Mocht je als kind boos zijn?
Werden je ouders wel eens boos?
Je hebt misschien geleerd dat het geen zin heeft om boos te zijn of je bent bang dat er een vervelende ruzie ontstaat. Ook al voelt het heel onrechtvaardig wat er gebeurt, je onderdrukt je boosheid. Uiteindelijk baal je van jezelf dat je niets hebt gezegd. Wellicht reageer je je af op je hond, je vrouw of je kind.
Hoe kun jij nu het beste omgaan met boosheid?
Wanneer je opgroeit met veel ruzie tussen je ouders of tussen broers en zussen en je ziet dat mensen daaronder lijden, dan zul je moeite hebben om boos te worden. Of je groeit op met een verbod op boosheid, waardoor alle onenigheid onder de mat werd geveegd voor de goede lieve vrede, voor de zogenaamde harmonie, die er eigenlijk niet meer was. In dat geval zul je ook moeite hebben om je boosheid te uiten. Te veel of te weinig geuite boosheid door familieleden in je kindertijd, kan angst voor boosheid veroorzaakt hebben.
Boosheid is een ingewikkelde emotie
Veel mensen hebben boosheid niet leren uiten op een constructieve manier. Veel vrouwen gaan huilen als ze boos zijn. Dat is nogal verwarrend voor de omgeving. Want de omstanders willen je dan gaan troosten, terwijl je dat helemaal niet nodig hebt. Terwijl mannen boos kunnen worden als ze verdrietig zijn. Alsof ze het verdriet van zich af willen slaan. Dat is ook verwarrend voor de omgeving omdat boosheid weer boosheid oproept, terwijl je op dat moment eigenlijk troost nodig hebt.
Door de beelden die we hebben van een vrouw en een man, zien we een boze vrouw als een kenau en een huilende man als een watje. Dat maakt het er niet makkelijker op.
Boosheid is een sterke energie die naar buiten wil. Dus als je veel boosheid onderdrukt, krijg je daar fysiek last van bijvoorbeeld door gespannen spieren of maagpijn. Als het niet naar buiten kan, gaat het binnen in je een weg zoeken. Dat voelt vaak als een enorme onrust en een neiging om je af te reageren. Het wil eruit.
Een belangrijke functie van boosheid is jezelf begrenzen.
Veel mensen zien boosheid als een negatieve emotie. Dat is begrijpelijk omdat boosheid tot destructie kan leiden zoals mishandeling en het in elkaar slaan van alles wat je op dat moment tegenkomt.
Maar boosheid is een natuurlijke reactie op grensoverschrijdend gedrag. Je beschermt jezelf en je begrenst jezelf door aan te geven wat je niet wilt. Daarvoor hoef je niet uit je dak te gaan. Je kunt de energie gebruiken om op normale toon aan te geven dat je ergens niet van gediend bent. Maar de energie zal voor de ander voelbaar zijn. Het maakt je krachtig.
Zo kan boosheid je ook helpen om iets te bereiken.
Lang geleden volgde ik een loopbaantraject. Ik opperde dat ik wel coach wilde worden. De loopbaancoach raadde mij dat ten strengste af omdat het veel te moeilijk zou zijn. Deze opmerking activeerde mijn boosheid en de energie om te bewijzen dat mij dat wel zou lukken. En zie hier! Ja, het was moeilijk ha ha, maar niet onmogelijk.
Boosheid helpt mensen die tegen een bepaald onrecht zijn, om in actie komen en te protesteren. Dat komt allemaal voort uit de energie van boosheid.
Tips om je boosheid te uiten
Bevestig je boosheid
Zeg tegen jezelf dat je boos bent en dat dat OK is.
Praat over je boosheid
Vertel een goede vriend of je partner over je boosheid. Iemand waar je ongecensureerd en ongenuanceerd even kunt spuien. Dat lucht op. De ergste spanning is er dan af. Vervolgens ben je in staat om vanuit verschillende perspectieven naar een situatie te kijken en te onderzoeken wat je nu precies boos maakte.
Onderzoek de oorzaak van je boosheid
Vervolgens onderzoek waardoor de boosheid is ontstaan. Waar gaat het om? Waar ben je door getriggerd? Geef daar woorden aan. Dit zijn opties:
Ben je niet serieus genomen?
Heeft iemand je respectloos behandeld?
Ging iemand over je grenzen?
Voel je je onrechtvaardig behandelt?
Als je het gesprek met de ander aangaat, zorg er altijd voor dat je begint met ‘Ik voel…’ in plaats van de vinger naar de ander te wijzen.
Licht er een andere emotie aan ten grondslag?
Zie de situatie nog een keer voor je en vraag je af of je geraakt was. Geraakt is iets anders dan boos. Misschien ben je gekwetst of voel je je afgewezen of niet gezien. Dat is een ander verhaal. Dat vraagt van je om je kwetsbaar te laten zien. Boosheid is in dat geval geen effectieve strategie.
Wil jij je boosheid kwijtraken?
Geef uitdrukking aan je boosheid op een veilige manier.
Ga hardlopen, fietsen, houthakken, ga de tuin omspitten of squashen, zodat je je energie op een fysieke manier kwijtraakt. Het mooiste is als je daar geluid bij kan maken.
Geluid geven aan boosheid
Luister naar agressieve muziek die de boosheid oproept en waar je mee kan brullen en schreeuwen.
Ga op de fiets of in de auto naar een verlaten plek en schreeuw het eruit. Dat kan in scheldwoorden zijn, maar het kunnen ook gewoon geluiden zijn. Boosheid is niets anders dan een energie, en deze boze energie kun je kwijtraken door woorden of geluiden de vrije loop te laten gaan en jezelf te bevrijden van deze emotie.
Bewegen op muziek
Luister naar muziek waarop je karatebewegingen kunt maken zoals Hiphop; in de lucht trappen, slaan, boksen. Het helpt om er geluid bij te maken.
Onze woede is net een klein kind dat om zijn moeder huilt.
“Wanneer een baby huilt, neemt zijn moeder hem voorzichtig in haar armen en luistert en kijkt om te zien wat er scheelt. De liefdevolle handeling waarbij de baby met tederheid wordt vastgehouden, sust het leed van de baby al. Zo kunnen we ook onze woede in onze liefdevolle armen nemen, dan voelen we meteen verlichting. We hoeven onze woede niet af te wijzen. Het is een deel van ons dat onze liefde nodig heeft. Als we ons kalm en rustig voelen, kunnen we onze woede onder de loepen nemen en zien we duidelijk onder welke omstandigheden onze woede naar boven komt.”
Thich Nhat Hanh
Je kunt leren je boosheid te uiten zonder explosief of gewelddadig te zijn.
Je kunt leren de energie van boosheid te gebruiken om voor jezelf op te komen, zonder boos te hoeven zijn.
Heb je behoefte aan begeleiding hierbij?
Ik, Marja Postema, help je graag.
Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek
Ben je al even bezig is met bewustwording en je persoonlijke ontwikkeling?
Heb je behoefte aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen?
Heb je behoefte aan een persoonlijke en professionele ontwikkeling?
GEACCREDITEERDE OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP
Lees meer over deze opleiding