Angst is een belangrijke emotie die waarschuwt voor gevaar.
Het is een min of meer biologische emotie die ons beschermt en helpt te overleven Het maakt je alert en scherpt je zintuigen wanneer er gevaar dreigt. Het staat in dienst van je basisinstinct om te overleven. Afhankelijk van de situatie gaan we vechten, vluchten of bevriezen.
De lichamelijke reactie op angst is zweten, rillen, misslijk, kortademig en hartkloppingen.
Bij gevaar denk je aan een beroving, fysiek geweld of een gevaarlijke situatie op de weg. Angst om het welzijn van onze dierbaren is vaak intenser dan angst om onszelf. De functie van angst is dat we onmiddellijk in actie te komen om onszelf, onze dierbaren te beschermen.
Terwijl we niet meer in de oertijd leven, waarin iedereen op zijn hoede was voor aanvallende mammoets of rivaliserende stammen, spelen er in onze op het individu gerichte samenleving veel meer psychologische angsten een rol, zoals de angst om er niet bij te horen, de angst fouten te maken, de angst voor kritiek, de angst dat je niet goed genoeg bent, de angst je gevoelens te laten zien. Veel angsten hebben te maken met prestaties en verwachtingen in een steeds meer op succesgerichte samenleving.
Vanaf het moment dat we geboren zijn, spelen er angsten op.
Voor overleving zijn baby’s afhankelijk van hun verzorgers. In deze afhankelijkheid groeien de eerste ervaringen met angst; de angst om in de steek gelaten te worden of om geen aandacht te krijgen, maar ook de angst dat je niet zelf mag bepalen wat je wilt.
Omdat je, totdat je uit huis gaat en financieel voor je zelf kunt zorgen, afhankelijk bent van je opvoeders, ontwikkel je bepaalde angsten; de angst dat je niet voldoet aan de verwachtingen van je ouders, de angst dat je geen aandacht, steun of bevestiging krijgt, de angst dat je niet mag zijn zoals je je voelt of niet zelf mag bepalen hoe je wilt leven.
Angst heeft een grote invloed op je manier van denken, op de keuzes die je maakt en op je gedrag. Meer dan je beseft. Zo past een kind zich al jong aan en trekt conclusies “Als ik lief ben krijg ik liefde”, “Als ik niet lastig ben krijg ik liefde”, Als ik help krijg ik liefde.
Angst kan je wakker maken en aanzetten tot actie maar kan je ook belemmeren om naar voren te treden en jezelf te laten zien.
Angst kan je stimuleren maar ook belemmeren. Het kan er zelfs voor zorgen dat je geheel niet tot je recht komt. De meeste mensen zijn zekerheidszoekende wezens en zoeken steeds naar hun comfortzone, dat het leven loopt zoals je gewend bent en je kunt voldoen aan de verwachtingen van de omgeving.
Wanneer de angst overweldigend is, heeft het eerder een verlammende werking.
Sommige mensen zijn in een voortdurende staat van paraatheid, bijvoorbeeld bij gebrek aan zelfvertrouwen. Om dit onder controle te houden gaan we veel piekeren. Als we ons kunnen bevrijden van deze psychische angsten, dan kunnen we weer bang zijn voor zaken die ons werkelijk bedreigen.
Veranderingen gaan meestal gepaard met angst
Maar een leven zonder veranderingen bestaat niet. Veranderingen betekent dat je het veilige en bekende moet loslaten. Dat gaat meestal gepaard met angst. Dat kan de angst zijn dat je niet weet hoe je je moet gedragen in een nieuwe situatie, of je wel wordt geaccepteerd en of je een nieuwe verantwoordelijkheden wel aankunt.
Er is geen leven zonder angsten.
Dus we kunnen er het beste mee leren omgaan en vooral de eigen angsten leren onderscheiden. Het lastige bij psychologische angsten is, dat ze vaak irreëel zijn. Je denkt dat er gevaar is, terwijl dat niet klopt met de werkelijke situatie. Je hebt dus verkeerde aannames of verkeerde interpretaties gemaakt. Angsten kunnen je enorm belemmeren of je aanzetten tot onnodig vecht of vluchtgedrag bijvoorbeeld bij het spreken in het openbaar, vliegen, aangaan van intieme relaties, gaan solliciteren, angst voor afwijzing of verlating. Deze angsten wijzen vaak op onverwerkte pijn.
Hoe ga jij om met angst?
Is angst in jouw ogen een negatieve emotie of een zwakke emotie?
Vermijd je gevoelens van angst? Welke?
Negeer je angstgevoelens? Welke?
Onderdruk je angstgevoelens? Welke
Veroordeel je jezelf als je angstig bent?
Moet je sterk zijn van jezelf?
Wat is je angst wat er gebeurt als je je angst zou toestaan?
Zie je angst als een vijand die moet worden overwonnen?
Welke angsten heb je onder ogen gezien?
Wat heeft dat je opgeleverd?
Wanneer heb je ondanks de angst toch iets ondernomen?
Wat denk je dat er zou gebeuren als je jezelf zou toestaan de angst te voelen?
Door angst te vermijden leer je niet omgaan met je angsten en kun je de angsten uit het verleden niet helen.
De eerste stap is dus je angsten onder ogen te komen en te erkennen.
Door angstgevoelens te accepteren en naar angst luisteren kan er begrip en verbinding ontstaan. Angst is een uitgesproken lichamelijke ervaring. Het is de kunst erbij te blijven met je aandacht terwijl je probeert te ontspannen. Accepteer dat deze angst er gewoon is. Voel waar je de angst in je lichaam ervaart en adem door de angst heen. Stel je voor dat je bij elke uitademing de angst uit je lichaam blaast.
De tweede stap is je angst te onderzoeken tot in hoeverre de angst reëel of niet reëel is.
Waar het bij reële angst gaat om een instinctief terugdeinzen voor gevaar, gaat het bij irreële angst om wat er zou kunnen gebeuren – niet om iets wat nu gebeurt. Er zijn gedachten die negatieve voorspellingen doen over wat zou kunnen gebeuren en daarmee angst oproepen. Het is echter de vraag of de gedachten reëel zijn en daarmee dus ook de angst. De reactie van vechten, vluchten of bevriezen is dan in feite niet op zijn plaats.
Welke belemmerende gedachten heb je of gedachten die voor angst zorgen? Zijn deze gedachten waar? Op deze manier kun je jezelf kalmeren.
Cursus Emoties wat moet ik ermee?
De meeste mensen hebben geen onderwijs of opvoeding gehad in het omgaan met emoties. Dat is vreemd want emoties liggen aan de basis van onze persoonlijkheid en ze dragen zorg voor ons welzijn.
In drie losse dagen behandelen we alles wat je over emoties moet weten en word je je bewust hoe je zelf met emoties omgaat.
Wil je eerst gratis kennismaken om te kijken of dit iets voor je is? Meld je aan via het contactformulier.
Ben je een professional die met mensen werkt?
Leer een effectief stappenplan om emotionele intelligentie te ontwikkelen bij je cliënten. De opleiding is geaccrediteerd bij verschillende beroepsopleidingen. Meer info vind je hier:
BASIS OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS
De Basisopleiding Emotioneel Meesterschap voor professionals is geaccrediteerd door verschillende beroepsorganisaties.