You are here: Home » Artikelen over liefde » Hoe ziet een gelukkige relatie eruit?

Hoe ziet een gelukkige relatie eruit?

Liefde is een werkwoord

Van Steenwegen

Wat zijn de succesfactoren van een langdurige liefdesrelatie?

Wat helpt je om samen gelukkig te zijn en te blijven?

Hoe blijf je voor altijd samen?

Na de eerste romantische fase leer je je partner beter kennen en verandert het beeld van de ideale relatie in een realistische relatie. In dit artikel geef ik je inzicht in zeventien geheimen die voor de nodige voeding zorgen, om de liefde voor elkaar in stand te houden. Hier is veel onderzoek naar gedaan.

Geheim 1.       Communicatie is het kernwoord voor een succesvolle relatie.

Om goed te kunnen communiceren, heb je communicatievaardigheden nodig. Die heb je niet zomaar ook al lijkt het heel eenvoudig, dat is het echt niet. Luisteren is een van de moeilijkste vaardigheden die er bestaat in communicatie, omdat we meestal te snel een oordeel klaar hebben of we gaan in de verdediging. Wanneer je goed met elkaar kunt communiceren, ben je in staat om problemen op te lossen. Goed met elkaar praten betekent ook dat je tijd aan elkaar besteedt, waardoor je elkaar beter leert kennen, verschillen in behoeftes beter begrijpt en plezier samen hebt.

Geheim 2.       Overeenkomsten brengen je samen.

Overeenkomsten in bijvoorbeeld opleidingsniveau, religie of dezelfde cultuur, waardoor je elkaar gemakkelijker begrijpt. Het hebben van een aantal dezelfde interesses helpt ook. Hierdoor heb je onderwerpen waar je samen over kunt praten en waardoor je graag samen dingen onderneemt. Bijvoorbeeld door een gezamenlijke interesse in kunst of bepaalde muziek ga je graag samen naar musea of concerten. Wanneer je geen overeenkomsten hebt of niet dezelfde interesses, is de kans groot dat je ieder je eigen ding doet en uit elkaar groeit.

Geheim 3.       Aandacht en begrip voedt de verbinding.

Aandacht en begrip voor elkaars behoeftes, mening en gevoelens, zodat je je gezien en gesteund voelt. Vertrouwen voelen dat je bij je partner terecht kan, dat hij of zij je steunt als je dat nodig hebt, vergroot de relatiekwaliteit en sterkt je in het omgaan met de dagelijkse stress.

 Geheim 4.       Elkaar accepteren ook met de minder leuke eigenschappen.

Je partner accepteren met alle leuke en minder leuke eigenschappen. Dus ook met de eigenaardigheden waar je je gemakkelijk aan irriteert. Je kunt elkaar niet veranderen. Je kunt alleen zelf veranderen als je dat wilt. Niet als de ander dat wil, want dat geeft je eerder het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Humor is een effectief hulpmiddel. Lach om de eigenaardigheden van elkaar.

Geheim 5.       Maatjes zijn versterkt de relatie.

Maatjes zijn waarbij je je eigen behoeften aan de kant kunt zetten en je partner regelmatig laat merken dat je hem/haar waardeert. Wanneer je vriendschap ervaart heb je meer voor elkaar over, ben je gemakkelijker open en eerlijk tegen elkaar en zul je niet zo snel vreemdgaan.  Maatjes zijn betrokken bij elkaar en steunen elkaar door dik en dun. Je durft j geliefde om hulp of een gunst te vragen. “Als ik dit moet vragen, dan hoeft het voor mij niet meer” is een veel gehoorde uitspraak van met name vrouwen. Ze vinden dat hun man bepaalde zaken spontaan of uit zichzelf moet doen. Anders telt het niet. Maar ja wat als dat nu eenmaal niet vanzelf komt? Dan laat je het maar en word je langzaamaan bitter?

Geheim 6.       Gewoon aardig zijn.

Gewoon aardig zijn tegen elkaar lijkt best moeilijk in een intieme relatie, terwijl we bij vriendschappen eerder ons best doen om een goede vriendschap te behouden, kunnen we ons nogal eens onaangenaam gedragen, zoals afreageren, chagrijnig zijn, elkaar afblaffen, je zin willen hebben of gelijk willen hebben. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Daarnaast lijkt het in een intieme relatie redelijk gemakkelijk om de ander verwijten te maken dat je niet tevreden bent. Dit negatieve gedrag kan leiden tot een negatieve spiraal die kan leiden tot een verwijdering. Dus dan ligt het voor de hand dat aangenaam en vriendelijk gedrag bijdraagt aan een positieve relatie. Natuurlijk kun je niet voorkomen dat je een keer chagrijnig bent en de ander afsnauwt of je partner verwijten maakt. In dat geval is het belangrijk dat je iets doet om de band weer te herstellen. Het minste wat je daarin kunt doen, maar voor velen heel moeilijk, is je spijt betuigen of gewoon vragen wat je kunt doen om het goed te maken.

Geheim 7.       De balans tussen geven en nemen.

Zeker een van de belangrijkste kenmerken van een succesvolle relatie is de balans tussen geven en nemen.  Ga maar na als je alleen maar geeft, bloed je langzaam dood, want je krijgt geen emotionele voeding of voelt je een sloof in huis. Maar wanneer de ander alleen maar geeft en jij ontvangt, aandacht, zorg, hulp, ruimte om jezelf te zijn alles te doen wat je wilt, dan bouw je onbewust een schuld op, die op een gegeven moment niet meer in te lossen is. Geen balans, geen gelijkwaardigheid. Bij een gelijkwaardige balans is er minder spanning, minder onenigheid, minder verwijten, minder strijd. Dus meer tevredenheid en blijdschap.

Geheim 8.       Omgaan met kwetsbaarheid betekent het delen emoties.

Kwetsbaarheid betekent dat je accepteert dat onzekerheid en gevoeligheid onderdeel zijn van het mens zijn. Je kunt leren weer bewust te worden van je kwetsbaarheid. Je kunt leren om te gaan met lastige emoties van jezelf en anderen zoals boosheid, verdriet en angst. Emoties kun je leren te accepteren als een natuurlijk onderdeel van jezelf. Om je kwetsbaarheid te kunnen accepteren is het belangrijk dat je gevoelens van onzekerheid, angst, schaamte en verdriet toe staat.  Uit onderzoek komt naar voren als je in staat bent je emoties te herkennen en uit te spreken, verbetert de relatie aanzienlijk.

 Geheim 9.       Je veilig en geborgen voelen.

De basis van een goede relatie begint bij dit gevoel van veiligheid en geborgenheid. Je hebt het gevoel dat je helemaal jezelf mag zijn. Geborgenheid uit zich doordat je er voor elkaar bent; je kunt je zorgen en onzekerheden kwijt, gevoelens mogen er zijn en je deelt de verantwoordelijkheden. Beiden draag je bij; financieel, huishoudelijk en relationeel. Ieder op zijn/haar eigen manier. Bij een goede relatie blijft het gevoel van veiligheid en geborgenheid bestaan maar dat gaat niet vanzelf. Een gevoel van veiligheid nodigt je uit om eerlijk te zijn naar elkaar. Vooral over zaken die niet leuk zijn om te bespreken, bijvoorbeeld wanneer je teleurgesteld ben tin je partner of vind dat hij/zij iets doet wat je niet OK vindt.

 Geheim 10.     Gevoelens van liefde ervaren en vormgeven.

De bodem waar je relatie op groeit is de liefde die je voor elkaar voelt. Je uit je gevoelens van liefde door elkaar te knuffelen, dingen voor elkaar te doen, elkaar complimenten te geven, lief voor elkaar te zijn, aandacht voor elkaar te hebben, elkaar een plezier te doen en elkaar de ruimte te geven. Van je partner houden laat je zien in je gedrag. Het betekent dat je je liefdevol gedraagt, dat je er voor elkaar bent en dat je aardige dingen tegen elkaar zegt.

Geheim 11.     Deel wat je bezighoudt, maak van je hart geen moordkuil.

Het gaat erom dat je deelt hoe je je leven; je werk ervaart, wanneer je gelukkig bent, wat je moeilijk vindt, waar je blij van wordt, wat je worstelingen zijn. Zorg dat er momenten zijn van rust en tijd zodat deze gevoelens de ruimte kunnen krijgen.

Geheim 12.     Voor jezelf op kunnen komen.

Je weet wat je wilt, wat je bereid bent te geven en te investeren en je weet waar je grenzen liggen. Het kost je geen moeite om dit te bespreken. Je laat je niet manipuleren om dingen tegen je zin te doen. Dat betekent niet dat je ook wel dingen doet om je partner tegemoet te komen of hem/ haar een plezier te doen.

Geheim 13.     Ruzies kunnen oplossen

Ruzies zijn er nu eenmaal of noem het een stevige woordenwisseling of het uiten van je boosheid omdat je ervan baalt dat je partner voor de zoveelste keer een afspraak niet nakomt. Er is niets mis met een ruzie want daardoor worden zaken onomwonden op tafel gelegd. Maar het is belangrijk dat er daarna een goed gesprek komt om deze onenigheid constructief op te lossen.

 Geheim 14.     Intimiteit en seksualiteit brengt je dichter bij elkaar

Intimiteit betekent nabijheid. Nabijheid door te delen wat je bezighoudt, nabijheid door knus samen te zijn en elkaar aan te raken en nabijheid door seks. Vaak zijn hierin verschillen in behoeftes. De ene partner wil meer intimiteit en de andere partner wil meer seks. Veel mensen weten niet hoe ze vorm moeten geven aan intimiteit. Vaak mist er een emotioneel bewustzijn, waardoor je niet weet wat je voelt. En als je niet weet wat je voelt kun je je gevoelens ook niet delen, een voorwaarde voor intimiteit.

 Geheim 15.     Omgaan met verschillen in behoeften

Na de romantische fase ga je elkaar steeds beter leren kennen. Je ontdekt dat er nogal verschillen zijn in karakter en in behoeften. De een houdt van avontuur en de ander houdt van zekerheid. De een wil graag dingen ook alleen doen en de ander is een familiedier. Het is de kunst om elkaar de ruimte te geven en elkaars autonomie en verlangens te respecteren en tegelijkertijd zorg te dragen voor de relatie. Aan de ene kant betekent dat ruimte geven en aan de andere kant betekent het meebewegen. Je kunt elkaar geven wat de ander nodig heeft of vraagt. De balans in geven en nemen is een voorwaarde voor een goede relatie.

Geheim 16.     De relatie niet als vanzelfsprekend beschouwen.

Fijne relaties beginnen vaak met een klik dat het fijn voelt om bij elkaar te zijn. Tijdens de romantische fase lijkt alles vanzelf te gaan, maar geen enkele relatie gaat vanzelf. De eerste indrukken zeggen verder niets over het totale wezen van de ander. Die moet je nog leren kennen. Een van de grote valkuilen in een langdurige relatie is dat je de liefde van je partner voor vanzelfsprekend aanneemt. Wat helpt is dat je regelmatig je dankbaarheid en vreugde over de relatie uitspreekt. Helaas leven we niet in een cultuur waarin we gemakkelijk complimenten geven. Gelukkig kun je dit leren. Ga maar voor jezelf na hoe het voelt als iemand jou een compliment geeft of waardering uitspreekt voor wat je hebt gedaan of voor wie je bent. Wil je dat je partner stopt met klagen? Geef waardering! Iemand die waardering krijgt is eerder bereid iets terug te doen.

Geheim 17      Vraag regelmatig feedback om irritaties en misverstanden te voorkomen.

Ieder mens heeft blinde vlekken. Je denkt bijvoorbeeld dat je altijd aardig bent maar ongemerkt lijk je toch wel vaak onaardige opmerkingen te maken of kritiek te geven. Vraag daarom regelmatig of je intenties in de relatie ook zo overkomen. Ga bij negatieve feedback jezelf niet verdedigen. Maar incasseer het en vraag door bij onduidelijkheid.

Wil je samen aandacht besteden aan het verbeteren van jullie relatie?

Relatie coaching

Individuele coaching

 

Wil je eerst gratis kennismaken met mij (Marja Postema) ?  Dat kan. Meld je aan via het contactformulier.

Onderzoek hoe je relatie ervoor staat met behulp van de gratis Relatiescan

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens deelt en bespreekt.

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl