You are here: Home » Artikelen over in je kracht staan » Hoe moet je complimenten geven en ontvangen?

Hoe moet je complimenten geven en ontvangen?

Complimenten kun je pas geven als je aandacht hebt voor anderen

Het moet je wel opvallen dat iemand er leuk uitziet, ergens voor heeft gezwoegd of moed heeft verzameld om iets te doen. Met andere woorden je moet wel aandacht hebben voor de mensen om je heen. Zonder opmerkzaamheid is het moeilijk complimenten geven. Het goede nieuws is, dit kun je oefenen. Je kunt jezelf aanleren om vaker naar de mensen in je omgeving te kijken.

 

Handvatten bij het geven van complimenten

Neem de eerste 10 minuten op het werk de tijd om eens rond te kijken.

De uitdaging is wel om je irritaties, oordelen en eigen waarden en normen even los te laten en te kijken zonder oordeel. Door meer op de positieve aspecten van mensen om je heen te letten, ontwikkel je een positieve houding.  Daar wordt je zelf een positiever mens van en zul je zelf door meer mensen worden gewaardeerd.

Ga eens na wat jouw partner, je kinderen,  collega’s of medewerkers belangrijk vinden en waar ze moeite voor doen.

Let daar eens extra op en neem even de tijd om te zeggen dat je dat ziet (erkenning) en er bewondering voor hebt of het wellicht heel knap vindt.  Door een compliment te geven laat je weten waar iemand goed in is. Veel mensen beseffen niet dat ze ergens goed in zijn. Ze vinden het vaak normaal omdat ze het al heel lang zo doen.

Neem er even de tijd voor.

Ook al voelt het ongemakkelijk ga niet even tussen neus en lippen een compliment geven. Het waait zo weg en je maakt het heel gemakkelijk voor de ontvanger om het te negeren.

Maak even oogcontact.

Een compliment kan een diepe indruk nalaten als je de ander het gevoel geeft dat je oprecht bent en duidelijk maakt waarom je het geeft.

Formuleer je compliment in de ik-vorm.

Geef duidelijk aan dat jij het bent die deze waardering uitspreekt. Dat maakt het persoonlijk en heeft daardoor meer impact.

Een dankjewel compliment.

Wanneer je iemand bedankt, geef je eigenlijk een soort compliment want je bent er blij mee. Bijvoorbeeld je bedankt iemand omdat hij even naar je wil luisteren om je hart te luchten of  je bedankt een buurman omdat hij even een klusje voor je doet of omdat je kleinkind voor jou een mooie tekening heeft gemaakt.

 Aan welke drie mensen zou je het liefst een compliment willen geven?

 

 Hoe neem je een compliment goed in ontvangst?

Veel mensen vinden het moeilijk om complimenten te ontvangen.

Het maakt ze verlegen en onzeker of ze vertrouwen het niet.

Vaak diskwalificeren we een compliment door te zeggen; ‘Het stelde niets voor’ of we bagatelliseren een compliment; och joh dat kan iedereen toch’.

We geven gelijk de compliment terug als een boemerang zonder dat het ons heeft geraakt.

Niet te vergeten, de bekende valse bescheidenheid waar veel mensen last van hebben; “Dit was het werk van die en die en die, mijn rol was maar een bescheiden bijdrage’.

Zelfkritiek vernietigd complimenten. Wanneer je een houding hebt dat het altijd beter kan en de interne criticus voortdurend in je nek hijgt wordt het moeilijk om een compliment te ontvangen.

We kunnen een compliment ook verkeerd begrijpen, bijvoorbeeld dat het een manier is om je te manipuleren om iets voor iemand te doen of dat iemand aan het slijmen is om in goede aanzien te komen of dat iemand je aan het versieren is.

Wanneer  je geneigd bent mensen te wantrouwen in hun intenties, dan denk je gelijk; ‘Wat moet die man of vrouw van mij?’ en zul je geen compliment kunnen ontvangen.

En zo gaan mooie complimenten aan ons voorbij omdat we ze weggooien, terugwerpen of wantrouwen.

Wat is jouw manier om complimenten niet te ontvangen?

Als je eerlijk bent naar jezelf weet je of je het compliment hebt verdiend.

Ontvang het! 

Wanneer iemand je een compliment geeft, wil diegene je waarderen voor wie je bent of voor wat je hebt gedaan. Een gepaste reactie op een compliment is een bedank woord. Je kijkt de ander met een (verlegen) glimlach aan en laat merken dat je het compliment waardeert; ‘Fijn om te horen’.

Je hoeft je niet te verontschuldigen.

Je hoeft het compliment niet terug te geven.

Je hoeft het niet uit te leggen.

Ontvang het als een oprechte waardering  en voel wat het met je doet

Soms is het goed om door te vragen; Wat vind je er zo goed aan?’  Daardoor krijg je meer informatie over jouw kwaliteiten en eigenschappen.

 

Complimenten geven aan jezelf = zelfwaardering

Een gezonde waardering voor jezelf is de basis van waaruit je contact legt met anderen. Zelfwaardering heb je nodig om met tegenslag om te kunnen gaan en om negatieve feedback te incasseren. Mensen met een negatief zelfbeeld hebben moeite om complimenten te ontvangen want ze geloven niet dat ze zo’n compliment verdienen. Ze vinden zichzelf niet goed genoeg. Wanneer je jezelf niet voldoende waardeert zul je vaak twijfelen aan je prestaties of bijvoorbeeld over je uiterlijk.

Tips hoe je jezelf meer kunt gaan waarderen:

Verminder de zelfkritiek en vermeerder je zelfliefde.

Richt je op alles, de komende weken, wat je aan jezelf kunt waarderen. Overdrijven mag.

Maak een lijst van positieve eigenschappen.

Vraag een paar mensen naar jouw positieve eigenschappen..

Sta de komende weken stil bij wat je waardeert aan jezelf.

Waar ben je trots op?

Wat kun je goed?

 

Herhaal de volgende zin, de komende dagen. Het liefst hardop:

Ik ben goed zoals ik ben met mijn kwaliteiten, eigenheid en zwaktes.

Een positief zelfbeeld zorgt er voor dat je een sterke persoonlijkheid ontwikkelt en het helpt je om gemakkelijker andere mensen tegemoet te treden.

 

Vraag eens naar een compliment

Misschien vind je het vanzelfsprekend dat je je elke dag voor 100 % inzet op je werk, je elke dag iets aardigs doet voor je partner of vind je het gewoon dat je bijvoorbeeld altijd vriendelijk of belangstellend bent. De dingen die we doen vinden we vaak vanzelfsprekend omdat we ze altijd al hebben gedaan of omdat je het van huis uit hebt meegekregen. Wanneer je onopvallend je werk doet, zullen anderen dat vaak ook niet waarnemen. Het is goed om af en toe te melden waar je mee bezig bent of wat je hebt gedaan. Er is niets mis mee om dit eens te delen en naar iemand zijn mening te vragen. Als je een goede prestatie hebt geleverd is het zeker goed om dat te melden. Je mag best zeggen dat je ergens trots op bent. Collega’s en je leidinggevende bewust maken van jouw prestaties zorgt er voor dat anderen beter begrijpen wat jouw werk inhoudt en welke moeite je moet doen. Doordat ze weten wat je doet kunnen ze jouw werk ook beter waarderen en weet men waar je voor gevraagd kunt worden.  Door zelf te delen over jouw werkzaamheden en naar een mening te vragen, krijg je gelijk feedback. Wellicht ook kritische opmerkingen. Maar daar kun je dan gelijk mee aan de slag. Dit voorkomt dat je op een verkeerd spoor gaat zitten. Veel mensen hebben een valse bescheidenheid, maar wat heb je daar aan? Je doet jezelf tekort.

Vraag maar eens aan een vriend(in), goede collega of je partner wat hij of zij bijzonder aan jouw vindt: “ Wat vind je mooi, interessant, leuk, fijn en bijzonder aan mij?”

Hoe zorg jij er voor dat je een compliment krijgt?

Hoop je een compliment te krijgen door te gaan klagen dat het niet lukt?

Hoop je een compliment te krijgen door jezelf af te kraken?

Vraag je letterlijk naar een compliment door te vragen: Wil je mij een compliment geven voor……

Hoop je een compliment te krijgen door enthousiast te vertellen wat je hebt gedaan?

Hoop je een compliment te krijgen door te zeggen dat je trots bent dat je……

Hoop je een compliment te krijgen door te zeggen: Kijk……!

Hoop je in stilte een compliment te krijgen?

Een compliment kost niets en levert heel veel op

Ook interessant: Waarom zijn complimenten geven belangrijk?

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl