You are here: Home » Artikelen over liefde » Waarom ontvangen van liefde zoveel moeite kost

Waarom ontvangen van liefde zoveel moeite kost

In plaats van een romantische liefde heb je uiteindelijk veel meer aan een realistische liefde.

Het voorkomt dat je vanuit een droom en een verlangen, liefde denkt te zien, terwijl het er niet echt is. Het gevolg kan zijn dat je je steeds eenzamer gaat voelen, omdat de liefde die je denkt te krijgen, niet is gekomen. Dan was de liefde blind; Ergens weet je dat je partner van je houdt, maar je ontvangt niet het gevoel dat er van je gehouden wordt, waarmee je hart wordt verwarmd. Dat is het gevolg van een romantische liefde.

In een relatie kan de liefde niet constant stromen, (een romantisch beeld) omdat je te maken hebt met verschillen in behoeftes en verwachtingen, verschillen in manier van communiceren, die voor irritatie en teleurstelling kunnen zorgen. Zo kan de ene partner veel behoefte hebben om veel samen te doen, terwijl de andere partner meer op zichzelf wil zijn of met anderen dingen wil doen.

Het is realistisch om te verwachten dat je je het ene moment diep verbonden kunt voelen met je partner en een ander moment je je totaal niet begrepen voelt. Zo bestaat een relatie uit een eenheid en een tweeheid. Daarvoor is het nodig om elkaars verschillen te respecteren.

Wanneer je verwacht dat de liefdesstroom een constante stroom moet zijn, waarbij je voortdurend in elkaar op gaat, dan zul je gefrustreerd en teleurgesteld worden. Want dit is onmogelijk. Je kunt niet voortdurend, perfect op elkaar afgestemd zijn, want je bent verschillend en hebt ook verschillende behoeftes.  De ene partner heeft behoefte aan geruststelling en veel intimiteit en een andere partner heeft juist behoefte aan meer eigen ruimte.  Wanneer je verwacht dat je partner hetzelfde moet willen, creëer je onenigheid en onbegrip. Dit creëert pijn en scheiding en vervolgens voel je je niet verbonden en volslagen alleen.

Ben je liefdevol als je wilt dat je partner van je houdt zoals jij dat voor je ziet?

Ben je liefdevol als, je door de ander steeds tevreden te stellen, verwacht dat je liefde terugkrijgt?

Je bent verliefd en opent jezelf

Je geeft je over zoals een poes haar kwetsbare buikje toont om aangeraakt te worden. Vervolgens word je overmand door angst dat diegene waar je je voor open hebt gesteld, je kan kwetsen, afwijzen of weglopen. Je voelt je compleet afhankelijk.

Bij de eerste scheuren in de relatie, zoals verwachtingen die niet uitkomen, een felle afwijzende opmerking of een moment waarop je genegeerd wordt, treden alle beschermingsstrategieën in werking. Je gaat je meer en meer irriteren om kleine onbeduidende dingen. Daarmee laat je op een indirecte manier merken dat je bang bent voor het verlies van liefde. Om de afwijzing voor te zijn trek je je liefde terug. Dat leidt tot isolatie en eenzaamheid.

Blind geworden voor de liefde

Je kunt ook denken dat er voor jou geen liefde is, omdat je er diep van binnen van overtuigd bent dat je niet iemand bent om van te houden of omdat je denkt dat je niet interessant of slim genoeg bent. Je verwacht dat je niet volledig geaccepteerd en geliefd zult worden. Dan gaan alle kleine, warme momenten dat iemand je laat weten dat je graag gezien en gewaardeerd wordt, aan je voorbij. Je bent blind voor de liefde geworden. In dat geval lukt het de warme stralen van liefde niet om door te dringen in jouw negatieve innerlijk. Je bent niet ontvankelijk voor het toelaten van liefde. Wanneer je in beslag wordt genomen door zorgen of dichtgeslagen bent door angst, zul je niet in staat zijn om liefde te ontvangen.

De verwonding van het hart

Wanneer je in het diepst van je hart niet gelooft dat je iemand bent om van te houden, dan wordt het moeilijk om liefde te geven en vooral om liefde te ontvangen.

Door het onzekere gevoel of er wel van je gehouden wordt of dat je wel jezelf mag zijn, kun je moeite hebben om de ander te vertrouwen en toe te laten in je hart. Maar je kunt je ook, om jezelf te beschermen, hard en kritisch opstellen. Bij het geringste vermoeden dat je bekritiseerd of afgewezen wordt ga je in de aanval. De basisangst die hier een rol speelt is de angst voor afwijzing.

De andere angst die de oorzaak kan zijn van een gesloten hart, is de angst om verzwolgen te worden. Deze angst leidt er in relaties vaak toe dat je je terugtrekt. En zo snijd je jezelf af van een belangrijke emotionele voedingsbron, waardoor je vervolgens in een eenzame leegte of een depressie terechtkomt. Wanneer je twijfelt of er van je gehouden wordt, kan er een koud, zwart gat in je psyché ontstaan, omdat je ervan uit gaat dat je waardeloos, slecht of onbetekenend bent.

Bij elke rimpeling in de relatie, zoals een ruzie of een teleurstelling, word je weer bevestigd dat er niet van je gehouden wordt. Het verlamt je of doet je op de vlucht jagen of zet je in een vijandige stand.

De breuk met de liefde is meestal het gevolg van een gebrek aan liefde en geborgenheid in de kindertijd.

Veel ouders geven liefde op een voorwaardelijke manier. Daardoor krijg je als kind het gevoel dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om liefde te krijgen. Kinderen proberen zich tegen de pijn van voorwaardelijke liefde te beschermen, door zich terug te trekken of af te sluiten van hun verlangens.

Maar er zijn ook ouders die emotioneel afwezig zijn, veroorzaakt door hun eigen psychische verwonding. Wanneer je ouders niet in staat waren om je een warm, geborgen gevoel te geven, dan groei je op met de angst dat relaties tot verlating, gemis of verlies kunnen leiden.

Conclusies die je mogelijk in de kindertijd hebt getrokken:

  • Je neemt me niet zoals ik ben
  • Je wilt gebruik van me maken
  • Je geeft niet om me
  • Je bent alleen geïnteresseerd in jezelf
  • Je wilt me controleren
  • Ik moet doen wat jij belangrijk vindt
  • Je ziet me niet echt
  • Je neemt me niet serieus
  • Je accepteert niet wie ik echt ben
  • Je geeft me niet wat ik nodig heb

De meest fundamentele conclusie is: Je houdt niet van me zoals ik ben!

Onvoldoende liefde en koestering van de ouders enerzijds of anderzijds een controlerende, manipulerende houding van de ouders, die voorwaardelijke liefde hebben gegeven, kan geleid hebben tot een basisgevoel van onzekerheid, wantrouwen en wrok.

Je liefdevol omarmd voelen

Liefde van een ander geeft je een gevoel dat je geborgen bent, dat je mag zijn zoals je bent. Het is een open, warme gevoelsstroom, die je diep kan ontroeren. Wanneer de liefde over en weer stroomt, voel je je ten diepste verbonden. Door liefde kun je het leven gemakkelijker aan, want je wordt gevoed door de liefde. Wanneer de liefde door je heen stroomt, dan voel je je niet langer afgescheiden, maar verbonden. Dat kun je op elk moment van de dag ervaren, bij een mooie zonnige dag, een vriendelijke glimlach, een aanhankelijk dier en een knuffel van je partner.

Thuiskomen in jezelf

Je kunt ook jezelf liefdevol omarmen door al je gevoelens toe te staan en je behoeften te accepteren. Dat is thuiskomen in jezelf, helemaal aanwezig zijn. Dan hoef je jezelf niet meer te bewijzen en je bent voor gevoelens van liefde niet afhankelijk van een ander. Je kunt ook jezelf liefhebben.

De liefde weer laten stromen

Om de liefde weer te kunnen laten stromen zul je je eerst bewust moeten worden van de blokkades. Onbewuste blokkades werken ondergronds door op een onbewuste manier d.m.v. wantrouwen, wrok, angst en verkeerde waarneming.

We zitten allemaal met onvervulde emotionele behoeftes uit de kindertijd.

Relatieproblemen beginnen wanneer we verwachten dat de ander het koude gat in ons hart vult met warme gevoelens van liefde. Dan ontstaat er een afhankelijkheid waarbij de stroom van liefde niet wederzijds is. Je gaat vervolgens je partner zo controleren en manipuleren om deze liefde te krijgen. Je zult nooit in staat zijn om de pijn in je hart te helen, zolang Je concentreert op je partner, die moet compenseren wat je in de kindertijd niet hebt gekregen. Wanneer je je partner voortdurend verwijten gaat maken dat hij niet aan je verwachtingen voldoet, vernietig je de liefde.

Alleen jijzelf kan voor die wederzijdse verbinding zorgen door je eigen hart te openen, de ware bron van liefde.

Je zult nooit het gevoel hebben dat er van je gehouden wordt, tot je van jezelf houdt

Arnaud Desjardins

Inspiratie: Liefde geven en ontvangen (auteur John Welwood)

Kom je er samen niet uit?

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching of relatiecoaching

Neem contact op via het contactformulier voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we kijken wat voor jou of jullie de beste aanpak is.

 

Voel je weer verbonden met je partner met behulp van de gratis Relatiescan

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens deelt en bespreekt.

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Heb je te vaak last van verwijten en ruzie met je partner?

Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten.  Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie.  Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.

Online cursus Probleemloos communiceren met je partner

Willen jullie alles uit je relatie halen?

Wil je optimaal van elkaar kunnen genieten?

De online Relatie jaartraining voor meer verbinding krijg je een jaar lang ondersteuning voor een duurzame liefde.

De ultieme online relatie jaartraining

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl