het betekent dat je open deelt over je gevoelens en zaken die je echt bezighouden of zaken waar je je bijvoorbeeld zorgen over maakt. Hierdoor ontstaat intimiteit. Dat kan spannend zijn omdat het kwetsbaar is. Wanneer het te spannend is en je angstig wordt, dan zul je geneigd zijn de deuren dicht te houden of de muren op te trekken rond jouw gevoelens en gevoeligheden. Je laat jezelf niet meer zien in het contact. Vanuit zelfbescherming sluit je je af.

Je hebt steeds opnieuw de keuze;

Of je loopt weg zodra het moeilijk wordt of je gaat in de aanval zodra je bang wordt om verlaten te worden of je blijft bij jezelf en ervaart wat er allemaal van binnen gebeurt.

Er zal altijd weerstand zijn om oude pijn en angst te ervaren. Daardoor zal er een stemmetje in je op komen die zegt dat dit nergens voor nodig is of dat het er alleen maar erger van wordt. Begrijpelijk want je bent dit al zo lang uit de weg gegaan vanuit een gevoel van onveiligheid. Maar realiseer je dat het onveilig was voor het kind destijds. Je bent nu volwassen en niet meer afhankelijk van je ouders. Je kunt dit aan. Het zal je zelfs opluchten en het allerbelangrijkste is dat het de weg vrij maakt voor een gezonde en gelijkwaardige relatie. Je kunt leren je zelfbescherming leren los te laten als je bereid bent om de pijn en angst die hierachter liggen in de ogen te kijken. Vaak helpt het om op jezelf te zijn, zodat je dit rustig kunt onderzoeken, omdat het nog te kwetsbaar is in het contact.

Als je de oude pijn niet toestaat zul je je nooit echt kunnen hechten. Door je te bevrijden van de pijn kan je hart zich weer gaan openen.

Hoe ga je het echte contact met de ander uit de weg?

Met andere woorden hoe laat jezelf niet zien:

  1. Je doet alsof je alles goed vindt; je kan dus goed meebewegen met de ander
  2. Je onderdrukt of negeert je ware gevoelens
  3. Je zegt niet wat je denkt of voelt
  4. Je vermijdt het contact
  5. Je denkt dat je niemand nodig hebt
  6. Je hebt altijd commentaar op anderen; ze zijn in jouw ogen nooit goed genoeg
  7. Je waait met alle winden mee
  8. Je maakt jezelf klein
  9. Je maakt jezelf groot
  10. Je stelt je nuchter op en gelooft echt dat je dat bent (ken ik zelf, is echt niet waar)
  11. Je stelt jezelf beschouwend op als een journalist
  12. Je relativeert een gesprek zo gauw het over emoties gaat
  13. Je wilt alles weten van de ander maar laat niets van jezelf zien
  14. Als het maar gezellig is

Welke pijn is er verborgen achter jouw bescherming?

De pijn van het gemis aan geborgenheid en liefde. Gemis uit zich vaak in verdriet. Door te huilen verwerk je dit gemis. Je ontdekt de angst dat je niet de moeite waard bent om van te houden.

De pijn dat je jezelf hebt ingehouden of opgeofferd voor een ouder die je geen ruimte gaf om jezelf te zijn, waardoor je eigenheid verloren is gegaan, kan zich uiten in woede. Boosheid geeft je de kracht om jezelf te begrenzen en ‘nee’ te zeggen en helpt je om voor jezelf op te komen. Boosheid bewaakt jouw integriteit en je eigenwaarde. Onderzoek de weerstand om de pijn toe te laten.

Om je je te kunnen verbinden met de ander is het nodig om eerst de gevoelsmatige verbinding met jezelf aan te gaan.

In de verbinding met jezelf mogen alle gevoeligheden, gevoelens en beschermingsmechanismen er zijn. Je neemt ze waar en het blijft een uitdaging om in contact met de ander je hart open te houden. Hoewel het soms nodig is om je juist te begrenzen, maar niet door te vluchten maar door duidelijk te zijn in wat je wel en niet wilt.

Je kunt je echt verbinden met de ander als je besluit dat je goed bent zoals je bent. Je hoeft je niet te bewijzen of te voldoen aan verwachtingen. Je hoeft niet langer te wachten op die onbereikbare ander en je hoeft niet meer weg te vluchten om je eigenheid te bewaren, want je hebt besloten dat je mag zijn zoals je bent met de behoefte aan een eigen ruimte.

In het contact met de ander laat je jezelf zien.

In het contact durf je te voelen wat er is. Je stemt af op je lichaam om je gevoelens te herkennen.

In een afhankelijkheidsrelatie heb je de valse hoop dat je partner jouw leegte kan vullen

Sta eens stil bij je diepere gevoelens van afwijzing en verlating die getriggerd worden door de afstand van de ander. Om los te komen uit de afhankelijkheid en het claimgedrag, is het nodig om contact te maken met de pijn van de oude wond. De pijnlijke waarheid is de ouder die destijds emotioneel niet beschikbaar was, zoek je telkens in een onbereikbare partner.  Dat is een doodlopende weg. Je kunt wel de pijn helen om dit gemis, dan hoef je deze onbereikbare partners niet meer tegen te komen.

Je kunt je echt verbinden vanuit je eigen autonomie

Het is ook belangrijk om te onderzoeken wat je uit de weg gaat om onafhankelijk te worden en je eigen autonomie te ontwikkelen. Er ligt een weg voor je met uitdagingen en obstakels. De obstakels zijn gevoelens van onzekerheid, wanneer je hebt geleefd vanuit de verwachtingen van de ander. Maar een obstakel kunnen ook schuldgevoelens zijn als je altijd meer rekening hield met de ander dan met jezelf. Je kunt het idee hebben dat je nu wel heel egoïstisch bent. Weet dat deze gedachte voortkomt uit schuldgevoel. Besluit dat jij ook aan jezelf mag denken. Als je dat niet doet loop je het risico dat je gemakkelijk gemanipuleerd kunt worden. De ander hoeft maar even te zeggen dat hij/zij vindt dat je nu wel egoïstisch bent en je staat alweer in de startblokken voor de ander.

Je moet leren trouw te worden aan jezelf en verantwoordelijkheid nemen voor je leven. Dat betekent dat je zelf zoekt naar een invulling van jouw behoeften en verlangens, los van de ander. Vraag jezelf op verschillende momenten op de dag af, wat jouw behoefte is. Deze verbinding met jezelf heeft tijd nodig. Ga aan het eind van de dag voor jezelf na wat je hebt gedaan, wat je eigenlijk niet wilde en wat je niet hebt gedaan wat je eigenlijk wilde. Zo word je je steeds sneller bewust van je keuzes. Gun jezelf deze tijd. Uiteindelijk ga je steeds meer eigenwaarde ervaren omdat je voor jezelf kiest en jezelf serieus neemt in je behoeften en in dat wat je niet meer wilt. Elke keer dat je een grens aangeeft, kies je voor jezelf, voor je eigen waarde. De enige die hiervoor kan zorgen ben jezelf. Wanneer je voor jezelf kiest kun je de ander verliezen. Maar besef wanneer de ander wil dat je geen rekening met jezelf houdt, dan is die ander niet goed voor jou.

Echte verbinding kun je alleen maken wanneer je eerst trouw bent aan jezelf

Bij echt contact sta je in het midden tussen afstand en nabijheid.

Wanneer je juist de neiging hebt om te veel op jezelf te zijn en je eigen gang te gaan, dan is je uitdaging om meer samen te zijn en de ander meer toe te laten.

Het is een uitdaging om te onderzoeken hoe je mensen dichterbij kunt laten. Ga voor jezelf na welke mensen belangrijk voor je zijn en hoe jij een beweging kunt maken naar de ander.

Niemand kan echt zonder een ander.

We hebben mensen nodig die ons echt zien en serieus nemen, zodat je wordt gekend en je betekenis hebt. In de relatie met een ander leer je jezelf pas echt goed kennen.

Leer van iemand te houden zonder jezelf te verliezen

In het begin van een relatie wil je je van je beste kant laten zien. Dat betekent ook dat je andere kanten nog even verborgen houdt in een afgesloten kamer. Je wilt niet dat je partner ziet dat je graag alleen bent of dat je eigenlijk totaal geen interesse hebt in de hobby van je partner (vissen, voetballen, auto’s, computers, filosoferen, praten)

Je gaat delen van jezelf verbergen omdat je bang bent dat je partner je anders zal afwijzen. Dan is het niet gek dat je op een gegeven moment jezelf kwijt bent of dat je zo weinig intimiteit ervaart.

Besef dat je vanaf het begin een patroon vastlegt, bijvoorbeeld jij praat veel en je partner luistert veel. Je zet daarmee de toon. Dat gebeurt in elke relaties zowel privé als op het werk. Zorg ervoor dat je patronen ontwikkeld waarmee je wilt leven.

Heb je je zo goed aangepast aan de verwachtingen aan anderen, dat je niet meer weet wie je bent?

Wil je meer ontspannen jezelf kunnen zijn?

Heb je het idee dat je een rol speelt, dat je alleen maar geeft en niets krijgt of dat je je voortdurend aanpast aan de verwachtingen van anderen?

Wordt het niet tijd om eindelijk eens te leven vanuit jezelf?

Heb je zin om op avontuur te gaan en jezelf beter te leren kennen?

Wil je een andere richting geven aan je leven?

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching 

Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou de beste aanpak is.

 

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP

Voor iedereen die bezig wil zijn met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.

Voor iedereen die vat wil krijgen op verschillende vormen van conditionering en loyaliteit

De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.

Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek

Wat levert het je op?

  • Een gevoel van eigenwaarde.
  • Ontspanning omdat je mag zijn wie je bent
  • Een levendig gevoel dat zorgt voor spontaniteit
  • Zelfvertrouwen in je mogelijkheden

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl