You are here: Home » Artikelen over liefde » Zes ultieme handvatten voor een gelukkige relatie

Zes ultieme handvatten voor een gelukkige relatie

Zes effectieve handvatten om je relatie te redden en het goed te houden.

De geheimen van een geslaagde relatie is nu voor iedereen beschikbaar

Elke relatie is een verbintenis tussen twee mensen met ieder hun eigen meningen, karakter, eigenaardigheden en gevoeligheden. Daarom is het niet vreemd dat zelfs in een hele goede relatie, partners moeten dealen met relatieproblemen en conflicten.

Een gelukkige relatie is een emotioneel intelligente relatie, omdat emotionele intelligentie nodig is om te dealen met relatieproblemen en conflicten.

Hoe beter je kunt omgaan met je eigen emoties en met de emoties van je partner, hoe beter je elkaar begrijpt, waardeert en respecteert. Dat betekent dat je op een zorgzame manier omgaat met elkaars verschillen, eigenaardigheden en gevoeligheden. Er zijn altijd verschillen en we hebben nu eenmaal allemaal onze eigenaardigheden en gevoeligheden. Als je wilt dat je partner net zo denkt en doet als jezelf, dan kun je je koffer wel gaan inpakken, want dat werkt niet. Het is niet altijd gemakkelijk om geconfronteerd te worden met je eigenaardigheden, maar door middel van je partner leer je jezelf echt kennen.

Met behulp van zes handvatten kun je je relatie redden en goedhouden. 

Deze handvatten gaan je relatie gelukkig maken en je leven verrijken

Het fundament van een goede relatie is vriendschap.

Ga maar eens na hoe je met je beste vriend omgaat. Meestal is er vanzelfsprekende wederzijds respect, nieuwsgierigheid en betrokkenheid. Je vindt het fijn om in elkaars gezelschap te zijn. Je kent elkaars verlangens, dromen, gevoeligheden en eigenaardige trekjes. Positieve gevoelens hebben in een vriendschap de overhand op negatieve gevoelens. Door de grote mate van positieve gevoelens heb je een immuunsysteem opgebouwd tegen onenigheid, meningsverschillen en conflicten.

De meeste relaties beginnen met een grote mate aan positieve gevoelens. Op dat moment kun je je niet voorstellen dat het om kan slaan naar negatieve gevoelens. Maar in verloop van tijd kan er zoveel irritatie, ergernis, teleurstelling en wanhoop ontstaan dan het gevoel van vriendschap uit het zicht verdwijnt. Wanneer negatieve gevoelens de doorslag geven, wordt alles negatief geïnterpreteerd of als een verwijt ervaren. Als je eenmaal op dit punt bent beland zie je geen licht in de tunnel en voelt het meer alsof je beiden de afgrond in duikt.

Handvat 1    Verdiep je in je partner

Liefde is een werkwoord is de basisgedachte achter dit handvat. Je relatie blijft niet vanzelf goed en leuk. Wanneer je niet investeert ga je lang elkaar heen leven en is het oppervlakkig. In vriendschappen is het vrij normaal om je te verdiepen in de ander. Dan is het toch wel heel gek dat je je niet verdiept in je partner. Denk niet dat je elkaar goed kent en begrijpt. We veranderen voortdurend.

Je in je partner verdiepen betekent dat je weet wat de ander leuk vindt, waar hij of zij van houdt of juist een hekel aan heeft, waar hij of zij woedend of angstig van wordt.

Maar het betekent ook dat je weet hebt van de geschiedenis van je partner; hoe zij/hij is opgegroeid, hoe haar of zijn leven is verlopen met alle ups en downs.

Door je in elkaar te verdiepen begrijp je beter wanneer je partner moeite heeft met bepaalde situaties of waarom hij/zij bepaalde ambities heeft. Dan blijf je in verbinding met elkaar, ook al is je partner bijvoorbeeld een tijdje teruggetrokken. Wanneer je elkaar door en door kent groeit de liefde en weet je wat de ander nodig heeft. Wil hij/zij juist praten of wil hij/zij even met rust gelaten worden om een vervelende situatie te verwerken?

Door je te verdiepen in je partner en natuurlijk op de hoogte te blijven, kun je beter de problemen aan die op jullie pad komen.

Handvat 2    Genegenheid en bewondering voor elkaar hebben

Het klinkt zo mooi en vanzelfsprekend, omdat je van je partner houdt. Maar de ervaring is dat stellen na een tijdje zich steeds meer aan elkaar gaan ergeren, vanwege de verschillen, tekortkomingen en elkaars onhebbelijkheden. Die we nu eenmaal allemaal hebben. Genegenheid en bewondering helpen je om in een positieve houding te blijven ten aanzien van je partner. De waardering en genegenheid die je voor elkaar hebt is een soort verzekering die voorkomt dat de negatieve gevoelens, die je ook hebt, gaan overheersen. Deze gevoelens moet je koesteren en voeden.

Handvat 3       Houd de verbinding in stand

Je houdt de relatie levens zolang je verbinding blijft met elkaar. Wanneer je je op elkaar richt, blijf je op de hoogte van het wel en wee van elkaar. Voor de extraverte partner die het fijn vindt om contact te houden, is dat gemakkelijker dan voor de introverte partner die graag op zichzelf is. Natuurlijk is het belangrijk dat je elkaars verschillende behoefte kunt waarderen. Daarnaast is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van elkaar. Niet 24 uur per dag maar wel zodanig dat je aan het eind van een dag echt kunt delen hoe de dag voor je was. Ik bedoel niet gewoon goed, of als altijd, maar iets langer stil staan bij de gebeurtenissen en gevoelens die je die dag hebt gehad. Door je op elkaar te richten leg je de basis voor een duurzame relatie. Als het goed is voel je je gezien, gehoord en gesteund in de zaken waar het echt omgaat. Je kunt bij elkaar terecht en krijgt door deze betrokkenheid een goed gevoel over jezelf.

Hoe staat het met jullie verbinding? Antwoord met JA of NEE

  1. Ik vind het leuk om in huis kleine dingen samen te doen.
  2. Ik verheug me om in het weekend samen dingen te doen.
  3. Ik ben altijd weer blij om mijn partner te zien.
  4. Mijn partner heeft belangstelling voor mij.
  5. Ik vind het fijn om zaken te bespreken.
  6. Onze relatie voelt als een goede vriendschap.
  7. We vinden het fijn om samen te praten.
  8. We vinden het fijn om samen op stap te gaan.
  9. We maken samen plezier.
  10. We begrijpen elkaar.
  11. We hebben dezelfde opvattingen.
  12. We hebben dezelfde interesses.
  13. We willen hetzelfde in het leven.
  14. We vertellen elkaar wanneer een van ons niet goed in zijn fel zit.
  15. We vertellen elkaar wanneer een van ons zich zorgen maakt.

Meer dan 8 x JA: Gefeliciteerd. Jullie investeren in de relatie en je geniet ervan. Op deze manier bouw je een stevig fundament op voor moeilijke tijden.

Minder dan 8 x JA: Jullie uitdaging is om je vaker op elkaar te richten en je in elkaar te verdiepen. Elke keer dat je de moeite neemt om te luisteren en te reageren op wat je partner zegt, bijvoorbeeld, word de relatie steviger en fijner.

Emotionele intelligente paren richten zich op elkaar en helpen elkaar.

Handvat 4    De machtsbalans; wie is de baas?

Wanneer er een evenwichtige machtsbalans is, loopt de relatie meer kans om te slagen. Het betekent dat je beiden evenveel invloed uitoefent op besluiten en dat je beiden rekening houdt met elkaars mening en gevoelens.

Wie beslist wat voor wie?

Bij het nemen van beslissingen kun je je op drie verschillende manieren ten opzichte van elkaar opstellen:

  1. De één legt zich neer bij wat de ander wil
  2. Ieder doet wat hij/zij wil
  3. Om de beurten doe je wat de ander wil

De laatste manier kan alleen ontstaan door het uitwisselen van behoeften, wensen, verwachtingen en verlangens en door een positieve houding t.o.v. elkaar. Hoe beter je in staat bent te luisteren naar wat je partner te zeggen heeft en met respect elkaars standpunt in overweging neemt, des te hoger is de kans dat je een oplossing of aanpak voor een probleem vindt die voor beiden bevredigend is. Als je de behoeften, meningen, waarden en gevoelens van je partner negeert krijg je dat vroeg of laat op je bordje gepresenteerd. Het schaadt de relatie.

Wanneer je respect hebt voor elkaars mening en inbreng, versterk je de relatie omdat je de vriendschap versterkt.

Hoe beter je in staat bent te luisteren naar wat je partner te zeggen heeft en met respect elkaars standpunt in overweging neemt, des te hoger is de kans dat je een oplossing of aanpak voor een probleem vindt die voor beiden bevredigend is. Als je de behoeften, meningen, waarden en gevoelens van je partner negeert krijg je dat vroeg of laat op je bordje gepresenteerd. Het schaadt de relatie.

Wanneer je respect hebt door elkaars mening en inbreng, versterk je de relatie omdat je de vriendschap versterkt.

Handvat 5   Relatieproblemen en conflicten oplossen of er mee leren omgaan

Een relatie gaat ten gronde wanneer er permanent problemen zijn of conflicten die niet worden opgelost. Je gedraagt je steeds onaangenamer tegen elkaar, waardoor beiden nog meer vasthouden aan hun standpunt. Je draait rond in een kringetje met dezelfde discussie, zonder echt iets op te lossen. Je gaat je steeds gefrustreerder en machtelozer voelen, met als uiteindelijk gevolg dat een van beiden of wellicht beiden emotioneel afstand nemen. Dat is meestal; het begin van het einde.

Voorwaarde: Vermijd een negatieve houding

Een negatieve houding, waarin je alleen maar verwijten kunt geven, boos bent en je partner met een minachtende houding benaderd geeft een valse start, die tot een vals einde leidt, omdat je elkaar kwetst en uit elkaar drijft om jezelf te beschermen tegen een aanval.

Besef dat jullie vrienden zijn en wilt blijven, houd het licht en gebruik humor. Maak er geen big deal van. Dat betekent niet dat je geen emoties mag hebben of dat je niet mag balen.

Zolang je het bij jezelf houdt, beschadigt het niet de relatie.

Test een negatieve houding bij je partner: beantwoord de stellingen met JA of NEE

  1. Mijn partner vaak heel kritisch t.a.v. mij
  2. Een ruzie lijkt vaak uit de lucht te vallen
  3. Ik voel vaak me aangevallen
  4. Het lijkt alsof ik vaak de schuld krijg
  5. Ik het gevoel dat ik mezelf moet verdedigen
  6. Ik herken ik de beschuldigingen vaak niet
  7. Mijn partner is snel gekwetst en boos
  8. Ik voel me niet geaccepteerd zoals ik ben
  9. Ik voel me vaak vernederd.
  10. Ik voel me niet met respect behandeld.
  11. Ik vind dat mijn partner totaal onredelijk is.
  12. Ik wil het liefst vluchten uit de situatie.

Handvat 6      Leren omgaan met verschillen die niet oplosbaar zijn

In een emotioneel intelligente relatie geef je elkaar de ruimte om die dingen te doen of te laten die belangrijk voor je zijn. Daarnaast zoeken ze naar gezamenlijke interesses om samen vorm te geven aan wat ze belangrijk vinden of waar ze samen van genieten. Veel stellen laten hun persoonlijke dromen liggen nadat ze besloten hebben om samen door het leven te gaan. Hier ligt een wellicht onbewuste droom dat je partner je gelukkig zal maken. Dat de relatie je alles zal geven wat je nodig hebt. Helaas, dat is een illusie.

Vrij zijn in verbinding

Het is mooi dat je je leven kan leiden zoals je dat het liefs wilt zowel samen als alleen. Als beide partners alleen hun gang gaan is er weinig tot geen verbinding. Dus is het belangrijk om stil te staan bij dat wat jullie verbindt.

Hoe meer je je leven samen zin geeft des te rijker zal je relatie worden. Het versterkt de vriendschapsband, waardoor je relatie tegen een stootje kan.

Inspiratie: De zeven pijlers van een goede relatie (John Gottman & Nan Silver)

 

Is je relatie aan het ontsporen?

Heb je meer negatieve gevoelens dan positieve gevoelens ten aanzien van je partner?

Komen jullie steeds weer terecht in eindeloos en zinloze ruzies?

Voel je je steeds meer alleen staan in de relatie?

Probeer je je partner te veranderen zonder succes?

Kom je er samen niet uit?

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching of relatiecoaching

Neem contact op via het contactformulier voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we kijken wat voor jou of jullie de beste aanpak is.

 

Voel je weer verbonden met je partner met behulp van de gratis Relatiescan

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens deelt en bespreekt.

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Heb je te vaak last van verwijten en ruzie met je partner?

Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten.  Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie.  Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.

Online cursus Probleemloos communiceren met je partner

Willen jullie alles uit je relatie halen?

Wil je optimaal van elkaar kunnen genieten?

De online Relatie jaartraining voor meer verbinding krijg je een jaar lang ondersteuning voor een duurzame liefde.

De ultieme online relatie jaartraining

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl