You are here: Home » Artikelen over angst » Hoe kan ik piekeren stoppen?

Hoe kan ik piekeren stoppen?

 

 

 

 

 

Hoe moet je het piekeren loslaten?

Doorbreek je negatieve gedachtegang.

Het voelt alsof je wordt meegesleept in een kolkende rivier en je je nergens aan kunt vasthouden om eruit te komen. Maar je beseft niet dat je dit zelf veroorzaakt, dus je kunt jezelf wel degelijk uit deze kolkende rivier trekken.

De eerste stap is het doorbreken van de greep die gedachten op je hebben.

De tweede stap is leren om op een realistische manier naar situaties te kijken.

De derde stap is het voorkomen dat je terugvalt in de valkuil van het piekeren.

Stap 1            Doorbreek de greep die gedachten op je hebben.

Je bent niet je piekeren. Zie het als een deelpersoonlijkheid van jou. Jij bent de baas en kunt besluiten niet meer naar deze piekeraar te luisteren.

Positieve afleiding

Als je je aandacht concentreert op iets leuks is er geen ruimte meer om te piekeren. Sport is een goede afleiding en je krijgt ook nog eens een biochemische oppepper. Kies een sport die al je aandacht vraagt want wanneer je iets automatisch doet blijft er ruimte om te piekeren.

Ook creatieve hobby´s die concentratie en focus vragen zijn een goede manier om je af te leiden van gepieker. Daarnaast kan sport en hobby je een goed gevoel geven over jezelf, iets wat je bij het piekeren juist kwijtraakt.

Er zijn ook mensen die door het lezen van een goed boek of een spannende serie het gepieker los kunnen laten.

Maar ook het spelen met je kinderen of je hond kan je in een andere stemming brengen.

Er zijn ook ongezonde manieren om je zelf af te leiden, zoals overmatig eten of drinken. Op de korte termijn heeft dit misschien effect maar op de lange termijn ga je je hier slecht over voelen en een alcoholverslaving brengt alleen maar meer problemen met zich mee.

Stop teken

Het klinkt een beetje gek maar je kunt de piekeraar stoppen gewoon door STOP te zeggen of op een andere manier duidelijk maken dat het klaar is zoals, ‘Houd er mee op!’ Op deze manier kun je gepieker even te onderbreken. Zie het alsof je wakker wordt uit een droom, in dit geval eerder een nachtmerrie en kijk om je heen. Waar ben je? Wat zie je? Wat hoor je?

Besluit hoe en wanneer je gaat nadenken over de situatie

Je kunt je controle over het gepieker vergroten door ‘piekertijden’ te plannen. Je besluit een rustig, moment te kiezen om hierover na te denken. Hiermee voorkom je dat je voortdurend aan het piekeren bent en daarmee voorkom je dat alles er hopeloos uitziet en je jezelf hebt afgemaakt tot een mislukking. Met andere woorden je voorkomt dat je in een emotioneel moeras terecht komt. Je stemming is veranderd en je gedachten zijn realistischer geworden. Dat is een betere staat om tot een oplossing te komen.

Oefen in het loslaten door te mediteren

Je ontspant je lichaam zoveel mogelijk en haalt regelmatig adem. Je kunt je aandacht richten op je ademhaling. Wanneer er storende gedachten opkomen, breng je je aandacht weer terug naar je ademhaling. De ontspanning die kan ontstaan door regelmatig te mediteren kan daarmee de spanning die piekeren veroorzaakt tegengaan. Afstand leren nemen van negatieve gedachten door middel van meditatie geeft je het gevoel dat je jouw gedachten onder controle hebt in plaats van door je gedachten beheerst te worden.

Bespreek je zorgen met een ander

Praten met iemand, een goede vriend(in), familielid, partner of met een professional kan je helpen om het gepieker los te laten. Iemand die los staat van de situatie heeft vaak een ander, meer realistische kijk op jouw zorgen en kan meedenken over een zinvolle actie.

Het is wel belangrijk dat je de juiste persoon kiest, niet iemand die alleen maar meevoelt en het gepieker aanwakkert. Je kunt ook aangeven wat je nodig hebt, bijvoorbeeld dat diegene je helpt om weer greep te krijgen op de situatie.

Schrijf je zorgen op

In je hoofd kun je steeds weer in cirkels denken waarbij je er van alles bij haalt. Bij het schrijven ben je gedwongen om een bepaalde structuur aan te houden. Het schrijven dwingt je te ordenen. Daardoor kun je het gevoel krijgen dat je de situatie beter beheerst. Het kan ook een gevoel van opluchting geven, want je lucht je hart op papier of op de computer. Het is goed om het te printen en de volgende dag weer te lezen. Dan heb je er afstand van genomen en kun je op jouw schrijven reageren alsof het van een ander is. Bepaalde gedachten kunnen dan ineens belachelijk overkomen en is de kans groot dat je de werkelijke problemen kunt onderscheiden van irrationele zorgen.

Stap 2            Leer op een realistische manier naar situaties te kijken.

Het is belangrijk dat je leert om een meer realistische en hoopvolle kijk op jouw situatie te krijgen. Het betekent ook dat je leert minder afhankelijk te worden van de mening en verwachtingen van anderen maar je eigen kijk en wensen helder krijgt zodat je meer zelfvertrouwen krijgt en in staat bent om je eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Besef ook dat je emoties, die eerder het gevolg zijn van je negatieve gedachten, niet je gedrag hoeven te bepalen. Je kunt aan de ene kant accepteren dat een situatie je angstig, boos of verdrietig maakt en aan de andere kan bepalen wat de beste actie in een situatie is, in plaats van een impulsieve actie die het gevolg is van je emoties. Denk aan je baan opzeggen omdat je bang bent voor kritiek.

Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je aan het piekeren bent over hoe je het in vergelijking met anderen doet, besef dat vergelijken je nergens brengt. Er zullen altijd mensen zijn die beter, slimmer, verbaler, mooier, assertiever zijn dan jij. Bepaal je eigen weg met jouw mogelijkheden en beperkingen.

Het is een uitdaging op zoek te gaan naar een manier waarop je tevreden kunt zijn met wat je hebt en veranderingen probeert te bewerkstelligen door kleine aanpassingen of kleine stappen te zetten. Als je niet meer tot je recht komt in je baan, stap je niet op maar ga je op zoek naar een andere functie of een andere plek. Als je ontevreden bent met je relatie maak je er niet een einde aan maar onderzoek je hoe je beiden weer nader tot elkaar kunnen komen.

Wacht niet op de ander om te veranderen. Als het om je vervelende collega gaat, jouw eisende werkgever of jouw afstandelijke partner, je kunt een ander niet veranderen. Je kunt wachten en hopen tot je een ons weegt. Hier is niet de oplossing. Je hebt alleen werkelijk invloed op jezelf; op je manier van denken en op je gedrag. Je kunt besluiten een confrontatie aan te gaan, grenzen te stellen of bepaalde dingen niet meer te doen en te kiezen voor je eigen geluk.

Als het voor jou nodig is je leven te veranderen zijn er verschillende manieren:

Opties bedenken

Maak met behulp van iemand een lijst met mogelijke opties. Wees vrij in het bedenken van ideeën, ook al klinken ze gek of niet mogelijk. Nadat je een lijst hebt ga je de verschillende opties bij langs om te kijken welke voordelen en nadelen de opties hebben en welke opties realistisch zijn en welke niet.

Vertaal de oplossing in kleine stappen

Door de oplossing in kleine stappen te vertalen is het gemakkelijker om in actie te komen. Een klein succes verhoogd jouw motivatie om verder stappen te ondernemen en tegenslagen te overwinnen.

Stap 3            Voorkomen dat je terugvalt in de valkuil van het piekeren

Het is goed om erachter te komen welke soort situaties aanleiding zijn voor piekeren. Bij de een kan het voortkomen uit conflictsituaties zijn en bij een ander door te willen voldoen aan verwachtingen of door tegenvallende prestaties.

Ieder mens heeft te maken met tegenslag en teleurstelling. Het is de kunst om hier zo stabiel mogelijk mee om te gaan.

Het piekeren kan ook voortkomen door voortdurend te hoge eisen aan jezelf te stellen waar door je niet aan bepaalde verwachtingen kunt voldoen. In een dergelijk geval zul je jezelf eerlijk in de spiegel moeten kijken en accepteren dat je beperkingen hebt.

Anderen proberen iets te maken van een huwelijk die gedoemd is te mislukken of van een slechte werksituatie waar je geen invloed op hebt.

Aan veel situaties ligt een zelfbeeld aan ten grondslag waar je, meestal onbewust, aan probeert te voldoen. Bijvoorbeeld het beeld dat je overal verantwoordelijk voor bent of het beeld dat je altijd voor anderen klaar moet staan of het beeld dat je succesvol moet zijn.

Heb je het gevoel dat je vastloopt door dit zelfbeeld dat is het handig om te onderzoeken wie je echt bent en wie je in loyaal bent in je leven, waardoor het moeilijk is om andere keuzes te maken.

Heb je behoefte aan steun en begeleiding bij het loslaten van gepieker?

Ik, Marja Postema, help je er graag mee.

Neem contact op via het contactformulier.

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl