You are here: Home » Artikelen over kwetsbaarheid » Omgaan met kwetsbaarheid

Omgaan met kwetsbaarheid

Kwetsbaar is een ander woord voor gevoelig.

Je kunt in je gevoeligheid geraakt worden door wat iemand zegt of doet. In positieve zin kun je geraakt worden door bijvoorbeeld muziek of een mooie film. Maar je kunt pijnlijk geraakt worden door bijvoorbeeld een nare opmerking van iemand. Dan voel je je gekwetst. Velen van ons zijn niet gewend om met emotionele pijn om te gaan. We willen deze pijn het liefst negeren of we slaan hard terug.

Je gekwetstheid bespreken

Als je in staat bent je gekwetstheid te bespreken met diegene die je gekwetst heeft, dan kan dat zelfs ten goede komen van een relatie. Omdat je jezelf laat zien met je gevoeligheden leert de ander je beter kennen. Zo kan iemand in de toekomst rekening houden met je gevoeligheid. Daarnaast is het meestal geen opzet wanneer iemand je kwetst. Door je gekwetstheid te melden, krijgt de ander feedback over het effect van zijn gedrag. Dat kan heel waardevol zijn. Mocht iemand je wel opzettelijk willen kwetsen, dan ligt daar een kans om de oorzaak van deze opzet te bespreken.

Wanneer je jezelf kwetsbaar opstelt, loop je het risico gekwetst te worden.

Dat is niet zwak zoals menigeen denkt, maar juist moedig omdat je jezelf open opstelt. Vooral in intieme relaties, maar ook op het werk is het een grote uitdaging om je kwetsbaarheid toe te staan. Hoe vaak gebeurt het niet dat je tijdens een overleg het verhaal van een collega niet kunt volgen. Je zegt niets, want stel je voor dat men je voor dom aanziet. Meestal blijkt later in de wandelgangen dat je niet de enige bent die het niet kon volgen.

De meeste mensen hebben respect voor iemand die zich kwetsbaar durft op te stellen

Dat komt omdat het moedig is en je hierdoor menselijk overkomt. Maar in een werkomgeving waar men een zakelijke en afstandelijke houding verwacht, kan het niet veilig genoeg zijn. Je kunt het risico lopen dat je door het tonen van je gevoeligheid belachelijk wordt gemaakt. Veel mensen verharden in zo’n omgeving en dan kunnen de muren van zelfbescherming zo dik worden dat ze van zichzelf vervreemden.

Waarom is het zo moeilijk kwetsbaar te zijn?

Lees het artikel; Waarom is het zo moeilijk kwetsbaar te zijn?

Kwetsbaarheid en gevoelens zijn met elkaar verbonden

Wanneer je je kwetsbaar voelt of geraakt, dan voel je je bijvoorbeeld onzeker, angstig of verdrietig. Dat zijn voor veel mensen lastige gevoelens om te erkennen. Je kunt leren bewust te worden van deze emoties en er mee om te gaan. Je kunt leren om te gaan met lastige emoties van jezelf en anderen zoals boosheid, verdriet en angst. Emoties kun je leren te accepteren als een natuurlijk onderdeel van jezelf. Emoties kun je leren gebruiken als een kompas in je leven en om diepgang te creëren in je relaties.

Wanneer je emoties onderdrukt of veroordeelt, zul je je kwetsbaarheid vermijden. Wanneer je jezelf niet goed genoeg vindt, zul je ook je gevoel van kwetsbaarheid vermijden en zul je je eerder afhankelijk opstellen ten opzichte van het oordeel van anderen.
Om je kwetsbaarheid te kunnen accepteren is het dus belangrijk dat je je gevoelens toe kunt staan en dat je een gevoel van eigenwaarde hebt

Wat is ervoor nodig?

Wat ervoor nodig is, is bereidheid om jezelf beter te leren kennen. Dat kan confronterend zijn omdat het beeld dat je van jezelf hebt misschien niet klopt. Sommige mensen denken dat ze nuchter zijn, maar blijken uiteindelijk heel gevoelig te zijn. Dit was ook op mijzelf van toepassing. Nadat ik al jong het contact met mijn emoties kwijt was heb ik jarenlang allerlei methoden ondergaan om weer te kunnen voelen en mezelf te accepteren als een gevoelsmens. Deze rijkdom aan methoden en ervaringen gebruik ik nu in mijn opleiding, cursussen en tijdens coaching.

Wil je hier meer over weten?

COACHING MOGELIJKHEDEN

CURSUS EMOTIES WAT MOET IK ER MEE?

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

Wil je eerst  gratis kennismaken?
Meld je aan via het contactformulier.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl