Ieder mens heeft emoties en gevoelens, maar wat moet je ermee?
Met andere woorden: wat zijn de verschillende functies van emoties?
Om aan te geven hoe belangrijk het is dat we emoties erkennen als een vanzelfsprekend aspect van mens zijn en te begrijpen dat we emoties niet zomaar hebben, beschrijf ik negen belangrijke functies van emoties:
Functie 1. Emoties maken ons attent op onze behoeften
Lichamelijke gevoelens zijn gekoppeld aan lichamelijke behoeften. Denk aan het gevoel van honger dat ervoor zorgt dat je gaat eten. Emoties als angst, verdriet en boosheid zijn gekoppeld aan emotionele behoeften. Denk aan de behoefte aan veiligheid, troost en aandacht.
Functie 2. Emoties hebben een belevingswaarde
Je neemt de wereld waar via de zintuigen. Gevoelens zijn reacties op wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en ervaart. Zo heb je gevoelens over alles wat je doet, over de mensen die je tegenkomt of die belangrijk voor je zijn. Elk mens die je ontmoet heeft een effect op je gevoelens. Dat begint gelijk na een eerste indruk zonder iets te zeggen, heb je het gevoel dat je iemand mag of niet. Daarnaast heb je gevoelens over jouw verleden, jouw huidige leven en over de toekomst.
Functie 3. Emoties zijn krachten die een beweging in gang zetten.
Gevoelens geven aan wat je wilt, wat je niet wilt, wanneer je gelukkig bent en wanneer je in gevaar bent. Emotie komt van het Latijnse werkwoord emovere, wat betekent ‘doen bewegen’. In het Engels is dit duidelijker: emotion. Dat heeft het woord motion al in zich. Een emotie is dus de aanzet tot een beweging waaruit gedrag ontstaat.
Functie 4. Emoties vertellen je hoe het met je gaat
Emoties laten je merken waar je plezier aan beleeft, wat je verdrietig maakt, waar je je aan ergert, waar je bang voor bent en waar je jaloers op bent, wanneer je je eenzaam voelt, wat je ontroert, wat je absoluut niet wilt, wat je raakt en wat je kwetst. Door al deze gewaarwordingen leer je jezelf beter kennen en kun je beter keuzes maken in je leven. Dus uiteindelijk zetten ze je weer aan tot actie.
Functie 5. Emoties zorgen voor je welzijn
Emoties geven aan wanneer er gevaar is en wanneer je bijvoorbeeld je grenzen aan moet geven. Stel dat je veel moet huilen of prikkelbaar bent, dan kan dat een signaal zijn dat je overspannen dreigt te raken of dingen doet die je niet wilt doen. Emoties dragen bij aan een gevoel van vitaliteit want emoties zijn energie in je lichaam. Door je emoties toe te staan kan de energie in je lichaam stromen. Het kost energie als je emoties tegenhoudt, want ergens in je lichaam verandert deze energie in spanning.
Functie 6. Emoties helpen je krachtig te zijn.
Vooral de energie van boosheid kan je een gevoel van kracht geven. De energie van boosheid heb je nodig bij het stellen van grenzen, om voor jezelf op te komen of bij het aanvechten van onrechtvaardigheid. Ondanks dat veel mensen kwetsbaarheid als een zwakte zien is er steeds meer waardering voor de kracht van kwetsbaarheid. Ten eerste omdat er moed voor nodig is om je kwetsbaar op te stellen en ten tweede omdat daardoor anderen zich ook uitgenodigd voelen om hun kwetsbaarheid te laten zien. Wat kan bijdragen tot meer betrokkenheid en intimiteit.
Functie 7. Emoties zijn sterk verbonden met ons sociaal gedrag
Dankzij emoties kunnen we sociaal zijn. Zo kunnen we elkaar enthousiasmeren, we kunnen iemand helpen die in nood is of troosten bij verdriet. Maar we kunnen natuurlijk ook van elkaar genieten en plezier maken met elkaar. Je leert elkaar goed kennen door te delen waar je van houdt, wat je verlangens zijn, je teleurstellingen etc. Doordat we in staat zijn om ons in te leven in de gevoelens van de ander ontstaat er intimiteit en betrokkenheid met elkaar. Daardoor leer je waar de ander gevoelig voor is en welke emotionele behoeftes hij of zij heeft. Hoe transparanter je bent in je gevoelens, des te makkelijker leert iemand je kennen en vertrouwen. Wanneer je je eigen emoties erkent, kun je ook de emoties van anderen erkennen. Om intimiteit te kunnen beleven moet je risico nemen. Het gaat niet zonder kwetsbaarheid. Er is altijd het risico te worden afgewezen of gekwetst.
Functie 8 Emoties geven relaties diepgang
Je leert elkaar goed kennen door te delen waar je van houdt, wat je verlangens zijn, je teleurstellingen etc. Zo ontstaat er betrokkenheid en begrip. Je ontdekt waar je gevoelig voor bent en welke emotionele behoeftes je hebt. Hoe transparanter je bent in je gevoelens, des te makkelijker leert iemand je kennen en vertrouwen.
Functie 9 Emoties helpen je teleurstellingen en verlies te verwerken.
Emoties helpen je pijnlijke situaties zoals een verlies of een teleurstelling te verwerken. Bij een pijnlijk verlies van een dierbare persoon of dier kunnen we allerlei emoties ervaren. Verdriet ligt op de voorgrond, maar je kunt je ook boos voelen, omdat iemand er niet meer is of je kunt je schuldig voelen, omdat je bijvoorbeeld je liefde hebt achtergehouden.
Wil je meer inzicht krijgen in de functie van emoties?
Negatieve oordelen over emoties zorgen er vaak voor dat je geen belang hecht aan emoties. Meer inzicht in de functie van de verschillende emoties helpt je om emoties te erkennen en serieus te nemen.
Wie zijn eigen gevoelens goed kent en accepteert, kan zich gemakkelijker verplaatsen in de emoties van anderen. Daardoor verbetert de kwaliteit van je relaties. Door het bevorderen van je emotionele welzijn, ondersteun je jouw lichamelijke gezondheid. Tegelijkertijd leer je jezelf beter kennen en krijg je meer vat op je emoties.
Copyright: Marja Postema Emotionele Intelligentie Academie
Wil je meer leren voelen en benoemen van je emoties?
Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching
Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou de beste aanpak is.
Een intake-, kennismakingsgesprek is gratis.
OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP
Voor iedereen die al even bezig is met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.
Voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.
Voor iedereen die vat wil krijgen op verschillende vormen van conditionering.
De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.
Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek
Zowel de coaching als de opleiding is in Amersfoort.