You are here: Home » Artikelen over jezelf zijn » Wat is mijn betekenis op aarde?

Wat is mijn betekenis op aarde?

Vraag jij je wel eens af wat jouw betekenis is of waarom je de dingen doet die je doet?

Ik vind dat een interessante vraag omdat ik geloof dat we onbewust worden aangestuurd door diepere drijfveren.

Wat zijn dan die diepere drijfveren?

Waarom doe je dit werk?

Waarom leef je zoals je leeft?

Door de hectiek van de dag vergeet je vaak de zin te zien van jouw leven.

Het leek me een zinvol onderwerp om bij stil te staan.

Diepere drijfveren zijn meestal jong ontstaan.

Misschien denk je, weer die kindertijd, kunnen we dat niet achter ons laten? Helaas de eerste tien jaar zijn zo ongelofelijk bepalend voor ons latere leven. Onbewust heb je allerlei conclusies getrokken over jezelf, over hoe je met mensen om moet gaan, wat jouw mogelijkheden zijn en of de wereld een veilige plek is.

Al jouw ervaringen in de eerste tien jaar van je leven vormen samen jouw fundament.

De een ontwikkelt een stevig fundament en een ander een wiebelig fundament.

Mijn fundament is deels stevig door zorgende, verantwoordelijke ouders, die structuur gaven, voeding en een veilig huis. Deels is mijn fundament wiebelig door gebrek aan emotionele bevestiging, gebrek aan sociale opvoeding, gebrek aan eigenwaarde en zelfvertrouwen. In dat Groningse gezin waarin ik opgroeide werd niet met elkaar gepraat. Emoties speelden helemaal geen rol. Mijn ouders en velen van hun generatie werkten hard en leefden sober. Ze benaderde het leven vanuit een praktische nuchterheid. Gevoelens bestonden niet.  Daardoor verdween dat belangrijke onderdeel, het gevoelsleven, dat een kompas is voor wie je bent en waar je naar verlangd, uit het bewustzijn.

Door dat deels wiebelige fundament hield ik me op de achtergrond en wist ik niet hoe ik me in de ‘wereld’ moest bewegen. Eigenlijk was ik verlegen en onzeker maar ik ontwikkelde een nuchtere zelfstandige buitenkant waarin ik dacht niemand nodig te hebben. Toen ik rond mijn dertigste op allerlei vlakken in het leven (relatie, vriendschappen en werk) vastliep is mijn persoonlijke ontwikkelingsreis begonnen.  Mijn diepste drijfveer destijds was om mij te ontworstelen uit een diepe afgesloten, afgescheiden eenzaamheid en onvermogen om mezelf te voelen en mezelf kenbaar te maken aan anderen zodat ik eindelijk verbinding kon ervaren met mezelf en met andere mensen.

Het antwoord op de vraag Wat is mijn betekenis op aarde is ontstaan door mijn levensreis en uiteraard door opleidingen te volgen die mij hielpen om naast een ervaringsdeskundige ook professioneel deskundig te worden. Mijn drijfveer is nog steeds dat ik wil groeien in mijn mogelijkheden om mijn leven ten volle te leven.

Het voelt als vanzelfsprekend om deze ontwikkeling te delen om je te helpen jouw drijfveer te vinden. Door drijfveren te verkennen ontstaan interesses en passies. Zo zijn er bij mij twee grote passies ontstaan. De werking van EMOTIES en gevoelens en de impact van je kinderjaren op je volwassen leven.

Het gebrek aan emotionele bewustzijn heeft ertoe geleid dat ik totaal vastliep in mijn leven; ik kon geen relatie vasthouden, wist niet hoe ik vriendschappen moest onderhouden, wist überhaupt niet hoe ik me tot andere mensen kon verhouden Ik was eigenlijk nooit echt blij. Eigenlijk voelde ik bar weinig. Mijn interesse in EMOTIES is een passie geworden omdat het me steeds duidelijker werd dat emoties en gevoelens in elke ontmoeting een rol spelen. Op dit gebied had ik veel te leren.

Vraag jij je wel eens af wat jouw drijfveren in jouw leven zijn?

Een van de grote handicaps bij het terugkijken naar je verleden, is dat veel mensen een te rooskleurig beeld hebben van hun kindertijd. Ze willen hun ouders niet afvallen (gaan we ook niet doen) en ze willen graag dat hun jeugd goed was. Zelfs als die goed was, dan nog ben je gevormd en heb je conclusies getrokken over jezelf en anderen. Wat vaak moeilijk is om te beseffen is dat je als kind de dingen heel anders beleefde dan nu, als volwassene. Wat toen normaal was, of leek, is dat nu misschien niet meer.  Als kind had je nog geen vergelijkingsmateriaal. Door de kracht van vergelijking, zonder oordeel (niet goed of fout), wordt duidelijk hoe je verbonden bent met het verleden en hoe het verleden jouw huidige leven nog steeds leidt en vaak beperkt.

Betekenis geven leidt tot zingeving

Zingeving is de zin die je ergens aan geeft en de zin die je ergens in hebt. Zingeving volgt op betekenis geven waarin je op zoek bent naar een samenhang van je leven. Je geeft betekenis aan gebeurtenissen in je leven en aan de manier waarop je leven is verlopen.  Door op zoek te gaan naar een betekenis en een zingeving, kun je onbegrip, boosheid, verwijten naar anderen loslaten. Je hoeft niemand meer de schuld te geven. Ook aan eventuele brokstukken uit je verleden kun je betekenis geven.

Vraag jij je wel eens af wat jouw drijfveren in jouw leven zijn?

Een van de grote handicaps bij het terugkijken naar je verleden, is dat veel mensen een te rooskleurig beeld hebben van hun kindertijd. Ze willen hun ouders niet afvallen (gaan we ook niet doen) en ze willen graag dat hun jeugd goed was. Zelfs als die goed was, dan nog ben je gevormd en heb je conclusies getrokken over jezelf en anderen. Wat vaak moeilijk is om te beseffen is dat je als kind de dingen heel anders beleefde dan nu, als volwassene. Wat toen normaal was, of leek, is dat nu misschien niet meer.  Als kind had je nog geen vergelijkingsmateriaal. Door de kracht van vergelijking, zonder oordeel (niet goed of fout), wordt duidelijk hoe je verbonden bent met het verleden en hoe het verleden jouw huidige leven nog steeds leidt en vaak beperkt.

Heb je het idee dat je een rol speelt, dat je alleen maar geeft en niets krijgt of dat je je voortdurend aanpast aan de verwachtingen van anderen?

Wordt het niet tijd om eindelijk eens te leven vanuit jezelf?

Heb je zin om op avontuur te gaan en jezelf beter te leren kennen?

Wil je de rode draad ontdekken in je leven?

Wil je meer zinvolheid ervaren in het leven?

Wil je inzicht krijgen in de invloed van het verleden op jouw huidige leven?

Wil je een andere richting geven aan je leven?

Door je familiegeschiedenis te onderzoeken, kun je helder krijgen welke loyaliteiten je belemmeren om jezelf te zijn. Als je wilt begrijpen waarom je steeds in dezelfde ongelukkige patronen terechtkomt, is het zinvol je te verdiepen in het verleden om je te bevrijden van oude loyaliteiten.

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching 

Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou  de beste aanpak is.

 

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP

Voor iedereen die bezig wil zijn met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.

Voor iedereen die vat wil krijgen op verschillende vormen van conditionering en loyaliteit

De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.

Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek

 

Woon je te ver weg maar wil je hier toch mee aan de slag? 

    Online cursus Ontspannen jezelf zijn.

Ik leer je allerlei beelden en ideeën over jezelf, die niet bijdragen aan jouw levensgeluk, los te laten.  Ik biedt je een stappenplan aan waar ik al meer dan 20 jaar mee werk en wat zijn effectiviteit heeft bewezen.

Lees meer over de  online cursus Ontspannen jezelf zijn

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl