U bent hier: Home » Artikelen over boosheid » Omgaan met boosheid en conflicten

Omgaan met boosheid en conflicten

Boosheid

Het is gemakkelijk genoeg om kwaad te worden.

Maar kwaad zijn op de juiste persoon,

in de juiste mate,

op de juiste tijd, om de juiste reden en de juiste manier,

dat is niet gemakkelijk.

Aristoteles (Ethica)

Veel mensen denken dat het uiten van boosheid een destructieve uitwerking heeft op hun omgeving. Anderen zijn juist overtuigd dat het uiten van boosheid constructief en opbouwend kan zijn. De uitspraak van Aristoteles geeft te kennen dat boosheid een complexe emotie is. Je kan gemakkelijk kwaad worden; denk aan al die kleine irritaties, wanneer iets tegenzit of wanneer iemand niet doet wat je wilt. Maar daarnaast zijn er ook veel situaties waarin het niet gemakkelijk is om kwaad te worden. Vooral wanneer je bang bent om iemand te kwetsen. Veel mensen vinden het moeilijk hun ongenoegens rechtstreeks te uiten en sparen hun irritaties op. Een kleine aanleiding kan er vervolgens voor zorgen dat de opgespaarde boosheid, buiten alle proporties naar buiten treedt, met alle schadelijke gevolgen van dien; je spuugt het uit op een vreemde, die jou toevallig voor de voeten loopt of reageert het af op een lid van je gezin omdat het daar veilig voelt. Het is ook niet gemakkelijk om kwaadheid te uiten op het juiste moment, dat komt omdat je het wellicht relativeert of denkt dat het toch geen zin heeft. Hoe vaak gebeurt het niet dat je achteraf denkt; ‘ik was eigenlijk boos, maar heb niets gezegd’. Je liet het moment voorbij gaan. Het is niet gemakkelijk om boos te worden om de juiste reden, want veel redenen zijn niet terecht; denk aan boos worden, omdat je je eigenlijk machteloos voelt of omdat je moeite hebt om kritiek te ontvangen.

Aristoteles geeft de complexiteit van deze emotie en het risico op een destructief effect aan. Maar boosheid heeft zeker ook een constructief effect, het kan je helpen om in je kracht te staan en voor jezelf op te komen. Daarvoor is het wel nodig dat je boosheid op de juiste persoon richt, met de juiste mate, om de juiste reden en op de juiste manier. Een hele kluif.

Copyright: Marja Postema

www.omgaanmetemoties.nl

marjapostema@outlook.com

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl