Het idee van overgave kan nogal weerstand oproepen.
Aan de ene kant klinkt het aantrekkelijk maar aan de andere kant voel ik de weerstand. Alsof je je eigen wil en je eigen autonomie opgeeft. Dat je je wel moet overgeven als iets niet meer lukt. Dat geeft eerder een gevoel van falen. Je geeft je pas over als je denkt dat je verloren hebt.
Wat houdt overgave dan wel in?
Ik ben er lang mee bezig (geweest) om dat helder te krijgen. Voor mij betekent het een balans tussen overgave en proactief zijn. Het betekent dat je overmatige controle loslaat en dat je vertrouwen ontwikkelt. Het is voor mij nog steeds een uitdaging om vertrouwen te ontwikkelen; vertrouwen dat iets goedkomt, vertrouwen dat ik niet alles zelf hoef te doen. De angst die hier meespeelt is als ik ‘het’ niet doe er niets gebeurt. Vertrouwen dat als het leven of je plannen niet meezitten, er niet gebeurt wat je wilt of hoopt, dat dit op de een of andere manier zo bedoeld is. Je volgt het leven zoals het gaat en handelt als dat nodig is.
Overgave betekent zeker niet dat je niets meer doet (opluchting) en je lot in handen legt aan wat je overkomt. Dat betekent zuivere overgave dus niet.
De stroom van het leven volgen in plaats van je te verzetten.
Meevaren op de stroom van het leven in plaats van ertegen in te gaan. Dat betekent dat je accepteert hoe jouw leven gaat. Hoe lastig is dat als het leven niet de kant op gaat die je wilt. Mijn wilskracht is sterk, altijd geweest. Dat is een mooie kwaliteit maar het kan ook tegen mij gaan werken als ik het leven mijn wil wil opleggen. Als het niet gaat zoals ik het wil word ik boos, verdrietig, teleurgesteld en voel ik me machteloos. Of ik geef het op en kom terecht in een serie negatieve overtuigingen als ‘Ik ben waardeloos’, ‘Ik kan het niet’, of ik kom terecht in een slachtoffergevoel waar ik me heel zielig voel.
Volgens Eckhart Tolle (De kracht van het NU) betekent overgave niet dat je in een onaangename situatie berust:
Je hoeft een onwenselijke of onprettige levenssituatie niet te aanvaarden. Ook hoef je jezelf niet voor de gek te houden door te zeggen dat er niets mis mee is. Nee. Je realiseert je volkomen dat je eruit wilt komen. Dan vestig je je aandacht helemaal op het huidig moment, zonder daar een mentaal etiket op te plakken. Dat betekent dat jet het NU niet veroordeelt. Dan kom je in actie en doe je alles wat in je vermogen ligt om uit de situatie te komen.
Uit: De kracht van NU in de praktijk
Is dat even een opluchting dat je gewoon in actie mag komen. Het verschil met alleen maar bezig te zijn met controle en wilskracht is het accepteren van de situatie zoals het is. Volgens Eckhart Tolle brengt overgave je in contact met je essentie, je zijnsenergie. Wanneer je vanuit je zijnsenergie handelt is het verbonden met wie je in wezen bent, met een diepere zielskwaliteit. Controle willen hebben kun je zien als handelen vanuit angst en overgave kun je zien als handelen vanuit (zelf)liefde.
Als jouw situatie onaangenaam is, focus je op ontspanning in deze situatie.
Wanneer je spanning of verkramping ervaart is er een innerlijk verzet. Dat is niet fout of slecht, want anders komt er nog eens een veroordeling hier bovenop. Door stil te staan bij de emoties en gedachten die opkomen kun je ze ook weer loslaten. Focus je op ontspanning en acceptatie en stel jezelf vervolgens de vraag: Wat zijn mijn opties om uit deze situatie te komen of de situatie te veranderen. Wat kan helpen is jezelf vragen: Wat wil deze situatie mij vertellen? Is het een thema die ik vaker tegenkom? Wat heb ik te doen of aan te gaan? Zoek naar de essentie, niet naar allerlei oppervlakkige oplossingen.
Grenzen stellen
Grenzen stellen mag. Vanuit mijn geschiedenis heb ik geleerd alles te accepteren en te tolereren. Diep van binnen waren er verschillende overtuigingen; ‘Ik ben machteloos’ en ‘Laat ik mij er maar niet mee bemoeien, want dan komt er een conflict’. Gelukkig heb ik deze overtuigingen afgelegd en mag ik van mezelf bepalen welke situaties en mensen goed en fijn voor mij zijn en mag ik grenzen stellen aan situaties en mensen die dat niet zijn. Dat is proactief handelen. Anderen verwijten, klagen en je hulpeloos voelen is niet proactief maar reactief of passief-agressief. Het gaat erom dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw leven.
Ongewilde situaties, waarvan je het idee hebt dat ze je overkomen zoals ontslag, ziekte een ongeval, kunnen heel moeilijk zijn om je aan over te geven, om dit te accepteren. Wat in deze omstandigheden wellicht gemakkelijker is, om te aanvaarden wat je voelt. Overgave aan je emoties zonder erin te verdrinken. Geef je over aan je verdriet, je angst, boosheid, eenzaamheid of welke emotie zich aandient. Ervaar de emotie zonder er een verhaal van te maken, bijvoorbeeld dat het leven geen zin meer heeft, dat je afgedaan bent etc. Hiermee praat je jezelf in de put.
Je afstemmen op je ziel
Het afstemmen op mijn ziel is een proces waar ik nieuwsgierig naar ben en tegelijkertijd moeite mee heb, vanwege mijn nuchtere Groningse aard. Ik laat me graag inspireren o.a. door Deepak Chopra die in zijn boek Herontdek je lichaam, hervind je ziel, stelt wanneer je afgestemd bent op je ziel, je leven soepel verloopt en alles bij elkaar komt. Je hebt het gevoel dat je leven klopt zoals het is, je leven voelt als een geheel, je ervaart een innerlijke rust en tegelijkertijd sta je open voor nieuwe mogelijkheden. Klinkt dat niet aanlokkelijk?
Loskomen van je conditionering
De woorden; de weg is het doel, krijgen hier betekenis. We worden allemaal geconditioneerd in het gezin en in de cultuur waarin we opgroeien. We moeten nu eenmaal leren om sociaal met andere mensen om te kunnen gaan maar wanneer naast de conditionering er ook een gebrek aan hechting en weinig of geen emotionele verbinding is, kom je als kind in een overlevingsstand terecht. De overlevingsstand zorgt ervoor dat je gewoontes en patronen ontwikkelt waarbij je je veilig waant. De weg om weer vrij te worden van deze conditionering, te helen en weer contact te krijgen met je essentie, zie ik als een spirituele ontwikkeling. Deze levensweg is voor ieder mens anders. Het is de kunst om een vorm te vinden voor deze levensweg samen met je essentie. De ziel is vrij van iedere conditionering.
Zo ben ik nu eenmaal
Je bent niet je gewoonte ook al voelt dat zo omdat je jezelf niet anders kent. Door te zeggen dat je nu eenmaal zo bent zeg je eigenlijk ‘Ik wil niet veranderen’. Om los te kunnen komen van je conditionering zul je eerst bewust moeten worden van jouw conditionering. Onderzoek jouw gewoontes en vraag jezelf af wat jouw gewoontes en patronen jou opleveren. Hoe voelt het als je een bepaalde gewoonte los zou laten? Wat zou het je kunnen opleveren, in positieve zin, als je een bepaalde gewoonte zou loslaten? Wanneer een gewoonte gekoppeld is aan het idee dat je dit moet doen, dan is dat een signaal van conditionering.
Overgave aan nieuwe mogelijkheden
Voor mij is overgave sterk verbonden met het gevoel van vertrouwen dat het goed komt. Dat hetgeen je naar verlangt er ook voor jou is, bijvoorbeeld een fijne partner. Wanneer een groot verlangen niet uitkomt zoals kinderen krijgen, is het proces van rouwen nodig om dit gemis te kunnen accepteren.
Je ziel is een bron van onuitputtelijke energie, creativiteit en intelligentie. Ze kan onmogelijk opdrogen. Maar dat zegt je niet veel als je gelooft dat er niet genoeg is in dit leven.
Uit: Herontdek je lichaam, hervind je ziel
Emoties als kompas.
Via de zintuigen ervaar je de omgeving. Omdat we nu eenmaal gevoelswezens zijn, reageer je vanuit je emoties. Bepaalde situaties maken je blij, andere situaties beangstigen je of maken je boos. Om emoties te kunnen ervaren is het nodig dat je met je aandacht in je lichaam aanwezig bent. Het helpt om je bewust te worden van lichamelijke signalen zoals, spanning, ademhaling, koud of heet worden, misselijkheid, krampen etc. Door middel van je emoties word je je ook bewust van je conditionering zoals angst en boosheid. Zoals angst om jezelf te laten zien of voor jezelf op te komen of boos op mensen die jou belemmeren of bekritiseren, waarmee je de verantwoordelijkheid bij een ander neerlegt.
Aanwijzingen van de ziel
Als je je afstemt op je ziel, zul je je aangesproken voelen bij datgene wat zich aandient; het voelt goed, kloppend, aantrekkelijk, uitdagend, aangenaam en/of inspirerend.
Volgens Deepak Chopra geeft de ziel je aanwijzingen en inspiratie. Maar de ziel volgt jouw overtuigingen en aannames ten aanzien van je mogelijkheden. Dus als je lage verwachtingen hebt, sluit het aan bij jouw lage verwachtingen. Daarom moet je volgens Chopra je meest ideale visie in gedachten houden en in iedere situatie streven, overeenkomstig met jouw ideale visie, naar de beste uitkomst. Je weigert een idee dat minder is dan je ideaal. Je kiest ervoor te wachten tot er iets beters komt en vertrouwt erop dat je ziel hiermee komt. Dit proces is volgens Chopra, fascinerend en onvoorspelbaar. Je zult aanwezig en alert moeten zijn en bewust aandacht geven aan je visie, want nieuwe uitdagingen dienen zich voortdurend aan. Je volgt je ziel, die weet precies hoe je vorm kan geven aan jouw essentie.
Als je jezelf eenmaal hebt gevonden, is er geen reden meer te handelen. De rivier neemt je op en draagt je eindeloos mee. Laat de stroom ongehinderd zijn gang gaan.
Uit: Herontdek je lichaam, hervind je ziel
Wil je loskomen van innerlijke onrust of verwarring?
Wil je stoppen met strijd leveren?
Wil je stoppen met jezelf te bewijzen?
Wil je niet meer steeds teleurgesteld worden?
Wil je af van het gevoel van leegte?
Wil je af van het gevoel van schaamte of schuld?
Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching
Neem contact op via het contactformulier voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we kijken wat voor jou of jullie de beste aanpak is.
Ben je al even bezig met bewustwording en je persoonlijke ontwikkeling?
Heb je behoefte aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen?
Heb je behoefte aan een persoonlijke en professionele ontwikkeling?
Kijk eens naar de OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP
Zowel de Coaching als de opleiding is in Amersfoort.
Woon je te ver weg maar wil je jezelf toch bevrijden van aangepast gedrag?
Dan kan de online cursus Ontspannen jezelf zijn je hierin helpen.