You are here: Home » Artikelen over boosheid » De formule om te vergeven

De formule om te vergeven

 

 

 

 

 

Stel dat je bereid bent te vergeven, hoe zou je dat dan doen?

Wat moet je denken om te kunnen vergeven?

Wat maakt dat je iemand wel of niet kunt vergeven?

Heeft iemand jou ooit vergeven?

Het gaat erom dat je accepteert dat mensen onvolmaakt zijn. Niet vergeven betekent het leven niet accepteren zoals het is. Vergeven is begrijpen. Probeer je te verplaatsen in de ander vanuit zijn levensgeschiedenis.

Vergeven heeft niets met vergeten te maken

De paradox van vergeving.

Vergeving gaat nooit over de ander, het gaat over jou. Maar wat de ander deed om jou pijn te doen, heeft misschien wel helemaal niets met jou te maken.

Uit: De Formule om te vergeven

Mensen doen je pijn om allerlei redenen:

  • Toevallig
  • Omdat je deed denken aan iemand uit zijn/haar verleden
  • Omdat je iets triggerde waar diegene gevoelig voor is.
  • Door een gebrek aan bepaalde vaardigheden
  • Door een persoonlijkheidsstoornis
  • Door onvervulde behoeften

De Formule om te vergeven gaat over jou.

  • Het betekent dat je de pijn die deze persoon je heeft aangedaan, helemaal loslaat.
  • Het betekent dat je de greep die dit verhaal op je leven heeft gehad, laat gaan.
  • Het betekent dat je je ontdoet van een stuk bagage dat je niet langer met je mee hoeft te slepen.
  • Het betekent niet dat je vergeet wat je is aangedaan.
  • Het betekent dat je wellicht iets leert door wat er gebeurd is.

We kennen allemaal wel iemand die je iets heeft aangedaan, wat je moeilijk kunt vergeven.

Ook al is het jaren geleden, op het moment dat je aan die situatie denkt voel je de boosheid opborrelen. Het kan een ex-partner zijn of een broer of zus of wat ooit je beste vriend(in) was. Wat diegene heeft gedaan of nagelaten voelt onvergefelijk. Als je aan het idee denkt van vergeving of iemand raad je dit aan, dan heb je een tiental redenen om niet te vergeven; de pijn die het heeft veroorzaakt, de onrechtvaardigheid, de vernedering die je hebt ervaren of het verraad…….

Maar er komt een moment dat je beseft dat je door niet te vergeven en je in boosheid en bitterheid blijft hangen, je jezelf geweld aandoet. De ander is waarschijnlijk doorgegaan met zijn of haar leven maar jij zit met je eigen gebakken peren. Voor wie moet je dan vergeven? Precies, voor je eigen gemoedsrust.

Degene die wraak nastreeft, zou eerst twee graven moeten graven.

Chinees spreekwoord Uit; De Formule om te vergeven

Vergeven is niet even een knop die je om kunt zetten, het is een proces.

Het proces begint met een besluit dat je bereid bent te vergeven omdat het niet vergeven je belast, je hard maakt, waardoor je hart gesloten blijft. Je kunt pas vergeven als je het echt wilt en je er echt klaar voor bent. Het is jouw reis die zolang duurt als jij nodig hebt.

Wat levert het op een boos te blijven?

Slachtoffer zijn levert je aandacht, medelijden en medeleven op.

Boosheid geeft je een enorme vecht energie, die je wellicht miste in je leven.

Zolang je vecht en vindt dat je in je gelijk staat, hoef je de pijn niet te voelen.

Het wordt een innerlijke strijd tussen vasthouden en overgeven. Het laatste voelt alsof je verliest. Ook al is dat een illusie.

Niet vergeven kan gaan over de pijn die je over wilt dragen aan degene die je de schuld geeft.

Soms is vergeven moeilijk omdat je niet voldoende erkenning hebt gekregen voor het leed dat je is aangedaan.

Als iemand je kwaad heeft gedaan, is het heel bevredigend om je moreel hoogstaand te voelen.

Boosheid wordt een strijd tegen het onrecht in de wereld.

Van het persoonlijke onrecht verplaats je je gemakkelijk in andere situaties van onrecht. Je boosheid wordt een motor om je druk te maken over andere zaken die bevochten kunnen worden. Wie weet word je een volgende Don Quichotte.

De keuze is aan jou

Het loslaten van de rol van slachtoffer zijn betekent dat je ervoor kiest het verhaal van wat je aangedaan is, anders te gaan vertellen of niet meer gaat vertellen. Je kunt ervoor kiezen de rol van slachtoffer los te laten.

Vergeven betekent dat je de pijn verwerkt over wat je is aangedaan. Dat je uit het verhaal stapt dat je steeds weer verteld.

Dat je alleen kan vergeven als je er klaar voor bent. Dat er een wond blijft. Dat het leven er anders uitziet zonder woede en wrok. Dat je innerlijke rust kunt gaan ervaren.

Boete en straf kunnen het gebeurde niet ongedaan maken.

Hoe reageren vrienden en familie op je boosheid? Eerst zullen ze heel meelevend zijn, maar er komt een punt dat ze vinden dat je verder moet met je leven en dat je dit gebeuren achter je moet laten. Ben je bereid om je vriendschappen hiervoor te verliezen?

Jouw beeld van een veilige, rechtvaardige of eerlijke wereld is niet meer hetzelfde. Dat kan een schok zijn en een hard gelag om te accepteren dat het leven nare verassingen in petto kan hebben. Vast houden aan woede en haat is de onwil om dit gegeven te accepteren.

Het is jouw kijk op de wereld, op het leven die veranderd moet worden. De kijk op de wereld en op het leven is vertroebeld door wantrouwen, machteloosheid en boosheid. Maar ook door je familiegeschiedenis. Ga eens na met welke beelden van vergeving of juist geen vergeving je bent opgegroeid. Speelde er gevoelens van wrok in de familiegeschiedenis? Waren er andere invloeden die je een beeld gaven over vergeving in je leven?

Maak een zwarte lijst met de namen van de mensen die jou iets hebben aangedaan.

Komen er gelijksoortige situaties in voor.

Komen er gelijksoortige mensen in voor?

Komen er gelijksoortige problemen in voor?

Dient zich een levensthema aan? Met andere woorden een situatie die zich met verschillende mensen op verschillende manieren steeds maar weer voordoen?

Keert hetzelfde probleem met andere mensen steeds weer terug? Dan heb je je thema te pakken. We kennen allemaal het thema dat je steeds maar weer de zogenaamde verkeerde partner kiest.

Levensthema’s ontstaan in het gezin waarin je opgroeit.

Ieder kind groeit op in een krachtenveld tussen ouders, grootouders en broer en zussen, waarin je je best doet om gezien en gehoord te worden en vooral om geliefd te zijn. Er zijn verschillende omstandigheden die een grote impact kunnen hebben op je ontwikkeling. Denk aan een afwezige ouder, een gewelddadige ouder, een ouder met psychische problemen, een zieke ouder, een gehandicapte broer of zus, jaloezie en rivaliteit tussen broers en zussen, te veel verantwoordelijkheid als kind, kritische ouders die willen dat je presteert, het oudste of jongste kind zijn, gepest worde of misbruikt worden. Omstandigheden die geleid kunnen hebben tot een gevoel dat je er niet toe deed, dat je niet goed genoeg was of dat je je tekortgedaan voelde.

Wanneer je in staat bent om je thema’s te herkennen en te benoemen kun je ze aanpakken en oplossen. We zijn deels zelf verantwoordelijk voor hoe mensen ons behandelen. Dus de vraag is wat je zelf doet waardoor je bepaalde mensen aantrekt of waardoor je bepaalde reacties krijgt. Wanneer je dat eenmaal in de gaten hebt, kun je de loop van het gebeuren veranderen. Dezelfde mensen komen nog op je pad en drukken op de oude knop maar je ziet het gebeuren vanaf een afstand en kunt er wellicht om lachen, want het heeft geen vat meer op je.

Vergeven gaat over het openen van je hart.

Woede is er zolang het hart gesloten is. Wanneer het opent kan de pijn naar buiten komen. Je thema’s zijn onverwerkte pijnen die hun wortels hebben in het verleden. Door deze pijn te verwerken bereid je de weg om te kunnen vergeven. Door de pijn te verwerken kun je deze gebeurtenissen uit het verleden loslaten. Daarmee is de rol van dit thema uitgespeeld. Anderen kunnen nog op deze knop drukken, maar de trigger is uitgewerkt. Dat geeft een enorm gevoel van vrijheid.

Visualisatie; loslaten.

Stel je een vuurkorf voor. Al je beelden van onrechtvaardige en nare gebeurtenissen gooi je in de vuurkorf in zware brokken van woede, wrok en bitterheid. Zie hoe het oplost in het vuur en hoe de as wegwaait in de wind. Ervaar hoe je bevrijd wordt van deze last.

Ritueel in het loslaten

Maak een collage met beelden en woorden van jouw innerlijke krachtenveld zoals het is met woede en wrok. Maak vervolgens een collage met beelden en woorden van jouw leven zonder woede en wrok en met vergeving. Verscheur of verbrand de eerste collage.

Inspiratie; De formule om te vergeven. Auteur Kathleen Griffin

Wil je jouw thema ontdekken en leren op een meer ontspannen manier in het leven te staan?

Dit onderzoek doe je tijdens de cursus Wie ben ik?

Of je kunt dit proces door middel van individuele coaching doorlopen.

Wil je eerst gratis kennismaken?

Dat kan. Meld je aan via het contactformulier.

 

Ben je een professional die met mensen werkt?

Leer een effectief stappenplan om emotionele intelligentie te ontwikkelen bij je cliënten. De opleiding is geaccrediteerd bij verschillende beroepsopleidingen. Meer info vind je hier:

BASIS OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl