You are here: Home » Artikelen over jezelf zijn » Stop met jezelf aan te passen!

Stop met jezelf aan te passen!

 

 

 

 

 

Ben je altijd bezig anderen het naar de zin te maken?

Voel je je vaak verantwoordelijk voor anderen?

Heb je geen idee wat je eigen behoeftes zijn?

Jezelf aanpassen is een kwaliteit maar ook een grote valkuil! 

Wat is er nodig om jezelf minder aan te passen?

Stap 1 Bewust worden van jouw conditionering

Bewust worden betekent dat je zelfkennis ontwikkelt. Dat is belangrijk want dan ga je jezelf beter begrijpen en is het gemakkelijker om te veranderen.  Wanneer je je niet bewust bent van jouw conditionering, denk je dat je nu eenmaal zo bent. Je beseft niet dat een deel van jou is verdwenen uit je bewustzijn en in een verboden zone is terecht gekomen. Bijna alle manieren waarop je jezelf klem zet, is verbonden met het verleden. Daarom is het belangrijk naar de eerste zeven jaar van je leven te kijken om te ontdekken hoe je persoonlijkheid zich heeft ontwikkeld. Het is de sleutel om meer tot je recht te komen, want dit inzicht geeft je informatie over de belemmeringen en obstakels die geslecht moeten worden, zodat de weg vrij is voor andere kanten van jezelf.

Doe de gratis zelfbeeld test en je krijgt een idee van jouw conditionering.

Ik meld me aan voor de gratis Zelfbeeld test
dit veld niet invullen s.v.p.

 

Stap 2  De weg vrij maken

De belemmeringen om tot je recht te komen zijn oude normen en waarden, veronderstellingen die je hebt over jezelf, over hoe je je hoort te gedragen en oude angsten dat je bij bepaald gedrag wordt afgewezen of bekritiseerd. Het zijn de angsten van een kind dat bang is niet goed genoeg te zijn. Dat is een sterke angst omdat het kind destijds de geborgenheid, bevestiging en liefde van de opvoeders nodig had om zich goed te kunnen ontwikkelen tot iemand met eigenwaarde en zelfvertrouwen. Wanneer ouders te druk, ziek of zwak waren, andere kinderen extra aandacht vroegen of er spanningen waren, heb je wellicht niet gekregen wat je als kind nodig had. Ieder kind probeert een manier te vinden om toch liefde en aandacht te krijgen. Een van die manieren is, je aan te passen, omdat je het idee hebt dat je dan wordt geaccepteerd. Daarnaast heb je het idee ontwikkeld dat je ouders niet wilden dat je jezelf was. Ook al ben je geen kind meer, deze gevoelens zitten nog steeds in jou. De angst belemmert je om de aspecten van jou, die in de verboden zone zijn terecht gekomen, naar buiten te brengen. Als je deze diepgewortelde angst niet oplost, blijft het jouw levenshouding bepalen. De persoon die je bent geworden biedt je schijnveiligheid. Om dit los te kunnen laten heb je meer nodig dan tips en trucjes. Je kunt dit niet op een oppervlakkige manier oplossen. Je hebt inzicht nodig in jouw belemmeringen en angsten, zodat je ze terug kunt geven aan het verleden.

Stap 3  Jezelf ontdekken

Pas wanneer je oude conditionering los kunt laten, kun je nieuwe aspecten van jezelf gaan ontdekken, zodat je meer tot je recht te komen. Meestal hoef je niet ver te zoeken want ze zijn er altijd al geweest. De aspecten van jou die in de verboden zone zijn opgeslagen kunnen zich ook aandienen als een verlangen dat diep van binnen borrelt of doordat je bepaalde mensen bewondert of juist jaloers bent op mensen die iets doen of zeggen wat jij niet durft. In sommige gevallen vraagt de omgeving naar deze aspecten; je leidinggevende die wil dat je zichtbaarder wordt of je partner die vindt dat je je meer moet uiten. Dan komt de motivatie eerst van buiten maar dat is ook prima. Je gaat ontdekken wat deze nieuwe aspecten jou kunnen opleveren en hoe je ze naar buiten kunt brengen.

Stap 4 Gevoelens gebruiken als instrument om beter tot je recht te komen

Emoties zijn een belangrijke sleutel, omdat ze de weg wijzen. Ieder mens is geboren met gevoelens. Kleine kinderen nemen waar met hun gevoel en uiten gevoelens spontaan. Maar door de cultuur en verwachtingen van de omgeving raak je vaak dit natuurlijke contact met je gevoelens kwijt. Emoties geven je belangrijke informatie; ze geven aan waar je van houdt, waar je blij van wordt, waar je een hekel aan hebt, wat je niet wilt, waar je onzeker in bent en welke gevoeligheden je hebt. Daarnaast helpen emoties je om met teleurstelling en tegenslag om te  gaan, om krachtig over te komen, om te kunnen genieten en om jezelf kenbaar te maken. Door het meer toestaan van gevoelens ga je meer vrijheid ervaren, omdat je uiting geeft aan je wensen en grenzen, los van de mening of verwachtingen van anderen. Hierdoor kom je meer tot je recht en hoef je je niet meer aan te passen..

Stap 5 De balans vinden

Wanneer je je enerzijds bewust bent van je oude patronen, veronderstellingen en angsten en anderzijds contact hebt met nieuwe eigenschappen, kun je jezelf leren besturen. Persoonlijke ontwikkeling is een voortdurend proces waarin je alle verschillende delen van jezelf leert kennen en managen. Daarvoor heb je een deel in jezelf nodig die naar al deze delen, zonder oordeel, kan luisteren en de wijsheid heeft om bepaalde delen de ruimte te geven, afhankelijk van de situatie. Dat is de innerlijke regisseur. Doe je dat niet dan loop je het risico dat je terugvalt in oud gedrag. Tijdens deze stap ontwikkel je de innerlijke regisseur. Het is een belangrijke vaardigheid waarmee je het nieuwe gedrag kunt integreren en leert om te gaan met de verwachtingen in de buitenwereld. Jezelf aanpassen is nog steeds een kwaliteit maar kan nu voortkomen uit een vrije keuze.

Wat levert het op om te stoppen met jezelf aan te passen?

  • Een gevoel van eigenwaarde.
  • Ontspanning omdat je mag zijn wie je bent
  • Een levendig gevoel dat zorgt voor spontaniteit
  • Persoonlijke kracht omdat je niet over je heen laten lopen of je laat gebruiken
  • Zelfvertrouwen in je mogelijkheden

Wil je jezelf minder aanpassen aan de behoeften van anderen?

Wil je meer zorg dragen voor jouw behoeften?

Wil je los komen van oude patronen?

Wil je meer jezelf zijn?

Wordt het niet tijd om eindelijk eens te leven vanuit jezelf? 

Training Wie ben ik?

Met maximaal zes deelnemers onderzoeken we de betekenis die je uit jouw levensgeschiedenis kunt halen. Het is een enorme meerwaarde om de verhalen van anderen te leren kennen, omdat het twee kanten op werkt. Op de eerste plaats heb jij een frisse, andere kijk op het verhaal van je medecursisten. Op de tweede plaats houden zij jou die spiegel voor en krijg jij daardoor nieuwe inzichten over jezelf. Door met elkaar verhalen te vergelijken zie je wat bijzonder is aan jouw geschiedenis.

Op deze manier ga je ontdekken wat jouw drijfveer is om tot een zinvol leven te komen.

In een klein groepje krijg je alle aandacht en expertise van mij om antwoorden te krijgen op jouw vragen.

Lees meer over deze training van drie losse dagen. Wie ben ik?

Woon je te ver weg maar wil je hier wel mee aan de slag gaan? Of wil je liever in je eigen tempo online leren om meer jezelf te zijn?

Dan is de onlinecursus Ontspannen jezelf zijn wellicht iets voor jou

Meer info vind je hier

 

Wil je liever een intensieve individuele begeleiding?

Dat kan ook. Mijn praktijk is in Amersfoort. Neem contact met mij op via het contactformulier

Wil je eerst een (gratis) kennismakingsgesprek om te kijken wat het beste bij jou aansluit?

Neem contact met mij op via het contactformulier

 

Ben je een professional die met mensen werkt of leidinggevende?

De training Wie ben ik?, is onderdeel van de Basisopleiding Emotioneel Meesterschap. In de opleiding leer je een effectief stappenplan om emotionele intelligentie te ontwikkelen bij jezelf en bij je cliënten. De opleiding is geaccrediteerd bij verschillende beroepsopleidingen. Meer info vind je hier:

BASIS OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft bijna dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectieve stappenplan ontwikkeld die je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl