You are here: Home » Artikelen over liefde » Hoe kun je gelijkwaardig beslissingen nemen in de relatie?

Hoe kun je gelijkwaardig beslissingen nemen in de relatie?

 

 

 

 

Samen eerlijk besluiten nemen.

Je hebt geluk als jij en je partner dezelfde smaak hebben. Denk aan eten, uitgaan, huis inrichten, vakantie houden etc. Daarnaast heb je besluiten te nemen over wonen, werken, omgaan met vrienden en familie. In de meeste relaties zijn hier best veel verschillen. Hoe ga je daar dan mee om?

Jij houdt van romantische films en je partner houdt van spannende actiefilms. Wat doe je dan? Veel stellen praten hier niet over omdat ze niet weten hoe ze hier tot een bevredigende oplossing moeten komen. De ene partner voegt zich gemakkelijker dan de ander. Of de ene partner drukt zijn/haar zin gemakkelijker door dan de ander. Meestal leidt dit tot een patroon met een eenzijdige zogenaamde oplossing. Uiteindelijk voelt dat voor een van de partners oneerlijk, wat gemakkelijk tot verontwaardiging en ruzie kan leiden.

Strategieën om je zin te krijgen

Al jong leer je hoe je je zin kunt krijgen. Je ziet hoe je ouders dat doen of hoe je broers en zussen hun zin krijgen en misschien ben je zelf heel creatief. Denk aan verleiden, lief doen, huilen, mokken, de baas spelen of boos worden. Deze strategieën zijn een vorm van manipulatie. Je speelt in op de gevoeligheden van de ander. Die voelt zich schuldig of wil geen ruzie en geeft daardoor toe.

Wanneer je de baas speelt over je partner omdat je nu eenmaal gewend bent om voor je behoefte te zorgen, dan krijg je dat een keer terug. Wellicht door saboterend of indirect gedrag. Zoals iets vergeten of iets niet doen. Diep van binnen is erbij degene die toegeeft of zich aanpast een wrokkig gevoel want het spel is oneerlijk en respectloos gespeeld.

Hoe doe je dit dan wel eerlijk?

Machtsverschillen in je relatie

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat in veel relaties er één partner is die zich meer aanpast, meer op de ander betrokken is dan andersom. Vaak komt dat voort uit angst om de ander kwijt te raken. Maar het kan ook zijn dat je veel bevestiging nodig hebt omdat je je vaak onzeker voelt. Daarmee geef je je partner macht om tegen jou te zeggen wat je wel en niet moet doen. Het is geen ideale situatie. Een onevenwichtige machtsverdeling geeft uiteindelijk een gevoel van ontevredenheid over de relatie, zowel bij de minder machtige partner als de machtige partner.

Als je je niet vrij voelt om aan te geven wat je het liefst zou willen of juist niet wilt, dan houd je je in. Dit gaat ten koste van je levensenergie, wat kan leiden tot somberheid en gebrek aan eigenwaarde. Het is niet gezond om je voortdurend aan te passen aan de wensen van je partner. Het is belangrijk dat je naast het samenzijn ook een eigen leven leidt en dat je ervaart dat je recht hebt op je eigen wensen, gevoelens en ideeën.

Lees ook:

Stop met jezelf aan te passen

Een eerlijk besluitvormingsproces

Strategie 1

Benoem een getal tussen een en tien om aan te geven hoe belangrijk de keuze voor jou is. Eén betekent dat je het helemaal niet interesseert en tien betekent dat het heel belangrijk voor je is. Degene met het hoogste cijfer krijgt zijn/haar zin.

Strategie 2

Je mag om de beurt bepalen, bijvoorbeeld waar je gaat eten, welke film je gaat zien, wat je in het weekend gaat doen. Dit is snel en eerlijk.

Strategie 3

Bespreek wat het voor je betekent. Als het om een groter besluit gaat zoals verhuizen, kinderen krijgen, familie bezoeken, dan kan het helpen om uit te leggen waarom een bepaald besluit belangrijk voor je is. Het gaat niet om verbale, scherpe argumenten maar meer om je gevoelens te laten zien, zodat je partner werkelijk kan voelen wat de keuze voor je betekent.

Strategie 4

Ga brainstormen en verzamel ideeën. Bijvoorbeeld bij de inrichting van je huis. Of voor het maken van een reis. Verzamel informatie, maak een moodboard met foto’s. Wees nieuwsgierig naar elkaars ideeën. Je respecteert elkaars ideeën en kijkt waarin jullie elkaar kunnen vinden.

Strategie 5

Je besluit pas als je het er beiden over eens bent.

Deze strategie passen mijn man en ik toe wanneer we een nieuw behang gaan uitkiezen. Eerst gaan we thuis brainstormen totdat we een beeld hebben waar we beiden enthousiast over zijn. Dan gaan we naar een behangwinkel waar ze tientallen boeken hebben met behangvoorbeelden. Soms zijn we een uur bezig terwijl de een enthousiast is over een behang en de ander helemaal niet. Dat gebeurt wederzijds en is even slikken. Ik voel de neiging om te gaan mokken zodat ik mijn zin krijg maar dat onderdruk ik. De ervaring is dat we uiteindelijk iets vinden dat we beiden mooi vinden. Hoe cool is dat?

Als je beiden van goede wil bent, dan kun je veel hebben aan deze strategieën.

Kom je er niet uit samen.

Ik help je er graag mee.

Neem contact met mij op via het contactformulier.

Copyright: Marja Postema

Emotionele Intelligentie Academie

Onderzoek hoe je relatie ervoor staat met behulp van de gratis Relatiescan

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens deelt en bespreekt. 

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl