You are here: Home » Artikelen over liefde » 4 onverwachte valkuilen wanneer je gaat samenwonen

4 onverwachte valkuilen wanneer je gaat samenwonen

Onbewust hebben we bepaalde ideeën over hoe een relatie zou moeten verlopen.

Deze ideeën kloppen niet altijd en dan zijn ze een valkuil, omdat je daardoor verwijten over en weer gaat maken. Want zo zou het moeten gaan volgens jou. En dat is helaas een illusie.

Het gaat vanzelf goed

Deze ken ik zelf heel erg goed, toen ik lang geleden voor het eerst trouwde dacht ik dat het vanzelf zou gaan, want we hielden toch van elkaar. En ik had een voorbeeld van het huwelijk van mijn ouders; daar waren geen diepe dalen, geen ruzies maar ook geen hoogtepunten en momenten van vreugde samen. Het leek allemaal vanzelf te gaan. Niets bleek minder waar, na 3 jaar waren we weer gescheiden.

De verliefdheid maakt je blind voor de verschillen die er wel degelijk zijn, maar niet gelijk aan het daglicht komen. Omdat je die verschillen niet verwacht, ga je je irriteren. Vervolgens komt er een soort strijd om de macht, want wie beweegt met wie mee?En dan ontdek je dat je eigenlijk wel verwachtingen had, die niet uit blijken te komen. Dat kan behoorlijk teleurstellend zijn.

Nee dus het gaat echt niet vanzelf goed.

Het moet spontaan gaan

Je partner moet spontaan kunnen laten zien dat hij/zij van je houdt, spontaan zien wat je nodig hebt, spontaan blij zijn met de dingen die jou blij maken. Spontaan rekening houden met je wensen. Spontaan initiatieven ondernemen om samen dingen te doen. Het is een variant op dat het vanzelf goed gaat maar hier speelt het woord ‘spontaan’ een grote rol. Spontaniteit betekent het vanzelf uiten van bepaalde gevoelens zoals blijdschap en bijvoorbeeld aanhankelijkheid. Het spontaan uiten van je liefde voor elkaar. Je kunt spontaan zijn als je het gevoel hebt dat je jezelf mag zijn, dat je niet hoeft te voldoen aan verwachtingen of aan een bepaald beeld dat je partner heeft. Dus dat betekent dan ook dat er gevoelens van irritatie en teleurstelling er mogen zijn. Maar dat is het punt die wil je partner niet zien en weg is dan je spontaniteit. Heel gemeen, maar zo werkt het.

De relatie moet perfect zijn

Heb je last van neigingen tot perfectionisme in je werk of bijvoorbeeld hoe je er uit ziet of hoe het huis eruit moet zien? Dan kun je er bijna vanuit gaan dat je ook een perfectionisme wilt nastreven in de relatie. Je hebt wellicht wat gelezen over een goede balans tussen geven en ontvangen. Dat moet dan ook een perfecte balans zijn.

Misschien betekent perfect dat je altijd het gevoel wilt hebben dat je van elkaar houdt of dat je er altijd zorg voor draagt dat je elkaar gelukkig maakt. Was dit maar waar. Dit noemen we de romantische liefde. Het bestaat alleen in romantische films. Een relatie is nooit perfect. Om een relatie goed (het meest haalbare) te houden zul je eraan moeten werken, maar niet vanuit het oogpunt dat het perfect moet zijn, want perfectie bestaat niet.

Als mijn partner maar veranderd dan komt het goed

Het moet dat dan als je dit beiden denkt? Dit zie ik heel vaak gebeuren en mijn handen zijn ook niet schoon. Je kunt zo vastzitten in je eigen wensen en beelden van hoe je partner moet zijn, dat je je pijlen afvuurt in duidelijke taal; Als jij maar……. Dan komt het goed.

Het lijkt zo simpel toch?

Het betekent dat we het makkelijk vinden om de ander te verwijten, dan blijf je sterk. Als je daar beiden sterk in wilt blijven wordt het een machtsstrijd die je beiden gaat verliezen omdat je daarmee de relatie kapot maakt. Want je gaat elkaar alleen nog maar zien als vijanden.

Dat is even schrikken en wat nu?

Besef je allebei dat het niet gaat zoals je dacht dat het zou gaan?

Besef je allebei dat je op zoek moet gaan naar een nieuwe formule?

Begin bij het begin: Waarom wilde je gaan samenwonen met je geliefde?

Ga op zoek naar activiteiten die je beiden leuk vindt. Je gaat een gezonde bodem neerleggen voor een duurzame relatie, die tegen een stootje (ruzie) kan. Als je dat wilt…..

Hier zijn wat ideeën:

  • Samen fietsen of wandelen
  • Een tour maken met de auto
  • Een weekendje weg of een stedentrip
  • Samen naar de film, concert, theater of een museum
  • Samen uit, dansen
  • Spelletjes spelen
  • Elkaar verassen
  • Samen een serie kijken die je beiden leuk vindt
  • Uit eten gaan en gezellig praten
  • Lol maken met elkaar
  • Samen fotograferen of knutselen
  • Samen bij vrienden of familie op bezoek
  • Samen in de tuin werken of aan het huis
  • Samen yoga doen of een andere sport
  • Samen naar muziek luisteren
  • Samen eten maken en een romantisch diner thuis
Zinvol omgaan met verschillen en onenigheid

“Twee wildvreemde mensen die elkaar leren kennen en dan gaan samenwonen hebben wildvreemde wensen en wildvreemde verlangens. Ze zijn grondig verschillend.”

Alfons van Steenwegen

De grootste oorzaak van jullie verschillen is het feit dat je beiden een verschillende geschiedenis hebt gehad. Je komt uit verschillende gezinnen met verschillende normen en waarden en verschillende voorbeelden. Wat voor jou normaal en gewoon is, kan voor je partner heel vreemd zijn.

Zo kan het voor een van jullie heel normaal zijn dat je vecht voor je gelijk of dat het heel normaal is om alles samen te doen.

Het is de kunst en de grote uitdaging om alle onbewuste aspecten bewust te worden en te bespreken: Al je verwachtingen, denkbeelden, behoeften en wensen. Ergens in je hoofd zijn ze opgeslagen en ze komen meestal omhoog als je partner iets doet of zegt wat daar niet in past. Dit kun je zien als een ontdekking die je vervolgens kunt bespreken.

Het maken van een relatieovereenkomst

Dit klinkt heel zakelijk maar dit zou eigenlijk normaal moeten zijn in een relatie. Door het zakelijk te maken kun je de emotie weglaten die vaak gepaard gaat met onenigheid en irritaties. Als je al een tijdje samenwoont zijn de irritaties al voorbijgekomen. Maak een lijst met onderwerpen die je graag wilt bespreken en waar je graag nieuwe afspraken over wilt maken. Bijvoorbeeld:

  1. Invulling van het weekend
  2. Verdeling van huishoudelijke taken waaronder boodschappen doen en eten koken
  3. Het inrichten van het huis
  4. Het netjes houden van het huis
  5. Financiële zaken, rekeningen die betaald moeten worden maar ook hoe ga je om met verdeling van lasten, geld uitgeven
  6. Met elkaar praten, aandacht geven, luisteren, gevoelens delen
  7. Intimiteit (knuffelen) en seksualiteit
  8. Initiatief nemen om samen iets te doen
  9. Avondinvulling
  10. Wat doe je samen en wat alleen en met vrienden; verdeling van vrije tijd.
  11. Omgaan met familie

Overlegproces

Voorbereiding

Maak apart een top 3 die je wilt bespreken. Bedenk wat je ideale wens is bij deze drie punten.

Bespreek een vast moment in de week af voor dit overleg.

Neem elke week een onderwerp; eentje van jouw top 3 en eentje van je partner.

Als je drie onderwerpen hebt besproken maak je weer een lijstje van 3.

Bespreking

Per onderwerp:

Beiden zeg je eerlijk wat je het liefst zou doen m.b.t. dit onderwerp, zonder rekening te houden met de ander.

Het uitspreken van wensen in plaats van verwijten maken is belangrijk.

Vervolgens kijk je tot in hoeverre je naar elkaar toe kunt bewegen zonder dat je je helemaal aanpast. Neem hier rustig de tijd voor. Het is verboden om elkaar te overtuigen of te dwingen. Beiden heb je recht op jouw mening.

Inspiratie: Liefde is een werkwoord (Alfons van Steenwegen)

 

Wil je aan je relatie werken?

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching of relatiecoaching

Neem contact op via het contactformulier voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we kijken wat voor jou of jullie de beste aanpak is.

 

Voel je weer verbonden met je partner met behulp van de gratis Relatiescan

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens deelt en bespreekt. 

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Heb je te vaak last van verwijten en ruzie met je partner?

Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten.  Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie.  Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.

Online cursus Probleemloos communiceren met je partner

Willen jullie alles uit je relatie halen?

Wil je optimaal van elkaar kunnen genieten?

De online Relatie jaartraining voor meer verbinding krijg je een jaar lang ondersteuning voor een duurzame liefde.

De ultieme online relatie jaartraining

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl