You are here: Home » Artikelen over liefde » Geen enkele partner kan je gelukkig maken

Geen enkele partner kan je gelukkig maken

Het idee dat een nieuwe partner, na een scheiding, je wel gelukkig kan maken is een illusie.

Je komt steeds weer jezelf tegen; jouw kwetsuren en blokkades om lief te hebben naast jouw verlangens, begeertes en verwachtingen. Het gebrek aan verbinding met je partner weerspiegeld vaak het gebrek aan de verbinding met je innerlijk, waar zowel je pijn als je levenslust is opgeslagen. Rondom deze kwetsbare kern hebben de meesten van ons een harde, stoere of verleidelijke schil ontwikkelt die zich staande houdt in de buitenwereld.

Een relatie is een middel om je innerlijke conflicten en innerlijke oude pijn te helen om vervolgens een diepe liefde te kunnen ervaren. Geen romantische liefde maar een volwassen liefde brengt je geluk.

Jezelf van de beste kant laten zien.

In de stiekeme hoop om een aantrekkelijke partner te vinden die je aanvult, begrijpt, steunt, liefheeft en jou in balans brengt, laat je je van je beste kant zien.  Zo komen twee mensen samen in een ontmoeting waarin beiden het beste van zichzelf laten zien. Maar hoe langer je samen bent hoe lastiger het wordt om deze buitenkant in stand te houden. Uiteindelijk word je beiden ontmaskert en komen er minder aantrekkelijke eigenschappen naar voren; koppigheid, starheid, ongeduld, chagrijn, je zin willen hebben, eisen, claimen, zeuren, passief zijn, dreigen, weglopen, negeren, boos worden, instorten, niets is ons vreemd.

Je kunt nog zo je best doen om de minder aantrekkelijke eigenschappen te onderdrukken, maar doen alsof die kanten van jou niet bestaan gaat niet werken.

In een intieme relatie word je het meest geconfronteerd met al je gevoeligheden en je eigenaardigheden.

De angst voor afwijzing, maar ook de angst voor overweldigende liefde is groot. Hoe sterk je ook naar intimiteit en liefde verlangt, vaak is er een overtuiging in jou aanwezig, die stelt dat je niet de moeite waard bent om van te houden, waardoor je steeds de liefde om zeep brengt of de verkeerde partners ‘kiest’.

Of ben je geneigd om jezelf binnen een relatie weg te geven of je aan te passen om ervoor te zorgend dat je partner bij je blijft? Dan is de kans groot dat er een onbewuste overtuiging je hiertoe aanzet, dat je anders niet de moeite waard bent om bij te blijven.

Er is maar één manier die je de weg wijst naar een gelukkige relatie en naar jouw persoonlijke geluk

Dat is het onder ogen zien van al die aspecten in jou die je zo hardnekkig probeert te vermijden. Er is een verlangen naar een diepe verbinding die door een onbewuste drijfveer steeds wordt gesaboteerd. Het opsporen en aanvaarden van dit innerlijk conflict is jouw opgave om deze herhaling te voorkomen. Ook al denk je; “In deze relatie wordt het anders”, deze verborgen patronen, denkbeelden en kwetsuren zijn sterker dan jouw verlangen. Zolang je dit iet oplost, trek je onbewust een relatie aan vanuit oude denkbeelden.

Als je partner maar verandert dan word je gelukkig.

Dit is een illusie. Het is belangrijk dat je de volle verantwoordelijkheid op je neemt van je angsten, je gekwetstheid, je negativiteit, je pijn en je boosheid. Het betekent dat je je pijlen niet meer op je partner richt, maar dat je focust op wat er vanbinnen met jou gebeurt en je afvraagt hoe oud dat is. Het verlangen naar iemand die je geeft wat je nodig hebt is een overblijfsel uit de kindertijd toen je totaal afhankelijk was van je ouders. Je stond machteloos tegenover het gemis aan liefde, steun en betrokkenheid. Je zoekt nog steeds naar iemand die deze leegte kan vullen of deze wonden kan helen. Wanneer dat in de relatie niet gebeurt is de relatie in jouw ogen niet geslaagd. Als de ander nou maar verandert en je geeft wat je nodig hebt, dan zou je gelukkig zijn.

Je partner zien en erkennen voor wie zij/hij is

Het is een uitdaging je partner te zien zoals hij/zij werkelijk is. Niet vanuit de bril van verlangen en verwachtingen. Maar met goede en nare eigenschappen, met zwaktes en eigenaardigheden, met de verschillen in denkwijzen en behoeften. Je partner hoeft jouw leegte en gemis niet op te vullen. Dat moet je zelf doen. Geen relatie houdt stand bij een berg aan verwachtingen of eisen. Het vastklampen aan deze verwachtingen doet iemand eerder wegjagen.

Daar waar je ontwikkeling in de kindertijd niet veilig was, heb je schade opgelopen.

Deze gekwetstheid kun je zien als een wond. De wond wordt een litteken. In het contact met je intieme partner, die je herinnert aan een van je ouders, gaat de wond weer open. Het is een kinderlijk deel in jou die gezien, geliefd en erkend wil worden. Dit deel heeft gelijk in de gaten als je partner emotioneel niet aanwezig is. Dat kan je enorm boos maken.

Het is belangrijk te weten dat er zowel in jou als je partner gekwetste kind delen aanwezig zijn en dat deze een sterke invloed hebben op de relatie.

Hoe langer je bij elkaar bent, des te beter zie je de gekwetstheid van je partner en zijn/haar bescherming strategieën. Eerst leken het aantrekkelijke eigenschappen maar op een gegeven moment ga je je ergeren omdat die eigenschappen ook nadelen hebben. Jullie verschillen worden er groter door. Je viel voor zijn gedegenheid maar nu ervaar je dit als saai. Je viel voor haar levendigheid maar nu ervaar je het als chaotisch.

Je wilt je beiden onttrekken aan de verwachtingen van de ander terwijl je beiden ook een verlangen hebt dat je behoeften vervuld worden door je partner. Het wordt een getouwtrek. Terwijl de een steeds meer klaagt, trekt de ander zich steeds verder terug. Beiden bescherm je jezelf tegen kwetsing en angst voor afwijzing. Misschien ben je al jaren bij elkaar maar durf je niet te zeggen wat er echt in je omgaat. Elk verzwegen gevoel zorgt voor een grotere afstand tussen jullie. De intimiteit verdwijnt.

Wat heeft je partner wat jij niet hebt?

Wees eens eerlijk en vraag jezelf af wat doet je partner of doet hij/zij juist niet waar je eigenlijk wel jaloers op bent.

  • Wat staat je partner zichzelf toe, wat jij van jezelf niet mag?
  • Waar is je partner vrij in, waarin jij gevangen zit?
  • Wat onderneemt je partner, waarin jij jezelf belemmert?
  • Welke kanten leeft je partner, die bij jou verborgen liggen?

Door liefde voor jezelf kun je jezelf zijn en jezelf ontwikkelen. Je geeft jezelf recht van bestaan.

De belangrijkste opgave is jouw eigen ontwikkeling, waarin je blokkades overwint, je verlangens volgt om de persoon te zijn zoals je diep van binnen bent. Daar heb je niemand voor nodig. Wanneer je niet langer de goedkeuring van een ander nodig heb ben je vrij. Je kunt je verborgen levenskracht gaan gebruiken om jezelf te ontwikkelen. Al die eigenschappen en gevoelens die geen weerklank vonden en geen ruimte kregen in de kindertijd. Het is een deel van jou dat is verstoten.

Van jezelf kunnen houden is een voorwaarde voor een gelukkige relatie

Het voorkomt dat je in een afhankelijkheidsrelatie terechtkomt, waarin de goedkeuring van je partner jou bestaansrecht moet geven.

Het voorkomt dat je jezelf weggeeft en de ander overstelpt met liefde, terwijl je vervreemd voelt van jezelf.

Het voorkomt dat je denkt dat jij ervoor moet zorgen dat je partner zich altijd prettig voelt.

Het voorkomt dat je je eenzaam voelt in de relatie.

Het voorkomt dat je voortdurend last hebt van verlatingsangst of schuldgevoelens.

Oude, niet functionele patronen steken steeds weer opnieuw de kop op.

Het probleem is dat belemmerende overtuigingen, manier van denken en reacties, die zich in je kindertijd hebben ontwikkeld, heel hardnekkig zijn. Deze ingesleten reactiepatronen zul je eerst moeten oplossen voordat je weer onbevangen in een nieuwe relatie kunt stappen.

Inspiratie: Waardeer jezelf Auteur: Eva-Maria Zurhorst

Heb je een en al succes maar voelt je leven desondanks leeg?

Weet je partner niet hoe het echt met je gaat?

Heeft je partner geen vermoeden hoe eenzaam je eigenlijk bent?

 

Wil je dit veranderen?

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching of relatiecoaching

Neem contact op via het contactformulier voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we kijken wat voor jou of jullie de beste aanpak is.

 

 

Voel je weer verbonden met je partner met behulp van de gratis Relatiescan

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens deelt en bespreekt.

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Heb je te vaak last van verwijten en ruzie met je partner?

Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten.  Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie.  Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.

Online cursus Probleemloos communiceren met je partner

Willen jullie alles uit je relatie halen?

Wil je optimaal van elkaar kunnen genieten?

De online Relatie jaartraining voor meer verbinding krijg je een jaar lang ondersteuning voor een duurzame liefde.

De ultieme online relatie jaartraining

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl