You are here: Home » Artikelen over kwetsbaarheid » Loskomen van emotionele triggers

Loskomen van emotionele triggers

Wat zijn triggers?

Een triggers is een emotionele en lichamelijke activering, opgeroepen door een interpretatie van een situatie in het heden, die je emotioneel terugbrengt in het verleden.

Wanneer je getriggerd wordt ben je geneigd te overreageren of te onderreageren. Je wordt vanuit het niets woedend of je klapt dicht, voelt je heel klein worden en weet niet meer wat je moet zeggen. Je stemt overal mee in of gaat juist een heftige discussie aan. Je voelt een enorme angst voor kritiek of afwijzing opkomen of je gaat juist in de aanval en maakt de ander af.

Je beseft meestal niet dat zich een oud gevoel aandient en een oude interpretatie. Bijvoorbeeld iemand laat je niet uitspreken, je klapt dicht of wordt heel nijdig omdat je dit gedrag interpreteert dat diegene je wil negeren of je niet serieus neemt. Je wordt getriggerd op een gevoel uit je jeugd waar je vader, moeder of oudere broer en zus je voortdurend negeerden en de mond snoerden. Wanneer je je niet bewust bent van dit mechanisme, neem je jouw interpretaties aan als een waarheid in het heden.

Gedrag dat tot een trigger kan leiden:

  • Dominant, intimiderend, eisend gedrag.
  • Afwijzing en kritiek.
  • Denken dat je genegeerd wordt.
  • Manipulerend gedrag, zoals je schuldig laten voelen.
  • Verwijtend, aanvallend gedrag.
  • Uitgelachen worden.
  • Gepest worden.

Triggers activeren jouw overlevingsstrategie.

Het is belangrijk om waar te nemen welke situaties of mensen een trigger voor je zijn waardoor je overreageert, de strijd aangaat of onderreageert en situaties en mensen juist vermijdt. Jouw hersens reageren vanuit een overlevingsstrategie die niet meer nodig is.

Wanneer je de strijd aangaat of juist een situatie vermijdt is de kans groot dat je terecht bent gekomen in je kind-bewustzijn, het kind dat zich niet veilig voelt.

Triggers waarnemen

Wanneer je eenmaal bewust bent van je triggers, ben je nog niet bevrijd van je emotionele reactie en de impuls die volgt, waardoor je gaat overreageren of onderreageren. Maar het waarnemen en herkennen van de triggers stelt je in staat om een adempauze in te lassen. Je voelt de emotionele stress in je lichaam, maar geeft er geen gehoor aan. Het is je oude overlevingssysteem dat in actie wil komen door te vechten of te vluchten. Je geeft je rationele brein de tijd om opnieuw de situatie of gedrag van iemand objectiever waar te nemen.

Jouw emoties en impulsen waarnemen

Eenmaal bewust welke situaties jou triggeren betekent niet dat de emoties en impulsen die geactiveerd worden, weg zijn. Jouw instinctieve brein reageert op een zogenaamde alarmsituatie. Door de impuls niet te volgen ontstaat er angst. De angst voelt heel reëel aan, dat komt door het kind-bewustzijn die geconfronteerd wordt met een oude ervaring uit je jeugd.

Het is een uitdaging om de emoties en de impulsen te ervaren en waar te nemen, waardoor er een bepaalde afstand ontstaat. Vraag jezelf af of er iets is wat jouw veiligheid op dit moment bedreigt. Als het antwoord nee is, kun je afstand nemen van je angst. Wanneer je zeker weet dat je veiligheid op dit moment niet bedreigd wordt, kun je het rationele deel van je hersenen gebruiken om de angst te overwinnen. Door de waarnemende afstand kun je besluiten om niet te handelen vanuit deze emoties. Jouw overlevingssysteem heeft nieuwe ervaringen nodig dat er geen gevaar is, zodat het niet meer geactiveerd wordt.

Hoe ga je om met je emoties?

Zijn emoties bij jou leidend? Dat wil zeggen wat je voelt, is dat volgens jou de waarheid? Bijvoorbeeld als jij je bedreigd voelt, dan is diegene je ook daadwerkelijk aan het bedreigen of intimideren. Als jij je genegeerd voelt dan geloof je dat diegene je ook werkelijk aan het negeren is. Je beseft niet dat je weleens verkeerde interpretaties maakt en aannames hebt die niet kloppen. Je hebt je rationele, meer objectieve brein nodig om de situatie met andere ogen te gaan waarnemen.

Zijn emoties bij jou ondergeschikt? Heb je geleerd je emoties te negeren, onderdrukken of te vermijden? In dat geval mag je je emotionele bewustzijn meer gaan ontwikkelen om te ontdekken wat je in bepaalde situaties en bij bepaalde mensen voelt. Je terugtrekken en vermijden doe je vanuit een bepaalde emotie, maar dan een ontkende emotie. Om je bewuster te worden, is het belangrijk om eerst aandacht te besteden jouw manier om emoties te vermijden of te onderdrukken.

De onbewuste bron leren kennen

Om verlost te worden van het effect van triggers zul je inzicht moeten krijgen in de oorspronkelijke situatie en de oude pijn die je hebt ervaren. Pas als de bron is herkend, erkent en ervaren, hebben de triggers geen effect meer op jou. Dan hoef je er niet meer tegen te vechten of ervoor te vluchten.

Het helpt om je terug te trekken naar een rustige plek en je aandacht naar binnen te richten om te herkennen en erkennen wat je voelt en de gevoelens te plaatsen in het verleden. Wat heeft dat meisje of jongetje gemist?

Het contact met de pijnlijke emoties die verborgen lagen achter overlevingsgedrag helpen je om vrij te worden van onbewuste invloeden en destructieve relaties.

Het zal een uitdaging zijn om je controle los te laten, jezelf toe te staan emoties te voelen en te koppelen aan de kindertijd.

Het is een balans tussen voelen en waarnemen.

Het is niet de bedoeling dat je in oude emoties gaat verdrinken. Je kunt je weer net zo voelen als in de kindertijd, terwijl je je bewust bent dat je nu volwassen bent geworden. Je kunt de pijnlijke gevoelens wel degelijk ervaren, terwijl je tegelijkertijd weet dat je veilig bent. De angst die je ervaart, is de angst van het kind-bewustzijn. Het is ook een angst om emoties van gemis, angst, verdriet, boosheid, hulpeloosheid, schuldgevoel, schaamte, machteloosheid, eenzaamheid, gekwetstheid en een gevoel niet gewenst, niet goed genoeg, een last of niet belangrijk geweest te zijn, te ervaren. Je hoeft verder niets te doen behalve de pijn toe te laten.

Het pijnlijke verleden ontkennen door het

Te relativeren; Anderen hadden het erger. Het viel best mee. Ik had er geen last van. Zo ging het toen. Ik had best een goede jeugd.

Of:

Het verleden is ver weg; Het is al zo lang geleden. Ik wil me richten op de toekomst. Ik heb er vrede mee. Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik kan er niets meer aan veranderen.

Of:

Vergeten; Ik kan me het niet meer herinneren. Ik heb een goede jeugd gehad.

Of:

Vergoelijken; Mijn ouders hebben hun best gedaan. Het zijn goede mensen. Het heeft me sterker gemaakt. Ze hielden van ons op hun manier.

Wil je leren om situaties en gedrag op de juiste manier te interpreteren?

Wil je leren om niet meer te overreageren of te onderreageren?

Wil je leren om meer te handelen vanuit volwassen bewustzijn?

Wil je minder getriggerd worden?

 

Ik Marja Postema, help je graag.

COACHING MOGELIJKHEDEN

Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek

 

Ben je al even bezig met bewustwording en je persoonlijke ontwikkeling?

Heb je behoefte aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen?

Heb je behoefte aan een persoonlijke en eventueel ook een professionele ontwikkeling?

Zowel de coaching als de opleiding vinden plaats in Amersfoort.

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl